Зашто Вучић помера рок за формирање владе

комшија

Stara legenda
Poruka
96.548
http://www.politika.rs/scc/clanak/357113/Zasto-Vucic-pomera-rok-za-formiranje-vlade

Зашто Вучић помера рок за формирање владе

Напредњаци тврде да су превише заузети припремом посете кинеског председника Си Ђинпинга, али има спекулација да мандатар још нема сва кадровска решења и да можда покушава и да спусти цену социјалистима

vlada-fasada-politiccka.jpg

Детаљ на фасади зграде владе у Немањиној 11 (Фото Ж. Јовановић)

„Нереално је и било да се влада формира тако брзо, пре доласка кинеског председника”, помирљиво коментарише одлагање рока за формирање ове владе један од саговорника нашег листа за кога се прича да има шансу да у њу уђу. Он иначе не зна разлог за померање овог термина који је назначио сам мандатар за састав владе Александар Вучић, али сматра да је почетак јула неки „нормалан рок” за обављање овог посла.

Вучић је у изборној ноћи поручио да зна „куда треба да идемо и како да обезбедимо будућност Србије”, али испоставило се да нико не зна, па изгледа ни он сасвим прецизно, када ће бити формирана влада. Последња изјава мандатара била је да ће то бити у „првој трећини законског рока”, министар финансија у техничком мандату Душан Вујовић јуче је рекао да ће влада бити формирана до краја јуна, а потпредседница владе Зорана Михајловић истакла је да је најважније то да ће влада бити формирана у законском року.

Наравно, законски рок од три месеца од конституисања Народне скупштине тек је почео да тече (истиче почетком септембра) и има још доста времена за тај посао. Али, победници избора, Српска напредна странка и њен лидер Александар Вучић, сами су наводили одређене рокове, па кад се они пробију, макар и због најбенигнијег разлога попут неких текућих обавеза, у делу јавности рађа се сумња да не тече све глатко у вези са формирањем нове владе.

На питање Б92 зашто се продужава рок за формирање владе, Зорана Михајловић је јуче рекла: „Не видим да ту треба тражити неке велике теорије зашто се нешто продужава, реч је просто о томе да мандатар разговара са свима о формирању владе.”

Она је истакла да је посета кинеске делегације, која стиже 17. јуна, веома важна за Србију и да је тренутно приоритет. „Даноноћно радимо на уговорима и преговорима и мислим да је то најважније тренутно”, рекла је Михајловићева.

Исти одговор може се чути и незванично од неких функционера СНС-а, а на питање има ли то можда неке везе са „гужвом” у коју су умешани Давенпорт и Скот, један од наших саговорника каже да не разуме какве то везе може да има са формирањем владе.

„Не формирају владу Вашингтон или Брисел, већ мандатар Александар Вучић”, изричит је овај функционер напредњака.

Има, међутим, међу познаваоцима прилика и мишљења да је проблем врло једноставан: од тога да Вучић још нема сва кадровска решења за владу до једне „игре моћи”. По овој другој теорији, Вучић отеже са формирањем владе јер жели да спусти цену социјалистима, које ће сигурно узети за партнере у влади, а и зато што му се може (тако да се, рецимо, јавност током „дугог, топлог лета” забави ишчекивањем нове владе).

Зорана Михајловић је јуче истакла, како преноси Танјуг, да ће мандатар донети одлуку о томе ко ће бити у влади, додајући да би лично желела да заврши посао који је започела као министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре. Она је рекла да је разговарала са мандатаром о томе и да ће бити још разговора с тим у вези, посебно о програму наредне владе.

Упитана да ли у влади има места за СПС, будући да није увек похвално говорила о тој странци, Михајловићева је рекла да не мења свој став да та странка није увек била ватрена у одбрани одређених тешких одлука владе, али да је то њено лично мишљење и да не мора да значи да је у праву. Додала је и да сматра да постоје ствари које је Ивица Дачић као министар спољних послова добро урадио и истакла да ће одлуку о томе донети Вучић.

