Zašto SNS i njihove pristalice ovoliko mrze Srbe i Srbiju?

Pa maloprije si napiso kako je Turska primjer uredne izgradnje.:mrgreen:
Govorio sam da u turskoj narod strada od prirodnih nepogoda, ali ima negdje fuseraja gdje se u zgrade ulozi manje materijala nego sto bi trebalo, ali Erdogan ne vodi istrage povodom ubistava djece, ne postavlja za sekretarku mupa nekoga poput polupismene ravaku Dijane Hrkalovic ,ne sadi javno plantaze marihuane, ne rusi bespravno naselja, a da je diktator jeste.

Tamo se desavaju zemljotresi, znaci prirodne nepogode, ne ubijaju se ljudi od strane vlasti tako sto se fuseri izgradnja ili nadogradnja gradjevinskih objekata, da bi se maznule pare, sto rade Vucicevi kriminalci 13 godina.
Upravo je regija pogođena potresom bila žrtva građevinske mafije u skladnom savezu sa tamošnjom politikom....Statički izračuni armiranja se nisu poštovali ( željezo se stavljalo u promilima) a radi ne činjenja gradevinskih inspkcija rezali su se nosivi zidovi kako bi se od dva ili više poslovnih prostora dobio jedan veći....naravno nije se cijela Turska digla na noge da protestuje protiv Erdogana jer je tamo žešća diktatura nego u Srbiji a stradalo je puno više ljudi nego od nastrešice u NSu....ova usporedba te baš diskreditirala kao nekoga ko bi imao što za reći na ovoj temi....previše voliš Turke pa te ponijelo.

Poslednja izmena:
Upravo je regija pogođena potresom bila žrtva građevinske mafije u skladnom savezu sa tamošnjom politikom....Statički izračuni armiranja se nisu poštovali ( željezo se stavljalo u promilima) a radi ne činjenja gradevinskih inspkcija rezali su se nosivi zidovi kako bi se od dva ili više poslovnih prostora dobio jedan veći....naravno nije se cijela Turska digla na noge da protestuje protiv Erdogana jer je tamo žešća diktatura nego u Srbiji a stradalo je puno više ljudi nego od nastrešice u NSu....ova usporedba te baš diskreditirala kao nekoga ko bi imao što za reći na ovoj temi....previše voliš Turke.
Bez obzira na nedostatke i manjkavosti pri izgradnji, tamo je vremenska nepogoda inicirala tragediju,a u Srbiji iskljucivo ljudska neodgovornost, bez obzira na razlike u broju zrtava, i ne radi se u Srbiji samo o tragedijama te vrste, nego o blokadi 95% medija, ubijanjima ljudi koji ne zele da ucestvuju u kriminalu, korupciji u svim porama drustva, od regulatornih agencija, izbornih komisija, unistavanju klupskog sporta u Srbiji,a to da ja violim Turke da te cuje neko ko me poznaje, debelo bi ti se nasmijao, samo kazem da je Turska lijepa zemlja i da od turizma mogu zivjeti.

A tebi ocito smeta sto Ustase smatram idemnticnim mentalnim sklopovima kao Cetnicima, pa mi zato spocitavas kako " volim " Turke, protiv cije istorije sam eseje pisao svojevremeno :mrgreen:

Upravo je regija pogođena potresom bila žrtva građevinske mafije u skladnom savezu sa tamošnjom politikom....Statički izračuni armiranja se nisu poštovali ( željezo se stavljalo u promilima) a radi ne činjenja gradevinskih inspkcija rezali su se nosivi zidovi kako bi se od dva ili više poslovnih prostora dobio jedan veći....naravno nije se cijela Turska digla na noge da protestuje protiv Erdogana jer je tamo žešća diktatura nego u Srbiji a stradalo je puno više ljudi nego od nastrešice u NSu....ova usporedba te baš diskreditirala kao nekoga ko bi imao što za reći na ovoj temi....previše voliš Turke pa te ponijelo.
Jedno je kada privatnici kradu armaturu i odmah završe na robiji a drugo kada država krade i izgine silan narod.

Erdogan je izvođače pohapsio na robiju a u srbiji će narod da sudi državi.

Jedna autorska, a pitanje je ocigledno iz naslova.

