zauzimanje strane

Transcendental

Buduća legenda
Poruka
29.502
Vaš suprug/supruga izda neko naređenje detetu, kazni ga, otkud znam
I sad vi se sa tim ne slažete
Da li vi to prihvatite svejedno i kažete "ok, nema veze, održavamo roditeljski autoritet" ili jednostavno marginalizujete odluku tog drugog roditelja i pustite dete da se ogluši o nju jer se vi sa njom ne slažete?

Negiranjem ili omalovazavanjem odluka drugog roditelja negirate i omalovazavate i njega/nju kao osobu. Ako se sa stavom ne slazete, najbolje je razjasniti nesuglasice kasnije i ujednaciti stavove po nekim pitanjima o kojima nemate isto misljenje.

Da li vi to prihvatite svejedno i kažete "ok, nema veze, održavamo roditeljski autoritet" ili jednostavno marginalizujete odluku tog drugog roditelja i pustite dete da se ogluši o nju jer se vi sa njom ne slažete?

п сад оно, требало би да се родитељи пред дететом подржавају а ако се родитељ не слаже са одлуком овог другог треба решити у четири ока
тако каже теорија
пракса је нешто друго
некад подржавам супруга, некад не кад сматрам да претера
исто и он
тако ваљда постижемо неки баланс

Trudim se da se ne mešam, ali mi ne uspeva uvek.... sa druge strane, on uvek podrži moju odluku čak i kada se apsolutno ne slaže sa njom, verujući da je gori loš primer od neadekvatne kazne....

некад подржавам супруга, некад не кад сматрам да претера

Trudim se da se ne mešam, ali mi ne uspeva uvek.... sa druge strane, on uvek podrži moju odluku čak i kada se apsolutno ne slaže sa njom, verujući da je gori loš primer od neadekvatne kazne....

Ја сам строжија према деци а муж је често знао да минира наредбе бранећи их.

i šta onda mislite šta je bolje u svemu tome, za dete, to jest :)
Ja sad razmišljam, ultimativno bi za mene bilo kad bi imao dete da moja žena šta odlučim obavezno to podrži, makar se i ne slagala, ali tu onda nastaje problem...Ako ona zauzima suprotan stav, ili je recimo blaža, stroža itd. Kako onda vaspitati dete
To bi onda trebalo organizovati kompromisno
ja platim na mostu, ona na ćupriji
Al onda vaspitavanje nije konzistentno
...
Ovo inače iz iskustva sopstvenog gledam, tj. mojih roditelja
otac je uvek bio strog, keva u fazonu "ma pusti njega"
te sam ja svesno računao na njen blagi rezon i pravio cirkus koji mi kod oca ne bi bio oprošten...da se samo on pitao, tj.
Sad iz ove perspektive kontam da je on bio u pravu
Al dete to ne može shvatiti

Razumete šta oću da kažem? :)

pa recimo da bih pre pravljenja tog deteta pokazo stav i xxx puta iskazao misljenje sta i kako se ponasam i sta mislim o vaspitanju deteta..pa bi ta potencijalna supruga mogla shvatiti da li smo kompatibilni i bez nesuglasica se usaglasili u takvim i mnogim drugim situacijama..ako bih pak udario dete vaspitno popravno po dupetu a zena me unezvereno gledala misleci da sam siledzija i ga zelim povrediti svakako bi i ona dobila po turu ali ozbiljnije

ponekad ovo prvo, ponekad drugo...zavisi od greške koju je dete napravilo i od jačine kazne koju je dobilo...

- - - - - - - - - -

pa recimo da bih pre pravljenja tog deteta pokazo stav i xxx puta iskazao misljenje sta i kako se ponasam i sta mislim o vaspitanju deteta..pa bi ta potencijalna supruga mogla shvatiti da li smo kompatibilni i bez nesuglasica se usaglasili u takvim i mnogim drugim situacijama..ako bih pak udario dete vaspitno popravno po dupetu a zena me unezvereno gledala misleci da sam siledzija i ga zelim povrediti svakako bi i ona dobila po turu ali ozbiljnije

:neutral:

