Zašto su zaista ugašene nekada najveće domaće banke?

To sto on i saucesnici nisu uhapseni i sto im nece nikada biti sudjeno samo govori koliko je ovaj narod povrsan i u kojoj meri postuje sebe.

Ne bih se slozio da je narod kriv. Podsetio bih da je isti taj narod 2 puta uzastopno izglasao Radikale da ih predvodi(za tada jedinstvenu SRS)..ali zapadna mesetarenja su ucinila svoje.
Sve u svemu, ne mozemo da ocekujemo da neko koga je Zapad postavio na Vlast(AV samo zamenio tadica zbog Kosmeta),hapsi iste one(Labusa,Vlahovica,Dinkica) koji su istom tom zapadu doneli abnormalni profit.

Poslednja izmena:
Ne bih se slozio da je narod kriv. Podsetio bih da je isti taj narod 2 puta uzastopno izglasao Radikale da ih predvodi(za tada jedinstvenu SRS)..ali zapadna mesetarenja su ucinila svoje.
Sve u svemu, ne mozemo da ocekujemo da neko koga je Zapad postavio na Vlast(AV samo zamenio tadica zbog Kosmeta),hapsi iste one(Labusa,Vlahovica,Dinkica) koji su istom tom zapadu doneli abnormalni profit.

A ko je kriv?? Mi volimo da to prebacimo i levo i desno po nekom obicaju bez da imenujemo i sankcionisemo same izvrsistelje ,,,Narucioci u svemu ovome su nama ne dodirljivi.Domaci deo je ono o cemu bi trebalo razmisljati .Odnsosno veliki broj poslati u Mitrovicu na dugogodisnji odmor,,100x sam rekao do sada pa da ponovim u Srbiji postoji vliki broj milijardera ..Na kojem trzistu/proizvodima su oni stvoreni i sa kojim/cijim kapitalom.?...Srbijom vladaju kriminalnaci koji su celi sistem napravili da bi se legalizovala pljacka ,,,Tu ne moze biti razvoja gde najbolji ne mogu isplivati putem trzisne selekcije vec je selekcija partijska,rodbinska ili na nas nacin sa odredjenom svotom novca...Zato sve propada sve sto dotaknu...

Poslednja izmena:
Kada se bilo reklo da ce se te banke zatvoriti i da ce na njihovo mesto doci strane banke-sto je inace bio obavezan uslov za strane donacije DOS-u-onda se tvrdilo kako te nase banke nemaju kapital kojim ce kreditirati fizicka i pravna lica,a nase su se banke branile kako u tom slucaju i da nemaju kapital imaju svoje nekretnine koje mogu prodati i to za kesh i tim keshom davati kredite.Dinkic je to odbio izgovorom kako je ta njihova imovina velikim delom u stvari nacionalizovana posle zavrsetka 2.svetskog rata i posto ce DOS vracati imovinu gradjanima koju su im oteli komunisti,banke bi samo jos u vece probleme zapale,pa je lakse dati domaci prostor stranim bankama koje ce veoma povoljne kredite deliti sakom i kapom bez problema .Kako su ti krediti bili povoljni od strane stranih banaka to ne trebam ovde nikog ni podsecati,kakav se Dinkic pokazao kao expert je tkdj.bilo vidjeno,a sta znaci imati domace banke i gde onda ide njihova zarada-to tkdj.normalnom ne treba crtati.Zasto bi inace USA i ostatak te ekipe explicitno trazio ukidanje domacih banaka???Doslovce su bili rekli da nijedna strana banka nece ovde doci,ako ijedna domaca ostane.Sto se tice propasti nasih firmi,propale su jer je Amerika sa svojim ortacima iz NATO pakta uvela 2 puta sankcije i te firme nisu tako okovane mogle normalno funkcionisati.Sankcije su nas unazadile u istoj meri kao kasnije pljackaska privatizacija.Domace banke nisu sa time imale nista.

