Zatvorska kazna

gost 237624

Domaćin
Poruka
3.084
Da li zatvorska kazna ima pretezno za cilj kaznu ili rehabilitaciju?
Ne mislim na rehabilitaciju u pravnom smislu, brisanja osude nakon odredjenog vremena od izvrsenja kazne za krivicno delo. Vec na mogucnost ponovnog integrisanja u drustvo?
I verujete li uopste u mogucnost rehabilitacije?

Poslednja izmena:
Da li zatvorska kazna ima za pretezno za cilj kaznu ili rehabilitaciju?
Ne mislim na rehabilitaciju u pravnom smislu, brisanja osude nakon odredjenog vremena od izvrsenja kazne za krivicno delo. Vec na mogucnost ponovnog integrisanja u drustvo?

Rehabilitacija je svakako moguca, narocito ako je zlocin izvrsen u trenutku nekog besa, alkoholisanog stanja ili pod uticajem droga. Takodje postoje i ljudi koji se iskreno pokaju, primera ima. To sto vecina zatvora, zapravo svi zatvori kod nas sluze za kaznu, ne za rehabilitaciju. U Evropi i Americi, kao i u Aziji postoje zatvori gde se manjim kriminalcima daje obrazovanje, daje im se druga sansa. Oni sto se ne kaju zbog zlocina su verovatno mentalno bolesni i pre ih treba strpati u neku ludnicu nego u zatvor. Sta se po mnogim zatvorima radi nisu zasluzili ni najgori ljudi ovoga sveta (osim silovatelja dece, njih ne mogu da shvatim i ne podnosim, nema svrhe da mi iko od vas menja misljenje, ukoliko neko odluci da pokusa)

Cilj verovatno jeste i jedno i drugo - i kazna i rehabilitacija. Ali u praksi, mislim da je ovo drugo malo teže...

Borka, koliko je strasna prica. Nekad ne mogu da verujem kakvih sudbina ima, koliko besmisla...
Moja je dilema da li su svi zakoni, od Hamurabija na ovamo, pisani i delom da zadovolje i neke sadisticke teznje ljudi.
Danas kad se pozivamo na to da smo humano drustvo i dalje se nije nasao nacin da se sprece upravo ovakvi tragicni ishodi, sto je prosto neverovatno.
Nisam naisla na statisticke podatke koliko ima povratnika medju zatvorenicima, ali verujem da su porazavajuci.
I koliko su jako ukorenjene predrasude. Recimo da su dva coveka pocinila potpuno isto krivicno delo, jedan je odlezao zatvorsku kaznu, drugi nije, bila bih daleko podozrivija prema ovom prvom.
Uopste mi nije jasno odakle to meni i odakle to ide...

Zavisi šta je u pitanju,nekima je potreban metak u čelo,po kineskom postupku!Kažem,sve zavisi šta je u pitanju!

A sta mislis sta treba uciniti sa ovim momkom?
http://www.nytimes.com/2012/07/22/m...rents-is-that-enough.html?_r=1&pagewanted=all
Prica je bila u Pressu u nedelju, ali ne mogu da nadjem link.
Ukratko, cetrnaestogodisnji decak je ubio svoje roditelje bez nekog narocitog razloga. Sudjeno mu je kao odraslom, ne secam se koliko godina zatvora dobio, da li 25...
Sada tumaci svoj postupak, kaze da ga nisu prihvatali ni razumeli. Te noci kada se desilo ubistvo razmisljao je kako je svojim drugovima rekao da ce ubiti svoje roditelje i da ce mu se oni smejati ako to ne ucini.
2019. godine ce mozda biti pusten na slobodu, pod uslovom da se sa tim sloze svi clanovi porodice.
Kaze da se kaje, da veruje da su mu roditelji oprostili, on sebi jos uvek nije.
Treba li mu dati novu sansu?

Strong or not, Greg’s case is a telling one in the national debate over just what is accomplished by sentencing juveniles to long prison sentences. In the case of juvenile parricide, there is an added paradox. Because it is among the most target-specific of crimes, criminologists believe that an abused juvenile who killed a parent is likely to be at low risk of future criminality if he gets treatment and has a strong social support system when he is released. Certainly society might recoil at the notion that a child who murders his parents should be “let off” by a juvenile detention that might end at 18 or 21, but attached to this is the question of when the thirst for punishment becomes counterproductive to all concerned. After all, Greg Ousley, like 95 percent of other prison inmates, is going to come out some day, and is it better for society that he do so when he’s in his 30s and still has the potential of patching together a somewhat-normal life, or not until his 40s when his options will be far more limited?

