Završni masters u Torinu

• Začetnik teme Začetnik teme Neno
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

Neno

Buduća legenda
Poruka
25.422

ŠAMPIONU ZAVRŠNOG MASTERSA SLEDI PRAVO BOGATSTVO Rekordni nagradni fond u Torinu, evo koliko novca teniseri dobijaju samim izlaskom na teren.​

Na Završnom mastersu biće podeljeno rekordnih 15 miliona dolara novčane nagrade
Turnir najboljih u sezoni igraće se u Torinu od 12. do 19. novembra.

Ako šampion do trofeja dođe sa savršenim skorom, zaradiće 4.801.500 dolara, što je povećanje u odnosu na prethodni rekord koji je postavljen 2022. godine kada je Novak Djoković osvojio 4.740.300 dolara. To je i dalje rekordna nagrada za šampiona u celom tenisu.

Rezerve, odnosno dvojica igrača koja budu pozvana u Torino u slučaju odustajanja nekog igrača, će samo za dolazak dobiti 152.500 dolara.
Za izlazak na teren za jedan meč igrači će dobiti 162.750 dolara, za dva meča 244.125, a za sva tri meča u grupnoj fazi 325.500 dolara.
Pobeda u grupnoj fazi vredi 390.000 dolara, u polufinalu 1.105.000,a u finalu 2.201.000.

Novak Đoković braniće titulu i pokušaće da dođe do rekordnog sedmog pehara. Jedna pobeda u grupnoj fazi garantuje mu i prvo mesto na ATP rang listi na kraju godine i 400. sedmicu na vrhu – na njemu će ostati i ako Karlos Alkaras doživi samo jedan poraz.

Pored dvojice najboljih tenisera sveta, na prestižnom takmičenju učestvovaće još Danil Medvedev, Janik Siner, Stefanos Cicipas, Andrej Rubljov, Holger Rune i Aleksandar Zverev.

Sport

Počinje završni Masters u Torinu: Kada i gde možete gledati meč Novaka Đokovića i Holgera Runea?​

Počinje završni Masters u Torinu: Kada i gde možete gledati meč Novaka Đokovića i Holgera Runea? 1
Foto: Andrija Sokovic/Starsport
Najbolji teniser sveta Novak Đoković večeras od 21 sat igra prvi meč na završnom Mastersu sezone u Torinu protiv Danca Holgera Runea. Pobedom bi Đoković osigurao i prvo mesto na kraju godine, rekordni osmi put u svojoj karijeri.

Đoković je u Torinu u potrazi za sedmom titulu na završnim mastersima, ali bi i pre toga večeras mogao da ispuni svoj cilj, kako je nedavno rekao – bude prvi na svetu na kraju godine. Za to mu je potrebna samo jedna pobeda u Torinu.
Njegov prvi protivnik u Zelenoj grupi večeras je Danac Rune, osmi igrač sveta i debitant na poslednjem turniru u sezoni, koji tradicionalno okuplja osam najboljih na svetu. Rune ima tek 20 godina, ali je jedini iz ove grupe tenisera koji sa Đokovićem nema negativan skor. Njih dvojica su do sada igrali četiri puta, a rezultat je 2-2 u mečevima.
Prvi meč, na US openu pre dve godine dobio je Đoković, potom je Rune slavio u dva navrata – u finalu Pariza prošle godine i četvrtfinalu Rima ove godine.

Poslednji njihov okršaj desio se pre nešto više od nedelju dana i tada je u četvrtfinalu mastersa u Parizu slavio Novak Đoković.

U Zelenoj grupi, osim Đokovića i Runea su još i domaći igrač Janik Siner, četvri na ATP listi i Stefanos Cicipas, šesti na svetu trenutno.
U Crvenoj grupi, koju kao drugi reket sveta predvodi Španac Karlos Alkaraz su Danil Medvedev i Andrej Rubljov, kao i Aleksandar Zverev.

Cicipas i Siner igraju od 14.30 danas, 12. novembra, dok takmičenje u Crvenoj grupi počinje 13. novembra.