Najiskrenije, ne znam odakle izvlačiš ovakve podatke?
Prva i najočiglednija stvar je da nisu ugašene SVE domaće banke, već samo one koje su imale veća zaduženja od visine kapitala. Zašto stranci nisu tražili da se ugasi npr Vojvođanska ili Panonska banka?
U tom momentu je Vojvođanska banka bila izuzetno jaka (nisam siguran koliki udeo tržišta je zauzimala, ali je procenat dvocifren) pa nikom nije na pamet padalo da je gasi. Pored Vojvođanske, u tom momentu je postojalo još bar 20 domaćih državnih banaka i bar 40 privatnih. Ali eto, zli stranci su tražili baš ove 4 da se ugase! Kako to?
Druga stvar: ako garantuješ za dug prema Sartidu, trebalo bi da imaš odgovarajuće sredstvo obezbeđenja. Hajde da predpostavimo da je to imovina železare. Šta misliš, za koliko može da se proda imovina jedne komunističke propale investicije? Neka bude da je 200 miliona, mada je i danas nemoguće dobiti tu cifru za imovinu Sartida. Opet su "kratki" 800 miliona!
Treća nerealna stvar koju si napisao: onda banka kaže: daj da prodamo imovinu da namirimo dug. Tek to je budalaština!!! Ne postoji na ovom svetu banka koja ima imovinu veću od 10% svog ukupnog kapitala!! Uglavnom je čak mnogo manja od tog iznosa. Bankama je NOVAC sredstvo za rad, a ne nekretnine. Ako baš želiš da znaš, imovina banke tipa zgrade u mermeru i slično uglavnom služi radi sticanja POVERENJA ljudi. Inače je to mrtav kapital. Uostalom, šta misliš zašto većina stranih banaka uglavnom iznajmljuje nekretnine? Pa da ne bi zarobljavali pare koje im služe kao sredstvo za rad!
Da rezimiram: Više je nego očigledno da niko nije tražio da se ugase SVE domaće banke (bilo ih je mnogo više nakon gašenja ova 4 propala slučaja).

E sad ključno pitanje svim forumašima: Da li je za propast banke kriv onaj koji ih je prezadužio i uništio ili onaj koji je konstatovao da su upropašćene?

Još jedna napomena: O Dinkiću nakon 2004 mislim sve najgore!!

Poslednja izmena:
Prva i najočiglednija stvar je da nisu ugašene SVE domaće banke, već samo one koje su imale veća zaduženja od visine kapitala. Zašto stranci nisu tražili da se ugasi npr Vojvođanska ili Panonska banka?
U tom momentu je Vojvođanska banka bila izuzetno jaka (nisam siguran koliki udeo tržišta je zauzimala, ali je procenat dvocifren) pa nikom nije na pamet padalo da je gasi. Pored Vojvođanske, u tom momentu je postojalo još bar 20 domaćih državnih banaka i bar 40 privatnih. Ali eto, zli stranci su tražili baš ove 4 da se ugase! Kako to?
Druga stvar: ako garantuješ za dug prema Sartidu, trebalo bi da imaš odgovarajuće sredstvo obezbeđenja. Hajde da predpostavimo da je to imovina železare. Šta misliš, za koliko može da se proda imovina jedne komunističke propale investicije? Neka bude da je 200 miliona, mada je i danas nemoguće dobiti tu cifru za imovinu Sartida. Opet su "kratki" 800 miliona!
Treća nerealna stvar koju si napisao: onda banka kaže: daj da prodamo imovinu da namirimo dug. Tek to je budalaština!!! Ne postoji na ovom svetu banka koja ima imovinu veću od 10% svog ukupnog kapitala!! Uglavnom je čak mnogo manja od tog iznosa. Bankama je NOVAC sredstvo za rad, a ne nekretnine. Ako baš želiš da znaš, imovina banke tipa zgrade u mermeru i slično uglavnom služi radi sticanja POVERENJA ljudi. Inače je to mrtav kapital. Uostalom, šta misliš zašto većina stranih banaka uglavnom iznajmljuje nekretnine? Pa da ne bi zarobljavali pare koje im služe kao sredstvo za rad!
Da rezimiram: Više je nego očigledno da niko nije tražio da se ugase SVE domaće banke (bilo ih je mnogo više nakon gašenja ova 4 propala slučaja).

