Po ceni od jedne koverte i markice svako od nas može da doprinese odbrani pred invazijom GMO na Srbiju. Pošaljimo pismo Predsedniku Srbije za našom željom: Srbija slobodnu od GMO, kao što su to već učinili mnogi savesni građani.
Evo primera kako je napisano slobodnim recima pismo predsedniku drzave:
Poštovani Predsedniče Srbije,
Mollim Vas da kao Predsednik ove male, rastrzane i osakaćene zemlje podržite nas, obične gradjane da ostvarimo svoje pravo na istinu. A ta istina, pa makar kako grozno zvučala, nama mnogo znači, zbog nas samih i zbog naše dece.
Mnogo je reči napisano i proteklo u zadnjih godinu dana, ali nikako da nam ih neko potvrdi ili zvanično ospori.
1. Živimo u državi u kojoj su Zakonima zabranjeni GM usevi, seme pa čak i prehrambeni proizvodi. Ali činjenice, dokazi i izveštaji govore da se u Srbiji uveliko seje i žanje GM soja, kukuruz, repa. Crno na belo deo dokaznih materijala stavljen je na sto i sudskim organima u Novom Sadu. Imamo pravo da znamo ko i kako, i bez znanja gradjana Srbije, divljački krši Zakone. Kojim pravom Inspekcije sanitarne, veterinarske, uprave za zaštitu bilja i slične ne kontrolišu poreklo i genetski materijal koji ulazi u Srbiju. Koji su to tužioci i tužilaštva koja do sada nisu pokrenula ni jedan krivični postupak protiv odgovornih.
2. U okviru samog sudskog postupka, sud je prihvatio dokaze tuženog, protiv tužitelja MK Seeds, koji jasno ukazuju da je isti uvezao GM seme, od proizvodjača MONSANTO, a dokuemntovano je medjunarodno važežim Zdravstvenim sertifikatom o fito-sanitarnoj ispravnosti. Uvozom semena sorata koje nisu uvedene na Sortnu listu Srbije, tužitelj je prekršio Zakon, i direktno je krivično odgovoran.
3. Prema dostupnim dokumentima,obajvljenim od strane američkih organa, jasno je da se modifikovani geni pproizveden od strane MONSANTO, korišćeni u eksperimentalne svrhe, a zatim i registrovani hibridi, što nam uliva strah da je taj genetski modifikovan materijal mogao kroz komercijlane proizvode firmi De Kalb i Pioneer ući u Srbiju, pa čak biti i zvanično uveden u sortnu listu Srbije, jer procedura upisa ne podrazumeva genetsku analizu, već samo Izjavu uvoznika o poreklu semenskog materijala.
Mi verujemo da Vi više znate od nas, običnog puka.
Ja sam pošten gradjanin ove zemlje. Sve poreze i doprinose plaćamo uredno. Troje dece dižemo i vaspitavamo, da budu ponosni i čestiti potomci svojih predaka Solunskih dobrovoljaca, čukundede, nosioca Karadjordjeve Zvezde. I moj otac i ja smo časno služili Srbiji, kad je trebalo.
Verujem u pravo i pravdu, i nadam se da će te nam pomoći da zaštitimo Srbiju od ovog zla.
Ilija i Vesna Aralica, u ime svojih najmilijih
Tamare, Bojane i Danila