Zašto Srbe ne interesuje kultura, sport, posao, a Hrvate da?

Sensei

Master
Moderator
Poruka
89.564
Gledam šta i koliko se piše na hrvatskom forumu i poredim sa ovim našim.

Mi prednjačimo u Politici i seksu. Čak i u Religiji (a Hrvati su šatro religiozniji od nas?!?)

Oni drastično prednjače u Kulturi (knjige, film, tv, muzika), dubljim razmišljanjima tipa Filozofije i Psihologije, u Sportu, u životnim pitanjima poput stanovanja i ekonomije generalno...

Jel za to kriva krstarica ili narod koji ovde dolazi?

secam se onih devedesetih kada smo bili beda imali smo najbolju kosarkasku reprezentaciju dobar fudbal dobre glumce i radovali se necemu a sad nista bruka gledam na tv srecne ljude sta se ovo dogodilo Bog te pita sa narodom
Pa da, ali ne pišemo ni o tome. Ne vidim da dođe na forum TV i počne da kritikuje, ili na Sport. Znači apatija.

Kao što sam se zapitao u onoj drugoj temi, da li su Srbi takvi kao narod ili šta je?

Zašto Hrvate sve to interesuje a nas ne?

И нас Србе интересује све побројано,
али се Црногорци упрегли да поврате власт у Србији,
коју тренутно држе Босанци.

Jel vas nije sramota?
Evo, mene je blam.

Све чега те је блам - исправљај.

Ако ниси начитан - читај,
ако не свираш ни један инструмент - научи,
ако ниси чист - окупај се.

Када тако будеш поступао
никада се више нећеш стидети у туђе име пред хрватијанском циганијом.

Ne samo što privatno to radim nego sam ovde pokušavao nebrojano puta da animiram narod raznim "lepim" temama. I ne samo ja. Džabe. Ne interesuje ih.

Prime se samo na neki seks ili ako donesem neku "prorežimsku vest". E tu postaje viralno.

Nema kulture, nema konstruktivne rasprave, svodi se samo na seks i pljuvačinu.

Када тако будеш поступао
Možeš ti da ih nazivaš ciganijom koliko hoćeš ali oni na delu pokazuju da su kompletniji od nas Srba.

Mi prednjačimo u Politici i seksu. Čak i u Religiji (a Hrvati su šatro religiozniji od nas?!?)

Oni drastično prednjače u Kulturi (knjige, film, tv, muzika), dubljim razmišljanjima tipa Filozofije i Psihologije, u Sportu, u životnim pitanjima poput stanovanja i ekonomije generalno...

politika i seks prednjače jer tu možemo da laprdamo

šta ima da pričam o napravljenom filmu ili pesmi?
tu više menjanja nema

a politika i seks i silna prazna obećanja pa to je milina Božija nema veze čak iako ništa ne uradiš :D

politika i seks prednjače jer tu možemo da laprdamo

šta ima da pričam o napravljenom filmu ili pesmi?
tu više menjanja nema

a politika i seks i silna prazna obećanja pa to je milina Božija nema veze čak iako ništa ne uradiš :D
Stiče se utisak da ovi naši nit čitaju knjige, nit gledaju filmove (ne daj bože da odu u pozorište). Samo pivo ispred zadruge, bistrenje politike i koga si, a koga još nisi

U srbiji 1,2 miliona nije završilo ni osnovnu školu. Po novome "samo" 800.000 građana. I ti se sad čudiš što su tamo daleko?!?? Dok smo mi u srbiji cvrčali pod nato bombama i radikalima - oni svako malo skoknu do londona povratna karta bila 20 jbnih evra 😐

U srbiji 1,2 miliona nije završilo ni osnovnu školu. Po novome "samo" 800.000 građana. I ti se sad čudiš što su tamo daleko?!?? Dok smo mi u srbiji cvrčali pod nato bombama i radikalima - oni svako malo skoknu do londona povratna karta bila 20 jbnih evra 😐
Ne teče ni tamo med i mleko. I oni se muče i oni su nezadovoljni. Ali, ovolika apatija da nema ili neće da pričaju o životu...

Nema teorije da porediš "diktaturu" za vreme socijalizma i sadašnju demokratijiu bez obzira koliko je korumpirana. A opet, ljudi su onda bili srećniji i smireniji.

Ipak je do ljudi. Nekji drugi eksterni faktori su u pitanju, nije samo političko uređenje. Mi se samo vadimo na to, ali problem je dublji.

