Зашто турску кафу зовете "домаћа"?

Ovako izgleda turska kafa:

1756451483772.png

Зар је срамота што пијемо турску кафу, па смо јој дали овај новокомпоновани назив?

Правимо је по турском рецепту, дакле, турска је. Увек била.

Па, шта?
зато је турци зову арапска :D

Зар је срамота што пијемо турску кафу, па смо јој дали овај новокомпоновани назив?

Правимо је по турском рецепту, дакле, турска је. Увек била.

Па, шта?
Kafu zovemo turskom jer se pravi po turskom receptu ili zato sto je poreklom iz Turske?
Ono sto ovde vecina pije niti je poreklom iz Turske, niti je kafa, za recept pojma nemam.
Setih se sada da u Crnoj Gori kazu “domaca kafa”.

Чекај, ово је већ нешто другачије.

дакле, тврдиш да је турска кафа ако је из филџана, у оним малим шољицама.

А ми данас пијемо турску кувану из оних модерних огромних шоља (нескафе црвана шоља, па онда оне силне шоље што скупљамо по летовалиштима и сл.). Реално, ми данас попијемо бар 3 пута јачу кафу него што су некада Турци пили на средини ћуприје у Вишеграду (на оном проширењу).

Можемо ли да кажемо да је домаћа кафа, за разлику од турске кафе, кафа у веееликој шољи (донакфе или неки мотив са халкидикија), пуна до врха, уместо у малом филџану, и кувана, уместо у оној танкој џезви, у лончету. :think:

За мене лењивца, као трајно решење се показао домаћи кафомат! Кило одличне кафе у зрну ме кошта тачно две хиљаде динара и траје!
Моје је само да мењам воду, испразним сандуче са талогом, испразним посудицу испод где се скупља вода и онда притискам дугмиће.
Могу да направим и три кратка еспреса у једно. Гости су ми веома задовољни, пошто ја ретко пијем кафу, али кажу да је јака и укусна, а и мени се веома свиђа оно што сам пробао.

ваљда домаћа, и сарма је сад наша. неизбежно јело на сваком слављу.

Сарма је од памтивека називана сарма.

А кафа турска је од памтивека називана турска, па је последњих година добила новокомпоновани назив "домаћа".

Сарма нема овај префикс турска, а кафа је одувек имала тај префикс. Створен у народу, а не наметнут из идеолошких, културних или некултурних разлога.

Још, у поплави нових врста кафа, сасвим је логично да се ова по називу издвоји.

Немаш поплаву сарми, па да мораш ону једну да издвајаш од осталих. Има сарма и има сармице одвиновлис. И то је то, одувек.

А кафе...безброј их има данас, па некако мораш ону једну да издвојиш од осталих.

Back