Прва најава о формирању нове владе Србије изречена је дан после избора и гласила је да ће бити „после 28. маја”, то јест после изборне скупштине Српске напредне странке. У међувремену, Вучић је рекао да ће бити најмање шест нових министара у влади, а после консултација са председником Србије Томиславом Николићем 19. маја изјавио је да ће влада бити формирана пре доласка кинеског председника, да зна састав нове владе, изузев за два ресора, и да је шефу државе изложио програм нове владе у десет основних тачака.

Када му је Николић дао мандат за састављање владе, Вучић је навео да још не зна имена министара и да још није донета одлука да ли ће правити коалиције или не, што ће бити питање за страначке органе. Потом је 10. јуна рекао да формирање владе није фонтана жеља, већ озбиљан посао и да није сигуран да ће нова влада бити формирана пре доласка председника Кине. Тада је поручио да ће влада бити формирана „у првој трећини законског рока”.

Истина је да нико од оних са којима смо ступили у контакт не зна поуздано да ли иза померања овог термина постоји нека закулисна прича, али свакако постоје различита мишљења. По једнима су грађански протести због рушења у Савамали, па онда и подршка Запада том покрету (која је ипак, по овом извору, пренаглашено приказана у медијима), „усложнили ствари”. По другима, утицај западних кругова моћи ипак није пренаглашен и има везе са преговорима са Приштином, али и статусом Републике Српске и положајем Милорада Додика.

Када је он испунио неки рок који је сам задао?
Мени не иде у главу да он није био спреман да одмах по завршетку избора формира Владу као што то раде у демократским земљама. Нпр. Ципрас данас победио, сутра формирао Владу.
Ствар је у томе што је Вучићу све ријалити и ништа друго. Важно је да он буде на ударним вестима пре неког тамо хрватског аналитичара.;)

Мени не иде у главу да он није био спреман да одмах по завршетку избора формира Владу као што то раде у демократским земљама. Нпр. Ципрас данас победио, сутра формирао Владу.
Ствар је у томе што је Вучићу све ријалити и ништа друго. Важно је да он буде на ударним вестима пре неког тамо хрватског аналитичара.;)

To 'e to!

:ok:

(...) Нпр. Ципрас данас победио, сутра формирао Владу.

Тако ће бити и у Србији када вама десничарима на челу са вашим мега-старом Вучићем видимо леђа (бај д веј онај ваш посланик Срђан Ного - па јел он заљубљен у 'Алека'? што не пређе у посланички клуб СНС било би поштеније према вашим гласачима?)

Poslednja izmena:
Тако ће бити и у Србији када вама десничарима на челу са вашим мега-старом Вучићем видимо леђа (бај д веј онај ваш посланик Срђан Ного - па јел он заљубљен у 'Алека'? што не пређе у посланички клуб СНС било би поштеније према вашим гласачима?)

:D Gde si Komso, brate?
Nista bez tebe!

А никако не узимаш уобзир то што га Скот и Девенпорт опседају? Да ли је могуће да они врше притисак на њега да се у владу убаце њихови играчи којим случајем? Шта каже Санда, који ресор владе њој треба да припадне?

А никако не узимаш уобзир то што га Скот и Девенпорт опседају? Да ли је могуће да они врше притисак на њега да се у владу убаце њихови играчи којим случајем? Шта каже Санда, који ресор владе њој треба да припадне?

:dash::dash:

Radikalski mozak. Utuvi da je Vucic proamericki, prozapadni, proEU covek!!!!!!!!!!!!!!!!!!!:rtfm:

:dash::dash:

Radikalski mozak. Utuvi da je Vucic proamericki, prozapadni, proEU covek!!!!!!!!!!!!!!!!!!!:rtfm:

Стварно? Ти имаш мозак? И докле ћеш да лепиш етикете сваком ко не упада у твој дебилни поглед на свет? Ебали те радикали и сендвичи и тај које те плаћа да спинујеш и тролујеш овде...ти ћеш да ми (нам)утувиш у главу шта је ко и шта се дешава? Па ако је њихов човек, зашто онда није саставио владу по њиховој мери? Зашто се мигољи под очигледним притисцима са њихове стране?

