Japanci su ludi

Umri_muski

Legenda
Poruka
72.336
Znaci gledao sam japanske tehnologije u pripremi hrane i proizvoda, oni su ludi , takva kombinatorika detalja, i toliko paznje, suprotno od italijana.
Italijani i picu i sve od testa i suvo meso i suve kobasice i sireve, sve to oni prave jednostavno , a u pm i kraj..
Japanci , neverovatne stvari...

Pakovanje, takodje,
Em imaju onu najskuplju govedinu , em lepo izgleda em kad ga pakuju namestaju da sare budu uparene kao tapeti...
Lepo izgleda plus, tacno , ali moras da angazujes radnika da ti posle slajsera redja komade mesa po sarama...

Imaju toliko fora, te za sjedinjavanje mase, , mi krljnemo jaje i iseckanog luka i cao djaci...oni imaju fore ali ne gluten , ne gustin, sipak nego kvalitet a fore...

Eto ko zna neke fore japanaca u pripremi hrane ili gotovih proizvoda nek napise...
Cak i ono oko soja sosa je na hiljadu nacina, jedno tradicija, drugo savremena kucna varijanta ili i to je puno trikova, a tu je i mas proizvodnja..

Em sve to tako lijepo upakirano cakun-pakung, a jedna Margaritha vrijedi više nego 95% japanske kuhinje.
OK, wagyu bih volio probati, iako mislim da odudara samo izgledom, a košta kao dragi kamen.
Uspoređivati japansku kuhinju s talijanskom je kao usporediti Jimny s Ferrarijem.
Što se tiče pića, to je druga stvar, mislim da su im piva i whisky dobri, ali skupi.

ja ci da probam njihove trikove koje sam video , jeste da mi treba 15 min vise da pripremam, ali to je sitno za japance, ali cu bas da probam, znam da ce ispasti cudno ali bas me zanima kako ce ispasti ukus, posto ukus zavisi od teksture, a teksturu menjaju...

Nije isto pileci file pohovan i pilece pljeskavice pohovane...totalno drugaciji ukus...inace bih ja cedio crni luk u meso , ne bi ga seckao , jer meni je super onaj ukus luk tecnosti , a hrskanje je samo tekstura..

Najbolja hrana je srpska/balkanska i tu nema rasprave, **** ih i suši i mekdonalds.

Nemoj tako

Imaju oni lepu kuhinju

Doduše držim se ribe ili povrća

IMG_3837.jpeg

recimo da mi je zivotno iskustvo bilo tako da imam iskustva i sa Japanom i Kinom i Italijom. Kuvam sve te razlicite kuhinje, japansku manje (ljudi bas ne kuvaju tako kod kuce). Pravim fermentirane sosove kod kuce, mislim na one sto treba meseci i godine da se naprave, noodle, dimsum i ostalo.
Impresionira me raznovrsnost i posvecenost hrani kod Kineza (ok, 5000 godina je ocito) kao i uloga hrane u Italijanskoj kulturi. Kod nas toga nema, mozda zato sto postignes dobar ukus u par koraka, ne znam, a za prezentaciju ko mari kad smo gladni. O Italiji bih mogao napisati knjigu, kod nas ima dosta zabluda sta je italijanska i sta je mediteranska dijeta. Greska je posmatrati te kuhinje kao jednu. Kinezi indentifikuju mislim 5-6 glavnih kuhinja a sever i jug Italije su nebo i zemlja.
Bogatstvo drugih kuhinja je neverovatno, samo namirnice, recimo mesnica i market u Francuskoj, Italiji, Kini, Japanu da stanes pa da se pitas zar neko ima znanje da sve to pripremi. Ono sto mi je bilo novo je koliko su njihovi ukusi istancani, trebalo mi mnogo vremena da osetim te razlike. Ali onda kad dodjem kod nas kod ljudi koji uzgajaju sve prirodno ne mogu da dodjem sebi koliko je dobro.

Ja ne znam da li postoji to da je javno , ali slucajno sam jednom jeo obican oslic koji je bio taman pecen...
To taman je kod ribe manje od 50 sekundi , ode u prepeceno odmah...
Dakle ukus neverovatan u odnosu na obicno spremljen oslic..
Posle sam probao da dobijem tacno taj trenutak, a posto se plasim zive ribe, zbog raznih dzidza bidza, to mi je vrlo vazno da ne bude ziva, sto onda mnogo komplikuje naci trenutak kad je taman spremna riba..

Ali se isplati...razlika u ukusu spremnog oslica ili bilo koje druge ribe i ribe koja je taman spremna je nebo i zemlja...kod svih riba..narocito uz kost...

ne bih se usudio kod upecane ribe, nikad nisam video parazite kako izgledaju, ali kupovna, mora biti sveza i taj trenutak je sekundu pre kad pocne da ispusta vodu po mom zakljucku. Salmon isto. Samo sarana i masnu ribu bih prepekao. Da je sveze, iz nekog razloga smrznuta riba pocne ispustati vodu pre nego se stavi u tiganj pa mi nekako uvek suva.
Uzgred, Italijani slabo pripremaju ribu po mom misljenju.

Back