Zašto postoje plima i oseka?

Добро дошли:
Две ствари су нејасне у уводном посту. Какав је то:
1. slobodan pad sa horizontalnom brzinom, и
2. slobodnи pad prema Suncu.
Најпре да то разјаснимо па да кренемо даље.

Написано нема никакве везе са граматиком већ ФИЗИКОМ - област кинематика и динамика.
А како ниси упознат ни са граматиком ни са физиком, ево за тебе Линк за почетнике па када проучиш идемо даље и позваћемо у помоћ Кеплера, Њутна, .......Консултоваћемо људе који о томе далеко више знају него што ти мислиш да знаш.
Opšte obrazovanje
Плима и осека
https://www.opsteobrazovanje.in.rs/geografija/plima-i-oseka/
Cenim tvoj trud, ali prema linkovima vidim da uopšte NISI shvatio pitanje! Pročitaj za početak šta je @zofr napisao.

Ja sam naveo klasičnu školsku definiciju plime i oseke, ali to nije sve baš tako prosto, i tako poznato, kao što su nam to predstavljali u školi.
Recimo, ubacite u gravitacionu jednačinu opšte poznate podatke i izračunajte silu gravitacije Zemlja - Mesec i Sunce - Mesec....Videćete nešto veoma čudno, a to je da je sila gravitacije kojom Sunce deluje na Mesec duplo veća od iste sile kojom deluje Zemlja.
A zašto se onda Mesec okreće oko Zemlje?
Opet kada se ne bi okretao oko Zemlje, ne bi postojalo Zemljino magnetno polje, koje je posledica okretanja jezgra planete, ili bi bar to okretanje bilo veoma veoma malo i nedovoljno da stvori magnetno polje dovoljno jako da zadrži atmosferu na planeti.
Priroda tog Meseca je mnogo mnogo sumnjivija nego što bi se na prvi pogled reklo.
Uostalom astronauti odoše tamo, pa više ne idu, malo posle onog prekida i tajanstvenih rečenica uhvaćenih u programu.
Od tada i u nauku ubaciše definicije kojih do tada nije bilo, a sve s idejom da Mesec, njegovo kretanje i uopšte postojanje pokažu "normalnim".
Bez postojanja Meseca ne bi postojao život na Zemlji, to je činjenica.
Mnogo tema i uporišta za razmišljanje
Mesec ne može da napusti gravitaciju Zemlje dok nema potrebnu DRUGU kozmičku brzinu. A uticaj gravitacije Sunca se vidi u ekscentritetu njegove putanje.

Дневна страна Земље се креће спорије од тежишта Земље због њене ротације, и зато на тој страни превладава гравитација Сунца.

Ноћна страна се брже креће од тежишта, и ту центрифугална сила надвладава гравитациону силу Сунца.
Pokusavas da kazes da su teziste,jedna polovina i druga polovina zemlje odvojene?Na jednom nebeskom telu?
Pa ako se jedan deo Zmelje krece brze od svog centra a drugi sporije,znaci da su svaki za sebe,i da ce se sudariti.

Pokusavas da kazes da su teziste,jedna polovina i druga polovina zemlje odvojene?Na jednom nebeskom telu?
Pa ako se jedan deo Zmelje krece brze od svog centra a drugi sporije,znaci da su svaki za sebe,i da ce se sudariti.
Centar Zemlje se kreće sa nekih 40 km/s po putanji oko Sunca. Ali, zbog rotacije Zemlje oko svoje ose, ona tačka na ekvatoru koja je najbliža Suncu se kreće za 1,6 km/h sporije, a suprotna za toliko brže.

Svejedno,teziste da se pomera Zemlja bi imala haoticnu putanju ili bi uz pomoc rotacije promenila putanju.
Kretanje u odnosu na Sunce i u odnosu na teziste su dva razlicita pojma.U odnosu na teziste zemlje sve tacke se krecu jednakom brzinom,tako da nema promena u centrifugalnoj sili koja bi dovela do plime ili oseke.
Gravitacija Meseca i pomalo Sunca,kako me ispravio kolega su krivi.Sve ostalo su spekulacije i nepravilno tumacenje cinjanica.

Svejedno,teziste da se pomera Zemlja bi imala haoticnu putanju ili bi uz pomoc rotacije promenila putanju.
Kretanje u odnosu na Sunce i u odnosu na teziste su dva razlicita pojma.U odnosu na teziste zemlje sve tacke se krecu jednakom brzinom,tako da nema promena u centrifugalnoj sili koja bi dovela do plime ili oseke.
Gravitacija Meseca i pomalo Sunca,kako me ispravio kolega su krivi.Sve ostalo su spekulacije i nepravilno tumacenje cinjanica.
Sve tačke se kreću ISTOM UGAONOM brzinom, a brzina zavisi od udaljenosti od centra Zemlje i 'azimutu' te tačke.

Za početak, da li se slažeš da se zbog rotacije Zemlje ona tačka najbliža Suncu kreće sporije, a ona najdalja brže od težišta/centra Zemlje, u odnosu na Sunce?

Добро дошли:

Cenim tvoj trud, ali prema linkovima vidim da uopšte NISI shvatio pitanje! Pročitaj za početak šta je @zofr napisao.
Најпре, ниси разјаснио моја два питања:
Какав је то:

А @zofr није научник већ нека сазнања нам препоручује онако како је кинематику Земље па самим тим и плиму и осеку схватио.
Ја, признајем, не знам много више о плими и осеци него што сам навео у Opštem obrazovanju (пост.бр.:22) али знам где се може наћи научни рад оног који се бавио том сложеном проблематиком. Зато ти прилажем назив и садржину таквог научног рада па изволи да надаље проучаваш.
Revolucija planete oko zvezde i plima i oseka na Zemlji
http://static.astronomija.org.rs/nauke/fizika/revolucija/revolucija_planete.htm

Тежиште Земње је једна тачка.