Igra svako sa svakim, a po dva najuspešnija odlaze u polufinale, koje je 18. novembra. Finalni okršaj je dan kasnije u 15 časova.
TV prenos meča između Đokovića i Runea možete da pratite na Sport klubu 1.

Izvor: Sport Klub

Broj 1 kao od šale: Đoković je – našpanovan​

1699835503-GettyImages-1779059378-1024x683.jpg

Odigrao je čovek prvi meč na svom tek dvanaestom turniru u 2023, u 37. godini života - i osigurao mesto broj jedan na kraju sezone. Jedinstvena je bajka koju kroji Novak Đoković, a novo poglavlje - pred punom dvoranom Pala Alpitur - bila je pobeda nad Holgerom Runeom sa 7:6 (7-4), 6:7 (1-7), 6:3.

Boris Beker očito je pritisnuo neki pravi prekidač u glavi mladog Danca, koji ponovo liči na sebe, mada je protiv svog uzora Đokovića uvek tradicionalno inspirisan.

Mnogo toga u Holgerovoj igri i podseća na Novaka – bezrezervna vera u sebe i kompletna igra čija bleštavost nije dostupna na prvi pogled.

Taktički, Rune je imao jasan plan, očigledan još od prvog poena kada je napravio ritern viner, a taj plan glasio je – rizik. Hvatao je Rune loptu rano kao što je Federer pokušavao protiv Đokovića, naskakao na svaki Novakov drugi servis, i mnogo rizikovao na sopstvenom drugom servisu.

Impresivno i dosledno ga je sprovodio u delo, ali i najmanje oklevanje kažnjava “jarac” sa druge strane mreže – pravi ribrejk u prvom setu, a u potonjem taj brejku prvog seta ključni mini brejk pravi zbog samo milisekunde Runeove neodlučnosti u napadu. I završava zaštitnim znakom, ritern vinerom, da postavi stvari na mesto.

Iako je i u drugom setu nadoknadio brejk zaostatka, te spasao set loptu na 4:5, utisak je bio – slično kao u Parizu – da je posao mogao biti završen u dva seta.

1699824444-Holger-Rune-1024x681.jpg

Priznao je Đoković posle meča da je sebi nabio pritisak da odmah reši pitanje broja jedan, i možda otud neki atipični promašaji – poput forhenda iz sredine terena na važnom poenu kada se lomio drugi set, ili onaj promašeni zicer u taj brejku, koji je bio posledica slabijeg rada nogu.

Novak je odigrao jedan od najgorih taj brejkova u karijeri, i Rune bi imao psihičko preimućstvo protiv većine drugih rivala, ali ne i protiv Đokovića. Svetski broj jedan em je već mali milion puta bio u takvim situacijama, em i dalje veruje svom telu da može da uloži dodatni napor.

Sa druge strane, Runeov sledeći korak u razvoju je očit – elitni igrač ne može tako često da ostaje bez gasa kako se bliži trećem satu igre. Opet su ga mučili grčevi, a oni su – pogotovo u tenisu – psihički koliko i fizički problem.

Novak jeste poklonio Runeu ribrejk duplim greškama, potom i polomio dva reketa na klupi, ali ishod nije dolazio u pitanje jer Danac nije imao snage da i dalje postavlja pred Đokovića zadatke kakve je postavljao ranije tokom večeri.

Nije to bio savršen Novakov meč, ali verovatno bolji nego svi u Parizu, u kojem je osvojio titulu.

I našpanovan je, a to je obično prijatna vest za sve njegove navijače koji su ostali uz Sport klub i posle ponoći.

Sledeći je Janik Siner, biće to briljantan meč.