Pretezno ima za cilj izolaciju od ostalog dela drustva.Verujem da se rehabilitacija desi u malo slucajeva jer je po statistici vise od 60%tzv-nih povratnika.

Motiv-bez razloga!To treba eliminisati iz društva!ODMAH!Ili da ne budem grub,sačekati dok bude punoljetan!

Da, tu se slazemo, ali recimo kod nas je smrtna kazna ukinuta, cini mi se 1996. Ili je godine poslednji put sprovedena, nesto mi je ta godina u glavi. Sprovodila se streljanjem, a ukinuta je jer su momci iz streljackog voda imali nocne more, nesanice i ozbiljne psihicke probleme, iako nisu znali kod koga je pravi metak. I uopste, posao dzelata nikad nije bio na ceni.Dozivotne kazne se dodeljuju verovatno u kompromisu sa raspolozivim budzetom. Primer jeste drastican. Ali ako ce vec neko ipak izaci na slobodu kad-tad, bolje je za sve nas da se akcenat stavi na rehabilitaciju.

To bi i trebalo biti rehabilitacija, ali pitanje je koliko je to tako u praksi. Zavisi i koje je krivicno delo pocinjeno, nikako nije sve isto.
Verujem da u tezim slucajevima ne postoji sansa za rehabilitaciju i integraciju u drustvo. Primera radi, silovatelji koji izadju iz zatvora i opet sve isto. Oni jednostavno ne mogu biti normalni. To jedino da stavis u rudnik, na njivu, da izbaci svu tu agresiju.

To bi i trebalo biti rehabilitacija, ali pitanje je koliko je to tako u praksi. Zavisi i koje je krivicno delo pocinjeno, nikako nije sve isto.
Verujem da u tezim slucajevima ne postoji sansa za rehabilitaciju i integraciju u drustvo. Primera radi, silovatelji koji izadju iz zatvora i opet sve isto. Oni jednostavno ne mogu biti normalni. To jedino da stavis u rudnik, na njivu, da izbaci svu tu agresiju.

Da je u pitanju rehabilitacija,onda bi po nekoj logici svaki zatvorenik trebao da ima svog psihologa,psihijatra....da bi se pronasao uzrok takvog ponasanja i samim tim se osoba rehabilitovala.Sistem koji postoji u vecini zatvora je u stvari ideja o izolaciji takvih ljudi od ostalog drustva i to je to.Da smo usavrsili putovanje svemirom,verovatno bi odredili neku planetu na koju bi ih slali bespovratno.

Moja vera u rehab u korelaciji je sa počinjenim (ne)delom.

Mogu zamisliti da se "prevaspita" stariji maloletnik koji je obio kiosk s cigarama, naprimer. Štaviše, u stanju sam da imam vere čak i u krupnije stvari. Sticajem okolnosti, znan mi je momak - hoću reć, više i nije dečak; sad je već mlad čovek - koji je još kao adolescent ubio očuha posle višegodišnjeg maltretiranja majke, braće i sestara, i najposle njega. Posle odslužene kazne, koja jeste bila blaža nego da je zločin (?) počinio ko punoletan i zakonom obavezan; danas slovi za skroz ok momka koji ni sa kim nema nikakvih problema i koji živi jedan tih i miran život u kojem sam zarađuje za sebe i ni od koga ne otima. Poznajem mnogo više ljudi koji nikad nisu imali problema sa zakonom, a nisu u stanju da zadrže posao duže od dva meseca. Naprimer. Hoću da kažem da nije svaki "zločin" isti, mada je svako kršenje zakona - zločin. Postoje stvari koje uradimo u afektu, ili jer smo nezreli i budalasti, i koje nikad ne bi uradili pri punoj svesti.

Nisam pristalica opraštanja, i ne verujem da se bilo kakvo nedelo treba oprostiti. Ja verujem da se sve u životu plaća; čak i stvari koje uopšte nisu propisane državnim zakonima; ili možda naročito takve stvari. Što se toga tiče, autentični sam neo-pagan; i verujem u akciju i reakciju. Ništa te u životu neće, i ne treba zaobići, ni dobro ni zlo. Najveći deo ljudi najbolje nauči kad im se obije o glavu. Nažalost, ali minorna manjina preostalih je izuzetak koji to pravilo potvrđuje.