На све молекуле и атоме од којих је сачињена Земња делује геавитација Земње (као и силе валентних веза и друге, али оне су константне) којој се придодају силе гравитације Месеца, Сунца и других већих небеских тела. Доминантни су Месец и Сунце. Међутим ти спољни гравитациони утицаји не могу да надвладају гравитацију Земље, али производе неке ефекте на Земљи. Нису то само плима и осека, ту је и кретање магме унутар Земље па и текзонских плоча, кретање водених маса - морске струје, на све то утичу и та страна гравитациона поља. То чини Земљу "живом"

Добро дошли:

Какав је то:

А @zofr није научник већ нека сазнања нам препоручује онако како је кинематику Земље па самим тим и плиму и осеку схватио.
Ја, признајем, не знам много више о плими и осеци него што сам навео у Opštem obrazovanju (пост.бр.:22) али знам где се може наћи научни рад оног који се бавио том сложеном проблематиком. Зато ти прилажем назив и садржину таквог научног рада па изволи да надаље проучаваш.
Па ако се не разумеш, немој да се истрчаваш. Текст за који си дао линк није писао научник, већ инжењер, не знам ни да ли је дипломирани. Ја барем имам академско звање магистра, па опет себе не сматрам научником.

Аутор је једнострано обрадио појаву плиме и осеке, занемарујући гравитационе утицаје. Чак у закључку каже:
"Uticaj Sunca i Meseca na pojavu plime i oseke se ne sme zanemariti, pa ga svakako treba prepoznati kao dodatni faktor, jer svojim snažnim gravitacionim uticajem, pogotovu Mesec čini elipsoidnu putanju revolucije Zemlje blago talasastom, što je razlog dodatnih promena brzine – ubrzanja. "

Дакле, нигде не узима у обзир гравитацију Сунца и Месеца, већ само каже да постоји али само кроз додатна убрзања која благо мењају путању Земље.

Узгред да напоменем да је гравитациони утицај Сунца на плиму и осеку два пута већи од утицаја убрзаног кретања Земље. Утицај Месеца је 2.5 пута јачи од утицаја Сунца.

А онда и бисер којег не треба пропустити:

"Tako je prečnik Zemlje za par desetina metara manji u smeru kretanja od prečnika kojeg bi imala da nema opisanog efekta. Uopšte uzeto, analiza ove pojave može pojasniti mehanizam skraćenja dimenzija u pravcu kretanja pri relativističkim brzinama, koji je u svojim teorijskim radovima izneo Albert Ajnštajn. "

Ово је написано напамет. Релативистичка контракција полупречника Земље у систему Сунца (а не у систему Земље, што указује да аутор не разуме СТР) је само 3,14cm.

Па ако се не разумеш, немој да се истрчаваш. Текст за који си дао линк није писао научник, већ инжењер, не знам ни да ли је дипломирани. Ја барем имам академско звање магистра, па опет себе не сматрам научником.
Па и не треба да се сматраш научником а можда и магистром (не знам које струке) јер такви се не мувају по Форумима као ти. Раде озбиљније послове у својој струци.
Ја бар признајем за разлику од тебе који се q**čiš да нешто знаш а преписујеш са некаквих Линкова и приписујеш себи ,,као нешто знаш''. Приложим тај Линк па нека чита онај кога то занима. То је бар поштено!

Па и не треба да се сматраш научником а можда и магистром (не знам које струке) јер такви се не мувају по Форумима као ти. Раде озбиљније послове у својој струци.
Ја бар признајем за разлику од тебе који се q**čiš да нешто знаш а преписујеш са некаквих Линкова и приписујеш себи ,,као нешто знаш''. Приложим тај Линк па нека чита онај кога то занима. То је бар поштено!
Слушај непристијни човече, не етикетирај људе које не познајеш, то је пре свега ствар опште културе.

Ти си човека лажно претставио као научника, надајући се да то нико неће да прочита. Ја поштујем форумаше који полемишу самном, и прочитам сваки линк који наведу. Такође га и прокоментаришем у оквиру свог знања.

Оптужујеш ме да преписујем неке линкове, то никада не радим, већ да бих нешто објаснио могу само да цитирам неки текст уз обавезну напомену да се ради о цитату.

Зато смањи мало доживљај.

Слушај непристијни човече, не етикетирај људе које не познајеш, то је пре свега ствар опште културе.
Ти си човека лажно претставио као научника, надајући се да то нико неће да прочита. Ја поштујем форумаше који полемишу самном, и прочитам сваки линк који наведу. Такође га и прокоментаришем у оквиру свог знања.
Оптужујеш ме да преписујем неке линкове, то никада не радим, већ да бих нешто објаснио могу само да цитирам неки текст уз обавезну напомену да се ради о цитату.
Зато смањи мало доживљај.
Краси те шарлатанство. Па настави да у њему уживаш.

A to se odnosi i na autora linka kojega si nam ti dao? Koja je razlika između piskaranja web-stranica, ili škrabanja po forumima?

??? Većina nas je SVE što znamo NAUČILI, nismo to sami izmislili!

Добро дошли:

Какав је то:

Malo ću da korigujem taj tekst pa će valjda biti jasnije : "....Kao što znamo, na svemirskoj stanici u orbiti oko Zemlje NE osećaju gravitacionu silu Zemlje jer je to ustvari slobodan pad sa horizontalnom brzinom. Zemlja je isto tako u slobodnom padu prema Suncu sa horizontalnom brzinom!.." Od kuda si ti izvukao slobodan i slobodni? Kako sam to trebao napisati?

Poslednja izmena:

Back