Totalni potop Karlosa Alkarasa: Jurcao da sruši Novaka, pa doživeo najgori niz karijere​

Drugi reket sveta Karlos Alkaras poražen je na otvaranju Završnog mastersa u Torinu, pošto je u prvom kolu Crvene grupe od njega bio bolji nemački teniser Aleksandar Zverev rezultatom 7:6 (7:3), 3:6, 6:4.​

Španski teniser tako je nastavio seriju loših rezultata u poslednjih mesec dana, a sada mu se dogodilo nešto što nije doživeo u karijeri. Alkarasu je poraz od Zvereva bio treći uzastopni na ATP turu, što je broj vezanih neuspeha koji mu se nikada ranije nije dogodio na ovom nivou.
20:22:09_2023111315473961751_original_am-l.jpeg

Nakon poraza od Grigora Dimitrova u osmini finala Šangaja, Karlitos je poražen na otvaranju turnira u Parizu od Romana Safjulina, a sada i od Zvereva koji je nakon izgubljenog prvog seta uspeo da dođe do preokreta i slavi nakon dva ipo sata borbe.
Imao je Alkaras tri uzastopna poraza i 2021. godine, ali jedan od njih je došao na čelendžeru u Gran Kanariji kada je bolji od njega bio Mark Trunljeliti. Takođe, neuspehe je tada doživeo i Akapulku kada ga je savladao upravo Zverev, odnosno u Majamiju gde je poražen od Emila Rusovorija.
Osim ove situacije Alkaras je u dva navrata nanizao tri poraza kada je gubio na egzibicionim susretima. Izgubio je triput zaredom krajem 2022. kada ga je porazio Holger Rune u Parizu, a zatim Andrej Rubljov i Kasper Ruda na egzibiciji u Dubaiju, koja se ne vodi kao zvaničan meč.
Istu situaciju imao je i posle Rolan Garosa, kada je izgubio od Zvereva u četvrtfinalu, a onda i u od Tijafoa i Ruda, na egzibiciji u Harlingemu.
Dva uzastopna poraza imao je na leto 2022. Kada ga je u Umagu porazio Janik Siner, a zatim ga je u Montrealu savladao Tom Pol. Identična situacije viđena je i 2021. Godine, kada ga je posle Feliksa Ože-Alijasima na US openu nadigrao i Endi Mari na Indijan Velsu.
izvor SK

Novak posle poraza od Sinera: Svi žele moj skalp​

Svestan da su posebno motivisani protiv njega.
Srpski teniser Novak Đoković izgubio je od Janika Sinera u drugom kolu Zelene grupe Završnog mastersa u Torinu sa 2:1 (7:5, 6:7, 7:6).
Bio je ovo njihov četvrti međusobni okršaju, a Srbin je po prvi put morao da čestita Italijanu
profimedia-0822129348.jpg
- Naš prethodni meč na Vimbldonu je takođe bio tesan. I tada je igrao dobro kao danas, možda je sada bolje servirao. Glavna razlika je što je bio hrabriji u važnim poenima, a ja nisam bio dovoljno agresivan i odlučan... Davao sam mu šansu da kontroliše te poene, recimo na 5:5 i 15-30. Rekao sam mu i na mreži da je odigrao svoj najbolji tenis kada je bilo najpotrebnije. Apsolutno je zaslužio pobedu. U ovakvim mečevima ne ukaže vam se veliki broj prilika, a ako ih ne iskoristiš, rival sigurno hoće. Ne mislim da sam uradio previše toga pogrešnog, ali moram da mu skinem kapu, odigrao je hrabro kada je bilo najpotrebnije - rekao je Novak posle poraza.

Publika je bila uz Sinera, a protiv prvog tenisera sveta.
- Očekivala se podrška publike, veliko uzbuđenje ovde oko njega, normalno je da je publika želela da on pobedi. Normalno je da su mlađi motivisani i da žele da me pobede. Već dugo osećam da su protivnici još motivisaniji protiv mene, žele moj skalp, to je normalno. Moram da budem zadovoljan borbenim duhom, vratio sam se iz seta zaostatka, iz brejka u trećem setu.

Đoković se osvrnuo i na narednog protivnika, Huberta Hurkača koji je došao kao zamena za povređenog Stefanosa Cicipasa.

- Hurkač je jedan od najboljih servera na svetu, a opušten je sada jer nema šta da izgubi. Biće veoma teško sigurno.