I ti si učestvovao u srozavanje kulture otvaranjem "škakljivih tema" a u stvari zadrugarsog vajba, često mizoginog da "podigneš" diskusiju. To sam pokušala da objasnim vašem šefu ali njegov komentar je, parafraziram, da se to traži.

E pa eto, to vam se obilo o glavu tako što su kreativni ljudi postepeno otišli. Kad sam došla na forum, pre dve godine, bilo je dosta ljudi koji su držali kulturni nivo na forumu. I svi su otišli, a niko ih nije zamenio.

Ja više ne želim da učestvujem na forumima gde mi se zapušavsju usta a cela dva bitna foruma su pod takvom moderacijom. I uopšte, ne želim da učestvujem u temama koje otvara neko ko me je recimo uvredio svojim postupkom.

U stvari, što više upoznajem ljude to manje želim bilo šta pozitivno da podelim.

И нас Србе интересује све побројано,
али се Црногорци упрегли да поврате власт у Србији,
коју тренутно држе Босанци.

Када тако будеш поступао
1000003254.jpg

I ti si učestvovao u srozavanje kulture otvaranjem "škakljivih tema" a u stvari zadrugarsog vajba, često mizoginog da "podigneš" diskusiju. To sam pokušala da objasnim vašem šefu ali njegov komentar je, parafraziram, da se to traži.

E pa eto, to vam se obilo o glavu tako što su kreativni ljudi postepeno otišli. Kad sam došla na forum, pre dve godine, bilo je dosta ljudi koji su držali kulturni nivo na forumu. I svi su otišli, a niko ih nije zamenio.
Nadgledam forum Šoubiz kojem su takve tema svrha.

Mogu da donesem na stotine kvalitetnih tema, iz stranih izvora, nešto što nije sažvakano ovde sto puta, to nema odjeka.
Odjek imam samo kada ubodem nekog direktno prstom u oko (figurativno).

Ja više ne želim da učestvujem na forumima gde mi se zapušavsju usta a cela dva bitna foruma su pod takvom moderacijom. I uopšte, ne želim da učestvujem u temama koje otvara neko ko me je recimo uvredio svojim postupkom.

U stvari, što više upoznajem ljude to manje želim bilo šta pozitivno da podelim.
Ja sam interno poznat kao neko ko dopušta "i previše" je cenim slobodu mišljenja bez obzira koliko se ne slagao sa nekim. Merilo za cenzuru mi je uglavnom da ne dozvoljavam direktno vređanje drugih, kao ni kršenje zakona.

Ali, ne priznajem "mene ovo vređa" kad nije direktno upućeno članu jer svako može da nađe nešto što ga generalno vređa a da nije nezakonito. Merilo dokle mogu da tolerišem mi je zapad: ako može da prođe u Americi ili UK, trebalo bi da može i ovde. Ipak su oni svetionik demokratije.

Srpsko društvo je u kulturnom smislu zarobljeno između nostalgije, apatije i agresivnog kič-nacionalizma, što je rezultat obrazovne degradacije, medijskog sunovrata, istorijske traume i politike koja neguje niske strasti kao stabilan model kontrole.

Posle raspada SFRJ je došlo do devalvacije kulture u korist politike i politikanstva, nacije i rijalitija, pojam "intelektualac" je postao maltene uvreda, a folkeri, kriminalci i tabloidni gurui novi modeli "uspeha". Funkcionalna kultura je postala znak elitizma, ne nečeg svima jednako dostupnog. Mediji, naročito posle 2000. pa do danas, se vode logikom "drži narod u plitkom, lako svarljivom, a bučnom". Zato su dominantni politika kao navijački rijaliti, seks, poznata lica, starlete, skandali, obračuni, senzacije, "znamo se od ranije"... Rezultat: kulturne i obrazovne teme nemaju zastupljenost ni u medijima ni u razgovoru na ulici ni na forumu. Ljudi su potrošeni, osiromašeni, hronično nesigurni. Nije da ih ne zanimaju kultura i sport, nego nemaju snage, vremena, energije. Prethodne generacije su se borile da prežive, ne da razmišljaju. Danas se masa ljudi ne oseća kao subjekat u kulturi, nego kao objekat nad kojim drugi vladaju. Forumi više nisu reprezentativni kao nekad, danas je masa kreativnih ljudi na drugim platformama, a Krsta je postala mehur ljudi 35+ do penzionera, često rezigniranih. Ono što se na hrvatskim forumima vidi kao živost, kod nas se izgubilo u dominaciji trolova, spamera, botova, kvazipatriota i drugih opsednutih nacionalnim temama. U Srbiji je i dalje na snazi koncept "narod = običan, instinktivan, patriotski, prostodušan, a elita = izdajnička, arogantna, bezosećajna, sa Zapada". Zato svako ko priča o kulturi, nauci, filozofiji, itd. rizikuje da bude doživljen kao snob ili strani plaćenik. Takvo stanje ljudima ubija motivaciju da uopšte diskutuju o tim temama.

