- Poruka
- 826
zasto teksropisce uvrstavaju u pesnike
Donji video prikazuje kako da instalirate aplikaciju na početni ekran svog uređaja.
Napomena: This feature may not be available in some browsers.
da li uvrstiti , recimo, Žaka Prevera u tekstopisce ako su njegove pesme ušle u muziku?
Otkud znaš?Ne bih ja uvrstila tekstopisce u pesnike. Tačno je da je i jednima i drugima potrebna inspiracija, ali sam čin pisanja teksta za muziku i poezije nema veze jedno sa drugim.
Otkud znaš?Tekstopisac misli na muziku i pevača kojem će da uvali tekst, po mogućstvu nekog veoma profitabilnog, a pesnik, pesnik stvara pod uticajem ogromne unutrašnje potrebe koju oseća u sebi.
Njegove su pesme ušle u muziku?Pesnik je umetnik, tekstopisac ne. A može i obrnuto da se kaže - da li uvrstiti , recimo, Žaka Prevera u tekstopisce ako su njegove pesme ušle u muziku?
Da. ispada da se poezije i pjesnik devalviraju time što se pjesma poveže sa muzikom.
Ne kažem ja da je Marina Tucaković pjesnikinja, ili neko takav, ali jedan mali dio onoga što se napiše za muziku, možda 1%, možda i manje, ima neku poetsku vrijednost. Neke sam već spomenuo. Mogu da dodam još Leonarda Koena, koji se nalazi u antologijama kanadske poezije.
Ne treba sve tek tako odbacivati. O stihovima Brusa Springstina se održavaju simpozijumi na kojima govore ozbiljni profesori književnosti. U nekim pjesmama on je sasvim na tragu Vitmana, Karla Sendburga, Alena Ginzberga...
Већина текстова Штулића, М. Младеновића, (И Маргите С.), Дедића, Балашевића су заправо - чиста поезија, већ и по класичној дефиницији, јер испуњавају све критеријуме њене. Поезија у свом најбољем издању. И, рецимо, многи текстови групе "С времена на време", посебно с истоимене плоче.A jel' to tvoje teksropisci neki jezički geg čije značenje mi izmiče?
A, zašto da oni koji pišu tekstove za muzičare ne bi bili pjesnici. Evo, danas sam slušao Simon and Garfunkel. Pa to je predivna poezija. Ili Neil Young, ili Bruce Springsteen... Naravno nije sve dobro, ali neki tekstovi su definitivno poezija.
I Bora Đorđević je do prije dvadesetak godina dobre stihove pisao. Imao je Džoni Štulić dobre poezije, imao je Arsen Dedić...
Naravno, kod nas se u svemu pretjeruje, pa i na ovom forumu možeš da pročitaš tekstove nekih bezveznih likova koji nemaju veze ni sa poezijom, ni sa muzikom.
Od novije muzike, Nikola Vranjković (BlockOut) pisao je dobru poeziju, nadam se da još piše.
Da. ispada da se poezije i pjesnik devalviraju time što se pjesma poveže sa muzikom.
Ne kažem ja da je Marina Tucaković pjesnikinja, ili neko takav, ali jedan mali dio onoga što se napiše za muziku, možda 1%, možda i manje, ima neku poetsku vrijednost. Neke sam već spomenuo. Mogu da dodam još Leonarda Koena, koji se nalazi u antologijama kanadske poezije.
Ne treba sve tek tako odbacivati. O stihovima Brusa Springstina se održavaju simpozijumi na kojima govore ozbiljni profesori književnosti. U nekim pjesmama on je sasvim na tragu Vitmana, Karla Sendburga, Alena Ginzberga...
Onda smo mi zemlja postmoderne poezijeМаринини и многи текстови у сличном маниру су - постмодерна.
![]()
Otkud znaš?
Otkud znaš?
Njegove su pesme ušle u muziku?
(mislim da se iz toga da nazreti odgovor na ono "otkud znaš" )
Ne opada vrednost pesnicima, naročito ako njihovu poeziju isprati kvalitetna muzika.
Eh, a taman sam hteo da pitam kako izgleda ona malo skuplja.
kaže se "ironija na sanjin post."To sto sam napisao je bila ironija na post Sanje.
ne, u stvari, patetika se odvajkada smatrala za anti-vrednost.Misljenja sam da su negativna znacenja koja se pripisuju patetici novijeg datuma(i onaj pleonazam je trag istine, cini mi se)... i imaju svoje korene u obezlicenom i obesmisljenom vremenu mas medija, gde se kreira "istina" koja odgovara mocnim lobijima, cija je osnovna ideja vodilja profit. Oni sugerisu sta je crno, a sta belo od mode do politike.
Naravno da mogu postojati jeftine sreće i jeftine tuge.Za mene su bila pateticna ocekivanja u vezi sa Obamom, recimo. Ali, pateticna u smislu izneverenih nada tih ljudi cija su se osecanja pecala na udice velikog kapitala. Patetika je istina, kao sto su sreca i tuga istine...Tako da ne moze postojati jeftina sreca, jeftina tuga itd.
patetican - strastven, osecajan; dirljiv, ganutljiv, uzbudljiv, potresan; koji izaziva uzvisena osecanja, uzvisen; snazan i dostojanstven, svecan; koji izrazava patos(iz leksikona stranih reci i izraza)
patetika: v. patos
patos: patnja, bolest, bolesno stanje, naročito duše; strast, strastvena uzbuđenost; strasna uzvišenost i dirljivost u iskazu i govoru; velika osećajnost govornika ili pesnika; čuvstvenost, toplina, žar, polet, zanos; svaki viši način izražavanja; naduvenost, izveštačenost.