Zasto se SPC ne okrene Gregorijanskom kalendaru?

Askari

Aktivan član
Banovan
Poruka
1.604
Svi znaju sto znaci za sve krscane svijeta blagdan Bozic. Svi znamo koliki je bozicni duh 25 Decembra a nesto manji praznicni duh 7 Januara po gregorijanskom kalendaru. Grci i Bugari su prihvatili Gregorijanski kalendar i kazu da se osjecaju produhovljeno pod utjecajem americkih Bozicnih filmova a narocito kad padne blag snijeg uoci Bozica (Badnje vece) u prekrasno okicenim ulicama, Deda Mrazovim kocijama kao mnogim ljudima koji su obuceni u crvenoj Deda Mrazovoj odjeci. SPC bi trebala barem zbog djece da se okrene Gregorijanskom kalendaru i da se Badnje Vece i sam Bozic oplemeni duhovnoscu kao i sreci za sve njene vjernike.
Krscani se trebaju moliti da 24 i 25 Decembra pocne padati snijeg i uoci 25 decembra ne spavati nego slaviti i zbijati prijatne sale a oni koji su posvadjani da se pomire.
Meni je simpaticno od Bozicnih americkih filmova koliko se ljudi trude da unesu Bozicni duh u svojim familijama jer prevashodno Bozic je familijaran praznik i gledao sam jedan film u kome Arnold Svarceneger sve cini kako bi udovoljio svom djetetu zelju.

SPC treba povesti racuna da bude u skladu sa vremenom jer meni je nezamislivo da se neko, ko se osjeca krscaninom ne slavi Bozic 25 Decembra po Gregorijanskom kalendaru.

Slažem se
Zna se da je julijanski kalendar netačan i zbog toga se ne koristi u civilne svrhe. A logično je da sav hrišćanski svet slavi Božić u isto vreme.

Јулијански је тачан колико и Грегоријански.

Ми у цивилне сврхе користимо Грегоријански да би били у складу са светом
коме припадамо.

a što je onda 14 dana razlike (u ovom trenu).

Календари су потпуно исти, 365 дана и сваке четврте године 366.

Е Гргур онда да би божићни празници увек падали зими
прогласи још неко додавање дана на сваких 100 година
(погледај прецизно на интернету има објашњење прецесије).

А сад те ја питам,
шта да раде људи на јужној полулопти
којима ти празници увек падају у сред лета
па им то не смета, већ им је нормално.

Баш тврди хришћани Јужне Америке спадају у те народе.
Да, да, и Меси и Роналдо и Марадона
су од малена божић славили лети.

Slažem se
Zna se da je julijanski kalendar netačan i zbog toga se ne koristi u civilne svrhe. A logično je da sav hrišćanski svet slavi Božić u isto vreme.
Ne slave svi narodi.ima ih dosta koji slave svoje Nove godine.Istrazivanja sve vise pokazuju da je Julijanski kalendar tacniji nego Gregorijanski.Gregorijanski je dobar samo za vremenske zone,pa opet se pomeraju satovi,tako da i to nije bas dobro.Inace je Julijanski kalendar i stariji od Gregorijanskog.

Календари су потпуно исти, 365 дана и сваке четврте године 366.

Е Гргур онда да би божићни празници увек падали зими
прогласи још неко додавање дана на сваких 100 година
(погледај прецизно на интернету има објашњење прецесије).

А сад те ја питам,
шта да раде људи на јужној полулопти
којима ти празници увек падају у сред лета
па им то не смета, већ им је нормално.

Баш тврди хришћани Јужне Америке спадају у те народе.
Да, да, и Меси и Роналдо и Марадона
су од малена божић славили лети.
nije baš tako
julijanski kalendar računa sunčanu godinu kao 365,25 dana (365 dana i 6 sati) i zato se svake četvrte godine dodaje po jedan dan (kad se saberu te četvrine).
Realno, sunčana godina traje 365 dana, 5 sati, 48 minuta, 45,25 sekundi a ta mala razlike se nakupi pa za sto godina ispadne skoro ceo jedan dan.

kad se Grgur setio toga 1582. godine, nakupila se razlika od 14 dana

nije baš tako
julijanski kalendar računa sunčanu godinu kao 365,25 dana (365 dana i 6 sati) i zato se svake četvrte godine dodaje po jedan dan (kad se saberu te četvrine).
Realno, sunčana godina traje 365 dana, 5 sati, 48 minuta, 45,25 sekundi a ta mala razlike se nakupi pa za sto godina ispadne skoro ceo jedan dan.