U tacnost tvrdnje da SNS i njihove pristalice mrze Srbe i Srbiju je suvisno ulaziti jer je to toliko ocigledno, dokaza je trilion, posto samo neko ko ocigledno mrzi Srbe i Srbiju, moze da doslovno uništi ovako zemlju, zaduži je da ni za hiljadu godina ne moze da se razduži, zatruje, razori zdravlje naroda, uništi moral, prosvetu, zdravstveni sistem, čak razaraju nasipe koji treba da nas brane od polava, rasprodali su sve sto su mogli....

Zato hajde bar da probaju ovdašnji botovi da objasne, zašto toliko mrzite Srbe i Srbiju?
Ma oni je vole, samo ti to ne razumeš. Ubiše se oni od ljubavi prema Srbiji.

U tacnost tvrdnje da SNS i njihove pristalice mrze Srbe i Srbiju je suvisno ulaziti jer je to toliko ocigledno, dokaza je trilion, posto samo neko ko ocigledno mrzi Srbe i Srbiju, moze da doslovno uništi ovako zemlju, zaduži je da ni za hiljadu godina ne moze da se razduži, zatruje, razori zdravlje naroda, uništi moral, prosvetu, zdravstveni sistem, čak razaraju nasipe koji treba da nas brane od polava, rasprodali su sve sto su mogli....

Zato hajde bar da probaju ovdašnji botovi da objasne, zašto toliko mrzite Srbe i Srbiju?
Zato sto su ćetnici i kumunisti, u prevodu nepismeni retardi koji glume Srbe.

Vole vucka i nikog i nista vise.

Zato sto su ćetnici i kumunisti, u prevodu nepismeni retardi koji glume Srbe.
Porediti cetnicke kvislinge i gubitnike sa komunistima, antifaistima koji su pobijedili u 2 svjetskom ratu i koji su stali u kraj medjusobnoj mrznji, predrasudama, ubijanjima na ex Ju prostoru moze samo neko ko ne razumije istoriju ili neko zlonamjeran.

Na zalost,nemaju cime da razmisljaju,vec samo naculje usi i slusaju sta vucko prica i to je za njih sve.
Poklopio 95% medija, starija populacija ne koristi ni internet, samo slusaju sta im od Vucka kontrolisani mediji serviraju.

Srbi nisu los narod, posebno iz Srbije, uvjerio sam se to mnogo puta, ali su jako naivni i skloni lakoj manipulaciji nad njima, posebno starije generacije, pa vecina ih misli da su Cetnici bili " dobri momci", sto je strasno,a isto tako i Vucica velicaju.

Bez obzira na nedostatke i manjkavosti pri izgradnji, tamo je vremenska nepogoda inicirala tragediju,a u Srbiji iskljucivo ljudska neodgovornost, bez obzira na razlike u broju zrtava, i ne radi se u Srbiji samo o tragedijama te vrste, nego o blokadi 95% medija, ubijanjima ljudi koji ne zele da ucestvuju u kriminalu, korupciji u svim porama drustva, od regulatornih agencija, izbornih komisija, unistavanju klupskog sporta u Srbiji,a to da ja violim Turke da te cuje neko ko me poznaje, debelo bi ti se nasmijao, samo kazem da je Turska lijepa zemlja i da od turizma mogu zivjeti.

A tebi ocito smeta sto Ustase smatram idemnticnim mentalnim sklopovima kao Cetnicima, pa mi zato spocitavas kako " volim " Turke, protiv cije istorije sam eseje pisao svojevremeno :mrgreen:
Polakooo....vremenska nepogoda sa smješnim potresom od 5 po Richteru je srušila cijele kvartove novih zgrada po gradovima...i to novogradnje.....pa što je to nego ljudska neodgovornost i to serijska...ne jedna kao u NSu ??? Dakle činjenice brkaš ili namjerno izvrćeš.....glede medija...u Turskoj nema ni 5 % koji nisu u Erdoganovoj moći...pa je i to gore nego u Srbiji....Erdogan je pobio više ljudi u god.dana nego u cijeloj EU + Srbija pa ti ni to ne pije vode....izbore sve redom namjestio.
Niti jedna zemlja ne živi od turizma niti bi to mogla Turska da je normalna demokracija a ne diktatura.
Ne povodim se ja emocionalno već činjenicama tako da ti nemas pojma o meni niti mi ti smetaš više ili manje od svih drugih forumaša......meni su @darda i Tixi ideološki na najudaljenijem rubu univerzuma ali su mi opet jednaki kao i neki s kojima dijellim neke ideoloske vrijednosti....ti imaš problem što svaku kritiku doživljavaš ad hominem umjesto da se argumentiranim činjenicam suprotstaviš pa shodno tome( što u nedostatku argumenata što u izljevu mržnje)
kreneš ad hominem...nema potrebe...pucaj...ali ne metkom( ad hominem) već argumentom konstruktivno.
Pisao si eseje o njihovoj povijesti? Općenito ili na ovom balkanskom područiju...i koji vremenski period si obradio?

