Добро дошли:
Две ствари су нејасне у уводном посту. Какав је то:
1. slobodan pad sa horizontalnom brzinom, и
2. slobodnи pad prema Suncu.
Најпре да то разјаснимо па да кренемо даље.
Најпре, ниси разјаснио моја два питања:
Какав је то:
1. slobodan pad sa horizontalnom brzinom, и
2. slobodnи pad prema Suncu.
А
@zofr није научник већ нека сазнања нам препоручује онако како је кинематику Земље па самим тим и плиму и осеку схватио.
Ја, признајем, не знам много више о плими и осеци него што сам навео у
Opštem obrazovanju (пост.бр.:22) али знам где се може наћи научни рад оног који се бавио том сложеном проблематиком. Зато ти прилажем назив и садржину таквог научног рада па изволи да надаље проучаваш.
Revolucija planete oko zvezde i plima i oseka na Zemlji
http://static.astronomija.org.rs/nauke/fizika/revolucija/revolucija_planete.htm
Па ако се не разумеш, немој да се истрчаваш. Текст за који си дао линк није писао научник, већ инжењер, не знам ни да ли је дипломирани. Ја барем имам академско звање магистра, па опет себе не сматрам научником.
Аутор је
једнострано обрадио појаву плиме и осеке, занемарујући гравитационе утицаје. Чак у закључку каже:
"Uticaj Sunca i Meseca na pojavu plime i oseke se ne sme zanemariti, pa ga svakako treba prepoznati kao dodatni faktor, jer svojim snažnim gravitacionim uticajem, pogotovu Mesec čini elipsoidnu putanju revolucije Zemlje blago talasastom, što je razlog dodatnih promena brzine – ubrzanja. "
Дакле, нигде не узима у обзир гравитацију Сунца и Месеца, већ само каже да постоји али само кроз
додатна убрзања која благо мењају путању Земље.
Узгред да напоменем да је гравитациони утицај Сунца на плиму и осеку два пута већи од утицаја убрзаног кретања Земље. Утицај Месеца је 2.5 пута јачи од утицаја Сунца.
А онда и бисер којег не треба пропустити:
"Tako je prečnik Zemlje za par desetina metara manji u smeru kretanja od prečnika kojeg bi imala da nema opisanog efekta. Uopšte uzeto,
analiza ove pojave može pojasniti mehanizam skraćenja dimenzija u pravcu kretanja pri relativističkim brzinama, koji je u svojim teorijskim radovima izneo Albert Ajnštajn. "
Ово је написано напамет. Релативистичка контракција полупречника Земље у систему Сунца (а не у систему Земље, што указује да аутор не разуме СТР) је само 3,14cm.