Apsolutno isto verujem i u vezi sebe lično.

S druge strane, postoje zločini za koje je zatvorsko kažnjavanje žalosno traćenje sredstava i resursa, i po pitanju takvih žestok sam zagovornik (ponovnog) uvođenja smrtne kazne. Kao što već do dosade ponavljam ovde i koegde, psihopatija se ne leči i ne rehabilituje. Postoje određene - zašto ih ne nazvati genetske? - uslovljenosti koje se ne mogu korigovati nikakvim načinima poznatim današnjem zakonodavstvu, ili psihijatriji; i zato sam naročito sklona da uzmem s rezervom bilo kakvo pozivanje na neuračnljivost i psihološke nedostatke tokom zvaničnih suđenja. To je kolateralne šteta; rezon da se sve trpa u isti koš; i pijana tuča koja rezultira ubistvom koje niko od sudionika nije ni hteo ni planirao; zato što se alkoholizam može izlečiti. Teško, ali većina od nas poznaje ljude koji su svoju adiktivnost najposle uspeli disciplinovati. Ili, šta znam, zla koja počine jako mladi, još neformirani ljudi koji imaju predispoziciju da shvate pogubnost svog delovanja; i koji jesu u stanju razumeti šta su uradili i zašto to više ne bi smeli ponoviti. Funkcionisanje u društvu zahteva određene veštine, i ljudi greše kad misle da je to svakom dato već samim činom rođenja u ljudskoj vrsti. Naravno da nije, jer čovek po sebi nije rođen da bude naročito tolerantan i obziran; već se, odgojem, uči tome. Urnebesno se smejem kad se god pominje floskula da se svi ljudi rađaju dobri. Ljudi se ne rađaju ni ko dobri ni ko zli, rađaju se ko - ljudi.

Ko god ima problem to da razume, pa, to je njegov problem. :mrgreen:

Ali, opet, šta je sa naročito gadnim slučajevima paranoične šizofrenije, naprimer? Ja to gledam ovako. Čitala sam i slušala mnoge koji kažu da je i psihopatija bolest. Stručnjaci su skloni da se sve što odudara od normalnosti nazovu bolešću, i mislim da je upravo u tome problem. Jer kad nešto nazovete bolešću, društvo po deafultu oseća moralnu obavezu da bude blago i tolerantno. U principu, i po nekoj kosmičkoj pravdi; niko nije kriv što je paranoični šizofrenik koji će usled svog defekta poverovati da mu komšija od preko puta radi o glavi pa shodno tome delovati. U globalu, nije kriv ni psihopata koji ne poseduje ni savest ni društveni moral, niti se istima može naučiti. Ako ćemo da budemo skroz pošteni, nije kriv ni onaj pedofil koji ne može odoleti petogodišnjim devojčicama u predškolskom dvorištu.

S druge strane, pa šta?

Govorimo o bezbedosnim normama koje su jedne od temeljnih vrednosti ljudske zajednice. Društvo ne sme tolerisati ozbiljnu pretnju zato što to dovodi u pitanje njegov sopstveni opstanak. Ljudi postaju opasni i nepredvidljivi kad su ugroženi, a to nije nešto što društvo može uzeti olako. Iz te perspektive, bilo šta što predstavlja realnu opasnost po društvo mora se tretirati s dužnom ozbiljnošću. Tromesečno lečenje silovatelja nije odgovor. Jer, šta je sa recidivom? Koja je svrha i smisao više puta ponovljenih zatvorskih kazni silovatelja, naprimer? Svako malo natrčim na priču: pušten sa zatvorske psihijatrije nakon zakonom određene kazne za silovanje dvanaestogodišnjeg dečaka. Sledeće godine na suđenju zbog istog.

Dokle? I zašto?

Ili, a što mi je naročito milo; tri hiljade godina doživotnog zatvora zato što je manijak pobio 25 žena i izao im utrobu potom; ili čak i ne nužno tim redom. Koja je svrha takvih budalaština? Oćete pustit Ted Bundy-ja da vam šeta slobodan okolo? A ako ga ne pustite - a nećete ga pustit zato što znate da se on nikad neće rehabilitovat da ne bude Ted Bundy; ima li ikakvog razložnog smisla čak i ako ga narednih dvesto godina budete držali pod ključem u samici? Čak i da ga tokom tih istih dve stotine godina kompletno zatvorsko osoblje siluje i mlati bejzbol palicom pred doručka - koji je jeb.eni smisao toga?

