Zatrpavanje bare i uništavanje prirodnog staništa – ima li pravne osnove za ovo?Kome se obratiti za pomoć?

DaRkGuitaRist88

Domaćin
Poruka
4.231
Zatrpavanje bare i uništavanje prirodnog staništa – ima li pravne osnove za ovo?Kome se obratiti za pomoć?

Poruka:
Pozdrav svima,
obraćam se ovde jer sam očajan i više ne znam kome da se obratim. U pitanju je bara dugačka oko 100 metara, široka oko 17, duboka do 2 metra, okružena topolama i bogatom vegetacijom. To je mirno, prirodno stanište puno barskih kornjača, linjaka, crvenperki, karaša, žaba i raznih insekata.

Već neko vreme putarska građevinska firma nasipa zemlju i šut upravo u tom pravcu. Topole su na ivici da budu zakopane, deo zemlje se već obrušio u baru i voda je postala mutna, zemljane boje. Verovatno je drži još podzemna voda, ali sada ovim dodatno gubi snagu da preživi.

Postavio sam table sa ljubaznim apelom da se priroda ne zatrpava i da se zemlja odlaže dalje od vode – ali niko ne reaguje. I dalje svake nedelje odlažu po malo, uprkos svemu.

Mesto mi je izuzetno značajno, i emotivno, i kao jedno od poslednjih prirodnih utočišta stajaće vode u ovom kraju. Sad ga gledam kako nestaje pred očima.

Imam nekoliko pitanja i molbu:

Kome mogu da prijavim ovo, a da stvarno reaguje i da se problem preusmeri na pravu adresu?

Da li je ovakvo zatrpavanje prirodnog staništa uopšte legalno? Verujem da nije, ali želeo bih potvrdu.

Da li postoji obaveza da se poštuje ovakav ekosistem čak i ako nije formalno zaštićen?

Ima li neko ovde na forumu ko bi mogao da pomogne? Nešto napiše u moje ime, uputi dopis, ili bar zna kome da se obratimo?

Želeo bih da ostanem anoniman i van medija – da ovo ne ide kroz kamere i objave, već da se problem reši mirno, kroz institucije ili preko ekoloških organizacija. Ja nemam snage ni sredstava da se nosim sa firmom koja obrće milione. Samo bih da dostavim slike, video i sve što imam kao dokumentaciju, i da neko sa više autoriteta reaguje.

Ako neko zna kome da se obratim, bio bih zahvalan. Mesto mi je postalo emotivno značajno i pogađa me što ga uništavaju. Iscrpljen sam psihički i osećam se nemoćno.

Hvala unapred svakome ko odgovori ili pomogne.

Копија датотеке 1750352414036.jpg
1750492764714.jpg
1750492764619.jpg
1750492764524.jpg
1750492764543.jpg
IMG_20250628_192035.jpg
IMG_20250628_191357.jpg
IMG_20250628_190039.jpg

Poslednja izmena:
Alarmirao sam lokalne ekologe i oni su vec pre godinu ipo dana pokrenuli priču a sad posle ove moje prijave njima opet i biće uključena televizija Ekološki ustanak i Zavod za zaštitu životne sredine koji će izaći na teren da vidi i obeleži dokle imaju pravo da bacaju sut i zemlju i dokle je ta parcela koju koriste i da li ima osnova da uništavaju taj deo s obzirom da se nalazi prirodno stanište zaštićenih vrsta i potok bara staro korito reke gde taj živo svet živi.

Ako oni ne uspeju na vreme da to reše ja mogu još manje...

Što se tiče sns sekte i uništivača bez imalo empatije za bilo šta to stoji ali ako bi čekali njihov pad sa scene ne bi ostalo ni drvo tako da mora da se spašava sta može dok još nije kasno.

Nadam se da će upeti ovo na vreme da zaustave dok ne dodju tim brdom da orekriju mog psa kojeg sam zakopao i sahranio 25 aprila pored te bare.Bio je meni član porodice kao brat i više od psa i simbol moje mladosti jer je bio od moje 22 do 37 godine i imali smo 14 ipo godina zahedno.I sad mu preti brdo od 6 metara zemlje i šuta na 20 metara od njega.
Ne znam da li će stići možda ovu godinu do njega ili sledeće ili za dve ali ja zadnje što bi učinio i ako do tu dodju št bi prepolovilo baru i vec zagadičo i uništilo živi svet u njoj je to da bi morao da ga otkopam i nadjem novo mesto za njegov počinak da znam da ga neće prekriti brdo 6 metara otpada zemlje i šuta ma koliko to nekom bilo ludo i bezveze.Plus bi bile mrtve preko 100 barskih kornjača, linjaka, karaša, štuka i crvenperki...

Back