E sad ključno pitanje svim forumašima: Da li je za propast banke kriv onaj koji ih je prezadužio i uništio ili onaj koji je konstatovao da su upropašćene?

Pitanje;Da li je za propast banke kriv onaj koji je prezadužio i uništio ili onaj koji je konstantovao da su upropašćene?
Odgovor:Oni što su opljačkali ili pokrali i ispali veliki biznismeni posle toga.Napominjem da pre toga nisu imali ni gaće jer su primanja bila jako mala u odnosu kako su se obogatili.To je moje mišljenje neznam ostalih.

Sve sto sam napisao,a jasno sam bio pisao,napisao sam tako da uvek mogu stati iza toga.Zasto je toliko Sartid bitan u ovoj temi to mi nije jasno,ali mi je jasno zasto su ovde stigle strane banke,a zasto su pomenute domace zatvorene.Nisam bio napisao da su te nase 4 banke rekle da ce prodati nekretnine u svom posedu pa ce vracati dugove.Napisao sam da su rekli da mogu prodati nekretnine koje poseduju i onda taj novac mogu davati pod kredite fizickim i pravnim licima.Znaci,imale bi sigurno novcanu masu sa kojom mogu da rade.U to vreme,a to je jako vazno spomenuti,dnevni pazar se nije morao svakodnevno predavati u banke.Danas banke,tj.vec godinama dobijaju svakodnevno dnevne pazare i taj novac krcme direktno.Uz to naplacuju svoje ostale bankarske usluge.Da iskoristim i ja svoje pravo za javno pitanje svim forumasima koje glasi,,U koju zemlju odlazi zarada jedne banke koja posluje na teritoriji drzave Srbije???'Zapad je trazio da se nase banke ukinu,trazio je da njihove ovde dodju,trazio je pod br.1.izrucenje Milosevica i ostalih haskom tribunalu i trazili su da se ukine drustvena imovina i odradi potom privatizacija.Ta njihova trazenja i njihovo ispunjavanje odveli su narod i drzavu u propast.To sto si ti radnik jedne strane banke nece nam svima ovde mnogo pomoci niti ce nas usreciti podatak da ti Dinkica osudjujes tek od 2004-te.Pomenute banke jesu se sramno i neprofesionalno ponasale za vreme diktature S.Milosevica,ali to nisu jedine institucije koje su to radile.Ta praksa je u mnogim,ako ne i u svim javnim institucijama do danas naveliko nastavljena.One su imale novac sa kojim su mogle davati kredite,a ne kao sto je tadasnja vlast tvrdila da nemaju novac za taj posao.Nas su ti krediti,kao trebali pokrenuti sa mrtve tacke.Mi smo zaspali za vreme sankcija i to dva puta,tako da nama odavno nema pomoci.Evo,sad su te strane banke ovde deceniju i po,pa daju kredite kako ih daju.Jesmo li se pokrenuli????????????

Zasto je toliko bitan Sartid?
Zato što je u njega (uz azotaru i niz drugih fabrika) ulupan najveći deo kredita zbog kojih su zatvorene pomenute banke.
Zašto su zatvorene 4 banke?
Hajde još jednom: BANKE SU IMALE NEGATIVAN KAPITAL!!! ZATO SU ZATVORENE!!!
I da su prodale sve nekretnine koje su im u posedu to nije bilo dovoljno da se namiri dug.
A to da oni od tih para daju neke kredite je tek problematično, jer dugovi moraju da se vraćaju određenom dinamikom. Ako se to ne ispuni, pokreću se međunarodne tužbe.
A znaš ko će da pozajmi pare banci koja ima negativan kapital? NIKO!!!
Da li bi ti pozajmio pare nekome kome je kuća pod hipotekom, nema posao i duguje zelenašima?
Preostaje samo država da pokloni pare iz primarne emisije. A '93 smo videli kako se to završilo.
Druge pare država tada, a ni sada nije imala, pogotovu za spasavanje državnih banaka!!
Dakle, kao što i sam kažeš, te banke su se za vreme Miloševića sramno ponele. Ali, time su i sebe osudile na propast.