Poslednja izmena:
Jedno je kada privatnici kradu armaturu i odmah završe na robiji a drugo kada država krade i izgine silan narod.

Erdogan je izvođače pohapsio na robiju a u srbiji će narod da sudi državi.
U Turskoj je bila sprega politike i građevinske mafije....na Zapadu nikada ne bi mogao napraviti takve cijele kvartove i to u ogromnom broju gradova što potvrđuje organiziranost državnih organa( politike) i građevinske mafije.....ne branim statičara/politicara/građevinara iz NSa ali samo je usporedba jednostavno kriva jer ni u Srbiji nema takve krađe u sprezi građevinska mafija- politika kao u Turskoj.

Poklopio 95% medija, starija populacija ne koristi ni internet, samo slusaju sta im od Vucka kontrolisani mediji serviraju.

Srbi nisu los narod, posebno iz Srbije, uvjerio sam se to mnogo puta, ali su jako naivni i skloni lakoj manipulaciji nad njima, posebno starije generacije, pa vecina ih misli da su Cetnici bili " dobri momci", sto je strasno,a isto tako i Vucica velicaju.
Mislim da i iz RS ima veoma dobrih ljudi i iskrenih Srba,ali dodara ih poklapa,sa svojim slepcima.Nista nije njima bolje tamo nego nama u Srbiji.

Polakooo....vremenska nepogoda sa smješnim potresom od 5 po Richteru je srušila cijele kvartove novih zgrada po gradovima...i to novogradnje.....pa što je to nego ljudska neodgovornost i to serijska...ne jedna kao u NSu ??? Dakle činjenice brkaš ili namjerno izvrćeš.....glede medija...u Turskoj nema ni 5 % koji nisu u Erdoganovoj moći...pa je i to gore nego u Srbiji....Erdogan je pobio više ljidi u god.dana nego u cijeloj EU + Srbija pa ti ni to ne pije vode....izbore sve redom namjestio.
Niti jedna zemlja ne živi od turizma niti bi to mogla Turska da je normalna demokracija a ne diktatura.
Ne povofim se ha emocionalno već činjenično tako da ti nemas pojma o meni niti mi ti smetaš više ili manje od svih drugih forumaša......meni su @darda i Tixi ideološki na najudaljenijem rubu univerzuma ali su mi opet jednaki kao i neki s kojima dijellim neke ideoloske vrijednosti....ti imaš problem što svaku kritiku doživljavaš ad hominem umjesto da se argumentiranim činjenicam suprotstaviš pa shodno tome( što u nefostatku argumenata što u izljevu mržnje)
kreneš ad hominem...nema potrebe...pucaj...ali ne metkom( ad hominem) već argumentom konstruktivno.
Pisao su eseje o njihovoj povijesti? Općenito ili na ovom balkanskom područiju...i koji vremenski period si obradio?
Pa ti najbolje znas da bi od Kradezea opljackana Hrvatska davno ekonomski propala da joj nije turizma,a ima manje obale od Turske, s tim da je Turska privreda usputno daleko jaca od Hrvatske,a nije mi novo da se priblizavas stavovima Vuckovih botova kao sto su se Usrase i Cetnici zblizavali tokom 2 svjetskog rata, kada su takodjer imali istog neprijatelja, onaj put partizanskog, antifasistickog koji im je stao u kraj izdaji ovog prostora.

Vise sam istrazivao uticaj Osmanlija na zapadni Balkan,ali duga prica, i Turska je sila, clanica Natoa, medju 15 zemalja sa najvisom kupovnom moci njenih gradjana za razliku od Srbije u kojoj su penzije medju najnizim u Evropi, plate takodjer , i ta Erdoganova diktatura koja postoji se ne odrazava tako maleficno kao Vuciceva ili kao Kradezeovska u Hrvatskoj.