Ja kažem: rehabilitovati ono što se da rehabilitovati.

Eliminisati sve ostalo.

p.s. molim da mi se ne javlja niko sa filoSofijom: koji je bog tebe ovlastio da određuješ ko se da ili ne da rehabilitovati. Za bistrenje te tematike nije nužno potrebno da ste nuklearni fizičar. Dovoljno je da niste idiot.

Da je u pitanju rehabilitacija,onda bi po nekoj logici svaki zatvorenik trebao da ima svog psihologa,psihijatra....da bi se pronasao uzrok takvog ponasanja i samim tim se osoba rehabilitovala.Sistem koji postoji u vecini zatvora je u stvari ideja o izolaciji takvih ljudi od ostalog drustva i to je to.Da smo usavrsili putovanje svemirom,verovatno bi odredili neku planetu na koju bi ih slali bespovratno.

E bas sam na to mislila. Ovaj sistem jednostavno ne vrsi funkciju rehabilitacije.
Najveci fenomen su mi norveski zatvori i njihovi sistemi, ali ne znam ima li to veze sa mentalitetom nacije ili je sistem zaista delotvoran, pa je stopa kriminala jako niska.

ima li to veze sa mentalitetom nacije ili je sistem zaista delotvoran, pa je stopa kriminala jako niska.

S mentalitetom, na prvom mestu.

Ima neko vreme kako sam gledala neki dokumentarac o Islandu. I tu se nađe tip, ne iz ove zemlje, ali sa ovih prostora, koji pita nekog policijskog komandira, ili koja mu je već bila funkcija: koliko je imao izgreda sa vožnjom u alkoholisanom stanju u, ne znam, zadnjih godinu dana? Tip ga polgeda belo i kaže: ovde pijani ljudi ne voze. Kako? Opet beo pogled. Pa, svi znaju da pijani vozači nisu funkcionalni i mogu izazvat nesreće na putu. I svo vreme čovek govori ko da mu je neprijatno što objašnjava takve idiotluke. Kao, s koje si ti nesretne panete pao kad mi postavljaš takva pitanja? Kad me pitaš nešto što ceo svet zna?

Nesretniče islandski, mislila sam se. Šta je tebi ceo svet, i šta je nama.

To su vam civilizacijske razlike, doktore. :)

Pazi u Srbiji ljudi zaglavjuju zatvor samo ako im za pocineno krivicno delo preti kazna visa od 10 godina(naravno ako to nije vezano za javnost sto smo mogli da primetimo u slucaju Urosa Misica,koji da to sve nije dospelo u javnost dobio moda godinu,dve uslovne kazne),samim tim onaj koji je pocinio tesko krivicno delo i treba da lezi u zatvoru jer taj ce opet to isto uraditi,e sad da bi se ljudi opametili ne treba im odredjivati uslovne kazne vec jeno dobrih pola godine,ili godinu dana dobrotvornog rada,pa da vidis kako se ljudski mozak menja,a za ove sitne kazne tuce,neredi i ostalo jednostavno udariti po dzepu,uostalom to najvise i boli...

kazna je kazna
da nije, u zakonima bi pisalo: propisuje se rehabililtacija od 5 godina...

evo sta ja mislim iz licnog iskustva: zatv kazna nema za cilj rehabilitaciju i ako se tako pretstavlja javnosti koja je nedovoljno informisana i koja se generalno gnusa prica na ovu temu. drzava, vlast ili ko vec...svesna je svega toga i uvek 'servira' pricu koja ce biti prihvatljiva vecini ljudi. niko ne zeli da zna sta se tamo zapravo desava, zbog cega ne mogu da krivim ljude jer svako ima svoju brigu. ali to je upravo i mana ovog naroda i nase 'kolektivno zaludjene mase' da se priklanjamo vecini i delimo drustveno prihvatljivo misljenje. vecina ljudi ce da se opredeli za ono 'cuti i gledaj svoja posla' ali sta ako zatvor ili neko ko je tebi drag postanu tvoja posla i tvoje interesovanje? o ovoj temi se vrlo malo prica, s obzirom koliko je danas ljudi zatvoreno i koliko ih jos tek ceka na izdrzavanje kazne. zatvor ponekad rehabilituje, u smislu da nikad vise ne pozelis da se nadjes tamo, a o nekoj drugoj rehabilitaciji nema ni govora.

