Zašto tekstopisce uvrštavaju u pesnike

A jel' to tvoje teksropisci neki jezički geg čije značenje mi izmiče?

A, zašto da oni koji pišu tekstove za muzičare ne bi bili pjesnici. Evo, danas sam slušao Simon and Garfunkel. Pa to je predivna poezija. Ili Neil Young, ili Bruce Springsteen... Naravno nije sve dobro, ali neki tekstovi su definitivno poezija.
I Bora Đorđević je do prije dvadesetak godina dobre stihove pisao. Imao je Džoni Štulić dobre poezije, imao je Arsen Dedić...
Naravno, kod nas se u svemu pretjeruje, pa i na ovom forumu možeš da pročitaš tekstove nekih bezveznih likova koji nemaju veze ni sa poezijom, ni sa muzikom.
Od novije muzike, Nikola Vranjković (BlockOut) pisao je dobru poeziju, nadam se da još piše.

Poslednja izmena:
I mene zanima za teksropisce. :mrgreen:

Elem,
opet je pitanje na koje to "one" misli - koji su to "oni" koji tekstopisce uvrštavaju u pesnike?
I da li ti "oni" u pesnike uvrštavaju SVE tekstopisce, ili samo neke?

Pesništvo se izdvojilo iz prvobitnog magijskog sinkretizma jednako kao ples i muzika.
I ostalo je sa njima vezano po krvnoj liniji ritma.

Tako da nema razloga da se na "tekstopisanje za muziku" i poeziju gleda nužno odvojeno.

Ne bih ja uvrstila tekstopisce u pesnike:think:. Tačno je da je i jednima i drugima potrebna inspiracija, ali sam čin pisanja teksta za muziku i poezije nema veze jedno sa drugim. Tekstopisac misli na muziku i pevača kojem će da uvali tekst, po mogućstvu nekog veoma profitabilnog, a pesnik, pesnik stvara pod uticajem ogromne unutrašnje potrebe koju oseća u sebi:klap:. Pesnik je umetnik, tekstopisac ne. A može i obrnuto da se kaže - da li uvrstiti , recimo, Žaka Prevera u tekstopisce ako su njegove pesme ušle u muziku:think:?

da li uvrstiti , recimo, Žaka Prevera u tekstopisce ako su njegove pesme ušle u muziku:think:?

Da. ispada da se poezije i pjesnik devalviraju time što se pjesma poveže sa muzikom.
Ne kažem ja da je Marina Tucaković pjesnikinja, ili neko takav, ali jedan mali dio onoga što se napiše za muziku, možda 1%, možda i manje, ima neku poetsku vrijednost. Neke sam već spomenuo. Mogu da dodam još Leonarda Koena, koji se nalazi u antologijama kanadske poezije.
Ne treba sve tek tako odbacivati. O stihovima Brusa Springstina se održavaju simpozijumi na kojima govore ozbiljni profesori književnosti. U nekim pjesmama on je sasvim na tragu Vitmana, Karla Sendburga, Alena Ginzberga...

Ne bih ja uvrstila tekstopisce u pesnike:think:. Tačno je da je i jednima i drugima potrebna inspiracija, ali sam čin pisanja teksta za muziku i poezije nema veze jedno sa drugim.
Otkud znaš?

Tekstopisac misli na muziku i pevača kojem će da uvali tekst, po mogućstvu nekog veoma profitabilnog, a pesnik, pesnik stvara pod uticajem ogromne unutrašnje potrebe koju oseća u sebi:klap:.
Otkud znaš?
Pesnik je umetnik, tekstopisac ne. A može i obrnuto da se kaže - da li uvrstiti , recimo, Žaka Prevera u tekstopisce ako su njegove pesme ušle u muziku:think:?
Njegove su pesme ušle u muziku?
(mislim da se iz toga da nazreti odgovor na ono "otkud znaš" )

Da. ispada da se poezije i pjesnik devalviraju time što se pjesma poveže sa muzikom.
Ne kažem ja da je Marina Tucaković pjesnikinja, ili neko takav, ali jedan mali dio onoga što se napiše za muziku, možda 1%, možda i manje, ima neku poetsku vrijednost. Neke sam već spomenuo. Mogu da dodam još Leonarda Koena, koji se nalazi u antologijama kanadske poezije.
Ne treba sve tek tako odbacivati. O stihovima Brusa Springstina se održavaju simpozijumi na kojima govore ozbiljni profesori književnosti. U nekim pjesmama on je sasvim na tragu Vitmana, Karla Sendburga, Alena Ginzberga...

Pesma, kada je zapisana, je tekst.
Time je nedvosmisleno dokazano da je svaki pesnik, koji pesme zapisuje - tekstopisac.
No, nije svaki tekstopisac pesnik.
(ovde treba malo razumeti logiku i operisanje sa skupovima)

Ne znam zašto ste se nakačili na Marinu Tucaković, kao da su jedine pesme su postojale, i koje će ikad postojati - one za koje je dotična smišljala tekst.

A jel' to tvoje teksropisci neki jezički geg čije značenje mi izmiče?

