Zasto su banke i trgovinski lanci dati strancima??

Mogao si pomenuti i Razvojnu banku Vojvodine :lol: Pa na to pitanje sam odgovorio, banke su instrument razvojne politike a razvojna politika produkt volje političara , ako nema političke volje za razvoj, to jest razvojne politike državne banke su tu samo kao građevinski objekti, rudimenti minulih vremena ili kao što je slučaj sa Razvojnom bankom Vojvodne sredstvo za lično bogaćenje.
čim se Srbin nađe pored tuđih para, a zna, da neće odgovarati, počinje biznis...podeli se kredit, utali se u procentima, a firma koja dobije kredit, posle nekog vremena ode u stečaj...naravno, procena imovine te firme je uvek pod znakom pitanja

Ako pod fondovima za razvoj podrazumevaš fondove koji ne uzimaju kamatu onda one izvlače državni kapital ne obnavljajući ga i one ne mogu biti motor privrede (što naravno ne znači da nisu potrebni) . Ako pod razvojnim fondovima podrazumevaš institucije koje obavljaju bankarske poslove davanja kredita i uzimanje kamate one u suštini jesu banke bez obzira na njihov naziv . S treće strani imaš vladine agencije , fondove , kancelarije i šta sve ne za stručnu pomoć. Opet primeri državnih ili mešovito državno-privatnih razvojnih banaka u svetu su brojni; Kineska razvojna banka , Slovenačka izvozna razvojna banka, Austijska banka za razvoj , Kreditni institut-banka za obnovu (imala veliku ulogu u obnovi zapadne Nemačke posle WW2 a takođe i veliku ulogu tokom reintegracije privrede DDR-a) , U.S. International Developement Finance Corporation, Japanska razvojna banka , Razvojna banka Singapura itd.
Ključna svrha svih vladinih razvojnih banaka jeste razvoj preduzeća i ekonomije a povrh toga može biti i profitna te neke druge.
Potpuno razumem to što predlažeš.
Ali, imaj u vidu okolnosti i posebnosti svake od država.

U osnovi, svaki projekat je
IDEJA + KAPITAL + LJUDI (sprovođenje)
Da bi projekat uspeo, nijedan od faktora ne sme da zakaže.

Svrha državne razvojne bila bi, u konačnici, ušteda u troškovima kamate, zar ne?

Recimo, Srbija ima milijardu evra.
Nema ni istoriju ni perspektivu faktora "LJUDI" koji bi garantovao domaćinsko vođenje Srpske Razvojne Banke (ili misliš da bi Vulin ili neko njegov to zaista dobro radio). U tom smislu, računaj da bi bar pola plasmana takve banke PUKLO.

U tom smislu, da li misliš da bi vredelo ulupati pola milijarde evra zarad opšte uštede u kamati od maks 100 miliona?
Ja ne mislim da jeste.

Ono što bi imalo nekog efekta kod nas jeste vrsta garantnog fonda i to za vrlo jasno definisane uslove i oblasti

Potpuno razumem to što predlažeš.
Ali, imaj u vidu okolnosti i posebnosti svake od država.

U osnovi, svaki projekat je
IDEJA + KAPITAL + LJUDI (sprovođenje)
Da bi projekat uspeo, nijedan od faktora ne sme da zakaže.

Svrha državne razvojne bila bi, u konačnici, ušteda u troškovima kamate, zar ne?

Recimo, Srbija ima milijardu evra.
Nema ni istoriju ni perspektivu faktora "LJUDI" koji bi garantovao domaćinsko vođenje Srpske Razvojne Banke (ili misliš da bi Vulin ili neko njegov to zaista dobro radio). U tom smislu, računaj da bi bar pola plasmana takve banke PUKLO.

U tom smislu, da li misliš da bi vredelo ulupati pola milijarde evra zarad opšte uštede u kamati od maks 100 miliona?
Ja ne mislim da jeste.

Ono što bi imalo nekog efekta kod nas jeste vrsta garantnog fonda i to za vrlo jasno definisane uslove i oblasti
kod nas???...jedino, ako živiš dovoljno dugo kao Metuzalem, onda ćeš dočekati pozitivne promene

Back