Gledam kako se i kritični i nekritični odnose prema zatvoru kao prema nečemu normalnom.
Zatvor i njegova pravna primena je čist primitivizam.
Zatvor je neka vrst leka koja se primenjuje na svakog pacijenta a zakonodavac je lekar koji propisuje lek, ne prema psihičkoj strukturi osobe, već prema učinjenom delu. Zatvor nije čak ni odmazda društva za učinjeno delo. Jer, koja je to odmazda koja nekome ne pada teško? Može se govoriti kako zatvor ima preventivnu ulogu čija pretnja će sprečiti budućeg počinioca. Kako sprečiti nekoga koga zatvor ne plaši i kome je je u odnosu na zadovoljstvo koje dobije svojim delom smešna kazna?
Ovaj zatvorski lek se primenjuje već vekovima i savremeno društvo i napredak ništa bitno tu nisu promenili.
Definitivno zatvor nije kazneno popravna mera jer se nikoga ne tiče da li će posle propisanog boravka u zatvoru počinilac ponovo uraditi slično.
Broj povratnika koji su počinili ozbiljna krivična dela govori o neefikasnosti ove mere.
Lepo što sudija potpiše presudu. Ali zašto ne potpiše da posle odsužene zatvorske kazne neće više počiniti slično delo? Postavlja se i pitanje da li su zakonodavac i sudija merodavni da odlučuju o nečemu (čovekovoj psihi) o čemu pojma nemaju.
Da se sud bavi samo utvrđivanjem činjenica, to ima smisla. Ali da propisuje za svakoga istu terapiju u vidu zatvorske kazne, to je krajnji primitivizam glupog društva.

Što se preventive tiče, trebalo bi svakog člana društva da proceni psiholog i bez obzira da li je učinio krivično delo ili ne, ako postoji jasna predispozicija, izolovati i lečiti. Naravno, pod humanim uslovima. Rizične osobe bi trebalo češće proveravati i pratiti njihov odnos prema društvu. Njihove članove porodice bi trebalo saslušavati, naročito ako su u braku i roditelji, kako bi se izbeglo ili sprečilo nasilje u porodici.
Ovakvo nešto bi moglo da se uklopi u savremeno društvo.
Za sada, u ovome sistemu zakonodavstva, ništa nije savremeno.

Тенденција Савета Европе је да се казне затвора смање тј. своде на минимум, да се затвор издржава у виду "кућног" затвора, да се затвореске казне замењују дневним новчаним износима који су најделотворнија санкција, показале су научне студије. Затворски амбијент сам по себи је јако неефикасан, прво у затвору се ствара једна сасвим нова тзв. "затворска популација" људи, који имају свој језик, своје манире и навикнути су да одлично функционишту у том затвореном амбијенту и потпуно се разликују од спољног света. Да је затвор неефикасан, говори и податак да преко 80% затвореника су повратници у кривичними делима. И трећа фактор који стаје на тезу о неефикасности затвора је чињеница да живот затвореника плаћају држављани одређене државе, односно порески обвезници. Па зашто би народ издржавао и плаћао боравак убицама, лоповима итд.?! Поготово у затворима скандинавских земаља који су по конфору изнад хотела са 5 звездица у Србији. Италија има систем такозваних "полудневних" казни, наиме, осуђеник је кућу замењује затвором, све остало је исто, преко дана иде на свој посао, има одређено време за контакт са родбином, пријатељима, али већи део дана и ноћи је у затвореничкој ћелији. Иде се ка томе да код осуђеника не дође до социјалне дезинтеграције, већ да он остане у друштву, да обавља своје активности, али у ограниченој мери, мислим да је дужан и одређену своту од плате да уплаћује као новчану казну, постоји као комбинација нека.

Учиниоци нехатних кривичних дела, кривичних дела у нужној одбрани и прекораченој нужној одбрани, кривичних дела почињених у саобраћају не би требали уопште ићи у "класичан" затвор са убицама и осталима јер су они заправо нормалне особе, којима није потребно променити понашање, они заправо нису хтели нити су имали намеру да изазову кривично дело али сплет несрећних околности је довео до тога. Тако да тренутно једино решење за њих које је колико-толико реално видим у кућним притворима и ношењу тзв. "наруквице".

Poslednja izmena:

Back