Стварно? Ти имаш мозак? И докле ћеш да лепиш етикете сваком ко не упада у твој дебилни поглед на свет? Ебали те радикали и сендвичи и тај које те плаћа да спинујеш и тролујеш овде...ти ћеш да ми (нам)утувиш у главу шта је ко и шта се дешава? Па ако је њихов човек, зашто онда није саставио владу по њиховој мери? Зашто се мигољи под очигледним притисцима са њихове стране?

Lepo sam te pitao da li imas mozak i dobio sam odgovor. Novi nacin spina, predstaviti se kao da si neutralan, ako treba pljunuti i po sendvicarima, ali nikako ne dirati vodju. Da ja cu da ti kazem.

To je histerija sendvičarskih medija , misija EU je ovde 15 godina , kao i ambasada SAD , pa se niko pre sendvičara nije dosetio da kuka na njihov uticaj i pritiske ,čak ni sam Vučić kada je formirao prošle 2 vlade nije imao reči pritužbe na njih , zato kažemo da je Informer najveći promoter Skota i Davenporta u Srbiji kako bi odvraćao pažnju sa kriminalnih aktivnosti sa jedne i nesposobnosti vlasti sa druge strane .

mi9sliš, njihovi igrači se ne bi našli u vladi bez opsedanja? :D

Важно је да он буде на ударним вестима пре неког тамо хрватског аналитичара.;)
On je, da podsetim, bio kod Putina a hrvatski analitičar je govorio o nečemu vrlo važnom, samo niko ne može da se seti o čemu? Možda je Boško imao bolji predlog za početak tog dnevnika, recimo političke prilike oko moljakanja za ulazak u koaliciju u Čačku?

Lepo sam te pitao da li imas mozak i dobio sam odgovor. Novi nacin spina, predstaviti se kao da si neutralan, ako treba pljunuti i po sendvicarima, ali nikako ne dirati vodju. Da ja cu da ti kazem.
Дијаболо, схвати већ једном да ако си ти бот да нису сви ботови и скини ми се ******* више са тим етикетирањем...ево, ако неко чита ово може слободно да ми се обрати на ПП са понудом за ботовање, радо би за новац пишао по дијаболама као што си ти...
To je histerija sendvičarskih medija , misija EU je ovde 15 godina , kao i ambasada SAD , pa se niko pre sendvičara nije dosetio da kuka na njihov uticaj i pritiske ,čak ni sam Vučić kada je formirao prošle 2 vlade nije imao reči pritužbe na njih , zato kažemo da je Informer najveći promoter Skota i Davenporta u Srbiji kako bi odvraćao pažnju sa kriminalnih aktivnosti sa jedne i nesposobnosti vlasti sa druge strane .
Немам појма, ја не читам дневну штампу, али су ти слаби аргументи, очигледно је да се врши притисак на господара, почевши са паткицом и НВО , ЛГБТ, појачане опзицијом, па још овом "патриотском опозицијом" типа ДСС дорси...прети се нередима, а јасно је да се протести неорганизују сами од себе и да треба дати гомилу пара да би плаћени "активисти" кренули у овако широку акцију..мени изгледа као да се господар отргао и да ови покушавају да га "уразуме"...а да је господар у дилу са тајкунима и да је око себе окупио неписмену багру, то је очито
mi9sliš, njihovi igrači se ne bi našli u vladi bez opsedanja? :D

Мени изгледа тако, иначе сва ова фрка се не би дизала...видећемо ускоро..

Poslednja izmena od moderatora:
уф врло важна ствар , влада ....кујихебе , као да има неке разлике док је била влада , сада када је нема и једног дана када је направе ......све исто и све по старом .
Вућко ће бити премијер и министар свих министарстава , њему министри и нису потребни .

Back