Зашто се не зна за Жумберачку унију?

скоро је била емисија на ХРТу, 30 жумберачких села је потпуно напуштено и пусто, док су у осталим преостала тек понека углавном старачка домаћинства. у најскоријој будућности Жумберчани ће постојати још само у историјским изворима.

скоро је била емисија на ХРТу, 30 жумберачких села је потпуно напуштено и пусто, док су у осталим преостала тек понека углавном старачка домаћинства. у најскоријој будућности Жумберчани ће постојати још само у историјским изворима.

Kao i Srbi u Hrvatskoj općenito.

Ми Срби смо склони томе да нас брига за злочине над нашим народом, али их све већину знамо. Али 99% народа не зна за унијаћење Срба у Жумберку, које је трајало стотинама година. Многи не знају ни шта је унијаћење. Под великим притиском Монархије и хрватског утицаја на двору, Срби су масовно превјеравани у унијате, који би временом постали католици. Након што су умрла једина два српска свештеника на овом подручју, а остали калуђери одведени у ропство, почело је мучење, хапшење и пљачкање Срба како би промјенили вјеру. Такође, забрањивањем православних празника у календару се доприносило унији. Једини Србин светац ког су Срби могли славити био је св. Сава. Највећи сукоб је избио око православног манастира Марча, којег су унијати хтјели да отму. Срби су се дизали на устанке, да би на крају Срби и спалили манастир Марчу, само да не би пао у руке унијата. Ипак устанак је пропао, а много Срба је нестало. По податку из 1890, 70% унијата је било из Жумберка. Велики допринос у борби против уније дао је Арсеније III, Арсеније IV и остали митрополити (патријарси) српски. Међутим, изроди као што су браћа Љубибратић, Павле Зорчић, Теофил Пашић итд. су постали унијатски епископи и доприносили унијаћењу сопственог рода.

Ako su unijati većinom postajali katolici, kako to da je stanovništvo Žumberka još uvijek grko-katoličko? Također, kako to da je do 1991. godine u Hrvatskoj koja je vršila unijaćenje "stotinama godina" živjelo preko 580.000 pravoslavaca? Kako to da su stoljećima opstajala pravoslavna sela i zaseoci u dominantno katoličkom okruženju? Daj pojasni mi to malo, zbunjen sam.

Ako su unijati većinom postajali katolici, kako to da je stanovništvo Žumberka još uvijek grko-katoličko? Također, kako to da je do 1991. godine u Hrvatskoj koja je vršila unijaćenje "stotinama godina" živjelo preko 580.000 pravoslavaca? Kako to da su stoljećima opstajala pravoslavna sela i zaseoci u dominantno katoličkom okruženju? Daj pojasni mi to malo, zbunjen sam.

дај не сери

Ako si toliko zbunjen nađi nekog ludog da ti pojasni.
Znaš onu narodnu o ludom i zbunjenom...

Zato što su u sjevernoj Dalmaciji, Liki, Baniji, Kordunu, Zapadnoj Slavoniji etc. bila rimokatolička sela u pravoslavnom okruženju...

U Krajini su desetinama i stotinama godina pravoslavni Srbi bili većina... to što su rimokatolici većina 100 kilometara odatle ne igra veliku ulogu...

Ne bih rekao. Omjer rimokatolika i pravoslavaca u Vojnoj krajini bio je oko 60% : 40% u korist rimokatolika i to potvrđuju brojne znanstvene studije u inozemstvu, naročito njemačke i austrijske.

Razlog je očigledan.Hrvatska postoji od 1941 godine.Da su Hrvati umesto Nemaca i Mađara imali vlast stotinama godina ne bi bilo ni jednog pravoslavca.

Razlog je očigledan.Hrvatska postoji od 1941 godine.Da su Hrvati umesto Nemaca i Mađara imali vlast stotinama godina ne bi bilo ni jednog pravoslavca.

Hrvatska postoji od ranog srednjeg vijeka, s time da je opet postala samostalna država tek 1991. godine, a pravoslavaca ima i dan danas u Hrvatskoj, unatoč ratu od prije 20+ godina.

Ko je bio hrvatski ministar inostranih poslova 1901 godine ?

Kolega, nisi me dobro shvatio ili ja tebe nisam dobro shvatio. Kada si napisao "Hrvatska", jesi li mislio općenito na Hrvatsku ili na "samostalnu Hrvatsku"? Hrvatska je i nakon gubitka samostalnosti postojala kao političko-teritorijalna jedinica u rangu (zavisnog) kraljevstva, sve do 1918. godine kada je u potpunosti zbrisana s karte svijeta, po prvi put u svojoj višestoljetnoj povijesti.

Kolega, nisi me dobro shvatio ili ja tebe nisam dobro shvatio. Kada si napisao "Hrvatska", jesi li mislio općenito na Hrvatsku ili na "samostalnu Hrvatsku"? Hrvatska je i nakon gubitka samostalnosti postojala kao političko-teritorijalna jedinica u rangu (zavisnog) kraljevstva, sve do 1918. godine kada je u potpunosti zbrisana s karte svijeta, po prvi put u svojoj višestoljetnoj povijesti.

Poenta je da područjem koje se danas naziva Hrvatska nikad do 1941 nisu vladali Hrvati.Tomislav i dr. likovi spadaju u književnost a ne u istoriju.

Poenta je da područjem koje se danas naziva Hrvatska nikad do 1941 nisu vladali Hrvati.Tomislav i dr. likovi spadaju u književnost a ne u istoriju.

Tomislav je istroijska ličnost. Zašto ga imenom Porfirogenit ne pominje, sada je jedno sasvim drugo pitanje.

Oko hrvatskih ranosrednjovjekovnih vladara ima sijaset izmišljotina, ali oni sami nisu ličnosti iz Ljetopisa Popa Dukljanina.

Neozbiljan si. U Collectio canonum kojeg je napisao je kardinal Deusdedit nalazi se krunidbena zavjernica kralja Zvonimira. Ono što je bitno je da je taj spis zapisan 1086. godine, dakle pune 3 (TRI) godine PRIJE smrti kralja Zvonimira.

Neozbiljan si. U Collectio canonum kojeg je napisao je kardinal Deusdedit nalazi se krunidbena zavjernica kralja Zvonimira. Ono što je bitno je da je taj spis zapisan 1086. godine, dakle pune 3 (TRI) godine PRIJE smrti kralja Zvonimira.
Постоји Collectio canonum са Звонимировом крунидбеном завјерницом, спис написан пуне 3 (ТРИ) године ПРИЈЕ Звонимирове смрти? Па то је сјајно! Дај постави нам неку слику, да напаримо очи на тако значајном оригиналном документу!

Back