Zašto Rusi izbjegavaju vojsku

Mingo III

Poznat
Banovan
Poruka
8.988
Zašto Rusi izbjegavaju vojsku

28 decembar 2012 Izmijenjeno 07:17 CET
Prema evidenciji Ruske vojske, 149 vojnika počinilo je samoubistvo u 2009., a većina ih mijenja adresu kako bi zbjegli regrutaciju.

Ministarstvo odbrane Rusije počelo je proces regrutacije. Svake godine ruska vojska ima problem da pronađe dovoljno regruta, prije svega zbog nasilja u kasarnama.

Zbog toga su hiljade mladića spremni rizikovati čak i zatvorsku kaznu, samo da ne bi služili vojni rok.

Nikolaj, vojni obveznik, već osam godina izbjegava regrutaciju. Zna kako ga u svakom trenutku mogu prisiliti da ode u vojsku.

Ako je fizički sposoban, ne pohađa univerzitet i nema djecu, svaki Rus, dobi između 18 i 27 godina, mora služiti vojni rok koji traje jednu godinu. No, za mnoge mladiće, sama pomisao na vojsku je užasavajuća.

Strah od dedov'šine

„Iz straha smo otišli iz Moskve kad mi je bilo 18 godina. Skrivali smo se, čak i naučili da prepoznajemo dolazak policijskih vozila prema karakterističnom zvuku automobilskih guma", kaže Nikolaj.

A uzrok straha mnogih mladića poput Nikolaja leži u sistematskom maltretiranju novih regruta, koje je u Rusiji poznato kao „dedov'šina".

Grupe za ljudska prava kažu da zbog te prakse mladići u vojsci često odlučuju da oduzmu sebi život.

Zvanične statistike rijetko se objavljuju. Prema evidenciji vojske, 149 vojnika počinilo je samoubistvo samo u 2009. godini.

Nikolaj priča kakve sve mjere porodice preduzimaju kako bi spriječile da njihova djeca odu u vojsku.

Nasilje u spavaonicama

„Roditelji mnogih mojih prijatelja davno su počeli mijenjati njihove medicinske kartone, tako da kasnije mogu dokazati kako njihovo dijete ima neko oboljenje iil poremećaj zbog kojeg je nesposobno za vojsku", objašnjava Nikolaj.

Rusija trenutno ima blizu milion vojnika. Analitičari kažu da je nasilje prisutno u kasarnama zbog reformi koje nisu do kraja provedene.

„Taj problem je izuzetno ozbiljan. Mnogi oficiri su otpušteni, a nije bilo novih narednika i drugih nižih oficira koji bi ih zamijenili. Zbog toga nema discipline u spavaonicama kasarni", kaže Aleksander Golts, vojni analitičar.

Nova regrutacija je počela. Nikolaj bi za izbjegavanje vojnog roka mogao da dobije dvije godine zatvora.

Ruska vojska traži sve više regruta, ali prema riječima eksperata, mora da provede reforme.

Izvor: Al Jazeera

Kad sam ja sluzio vojsku Jugoslavije mene su Srbi provocirali na nacionalnoj osnovi i uvijek bi slali nekog siledziju da me maltretira. Naravno da oficiri nisu nista reagirali nego su govorili da je to vojska i da se moramo snalaziti na svoj nacin. Ako prijavis nekog vojnika kod oficira onda te nazovu drukarom i oficiri to prime kao jednu vrstu izdaje drugova vojnika. Znaci cijeli sistem je bio takav kako bi se zagorcao zivot vojnicima a pogotovu vojnicima druge vjeroispovjesti. Vojnik u vojsci Jugoslavije nije imao nikakva prava. Ne govorim o JNA nego o onoj vojsci iz devedesete.

Глупост ,Руси са осмехом иду у армију они не беже кроз прозор , као тамо неки
Јашта, осмехом и крокодилским сузама.
Кажу да ће увести и обавезно служење војске за жене у Русији.
Ето прилике за остварења сна за тебе. Шта чекаш.

Kad sam ja sluzio vojsku Jugoslavije mene su Srbi provocirali na nacionalnoj osnovi i uvijek bi slali nekog siledziju da me maltretira. Naravno da oficiri nisu nista reagirali nego su govorili da je to vojska i da se moramo snalaziti na svoj nacin. Ako prijavis nekog vojnika kod oficira onda te nazovu drukarom i oficiri to prime kao jednu vrstu izdaje drugova vojnika. Znaci cijeli sistem je bio takav kako bi se zagorcao zivot vojnicima a pogotovu vojnicima druge vjeroispovjesti. Vojnik u vojsci Jugoslavije nije imao nikakva prava. Ne govorim o JNA nego o onoj vojsci iz devedesete.

Krali su ti flajku za pranje buljsona i uvaljivali slan"nu za dorucak?

To za rusku vojsku taj tvoj Izvor: Al Jazeera sve govori.z:lol:

Drugo mislim da je sramota za oficire sto te nisu uzeli pod svoju zastitu od pojedinih fukara, ta maltrtiranja koja si doziveo nisu u redu. Tebe nisu maltretirale patriote vec kvazipatriote koje posle tog sluzenja vojnog roka vise nikada nece videti puska ali zato ce paliti kontejnere po Bg ili NS u ime Srbije.

Muslimana je bilo i u cetnicima i bili su dobri borci.

A ti nemoj da generalizujes sve Srbe sa tim obicnim regrutima koje su te ponizavale, fukare ponizavaju u vojsci i Srbe.

Volim izvor Al Jazeera ... Oni se odlično razumeju u Ruse i ruske vojnike. :lol:

Jel moze Time, BBC, France24 kao izvor? ili mora bas ruski izvor na Ruskom jeziku?

http://www.time.com/time/world/article/0,8599,1998445,00.html
http://news.bbc.co.uk/2/hi/europe/7425694.stm
http://observers.france24.com/conte...ia-army-military-service-recruit-dedovshchina

"According to the latest figures released by the Russian Defense Ministry, a total of 149 Russian servicemen committed suicide from January to November last year. The figures suggest a decline from previous years, which saw more than 200 suicides annually. But Veronika Marchenko, head of A Mother's Right, a Moscow-based NGO, estimates that the majority of these deaths are directly related to brutality in the ranks. "One-third are cases where people are driven to suicide, while one-third are criminal acts disguised as suicides," says Marchenko, whose organization handles thousands of complaints from families of Russian soldiers who died during their service."

Read more: http://www.time.com/time/world/article/0,8599,1998445,00.html#ixzz2GMGWAUly

Back