20. Poljska

BDP (PPP): 1,80 triliona dolara

Procenjeni udeo u globalnom BDP-u (PPP): 0,97%

19. Iran
BDP (PPP): 1,85 triliona dolara

Procenjeni udo u globalnom BDP-u (PPP): 1,00%

18. Egipat

BDP (PPP): 1,90 triliona dolara

Procenjeni udeo u globalnom BDP-u (PPP): 1,02%

17. Saudijska Arabija
BDP (PPP): 2,35 triliona dolara

Procenjeni udeo u globalnom BDP-u (PPP): 1,27%

16. Kanada

BDP (PPP): 2,47 triliona dolara

Procenjeni udeo u globalnom BDP-u (PPP): 1,33%

15. Španija

BDP (PPP): 2,52 triliona dolara

Procenjeni udeo u globalnom BDP-u (PPP): 1,36%

14. Južna Koreja

BDP (PPP): 3,06 triliona dolara

Procenjeni udeo u globalnom BDP-u (PPP): 1,65%

13. Italija

BDP (PPP): 3,35 triliona dolara

Procenjeni udeo u globalnom BDP-u (PPP): 1,80%

12. Meksiko
BDP (PPP): 3,43 triliona dolara

Procenjeni udeo u globalnom BDP-u (PPP): 1,85%

11. Turska
BDP (PPP): 3,83 triliona dolara

Procenjeni udeo u globalnom BDP-u (PPP): 2,06%

10. Francuska

BDP (PPP): 3,99 triliona dolara

Procenjeni udeo u globalnom BDP-u (PPP): 2,15%

Itd preko Britanije do Usa i Kine na vrhu, i ti poredis Srbiju koju "naprednjaci "pljackaju 13 godina i diktaturu u Srbiji sa Turskom, smijesan si :D

Mislim da i iz RS ima veoma dobrih ljudi i iskrenih Srba,ali dodara ih poklapa,sa svojim slepcima.Nista nije njima bolje tamo nego nama u Srbiji.
Ima sigurno,ali precanski Srbi( pravoslavci) su dosta neurbaniji od onih iz Srbije, u Srbiji su sela i gradovi dosta bliskiji sto bi se reklo, nego sto je to slucaj u Bosni, npr izmedju Srba u Srbiji sa sela i iz grada je vrlo mala razlika, i oni sa sela mogu da djeluju urbano, obrazovano, u Bosni je ogromna, bez obzira da li se radi o pravoslavcima, muslimanima ili katolicima.

Pa ti najbolje znas da bi od Kradezea opljackana Hrvatska davno ekonomski propala da joj nije turizma,a ima manje obale od Turske, s tim da je Turska privreda usputno daleko jaca od Hrvatske,a nije mi novo da se priblizavas stavovima Vuckovih botova kao sto su se Usrase i Cetnici zblizavali tokom 2 svjetskog rata, kada su takodjer imali istog neprijatelja, onaj put partizanskog, antifasistickog koji im je stao u kraj izdaji ovog prostora.

Vise sam istrazivao uticaj Osmanlija na zapadni Balkan,ali duga prica, i Turska je sila, clanica Natoa, medju 15 zemalja sa najvisom kupovnom moci njenih gradjana za razliku od Srbije u kojoj su penzije medju najnizim u Evropi, plate takodjer , i ta Erdoganova diktatura koja postoji se ne odrazava tako maleficno kao Vuciceva ili kao Kradezeovska u Hrvatskoj.