Poslednja izmena:
Ja mislim da je najgori nacin da se razmazi dete ako se roditelji medjusobno pokopavaju. Tada ce dete odrasti sa utiskom da je svemocno i da ce, sta god da uradi, uvek neko biti tu da ga izvuce. Ne bih bila na mestu tih roditelja kad to dete dodje u pubertet! Inace, mislim da je normalno da se roditelji ne slazu uvek u vaspitnim odlukama, ali da uvek treba da se drze zajedno pred decom. Dakle, kada dodje do neslaganja, ne bi trebalo podrivati autoritet drugoj strani, vec razgovarati o tome iza zatvorenih vrata, kada dete ne zna, da bi pokusali da izbegnu slicno neslaganje u buducnosti.

Има ситуација када се неко од нас двоје не слаже са поступком другога.

Али, то не решавамо пред њом.

Тек кад она заспи.

И трудимо се да онда не понављамо ту грешку.

Наравно, има и ситуација када због недостатка података супруг претера и онда му објасним пред њом целу ситуацију, али и њој објасним да тата тако реагује јер мисли да је тако исправно и боље за њу.

И - мир, мир, мир, нико није крив.

Она буде мало тужна јер је тата викао на њу, тата буде тужан јер је викао на њу, па онда мама донесе неку игрицу у којој сво троје заборавимо непријатну ситуацију :)

O tome trebaju roditelji razgovarati nasamo, ne pred detetom, a ne treba nipošto rušiti autoritet onog drugog.

Okvirno barem, a onda kad se desi da ga kazniš bez prisustva drugog roditelja, drugi roditelj to mora ispoštovati.
Nije toliko problem u kazni, nije to kazna bičevanjem, problem je kad se kazna zaobiđe od strane drugog roditelja...

Okvirno barem, a onda kad se desi da ga kazniš bez prisustva drugog roditelja, drugi roditelj to mora ispoštovati.
Nije toliko problem u kazni, nije to kazna bičevanjem, problem je kad se kazna zaobiđe od strane drugog roditelja...

Jako je loše kad vidim da npr, majka udari dete, a ono trči do oca vičući : Tata tata i plačući...e to je odvratno. Mi se trudimo da ako on viče, ja sam bar namrštena, a ako se neko od nas dvoje ne slaže sa suprotnom stranom, to nasamo razjasnimo.

Не попуштам баш лако. Смета ми превише заштитнички однос према синовима, личи ми на понашање мами уз сукњу, а то не ваља.
Не ваља и кретенски је за мушку децу.
У свему осталом, ако се баш ни не слажемо, постигнемо лако компромис на страну оног који у том случају мисли паметније :)))))
Некад сам ја, некад она.

Не попуштам баш лако. Смета ми превише заштитнички однос према синовима, личи ми на понашање мами уз сукњу, а то не ваља.
Не ваља и кретенски је за мушку децу.
У свему осталом, ако се баш ни не слажемо, постигнемо лако компромис на страну оног који у том случају мисли паметније :)))))
Некад сам ја, некад она.
E sad se slažemo, drugar.

Ja mislim da je najgori nacin da se razmazi dete ako se roditelji medjusobno pokopavaju. Tada ce dete odrasti sa utiskom da je svemocno i da ce, sta god da uradi, uvek neko biti tu da ga izvuce. Ne bih bila na mestu tih roditelja kad to dete dodje u pubertet! Inace, mislim da je normalno da se roditelji ne slazu uvek u vaspitnim odlukama, ali da uvek treba da se drze zajedno pred decom. Dakle, kada dodje do neslaganja, ne bi trebalo podrivati autoritet drugoj strani, vec razgovarati o tome iza zatvorenih vrata, kada dete ne zna, da bi pokusali da izbegnu slicno neslaganje u buducnosti.

Sto puta smo sebi obećali da ćemo udruženim snagama kanalisati i sankcionisati ružne navike naše dece, ali obično smo muž i ja razjedinjeni kad treba da se deluje. Prekršimo dogovor i onda deca to zloupotrebe. Nekad je blaži on, nekad ja, a uglavnom jedno drugo miniramo i deca gube autoritet roditelja. To nam je uvek bio problem, razlog brige i svađe. Teoretski znamo kako treba vaspitavati decu, a u praksi to ispadne loše. :(

Back