SD

Evo kako Novak može da prođe u polufinale Završnog Mastersa, NEMA sve u svojim rukama​

Sve kalkulacije na jednom mestu.
Uprkos porazu od Janika Sinera, Novak Đoković ima šanse kako bi se plasirao u polufinale u Završnog mastersa u Torinu, ali ne zavisi sve od njega.
Novaka pobeda u dva seta najverovatnije vodi dalje, a moguće je čak nekoliko scenarija.

Evo svih, boldovani su oni koji Srbina vode dalje.

Pobeda Đokovića i pobeda Sinera – dalje idu Đoković i Siner.
Pobeda Đokovića u dva seta i Runea u dva seta – dalje idu Rune i Đoković.
Pobeda Đokovića u dva seta i Runea u tri seta – odlučuje gem količnik, a tada Đokovič sigurno ide dalje.

Pobeda Đokovića u tri seta i pobeda Runea – dalje idu Rune i Siner.
Pobede Hurkača i Sinera – dalje idu Siner i Đoković.
Pobede Hurkača i Runea – dalje idu Rune i Siner.

Đoković posle trilera u polufinalu: Siner nakon ludnice pobedio Runea i ostavio Novaka u borbi za titulu​

1700175339-Tan2023-11-1623502096_7-750x500.jpg
Foto: AP Photo/Antonio Calann
Strašan meč.

Janik Siner je posle velike drame savladao Holgera Runea u okviru trećekkola „Zelene grupe“ i sa maksimalne tri pobede obezbedio plasman u polufinale. Zahvaljujući tom trijumfu je i Novak Đoković proša u završnicu turnira pošto ga je dalje vodila smao pobeda Italijana, dok je Rune završio učešće.

Novak je sa dve pobede završio kaodrugi u grupi i u subotu će igrati protiv prvoplasiranog iz „Crvene grupe“ gde će sve biti poznato u petak, a potencijalni rivali su Danil Medvedev, Karlos Alkaraz i Aleksandar Zverev.

Početak meča nije nagoveštavao nikavu neizvesnost, a kamoili dramu.

Siner je otvorio furiouzno i poveo sa 4:0 uz dva brejak, dok Danac nije postojao na terenu. Do kraja seta je rutinski sačuvao servise i došao do 1:0 u setovima.

1700175303-Tan2023-11-1623142147_4-1024x683.jpg
Foto: AP Photo/Antonio Calanni
U drugom je Rune uspeo da dođe do igre, a pre svega do servisa. I krenuo je da niže asove i pogađa divne uglove.

Iako je imao problema sa potkolenicom, pa je tražio pomoć lekara i bandažu ispod kolena, Rune je čuvao svoj servis sve do samog kraja.

Tada je Siner dospeo u bolove zbog problema sa leđima i poslao je nekoliko nekontrolisanih bekhenda van protivničkog polja.

Rune je „osetio krv“ i došao do brejk prilika koje nije ispustio. Dobili smo izjednačenje i otišli u treći, odlučujući set.

Tamo je Rune nastavio da servira vrlo sigurno, ali je i Siner uspeo da prebrodi krizu i dođe do svoje igre.

Igralo se gem za gem sve, Rune je pokušao nešto što se retko viđa, a iz minuta u minut je rasla neizvesnost.

Na kraju je drama dobila epilog tako što je Rune propustio brejk loptu na 4:3, da bi u sledećem gemu Siner došao do tri vezane brejk lopte i iskoristio je treću.

Zatim je servirao za Novaka Đokovića i velikodušno mu je pomogao da dođe do polufinala.

Izvor: Sport Klub

Karlos Alkaraz pobedom zakazao duel sa Novakom!​

1700233077-Carlos-Alcaraz-750x500.jpg

Španski teniser Karlos Alkaraz plasirao se u polufinale Završnog mastersa u Torinu. Ovaj 20-godišnjak iz Mursije je u petak u dva seta pobedio Rusa Danila Medvedeva i tako zakazao okršaj sa Novakom Đokovićem, braniocem titule, u polufinalu poslednjeg turnira sezone.

