Zasto se inteligencija toliko "uvazava"?

pretpostavicu da je "sviranje za svoju dusu" ovde metafora za bilo koju aktivnost koja bi nekog ispunjavala van konteksta sticanja ikakvih dobara...mada je i to takodje sticanje nekog dobra npr licnog zadovoljstva koje dolazi od aktivnosti koju neko voli i u kojoj uziva
u kolektivnom siromastvu (materijalnom a pre svega duhovnom) ceni se imanje..

skoro mi zapala za oko jedna tema ovde..pita cura neka gde su nestali oni muskarci koji ti pridju i podignu ispustenu stvar recimo ili nesto tako..izumrli su jer je postalo drustveno neprihvatljivo ponasanje da ti nesto radis bez ikakve matreijalne ili nekakve druge koristi ..bonton ..maniri..lepo vaspitanje sve je to danas drustveno neprihvatljivo sta vise drustvo osudjuje takve pojave kategorisuci ih kao "ludilo"..a s druge strane itekako se osudjuje materijalizam ali za razliku od prvog materijalizam se ne smatra nenormalnim iako se osudjuje.."ima se moze se"
dupli standardi su postali drustvena norma..

Cudna je stvar taj "materijalizam". Mislim da je problem u tome sto ljudi smatraju "materijlizam" kao opstanak u zivotu. Imanje para daje sigurnost. Iako povrsno jeste, zaista, svako racionalan to moze videti, zapravo dubina svega toga je nistavilo.

Najgore u svemu tome je sto ljudi smatraju materijalizam kao jedinom bitnom stvari u zivotu. Zaslepnjeni i ispijani tim mislima o novcu i zaradjivanju ljudi zapostavljaju sve ostale zivotne vrednosti. Sve dolazi kao sporedno i ne toliko bitno da ne kazem nebitno. Ali ono sto je najgore u svemu tome je to da se dusevna emocija srece se psihickim osecanjem zadovoljstva.

Samo to o cemu govorite, "rad iz koristi" je cist dokaz toga. Nikada, ni od pocetka sveta ni do dan danas nijedan para ili bilo sta materijalno nece moci zameniti osecaj drugarstva i prijateljstva. Nijedna cena to ne moze platiti, a prvenstveno se ne moze ni kupiti.

Kada se radi ne treba samo da se razmislja o sebi, vec i o tome kako da se usrece drugi, makar oni najblizi, porodica, prijatelji.

Izjednacis materijalizam sa prezivljavanjem ako pristajes da kopiras danasnju logiku....koja je totalno neselektivna prema coveku i kvalitetima coveka....dok kao coveku , kao rodjaku, ljigavcu, uvlakacu , nije....

Selekcijom i neselekcijom kvaliteta kod coveka ti ustvari dajes obelezje vremenu i prezivljavanje striktno vezujes za materijalizam....
Postavlja se pitanje da li jedan pojedinac moze da u svakoj situaciji odluci da drugacije selektivno saradjuje i reaguje prema ljudima....
Odgovor je moze, ali onda nije optimalan, tj ne zaradjuje koliko maksimalno moze, ne napreduje brzo koliko moze i na kraju je rezultat drugaciji , pa to treba znati na pocetku....

Medjutim danas u Srbiji je izuzetno malo onih koji nematerjalno selektuju , ali izgleda na prvi pogled da ih je mnogo , jer tu ima milion uvlacenja radi dobrih odnosa , a ti odnosi su uvod u materijalisticki odnos sa tim ljudima....

Izjednacis materijalizam sa prezivljavanjem ako pristajes da kopiras danasnju logiku....koja je totalno neselektivna prema coveku i kvalitetima coveka....dok kao coveku , kao rodjaku, ljigavcu, uvlakacu , nije....

Selekcijom i neselekcijom kvaliteta kod coveka ti ustvari dajes obelezje vremenu i prezivljavanje striktno vezujes za materijalizam....
Postavlja se pitanje da li jedan pojedinac moze da u svakoj situaciji odluci da drugacije selektivno saradjuje i reaguje prema ljudima....
Odgovor je moze, ali onda nije optimalan, tj ne zaradjuje koliko maksimalno moze, ne napreduje brzo koliko moze i na kraju je rezultat drugaciji , pa to treba znati na pocetku....

Medjutim danas u Srbiji je izuzetno malo onih koji nematerjalno selektuju , ali izgleda na prvi pogled da ih je mnogo , jer tu ima milion uvlacenja radi dobrih odnosa , a ti odnosi su uvod u materijalisticki odnos sa tim ljudima....

Slazem se.

Ali sta mislish da je uzrok tome? Sopstvena sebicnost, egoizam? Zelja za moci? Pojednostavljivanje zivota, tj nemogucnost sagledavanja sustine? Plitkoumnost?

Pre nekih par godina razmisljao sam o jednoj sopstvenoj tezi, koje sam se upravo setio, iako amaterska mislim da i dalje ima neke istine u njoj. Naime, posmatrajuci zivot laicki sa strane moze se videti cetri vrste postojanja. Telesni, emocionalni i psihicki kao tri osnovna prirodna od Boga dana postojanja. Sva tri zive u sklopu i uzajamno su zavisni jedan od drugog. Onaj cetvrti koju utiche na sva ova tri je upravo taj materijalni, stvoren od coveka.

A on utiche na ova tri kao u filmu Fantom, tri lobanje u skladu i cetvrta koja kontrolishe ta ostala tri.

Svrha = zaradjivanje, opstanak = materijalizam.

Poslednja izmena:
Kad sam bio mali...i kad se pojavio Sloba, prvo sto sam rekao je da ce jadan ovaj narod biti...
Ali zacudo nisam narod definisao kao sebican, jer sam kao mali to manje primecivao, tj primecivao sam izuzetke koji mi nisu davali za pravo da sve nazovem sebicnim...mediokritetnim...

Ali sam primecivao da svi , SVI ljudi na balkanu (kao dete sam mislio da je broj izuzetaka od ovog pravila tako mali da je zanemariv) nemaju mere...
Ne samo da su alavi, iako je takvih mnogo, vec se i zanesu, ponesu , duvaju, lakomi ka prestizu, ka hijararhijskom vrhu...cak ne ka vrhu nego ka divljenju drugih...

Znaci sad ti iznosim tacno ono sto sam tada mislio...bez korekcije koju sam u medjuvremenu obrazovanjem dobio...
Kad su kamiondzije i mesari drzali miting, nisam ni pomislio da je od rima do danas potrebno naraniti svoje saborce otimanjem od nekog...
Ja i mali brat, nemamo pojma o politici, smo jedno vece pred spavanje (22h je nas termin bio) poceli pricu zbog mog komentara da mislim da je cilj slobi da razbije srbiju, a posto je tek dosao iz amerike, onda je mozda njihov covek...
I onda smo poceli da mozgamo , totalno bez informacija...i zacudo , predvideli smo sve, ama bas, sve...
Jedan od nas nije verovao da ce fizicki uci na teritoriju Srbije, mislim ja, ali brat je konstatovao da se ne truje narod na daleko bez ulaska , dzaba bombe.....I stvarno sam se odmah slozio ...
Cak smo i dafinu predvideli...Ali sad mi je to zastrasujuce...ne pohvalno...
A nismo znali ni nacin na koji je sloba dosao do vlasti u srbiji , ni nista...od onog sto sam ja u praksi posle otkrio iz prve ruke...od ljudi koji su se sklonili kad je usetao sa milionima i milijardama...

Iz teksta zakljuci sam odgovore na tvoje pitanje...

Back