Zavisnost od kockanja

Džudi S

Brišem spam
Moderator
Poruka
6.789
TEMA.jpg

Zavisnost od kocke se smatra najtežom bihejvioralnom, nehemijskom zavisnošću i lečenje zavisnosti od kocke je veoma kompleksno.

Patološko kockanje se smatra najtežim oblikom nehemijske zavisnosti.

Ovo su neki od simptoma patološkog, odnosno kompulzivnog kockanja:

• Odustajanje od omiljenih hobija, rekreativnih aktivnosti ili porodičnih događaja radi kockanja;
  • Otvaranje novog tekućeg računa ili prijavljivanje za nove kreditne kartice bez ikakve očigledne potrebe za više novca;
  • Posedovanje velikih količina gotovine, koje brzo nestaju;
  • Tajnovito i misteriozno ponašanje u vezi sa kockarskim aktivnostima;
  • Problemi na poslu ili sukoba u društvenim odnosima zbog dobitaka ili gubitaka od kockanja;
  • Gubitak kontrole nad tim koliko novca se ulaže, odnosno nad tim koliko se patoloski kockar kladi;
  • Pokušaj prestanka ili smanjivanja kockanja bez uspeha;
  • Ulaganje sve većih opklada ili preuzimanje opasnijih rizika (kao što je spomenuto pozajmljivanje ili krađa novca)
  • Izražavanje krivice, stida ili kajanja zbog kockanja, ali bez mogućnosti da se prestane sa kockanjem;
  • Kockari traže zajam od prijatelja ili članova porodice, bez očigledne potrebe za dodatnim novcem;
  • Laganje o aktivnostima ili navikama potrošnje novca;
  • Uz popularnost online klađenja, kockari provode mnogo vremena na internetu, krijući svoje kockarsko ponašanje;

Najočiglednije posledice zavisnosti od kockanja su često finansijske prirode. Problematični kockari mogu izgubiti alarmantne sume novca u vrlo kratkom vremenskom periodu. Gubitak velike količine novca može biti poguban za patološke kockare. Oni mogu pasti u tešku depresiju, što može dovesti do samoubilačkih misli, zloupotrebe droga, nesanice, samodestruktivnog ponašanja ili pokušaja samoubistva.

Nastavak možete pročitati ovde https://medtim.rs/lecenje-kockara/

Kao i kod zavisnosti od droge i zavisnosti od alkolohola, zavisnost od kocke utiče, ne samo na zavisnika već i na njegovu primarnu i sekundarnu porodicu.

Da li ste nekada upoznali patološkog kockara?

Da li ste nekada pričali sa porodicom nekog zavisnika od kocke?

Šta mislite o zatvaranju svih kladionica kod nas?

Када сам био у манастиру Црна Река, за Артемијевог вакта, док су још лечили болести зависности, упознао сам сјајног момка из Краљева, али патолошког коцкара. Стицајем, његов близак рођак је био локални мафијаш и дословно му је рекао - "Сада сам последњи пут могао да ти спасем живот. Лечи се или ..."
Мој колега са посла, такође сјајан момак, патолошки коцкар, само је данас дошао на посао и нико га никада више није видео. Било је то пре више око петнаест година. Остала је жена са двоје деце и не знам шта су све продали да исплате макар део дуга. Још три године звонио је његов службени фиксни телефон на послу.

Da li ste nekada upoznali patološkog kockara?

Da li ste nekada pričali sa porodicom nekog zavisnika od kocke?

Šta mislite o zatvaranju svih kladionica kod nas?

Da, poznavala sam patološkog kockara i njegovu porodicu. Cela porodica je trpela posledice njegovog kockanja. Bio je nervozan, razdražljiv. Dobijao je na kocki, ali je mnogo više gubio novac na kocki.

Kocka je ogroman problem u Srbiji jer je sve više zavisnika od kocke. Mislim da treba da se ukinu sve kladionice,

https://insajder.net/teme/u-srbiji-vise-od-1500-kladionica-i-vise-od-40-000-patoloskih-kockara-video

Radi se o ogromnom dopaminskom lučenju, a pacijenti koji su imali i
iskustva sa kokainom svedoče da je osećaj kada u kockanju ostvarite
veći dobitak, jači od kokainskog – kaže sagovornik eKlinike.

Aha.. dopamin je razlog..

Eto onda i rešenja.