Bilo je 6:4, 6:4 za Španca posle 80 minuta tenisa u Pijemontu. Sada je poznato da će u polufinalu nastupiti četvorica najboljih igrača ATP liste, a parovi su Đoković – Alkaraz i Siner – Medvedev. Đoković se u Torinu bori za rekordnu sedmu titulu, čijim bi osvajanjem postao najuspešniji igrač u istoriji ovog takmičenja, dok je Alkaraz prvi put u sezoni nastupio na ATP finalu.

Protiv Medvedeva, Alkaraz nijednom nije izgubio servis, a za pobedu su mu bila neophodna dva brejka. Do njih je teniser iz Mursije došao u sedmom gemu prvog i devetom gemu drugog seta.

Alkaraz je osmi Španac koji je došao do polufinala Završnog mastersa – prethodno su to učinili Orantes, Brugera, Moja, Koreča, Ferero, Nadal i Ferer). Samo Amerikanci imaju više tenisera sa ovakvim uspehom – 21.

Medvedev je pre ovog meča već obezbedio plasman u polufinale, a posle poraza je jasno da u borbi za finale neće stajati nasuprot Đokoviću – drugoplasiranom iz Zelene grupe.

Očekuje nas četvrti duel Đokovića i Alkaraza u 2023. godini – Novak je pobedio na Rolan Garosu i u Sinsinatiju, a Karlos je do titule došao u finalu Vimbldona. Biće to peti duel dvojice velikih zvezda ukupno – prethodno je dva dobio Alkaraz, a dva Đoković.

U drugom meču dana od 21.00 u „Pala Alpituru“ sastaju se Andrej Rubljov i Aleksander Zverev. Posle Alkarazove pobede, taj duel neće imati rezultatski značaj, ali će pobednik dobiti gotovo 390 hiljada evra, tako da motiva neće nedostajati.

Polufinala su na programu u subotu, a još se ne zna ko će igrati od 14.30, a ko od 19 časova. Finale će se igrati u nedelju.

Sampionska igra Sinera.Ako bude igrao u finalu kao treci set nema niko sanse protiv ovog bledolikog.Niski,cvrsti udarci,moze ima kondicije mirna glava.Buducnost tenisa svakako ako ovako nastavi.
Ne umara se ovaj nikako.Bravo Sineru.A i fin je momak.I treba da se to desava bas njemu.Njegov trenutni nivo tenisa je kao Noletov kada je prosle godine uzeo Australiju.

Siner blista od sreće posle plasmana u finale Torina​

U meču za titulu čeka Đokovića i Alkaraza.
Janik Siner je prvi finalista završnog Mastersa u Torinu! Mladi Italijan je nastavio je da ruši sve pred sobom i posle divovske borbe u prvom polufinalui srušio trećeg tenisera sveta Danila Medvedeva. Posle skoro dva i po sata igre bilo je 6:3, 6:7, 6:1.

Posle najvaćeg uspeha u karijeri Siner nije krio sreću i oduševljenje:
- Neverovatan osećaj. Zaista je bio težak meč, osećao sam kao da je igrao agresivnije nego obićno, pogotovo u prvom setu. Nekako sam napravio brejk i od tog trenutka sam se osećao bolje. U drugom setu sam bio stegnut, on je igrao veoma dobro u taj-brejku. U trećem setu sam probao da budem malo agresivniji, da ubrzam igru. Srećan sam što sam u finalu - kaže Janik.

Na pitanje šta očekuje u finalu, rekao je da mu publika daje ogromnu snagu.
- Privilegija je imati takav pritisak. U nedelji pre ovog turnira sam se veoma dobro osećao na terenu. Veoma je brza podloga, publika mi daje energiju i zadovoljstvo mi je da igram pred mojim navijačima. Ide sve u dobrom pravcu, srećan sam - zaključio je Italijan.

On će u finalu u nedelju od 18 časova igrati sa boljim iz duela Novaka Đokovića i Karlosa Alkarasa.

SD

Back