A, zašto da oni koji pišu tekstove za muzičare ne bi bili pjesnici. Evo, danas sam slušao Simon and Garfunkel. Pa to je predivna poezija. Ili Neil Young, ili Bruce Springsteen... Naravno nije sve dobro, ali neki tekstovi su definitivno poezija.
I Bora Đorđević je do prije dvadesetak godina dobre stihove pisao. Imao je Džoni Štulić dobre poezije, imao je Arsen Dedić...
Naravno, kod nas se u svemu pretjeruje, pa i na ovom forumu možeš da pročitaš tekstove nekih bezveznih likova koji nemaju veze ni sa poezijom, ni sa muzikom.
Od novije muzike, Nikola Vranjković (BlockOut) pisao je dobru poeziju, nadam se da još piše.
Већина текстова Штулића, М. Младеновића, (И Маргите С.), Дедића, Балашевића су заправо - чиста поезија, већ и по класичној дефиницији, јер испуњавају све критеријуме њене. Поезија у свом најбољем издању. И, рецимо, многи текстови групе "С времена на време", посебно с истоимене плоче.

Маринини и многи текстови у сличном маниру су - постмодерна.
:zper:

Ne opada vrednost pesnicima, naročito ako njihovu poeziju isprati kvalitetna muzika:D. Mislim da bi u suštini trebalo promeniti naziv teme:think: - Zašto NEKE tekstopisce... - jer daleko od toga da su svi tekstopisci pesnici. Jedan deo, veoma mali, to i jeste:ok:. Pesnik u svakom trenutku stoji iza svoje pesme. Setih se sudbine i putešestvija Računajte na nas:rumenko:..to jedan pesnik svom tekstu nikada ne bi uradio...:(

Kako vama izgleda ovaj tekst, u smislu da li je u vezi sa temom, sto pozitivnom, sto negativnom?

Polomio vetar grane
jos lane
drage nema, srece nema
moj jablane

Ko to muti bistru vodu
hej more
kome s dragom zavadio
moj izvore
(2x)

Sada rekom suze teku
proticu
i sa njom i moji snovi
hej oticu

Ko to srusi most nad reci
hej jada
vise necu njime preci
hej nikada
(2x)

Ko mi uze milo moje
jedino
uspomenom jos se tesim
eh sudbino

Ko jabuku moju uzbra
prosenu
ko livadu pogazi mi
nekosenu
(2x)

To sto sam napisao je bila ironija na post Sanje.
Misljenja sam da su negativna znacenja koja se pripisuju patetici novijeg datuma(i onaj pleonazam je trag istine, cini mi se)... i imaju svoje korene u obezlicenom i obesmisljenom vremenu mas medija, gde se kreira "istina" koja odgovara mocnim lobijima, cija je osnovna ideja vodilja profit. Oni sugerisu sta je crno, a sta belo od mode do politike.
Za mene su bila pateticna ocekivanja u vezi sa Obamom, recimo. Ali, pateticna u smislu izneverenih nada tih ljudi cija su se osecanja pecala na udice velikog kapitala. Patetika je istina, kao sto su sreca i tuga istine...Tako da ne moze postojati jeftina sreca, jeftina tuga itd.

patetican - strastven, osecajan; dirljiv, ganutljiv, uzbudljiv, potresan; koji izaziva uzvisena osecanja, uzvisen; snazan i dostojanstven, svecan; koji izrazava patos(iz leksikona stranih reci i izraza)

To sto sam napisao je bila ironija na post Sanje.
kaže se "ironija na sanjin post."

Misljenja sam da su negativna znacenja koja se pripisuju patetici novijeg datuma(i onaj pleonazam je trag istine, cini mi se)... i imaju svoje korene u obezlicenom i obesmisljenom vremenu mas medija, gde se kreira "istina" koja odgovara mocnim lobijima, cija je osnovna ideja vodilja profit. Oni sugerisu sta je crno, a sta belo od mode do politike.
ne, u stvari, patetika se odvajkada smatrala za anti-vrednost.
Naravno, ne u svim krugovima - patetičari, po pravilu egocentrici, sami su sebi pripisivali vrednost pripisujući vrednost vlastitoj patetici.

Za mene su bila pateticna ocekivanja u vezi sa Obamom, recimo. Ali, pateticna u smislu izneverenih nada tih ljudi cija su se osecanja pecala na udice velikog kapitala. Patetika je istina, kao sto su sreca i tuga istine...Tako da ne moze postojati jeftina sreca, jeftina tuga itd.
Naravno da mogu postojati jeftine sreće i jeftine tuge.
Ali, s tim bismo mogli da se prebacimo na filozofiju, ako hoćeš, jer ovo nije pravi podforum za te vrste rasprava.

patetican - strastven, osecajan; dirljiv, ganutljiv, uzbudljiv, potresan; koji izaziva uzvisena osecanja, uzvisen; snazan i dostojanstven, svecan; koji izrazava patos(iz leksikona stranih reci i izraza)

a evo šta kaže vujaklija:
patetika: v. patos

patos: patnja, bolest, bolesno stanje, naročito duše; strast, strastvena uzbuđenost; strasna uzvišenost i dirljivost u iskazu i govoru; velika osećajnost govornika ili pesnika; čuvstvenost, toplina, žar, polet, zanos; svaki viši način izražavanja; naduvenost, izveštačenost.

Dakle - lako ti dokažem da se sve ovo između svodi na ovo boldano.

Back