U koju zemlju odlazi zarada jedne banke koja posluje na teritoriji drzave Srbije???
Pa u zemlju odakle je kapital i došao!!
Da li u Srbiji ima domaćeg kapitala za investiranje? NEMA!!
Zašto? Promašene investicije 70-tih i 80-tih, rat i sankcije su najkraći odgovor.
Strane banke kratkoročno donose kapital, ali dugoročno izvlače PROFIT.
Da li je bolje imati sve domaće banke? NARAVNO!
Da li je to u ovim uslovima u Srbiji realno? NIJE!
Domaći političari su uništili domaće banke TAČKA.
4 velike banke je devedestih uništio SPS, a DS Razvojnu banku Vojvodine i Novu Agrobanku.

"To sto si ti radnik jedne strane banke nece nam svima ovde mnogo pomoci niti ce nas usreciti podatak da ti Dinkica osudjujes tek od 2004-te"
Ja nisam ovde nikog da usrećim, a ni ti. Da pratiš politiku znao bi zašto sam za Dinkića naveo tu 2004.
Ali, imaš google pa proveri.

Funkcija banke nije da nešto POKRENE, nego da ZARADI.
Država mora da stvori ambijent da bi se nešto POKRENULO.
Od države, verovao ili ne, zavisi čak i kamata po kojoj se zadužuju firme kod banke.
Dakle, pitanje .Jesmo li se pokrenuli? Treba da postaviš svim vlastima od 2000 do sada.
Banke nemaju veze sa tim.
Banke u Srbiji možeš sa pravom okriviti za retroaktivno povećanje kamata, za prevelike naknade, za nekorektan stav u vezi kredita u CHF.
Ali za to što se Srbija nije pokrenula - to je već glupost.

Pa,nista onda,daj da se ubijemo i gotovo...ili da se i mi kao ovi iz Sirije negde preselimo na gotovo.Ovaj post o stranim bankama,zelezari i Dinkicu necu komentarisati.Treba da repliciram na nesto bez veze.To je gubljenje vremena.

U pravu si u potpunosti. Nemoj gubiti vreme kada ionako nemaš argumente.
A i ovi što ih imaš su ionako dovoljni za ekipu što loče pivo ispred prodavnice.

I šta sad? Pošto vam se stavovi na izgled ne slažu, ajde da se vređamo :lol:

Banke su profitabilne institucije. Političari su profitabilni pojedinci.
Bankama treba da upravljaju bankari. Po svojoj prirodi, i po prirodi profita, bankari i političari su tesno povezani.To je tako sa svim bankama u svim zemljama sveta i u svim vremenima.
Ko strada kada ta veza pređe granice? Narod.
Ko je domaćim bankama uništio njihov izvorni, profitabilni smisao? Političari u tom vremenu.
Ko je ugasio domaće banke koje su pre toga prestale da budu banke u svom izvornom smislu? Novi političari.
Zašro su to novi političari uradili? Zato da oslobode teritoriju za invaziju novih ino banaka.
Da li su to uradili misleći na narod? Ne.
Koliko je ljudi ostalo bez posla kada su ugašene naše banke? Mnogo.
Koliko je banaka došlo na praznu teritoriju? Mnogo.
Da li se sa tim "zdravim" bankama nešto promenilo? U početku jeste, bombardovali su nas kreditima za građanstvo, ali krediti se moraju vraćati. Morate imati i platu od koje ćete ga vraćati. Uvek je tako bilo i biće za navek. Za privredu nije bilo kredita jer prosto po bankarskim propisima to su visokorizična ulaganja. Sada kad pogledamo, narod je uvek u minusu i privreda.