20. Poljska

BDP (PPP): 1,80 triliona dolara

Procenjeni udeo u globalnom BDP-u (PPP): 0,97%

19. Iran
BDP (PPP): 1,85 triliona dolara

Procenjeni udo u globalnom BDP-u (PPP): 1,00%

18. Egipat

BDP (PPP): 1,90 triliona dolara

Procenjeni udeo u globalnom BDP-u (PPP): 1,02%

17. Saudijska Arabija
BDP (PPP): 2,35 triliona dolara

Procenjeni udeo u globalnom BDP-u (PPP): 1,27%

16. Kanada

BDP (PPP): 2,47 triliona dolara

Procenjeni udeo u globalnom BDP-u (PPP): 1,33%

15. Španija

BDP (PPP): 2,52 triliona dolara

Procenjeni udeo u globalnom BDP-u (PPP): 1,36%

14. Južna Koreja

BDP (PPP): 3,06 triliona dolara

Procenjeni udeo u globalnom BDP-u (PPP): 1,65%

13. Italija

BDP (PPP): 3,35 triliona dolara

Procenjeni udeo u globalnom BDP-u (PPP): 1,80%

12. Meksiko
BDP (PPP): 3,43 triliona dolara

Procenjeni udeo u globalnom BDP-u (PPP): 1,85%

11. Turska
BDP (PPP): 3,83 triliona dolara

Procenjeni udeo u globalnom BDP-u (PPP): 2,06%

10. Francuska

BDP (PPP): 3,99 triliona dolara

Procenjeni udeo u globalnom BDP-u (PPP): 2,15%

Itd preko Britanije do Usa i Kine na vrhu, i ti poredis Srbiju koju "naprednjaci "pljackaju 13 godina i diktaturu u Srbiji sa Turskom, smijesan si :D
Niti jednom rečenicom nisi komentirao spregu građevinske mafije i politike,ubojstva,slobodu medija,pokradene izbore u Turskoj etc...tako da predpostavljam da smo te (teme) riješili.
Usprkos HDZu Hrvatska je daleko ispred onoga kako je predstavljatr TI ovdje i mediji

A onda su došle brojke.

Godine 1980., na svome vrhuncu, Jugoslavija je izvezla robe u vrijednosti od sedam milijardi dolara. Kad se ta brojka prebaci u današnju vrijednost, dobije se dvadeset i četiri milijarde eura.
I sada, kada se usporedi s Hrvatskom, zemljom koja je ostala bez pola svojih ljudi i koja već trideset godina hoda po rubu vlastitih iluzija, dolazimo do paradoksa: Hrvatska danas izvozi jednako koliko je nekada izvozila cijela Jugoslavija.

Paradoks ima svoju ironiju. Četiri milijuna ljudi izvozi koliko i njih dvadeset i dva. Na razini pojedinca, to znači da je današnji hrvatski radnik pet do šest puta produktivniji od jučerašnjeg jugoslavenskog. I to ne u sustavu zatvorenom carinama i kreditima, nego na otvorenom europskom tržištu.

Ali stvar nije tako jednostavna. Nije riječ o istoj robi. Jugoslavija je izvozila čelik, brodove i tenkove, proizvode koji su zauzimali prostor, dimili u nebo i tražili tisuće radnika. Hrvatska danas izvozi farmaciju, auto-komponente i elektroniku. Izvoz koji ne ostavlja slike, nema dimnjaka, ne stvara mitove. Samo brojke u tablici Državnog zavoda za statistiku.
Zato se i događa paradoks nostalgije: ljudi i dalje vjeruju u snagu onih tvornica koje su se činile velikima, jer su bile vidljive. A ono što je danas, iako jednako veliko, ostaje nevidljivo

Ti si ovaj YU nostalgičar

Ima sigurno,ali precanski Srbi( pravoslavci) su dosta neurbaniji od onih iz Srbije, u Srbiji su sela i gradovi dosta bliskiji sto bi se reklo, nego sto je to slucaj u Bosni, npr izmedju Srba u Srbiji sa sela i iz grada je vrlo mala razlika, i oni sa sela mogu da djeluju urbano, obrazovano, u Bosni je ogromna, bez obzira da li se radi o pravoslavcima, muslimanima ili katolicima.
Pa,kod njih je bio taj nesrecni rat,pa je doslo do poremecaja umova.Medjutim ni kod nas nije bas tako dobro,posto,brat sa bratom,komsija sa komsijom nije bas u najboljim pdnosima.Poremetilo se i to jos od '90-ih godina.

Niti jednom rečenicom nisi komentirao spregu građevinske mafije i politike,ubojstva,slobodu medija,pokradene izbore u Turskoj etc...tako da predpostavljam da smo te (teme) riješili.
Usprkos HDZu Hrvatska je daleko ispred onoga kako je mediji predstavljaju

A onda su došle brojke.

Godine 1980., na svome vrhuncu, Jugoslavija je izvezla robe u vrijednosti od sedam milijardi dolara. Kad se ta brojka prebaci u današnju vrijednost, dobije se dvadeset i četiri milijarde eura.
I sada, kada se usporedi s Hrvatskom, zemljom koja je ostala bez pola svojih ljudi i koja već trideset godina hoda po rubu vlastitih iluzija, dolazimo do paradoksa: Hrvatska danas izvozi jednako koliko je nekada izvozila cijela Jugoslavija.

