Zašto projektujemo na druge ljude?

Urwald

Ističe se
Moderator
Poruka
2.360
Projekcija je jedan od odbrambenih mehanizama koje ljudski um koristi kako bi zaštitio sebe od neprijatnih osećanja, konflikata i nesvesnih impulsa.
Kada projektujemo, mi zapravo pripisujemo drugima sopstvene osobine, misli i/ili emocije koje ne želimo da priznamo kao svoje.

Osoba koja oseća zavist prema drugima može optuživati upravo njih da su zavidni, nesvesno prebacujući vlastitu emociju na spoljašnji svet.

Da li ste nekada nešto prijektovali na nekog?
Da li imate osećaj da je neko nešto projektovao na vas i kako je to isksutvo uzgledalo?

Ja nisam, to je sigurno,
Da imam osecaj da je neko nesto projektovao na meni?
Mozda.. ne svidja mi se.
Zasto bih to dozvolila?
Zasto neko to radi? :think:
Mislim da nesigurne osobe ili osobe pod jakim emocijama to nesvesno rade.
Relativno skoro sam imao tako neke situacije - da me neko napadne i da na mene projektuje nešto što nisam.
Sve u svemu neprijatan je bio osećaj iako se desio online.
Mislim da to "dozvoljavamo" jer nas zatekne iznenadno tj. na prepad, pa onda dok odreagujemo može da potraje ili bude burno.

Relativno skoro sam imao tako neke situacije - da me neko napadne i da na mene projektuje nešto što nisam.
Mislim da to "dozvoljavamo" jer nas zatekne iznenadno tj. na prepad, pa onda dok odreagujemo može da potraje ili bude burno.
Razumem.
Ne mora ovo uvek da bude dozivljeno kao nesto lose.
Dobro je znati usmeriti emociju. Onda nema brige.

To može biti simptom i nekih ozbiljnijih mentalnih poremećaja, tipa narcisoidnog poremećaja ličnosti

Uopšteno su ljudi sa narcističkim crtama skloni projekciji

Mozda postoji neki mali broj ljudi na svetu koji ne projektuju na druge, mada sumnjam, realnost je da svi projektuju, narocito u situacijama kao na forumu gde diskutujemo s ljudima koje zapravo ne poznajemo i gde se ne moze cuti ton osobe ili gestikulacija.
Sto ljudi vise poznaju sebe i druge, sto vise znanja i iskustva imaju to ce manje projektovati, ali se to nikad nece eliminisati posto ne mozemo uci u um druge osobe i osetiti sta ona oseca i znati misli.

Sto ljudi vise poznaju sebe i druge, sto vise znanja i iskustva imaju to ce manje projektovati, ali se to nikad nece eliminisati posto ne mozemo uci u um druge osobe i osetiti sta ona oseca i znati misli.
Meni je npr. i upitno da li je osoba koja projektuje svesna da projektuje na nekog nešto, i ako nije da li to kasnije shvata i šta uči na tome?
Kontam da ima ljudi koji uopšte nisu u stanju da provale/prihvate šta osećaju i ona upadnu u taj neki ciklus.

Ljudi projektuju sebe na druge jer je to mehanizam odbrane — način na koji psiha pokušava da se nosi sa neprijatnim osećanjima, mislima ili osobinama koje ne možemo da prihvatimo kao deo sebe. Projekcija pomaže da sačuvamo unutrašnju sliku o sebi tako što te „nepoželjne“ delove nesvesno pripišemo nekom drugom.

Ljudi projektuju sebe na druge jer je to mehanizam odbrane — način na koji psiha pokušava da se nosi sa neprijatnim osećanjima, mislima ili osobinama koje ne možemo da prihvatimo kao deo sebe. Projekcija pomaže da sačuvamo unutrašnju sliku o sebi tako što te „nepoželjne“ delove nesvesno pripišemo nekom drugom.
Šta raditi ako neko sa tim pretera?

Meni je npr. i upitno da li je osoba koja projektuje svesna da projektuje na nekog nešto, i ako nije da li to kasnije shvata i šta uči na tome?
Kontam da ima ljudi koji uopšte nisu u stanju da provale/prihvate šta osećaju i ona upadnu u taj neki ciklus.
Uglavnom nismo svesni, teoretski prema EDT (teorija razvoja ega) ljudi na visim razinama postaju svesni toga i prestaju projektovati, jer dobiju multiperspekitvu i mogu da "posmatraju sebe dok posmatraju svet oko sebe"- medjutim ne znam koliko ljudi moze zaista "nadvladati" svoj ego do tacke da se on raspline (sto je poenta) tako da su vecina nas osudjena da projektujemo, neko vise neko manje.

medjutim ne znam koliko ljudi moze zaista "nadvladati" svoj ego do tacke da se on raspline (sto je poenta) tako da su vecina nas osudjena da projektujemo, neko vise neko manje.
Govoreći za nas (Balkan) nešto sam skeptičan da našem potencijalu za nadvladavanje ega.
Kada uzmem da sumiram iskustva - svoja kao i ono što sam video kod ljudi oko sebe - deluje mi da većina nas projektuje u nekoj meri.
Tako da ne piše nam se dobro po tom pitanju.
Kontam da godinama dođe do toga da se smanji ovo, mada ne zbog ličnog razvoja već zato što smo do tada uspeli da oteramo većinu ranjivijih ljudi od sebe.

Moraju postojati odredjeni uslovi, ukljucujuci i finansijsku stabilnost, kad je neko na rubu egzistencije ili u nekim nepovoljnim uslovima onda se ta osoba tesko moze duhovno razvijati.
Vodim se time da je većini takvih ljudi primarno potrebna podrška/smernica, ako su haotični ni pare sa neba neće rešiti njihove probleme (mada jeste trenutno olakšavajuća okolnost).
Takođe, pitanje je da li imaju kapacitet za introspekciju (za šta mislim da je retkost), plus neke promene na sebi radimo baš u tim nepovoljnim uslovima (nije prijatno niti lepo, ali može da da neke rezultate)

Back