I šta sad? Pošto vam se stavovi na izgled ne slažu, ajde da se vređamo :lol:

Banke su profitabilne institucije. Političari su profitabilni pojedinci.
Bankama treba da upravljaju bankari. Po svojoj prirodi, i po prirodi profita, bankari i političari su tesno povezani.To je tako sa svim bankama u svim zemljama sveta i u svim vremenima.
Ko strada kada ta veza pređe granice? Narod.
Ko je domaćim bankama uništio njihov izvorni, profitabilni smisao? Političari u tom vremenu.
Ko je ugasio domaće banke koje su pre toga prestale da budu banke u svom izvornom smislu? Novi političari.
Zašro su to novi političari uradili? Zato da oslobode teritoriju za invaziju novih ino banaka.
Da li su to uradili misleći na narod? Ne.
Koliko je ljudi ostalo bez posla kada su ugašene naše banke? Mnogo.
Koliko je banaka došlo na praznu teritoriju? Mnogo.
Da li se sa tim "zdravim" bankama nešto promenilo? U početku jeste, bombardovali su nas kreditima za građanstvo, ali krediti se moraju vraćati. Morate imati i platu od koje ćete ga vraćati. Uvek je tako bilo i biće za navek. Za privredu nije bilo kredita jer prosto po bankarskim propisima to su visokorizična ulaganja. Sada kad pogledamo, narod je uvek u minusu i privreda.

Ljiljo,negde se slažemo negde ne.Uzeću ovo što je bezbroj putra diskutovano.Svako odlučuje sam jel kreditno sposoban ili ne.Za privredu ima para ko pleve.Najveši problem je stručna radna snaga.Pri tome mislim one stručnjake koji bi napravili neki proizvod koji bi bio konkurentan na tržištu.Dakle to smo bezbroj puta razjasnili da ne postoji.Ajde navedite šta bi sve moglo da se napravi i da plasiramo u svetu cenom i kvalitetom.Čista ekonomija.

Ljiljo,negde se slažemo negde ne.Uzeću ovo što je bezbroj putra diskutovano.Svako odlučuje sam jel kreditno sposoban ili ne.Za privredu ima para ko pleve.Najveši problem je stručna radna snaga.Pri tome mislim one stručnjake koji bi napravili neki proizvod koji bi bio konkurentan na tržištu.Dakle to smo bezbroj puta razjasnili da ne postoji.Ajde navedite šta bi sve moglo da se napravi i da plasiramo u svetu cenom i kvalitetom.Čista ekonomija.

Naravno da svako odlučuje o svojoj kreditnoj sposobnosti. To i kažem, banka nije tu da nekome pomogne, već da na njemu zaradi.U banku se ide po kredit kada vam treba sredstava da započnete nešto što donosi novac, nešto što će ratu vratiti.
Ma nema problema. Dođi ovde, živi i radi u Srbiji jedno 10 godina, i možemo da razgovaramo :lol:
E, da, ponesi i parice za početak.
Pa napravi proizvod koji bi bio konkurentan na tržištu. Ne treba ti za to Srbija koja ionako nema stručni kadar jer sav otperja u inostranstvo.

Naravno da svako odlučuje o svojoj kreditnoj sposobnosti. To i kažem, banka nije tu da nekome pomogne, već da na njemu zaradi.U banku se ide po kredit kada vam treba sredstava da započnete nešto što donosi novac, nešto što će ratu vratiti.
Ma nema problema. Dođi ovde, živi i radi u Srbiji jedno 10 godina, i možemo da razgovaramo :lol:
E, da, ponesi i parice za početak.
Pa napravi proizvod koji bi bio konkurentan na tržištu. Ne treba ti za to Srbija koja ionako nema stručni kadar jer sav otperja u inostranstvo.