Paradoks ima svoju ironiju. Četiri milijuna ljudi izvozi koliko i njih dvadeset i dva. Na razini pojedinca, to znači da je današnji hrvatski radnik pet do šest puta produktivniji od jučerašnjeg jugoslavenskog. I to ne u sustavu zatvorenom carinama i kreditima, nego na otvorenom europskom tržištu.

Ali stvar nije tako jednostavna. Nije riječ o istoj robi. Jugoslavija je izvozila čelik, brodove i tenkove, proizvode koji su zauzimali prostor, dimili u nebo i tražili tisuće radnika. Hrvatska danas izvozi farmaciju, auto-komponente i elektroniku. Izvoz koji ne ostavlja slike, nema dimnjaka, ne stvara mitove. Samo brojke u tablici Državnog zavoda za statistiku.
Zato se i događa paradoks nostalgije: ljudi i dalje vjeruju u snagu onih tvornica koje su se činile velikima, jer su bile vidljive. A ono što je danas, iako jednako veliko, ostaje nevidljivo

Ti si ovaj YU nostalgičar
Kako bolan nisam, odmah sam gore iznad napisao da su i Turci skloni fuseraju i posebno gradjevinskom kriminalu, sto se posebno vidi kod vremenskih nepogoda koje dovode do masovnog stradanja,ali porediti Tursku cija kupovna moc stanovnistva je medju 12 na planeti, sa unistenom i opljackanom Srbijom ili Hrvatskom koju je Kradeze ogolio je smijesno.

Jugoslavija je uredno vracala svoje dugove,a krediti su usmjeravani tamo gdje je trebalo, izgradjena ogromna industrijska infrastruktura, privreda, nisu se krediti koristili da lova ide u dzepove stranackih partijskih kriminalaca, i nije se pravila drzava za 200 porodica kao u Hrvatskoj. Sta danas Hrvatska izvozi na svjetsko trziste sem obrazovane omladine i stanovnistva koje bjezi sve vise trbuhom za kruhom.

Ovo je samo 5% proizvoda koje je SFRJ izvozola na svjetsko trziste, sta Hrvatska danas izvozi sem rastuceg faiszma kao alibija za kriminal ?

• "Levi Strauss" proizvodio je Varteks iz Varaždina
  • "Lee Cooper" je proizvodio je Beko iz Srbije
  • "Wrangler" se proizvodio u Makedoniji
  • Tenisice "Puma" u Borovu, Hrvatska
  • "Adidas" - Planika, Slovenija
  • "Boss" se proizvodio u DIORK-u, Kragujevac
  • "Javor" iz Ivanjice proizvodio je 20.000 košulja mjesečno za svjetski izvoz
  • "22. prosinac" je proizvodio uniforme za vojsku i policiju
  • "Elan" iz Slovenije proizveo je skije koje je vozio svjetski prvak Ingmar Stenmark
  • "Tommy" majoneza, PEZ i Wrigley žvakaće, današnji Orbit, proizvodili su se u Kolinskoj u Sloveniji
  • "Podravka" iz Koprivnice s Vegetom je pokrila 20% svjetskog tržišta začina, a njihov juneći paprikaš bio je čak u vojnim paketima nekih svjetskih vojski
  • Klasa malina "Roland" bila je najskuplja na tržištu i Jugoslavija je bila najveći izvoznik
  • "Zastava" je proizvela oko 200.000 automobila, od čega su 90% napravili domaći kooperanti. Danas je kod "Fiata” obrnuto, 90% je iz uvoza
  • Sarajevski TAS (legendrani Golf) proizveo je 40.000 Volkswagena, ali i "buba" uz pomoć tadašnjeg UNIS-a. U Vogošći (Sarajevo) je osim TAS-a postojao i PRETIS, lider namjenske industrije u Jugoslaviji, gdje se proizvodilo streljivo.
  • Novo Mesto u Sloveiji - 30.000 Renaulta
  • Cimos je proizvodio Citroen
  • U Prištini se proizvodio, vjerovali ili ne, Peugeot!
  • IDA iz Kikinde "napravila" 10.000 Opela... u njenoj livnici su se pravile karoserije za Mercedes, BMW...
  • FAP iz Priboja i TAM iz Maribora proizvodili su teške kamione i šlepere, a "Zastava" lake transportere...
  • "Ikarbus" je proizvodio autobuse i minibuseve TAM
  • Tomos iz Kopra je proizvodio mopede i vanbrodske motore... njihova "penta" je bila najbolji motor na svijetu
  • Tvornicu Lada u Rusiji i -125 pz- u Poljskoj pustili su u pogon, u suradnji sa Fiatom, Zastavini stručnjaci
  • Osim u Zastavu, farovi slovenske tvornice "Saturnus" ugrađivani su u VW, Opel, Fiat...
  • FRAD u Aleksincu proizvodio je zračne filtere za za Mercedes, Morris, Fiat...
  • HTD iz Ohrida proizvodio je brave, kvake... za autoindustriju, između ostalog i za cjelokupnu sovjetsku proizvodnju.
  • Priština je proizvodila amortizere za Zastavu, Fiatt i Opel
  • U Beogradu je tvornica "21.maj" proizvodila motore
  • Jugoplastika iz Splita izvozila je 40% na europsko tržište
  • "Filip Kljajić" je bila jedna od samo četiri tvornice u svijetu koje proizvode lance, a koji su bili korišteni u cijelom SSSR-u,u njihovim linijama tvorničkih pogona. Svojevremeno je bila najveći izvoznik u Srbiji.
  • "Prvomajska" Zagreb proizvodila je tokarilice, bušilice i opremala cijele pogone diljem svijeta.
  • IMT je izvezao 20.000 traktora u Egipat
  • Brodogradilišta u Hrvatskoj proizvodila su najveće prekooceanske brodove
  • "Uljanik" je proizvodio generatore za te brodove
  • Jugoslavija je imala tvornice električnih aparata, televizora, radija, gramofona, magnetofona i bijele tehnike „Obod", „Cer", „Gorenje", „Iskra", „Rudi Čajevac", „Borac"... Beograd je čak proizvodio aparate za espresso