То да година не траје тачно 365,25 дана знају сви, није у томе гвинт.
Мораш погледати шта је прецесија и лагано померање годишњих доба ...

Календар је измишљена ствар, потпуно је небитно када пада Божић. На оном свету време ионако не постоји. Једини разлог зашто га не прихватају је тај што је папа сотонистичка институција. Да га је прокламовао неко леви, мислим да им не би био проблем.

DEo mog identiteta je to da ne slavim Božić isti dan kad i Hrvati. Kad bi SPC prešla na gregorijanski kalendar ja bih opet ostao pri julijankom jer to je deo moje tradicije, tradicije moje porodice, a SPC može da ide svojim putem, ako to želi. Ionako se nisu pokazali kad su nas Hrvati proterivali iz krajine. Pavle nije održao litije niti bacio anatemu na Hrvate, ali je izašao na ulicu zbog pokradenih listića 96/97. Od tog perioda SPC me zanima koliko i ja nju

Svi znaju sto znaci za sve krscane svijeta blagdan Bozic. Svi znamo koliki je bozicni duh 25 Decembra a nesto manji praznicni duh 7 Januara po gregorijanskom kalendaru. Grci i Bugari su prihvatili Gregorijanski kalendar i kazu da se osjecaju produhovljeno pod utjecajem americkih Bozicnih filmova a narocito kad padne blag snijeg uoci Bozica (Badnje vece) u prekrasno okicenim ulicama, Deda Mrazovim kocijama kao mnogim ljudima koji su obuceni u crvenoj Deda Mrazovoj odjeci. SPC bi trebala barem zbog djece da se okrene Gregorijanskom kalendaru i da se Badnje Vece i sam Bozic oplemeni duhovnoscu kao i sreci za sve njene vjernike.
Krscani se trebaju moliti da 24 i 25 Decembra pocne padati snijeg i uoci 25 decembra ne spavati nego slaviti i zbijati prijatne sale a oni koji su posvadjani da se pomire.
Meni je simpaticno od Bozicnih americkih filmova koliko se ljudi trude da unesu Bozicni duh u svojim familijama jer prevashodno Bozic je familijaran praznik i gledao sam jedan film u kome Arnold Svarceneger sve cini kako bi udovoljio svom djetetu zelju.

SPC treba povesti racuna da bude u skladu sa vremenom jer meni je nezamislivo da se neko, ko se osjeca krscaninom ne slavi Bozic 25 Decembra po Gregorijanskom kalendaru.
Чудно али СПЦ слави божић управо 25. децембра - по Јулијанском календару...

nije baš tako

Разлика од 14 дана накупила се тек у 20. Веку

DEo mog identiteta je to da ne slavim Božić isti dan kad i Hrvati. Kad bi SPC prešla na gregorijanski kalendar ja bih opet ostao pri julijankom jer to je deo moje tradicije, tradicije moje porodice, a SPC može da ide svojim putem, ako to želi. Ionako se nisu pokazali kad su nas Hrvati proterivali iz krajine. Pavle nije održao litije niti bacio anatemu na Hrvate, ali je izašao na ulicu zbog pokradenih listića 96/97. Od tog perioda SPC me zanima koliko i ja nju
znas onaj vic o musicama?

sto se crkve tice u pravu si ali samo obratno

katolici su shvatili da su gresili , prihvatili gresku i pomerili kalendar

kao i dobar deo pravoslavaca

ali spc uvek mora da tera neku kontru * e sad necu ni kako ja hocu*

Јулијански је тачан колико и Грегоријански.

Ми у цивилне сврхе користимо Грегоријански да би били у складу са светом
коме припадамо.
nije tacan isto koliko i gregorijanski.
od 2100-e godine ce zakasniti jos jedan dan, pa ce razlika biti 14 dana, sto ce znaciti da ce Bozic "padati" 8. januara, Sv. Sava 28. januara, Sv. Nikola 20. decembra, itd.

jel moguce da neki ljudi imaju toliki kompleks od Hrvata?!
sigurno ti nije bilo lako podneti 3. mesto Hrvata na SP, a u isto vreme takav debakl Srbije?

Back