zašto su ljute papričice toliko moćne…

• Začetnik teme Začetnik teme proka
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

proka

Legenda
Poruka
57.100
Evo zašto su ljute papričice toliko moćne…

Novo istraživanje iz Amerike donosi podatak da redovno konsumiranje ljutih papričica može produžiti životni vek.
Istraživanje je analiziralo podatke 16.000 Amerikanaca u periodu od čak 19 godina, a ljuta papričica bila je povezana sa 13% manjim rizikom od smrti.
peppers-1939665_1280-616x411.jpg
Foto: Elena Escagedo/Pixabay.com

Pošto je ovo bila opservaciona studija, nije ponuđen nijedan dokaz o uzročno-posledičnoj vezi između smrtnosti i ljutih papričica. Međutim, već postoje dokazi da začinjena hrana ima zdravstvene beneficije i može produžiti život.

Pošto ljuta paprika sadrži začin pod nazivom kapsaicin, koji deluje iritantno i izaziva osećaj pečenja na bilo kom tkivu sa kojim stupi u kontakat, povezanost je očigledna. Začin kapsaicin može pozitivno uticati protiv gojaznosti, a deluje i kao antioksidans, za upalu grla i kod nekih vrsta kancera.
Istraživanje navodi da začinjena hrana nije prikladna za svakoga, naročito ne za osobe sa gastrointestinalnim problemima. Takođe, i osobe sa probavnim problemima, poput čira na želucu, moraju biti oprezne sa začinjenom hranom.
Istraživanje navodi i neophodnost daljih istraživanja o prednostima drugih začina koje se nalaze u ljutoj paprici i efektima na zdravlje.
Dokazi takvih istraživanja mogu dovesti do novih uvida i pregleda odnosa uticaja ishrane na zdravlje kao i na razvoj novih terapija.

- - - - - - - - - -

https://www.krstarica.com/zdravlje/hrana/evo-zasto-su-ljute-papricice-toliko-mocne/

- - - - - - - - - -

ja volim i jem ljuto, ali ne baš zdravo ljuto, a Vi?

Sve ljute papričice (i one mehikanske) sadržu ona KAPSAICIN
Ako li izeš nekoliko zaredom će isprazniš debelo crevo i zagadiš Savu i ceo NBGD mada su oni ionako ... štos tiče gracke igijene... jel...
To turadu u ona RUSKI FLASTER pa pečeee pečeee pečeee pa zaboraviš na reumu

- - - - - - - - - -

Jedem ljuto da ne znam za dosta, problem što samo ja jedem ljuto od mojih,
što znači nikad direktno u hrani ili kuvano ljuto većinom iz tegle,
za mene je ljuta hrana dobra samo kada se paprike sa hranom kuva ili peče. :)

Vi ćete pandrknete od visok pretisak, garantujem

- - - - - - - - - -

i djumbir

ljuto je najbolja preventiva virusa zimi, da kucnem u drvo ne smeta mi pa cepam redovno

ljuto ili drva?

- - - - - - - - - -

Nista dok ne ljutne malo! :zcool:

ko sas žemske, najbolje su kad su ljute

- - - - - - - - - -

e jedino što ne mogu da smislim mada jeste zdravo, onaj REN
brate mili, keva kupila teglicu od 250gr domaćeg
ako smo izeli 2,41 tj 3,20 ili 1,70 grama za ova tri meseca seci me de sam najtanji

Nemam vremena da čitam ceo tekst ali negde sam ranije pročitala da ljuta papričica sadrži kapsacain koji zapravo podiže imunitet čoveku pa ljudi koji jedu ljuto ne moraju da piju propolis, vitamine magnezijume i ostale suplemente kako bi održali nivo izdržljivosti na viruse i bakterije
jer kroz hranu koju jedemo (naročito zaposleni ljudi koji ne kusaju)
naprosto ne unosimo dovoljno hranljivih tvari ...

Jedem ljuto da ne znam za dosta, problem što samo ja jedem ljuto od mojih,
što znači nikad direktno u hrani ili kuvano ljuto većinom iz tegle,
za mene je ljuta hrana dobra samo kada se paprike sa hranom kuva ili peče. :)

iz tegle je beskorisno,
samo sveze ljute.
verovatno je to tajna sto nikada nisam bolestan:)
a mogu puno, puno pojesti bas ljutih...
da Proko, i beli luk treba redovito jesti;
ako se pije mleko, jede sir,
neprijatni miris se izgubi u par sati.

ljuto je najbolja preventiva virusa zimi, da kucnem u drvo ne smeta mi pa cepam redovno

Buni li se guzzica sutrEdan ?

- - - - - - - - - -

Beli luk je gospodin među povrćem !
Ima manire i čuje se nadaleko....

- - - - - - - - - -

Sve ljute papričice (i one mehikanske) sadržu ona KAPSAICIN
Ako li izeš nekoliko zaredom će isprazniš debelo crevo i zagadiš Savu i ceo NBGD mada su oni ionako ... štos tiče gracke igijene... jel...
To turadu u ona RUSKI FLASTER pa pečeee pečeee pečeee pa zaboraviš na reumu

- - - - - - - - - -

Vi ćete pandrknete od visok pretisak, garantujem

- - - - - - - - - -

i djumbir

Ako ćemo nabrajati,
onda se ni KURKUMA ne sme zaboraviti !
Pa,ondak, ren...

Poslednja izmena:
Verovali ili ne, studija je pokazala da je samo jedna ljuta papričica mesečno dovoljna da smanji rizik od smrtonosnog srčanog ili moždanog udara za čak 13 odsto!
Šta se zapravo dešava u organizmu kada jedemo ljuto?
Ljuta hrana pomaže pri mršavljenju.

- - - - - - - - - -

Kapsacain, supstanca koja čini ljute papričice toliko ljutim, doprinosi sposobnosti organizma da pretvara takozvanu "belu masnoću" u "smeđu masnoću".
"Smeđa masnoća" je, po objašnjenju istraživača, "pametna masnoća" koja pomaže ljudskom telu da sagoreva kalorije efikasnije.

- - - - - - - - - -

zato sam ja samo preko meter :zcool:

Back