• U istarskim Bujama, računala su se počela sastavljati krajem sedamdesetih
  • EI Niš je bio jedan od najboljih svjetskih proizvođača svjetiljki koje je ugrađivao i Philips, a prije Sonya imao je proizvodnju televizora u boji
  • "Insa" iz Zemuna proizvodila je satove
  • Postojale su tri tvornice telefona, od kojih je jedna, "Iskrina", proglašena najboljom na svijetu i nalazi se u njujorškom Muzeju suvremene umjetnosti
  • Postojale su dvije tvornice žarulja "Tesla" Pančevo i "TIZ" Zagreb
  • Radile su tri tvornice šibica, ona u Rijeci proizvodila je čak i parafinske žigice za izvoz
  • "Jugodent" iz Vojvodine proizvodio je i izvozio stomatološke stolice u Afriku i Indiju
  • "Soko" iz Mostara proizvodio je avione i helikopter Gazela
  • Zastavin pištolj koristila je i američka policija, a lovačka puška bila je najprodavanija puška u SAD-u
  • Tenkovi su se u cijelosti proizvodili u Jugoslaviji kroz kooperaciju tvornica u Slavonskom Brodu, Kruševcu, Beogradu... Samo je Kuvajt nabavio tenk M-84 i to čak 149 komada. Teleoptik je proizvodio žiroskope za cijeli svijet
  • Pored JAT-a, postojala je još jedna aviokompanija, "Inex adria" koja je u floti imala 9 Boeinga, a kupljeni su bili kao kompenzaciju za Praški pršut "Crvena Zvezda" iz Kragujevca i FRA cutting tools iz Čačka... Pa je Boeing koristio čačanske bušilice
  • Farmaceutska industrija opskrbljivala je 30% tržišta SSSR-a, gotovo pola Afrike i Indije..."Lek", "Krka", "Pliva", "Galenika", "Zdravlje", "Alkaloid"
  • Većinu najvećih svjetskih građevinskih radova projektirali su i izveli "Energoprojekt" i bh. "Energoinvest" - od Asuanske brane, mostova preko Afrike i čitavih naselja u SSSR-u, preko bolnica u Libiji do Paname, Zimbabvea...
  • "Šipad" Sarajevo je opremio niz hotela, bolnica i drugih objekata u svijetu, a bilo ih je na stotine Itd itd

I ti poredis ova rugla od ex Ju banana drzavica sa SFRJ, koja kako se raspala vraceni smo iz ondasnjeg 20tog u 18 vijek.

Back