Srpsko društvo je u kulturnom smislu zarobljeno između nostalgije, apatije i agresivnog kič-nacionalizma, što je rezultat obrazovne degradacije, medijskog sunovrata, istorijske traume i politike koja neguje niske strasti kao stabilan model kontrole.

Posle raspada SFRJ je došlo do devalvacije kulture u korist politike i politikanstva, nacije i rijalitija, pojam "intelektualac" je postao maltene uvreda, a folkeri, kriminalci i tabloidni gurui novi modeli "uspeha". Funkcionalna kultura je postala znak elitizma, ne nečeg svima jednako dostupnog. Mediji, naročito posle 2000. pa do danas, se vode logikom "drži narod u plitkom, lako svarljivom, a bučnom". Zato su dominantni politika kao navijački rijaliti, seks, poznata lica, starlete, skandali, obračuni, senzacije, "znamo se od ranije"... Rezultat: kulturne i obrazovne teme nemaju zastupljenost ni u medijima ni u razgovoru na ulici ni na forumu. Ljudi su potrošeni, osiromašeni, hronično nesigurni. Nije da ih ne zanimaju kultura i sport, nego nemaju snage, vremena, energije. Prethodne generacije su se borile da prežive, ne da razmišljaju. Danas se masa ljudi ne oseća kao subjekat u kulturi, nego kao objekat nad kojim drugi vladaju. Forumi više nisu reprezentativni kao nekad, danas je masa kreativnih ljudi na drugim platformama, a Krsta je postala mehur ljudi 35+ do penzionera, često rezigniranih. Ono što se na hrvatskim forumima vidi kao živost, kod nas se izgubilo u dominaciji trolova, spamera, botova, kvazipatriota i drugih opsednutih nacionalnim temama. U Srbiji je i dalje na snazi koncept "narod = običan, instinktivan, patriotski, prostodušan, a elita = izdajnička, arogantna, bezosećajna, sa Zapada". Zato svako ko priča o kulturi, nauci, filozofiji, itd. rizikuje da bude doživljen kao snob ili strani plaćenik. Takvo stanje ljudima ubija motivaciju da uopšte diskutuju o tim temama.

Vrlo istinito sumiranje problema.

To je sve krenulo sa zapada a ako je za utehu i oni su potonuli na sličan način. I svesni su toga

Hrvati nemaju problema ko što ih imaju Srbi.Nije im jedan dio zemlje okupiran,i riješili su svoja pitanja ulaskom u EU i NATO.
Zato su manje zainteresovani za politiku,a više su fokusirani na stanovanje,ekonomiju,i sport.
Jednostavno mogu bit opušteniji,za razliku od Srba koji taj luksuz nemaju.
Srbi se još uvijek valjaju u blatu,nisu još načisto na koju će stranu istok ili zapad,tj.razapeti su između istoka i zapada,Kosovo nerješeno,politička situacija u Srbiji trenutno katastrofa.Tu treba dodat još razne rijalitije i farme koje već desetljećima zaglupljuju Srbe.
Kod Hrvata ti rijalitiji nikad nisu imali takvu gledanost i prođu ko kod Srba.

Видим писмено пишеш,
схватићеш да је све било боље малопре, јуче, прошле године, кад сам био мали ...

Схватићеш такође да се неко управо сад окачио на форум,
и да се диви твојој слободи да дискутујеш.

И зато, због те нечије прошлости пиши сад тако,
да дигнеш културни ниво планете !

Мани се Срба,
ти воздижи планету !

Живели !

Није култура да имаш забрањене теме,
већ да о свим темама дискутујеш на одређеном нивоу.

То што у Србији постоје вашари, ријалитији, тродневне свадбе, славе ...
је богатство Србије.

Да ли би ниво тих окупљања могао да буде квалитетнији,
са што мање лупетарки и мржње, а што више памети, духовитости и љубави ?

Могао би !
И морао би !

Хоћеш културу а пљујеш патријарха ?

Poslednja izmena od moderatora:

Back