@Soradze znam. Ali bi bilo dobro da se donese neki Zakon po kome kockarnice ne mogu da se otvaraju u blizini škola. Sve je više dece iz viših razreda osnovne škole koja su zavisnici.
Cilj i jeste da se naprave zavisnici. A, ta deca će ići i u 5 km udaljenu kockarnicu.
Nema više toga da ako deci nije nešto ispred nosa, da su deca spasena. Deca su
danas zaražena svim što ne valja i dolaze prve generacije na nam naplate za
civilizacijski nehaj.
Ove generacije dece koja su odrastala uz štrajkove učitelja, uz nastavu preko ekrana
za vreme kovida, uz zabranu izlaska za vreme pandemije, odrasla su, a nisu napravila
socijalne kontakte, nisu se socijalizovala, neurotični su, anksiozni i svakojako oboleli...
Iznad svega neempatični.
Te generacije će bez osećaja stida i morala ići ne samo u kockarnice, nego...
Neću da nastavim...
Njihovo vreme dolazi, a mi razmišljamo da se kockarnice ne smeju otvarati bliže 200
metara od škole.

Šteta je načinjena već i to sa nesagledivim posledicama.

Mislim da zavisnost od kocke kod mladih koji nisu postali patološki kockari može lakše da se izleči.

Kod patoloških kockara u srednjim i starijim godinama lečenje je teže. Oni, kao i mnogi alkoholičari, ne žele da priznaju da imaju problem.

Šta mislite, da li bi pomogla reklamna kampanja protiv kocke? Sećam se one kampanje "Sport da, droga ne" koja se emitovala na televiziji.

Postoji li šansa da se od nove školske godine počne sa tribinama o štetnosti kocke? Tu bi mogli da učestvuju psihijatri iz bolnica za lečenje zavisnosti, psiholozi i moderator bi bio pedagog iz te škole?

Ili je kocka ušla u sve pore društva i nikako ne može da joj se stane na put?

Nikakave kampanje ne mogu da pomgnu.
Toliko akcija o bezbednosti saobracaj pa ljudi ginu kao nikada pre.
Mora sistemski da se radi...
Ne mogu deca drugacije kad se svi kockaju oko njih.
Ne vidm resenje na brzinu.
A kocku ionako nikad niko nije iskorenio/
Danas je kockanje online uto ogroman problem...
Ne vidim kako ovo resiti u skorije vreme.

Зависност од коцкања је заправо зависност од игре. Игра је та која ствара зависност, а то што се игра у паре је додатни проблем. Човек се везује за узбуђење које настаје током игре и због неког добитка или прогресије. Тако је и са свим осталим играма, где људи на крају погубе разум и предају се игри цели.

Зависност од коцкања је заправо зависност од игре. Игра је та која ствара зависност, а то што се игра у паре је додатни проблем. Човек се везује за узбуђење које настаје током игре и због неког добитка или прогресије. Тако је и са свим осталим играма, где људи на крају погубе разум и предају се игри цели.

Да ли то онда значи да ће неко ко се коцка, у новац, остати коцкар до краја живота?

Годину, можда две, пре отварања руске клинике " Воробјев" један познаник је ишао на лечење зависности од коцке. Лечио се у једној државној клиници.
Сећам се да је пио неке лекове, ансиолитик и чини ми се антидепресив. Првих недеља, после лечења није могао сам да ради у својој радњи, како се не би поколебао и узео новац из касе.

Сестра ми је скоро рекла да је сада добро, да се више не коцка и да ради у својој радњи без проблема.

Ово је један пример излечења од зависности, надам се да их има још.

Остаје питање, да ли се тај познаник трајно излечио или ће почети поново са коцком :(

A sta raditi ako osobu apsloutno nista ne radi? Od svega u zivotu sta sam probao ( alkoholol, kokain, sex) jedina stvar od koje osecam bilo kakav rad je kocka, nista mi ne pruza bilo kakvo zadovoljstvo osim cina kockanja, sve mi je smor, sa svim imam neki problem, jedino kockanje( ne gubitak, ne dobitak, to mi je svejedno) sam cin kockanja je jedino sto me na bilo koji nacin radi. Nisam u dugovima nisam u nekom problemu, jedino sta zelim je da na neki drugi nacin osetim zadovoljstvo, ali ga nema, sta onda?

A sta raditi ako osobu apsloutno nista ne radi? Od svega u zivotu sta sam probao ( alkoholol, kokain, sex) jedina stvar od koje osecam bilo kakav rad je kocka, nista mi ne pruza bilo kakvo zadovoljstvo osim cina kockanja, sve mi je smor, sa svim imam neki problem, jedino kockanje( ne gubitak, ne dobitak, to mi je svejedno) sam cin kockanja je jedino sto me na bilo koji nacin radi. Nisam u dugovima nisam u nekom problemu, jedino sta zelim je da na neki drugi nacin osetim zadovoljstvo, ali ga nema, sta onda?
Rešavanje matematičkih problema?
Puzle
Šah

Back