Dobar predlog Ljiljo.Neznam jel sam dobro shvatio da dođem u Srbiju da ponesem parice i da još radim.Mislim logičnije bi bilo ili jedno ili drugo.Ovako mi liči da Srbi mnogo traže a ništa ne nude.

Dobar predlog Ljiljo.Neznam jel sam dobro shvatio da dođem u Srbiju da ponesem parice i da još radim.Mislim logičnije bi bilo ili jedno ili drugo.Ovako mi liči da Srbi mnogo traže a ništa ne nude.

Dobro si shvatio. Dođi, ponesi pare (jer za svaki početak treba kapitala), radi, stvori i održi stvoreno, živi sa porodicom samo od tog svog rada......pa ćemo razgovarati.

Ajde more, ne spamuj sopstveni narod :evil:

To bi i trebalo da se radi da postoje uslovi ...Jer ti i nosis neka poznanstva (ako si se bavio vec necim) sa sobom iz Svcarske i u daleko si boljem polozaju od nekog dole,,,Tvoje trziste moze biti i Svica i u tome te niko ne moze spreciti ako ti pruze uslove za rad ,,,Nasa dijaspora bi tu mogla dosta da uradi za njih barijere ne postoje

Nesto kao ovom Banja lucaninu iz Svedska koji je pokupio brendove iz bivse Juge i plasira ih pod svojim imenom i sad se nalazi u svim prodajnim lancima Skandinavkih giganata gde SRbija nena sanse da udje http://www.plivit-trade.com/en/suppliers/

Poslednja izmena:
To bi i trebalo da se radi da postoje uslovi ...Jer ti i nosis neka poznanstva (ako si se bavio vec necim) sa sobom iz Svcarske i u daleko si boljem polozaju od nekog dole,,,Tvoje trziste moze biti i Svica i u tome te niko ne moze spreciti ako ti pruze uslove za rad ,,,Nasa dijaspora bi tu mogla dosta da uradi za njih barijere ne postoje

Nesto kao ovom Banja lucaninu iz Svedska koji je pokupio brendove iz bivse Juge i plasira ih pod svojim imenom i sad se nalazi u svim prodajnim lancima Skandinavkih giganata gde SRbija nena sanse da udje http://www.plivit-trade.com/en/suppliers/

To cenim jer je konkretan predlog.Nažalost ja sam svoje odradio da bi nešto ponovo počeo,i pri putu sam za onaj svet.Ali dajte što više predloga šta bi se moglo raditi u Srbiji a da bi se ljudi nešto zaradili bilo sa punim kapacitetom ili kao honorarci koji žele da poprave svoj
standard.Neka krenu predlozi bez kuknjave smeta ovo ili ono.

Odličan dokumentarac, ali ne bih se složio da se uklapa u priču o tome kako su naše banke propale. On odlično pokazuje kako su se odvijale promene u finansijama i finansijskim tržištima u svetu, kako su dovele do krize, ali mi nikada nismo bili deo tog sveta. Nemamo investicione banke, primarno i sekundarno tržište HoV potpuno nerazvijeno, berza na nivou bolje organizovane zelene pijace itd. ... Naravno da je sve povezano u finansijama u svetu, ali one naše banke su ili već propale ili imale ozbiljne probleme sa poslovanjem još pre izbijanja krize.

Po mom mišljenju, dokumentarac koji mnogo bolje pokazuje kako i zašto su ugašene ove banke, a i domaći industrijski giganti je The Shock Doctrine. Ukratko, ono što je bio scenario kod nas od 90ih pa nadalje, a naročito posle promena 2000., je preslikana priča iz Čilea 70ih godina, kasnije SSSR-a, a sada se ista ta priča ponavlja u Ukrajini. Voleo bih da pogleda ko nije, pa da prokomentarišemo ideje iz filma.

Back