Zašto pisac uopšte piše? (za pisce početnike)

• Začetnik teme Začetnik teme Shade
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

Shade

Aktivan član
Poruka
1.975
Ova tema je zamišljena kao “skladište” različitih stavova i mišljenja pisaca o pisanju.
Ukoliko nešto slično već postoji na ovom pdf-u, pretpostavljam da će moderatori
preduzeti ono što valja činiti u ovakvim slučajevima.

Da li pisac piše zato što je odabrao da govori o nekom aspektu života, da li zato da
bi menjao svet i svest drugih ljudi; zašto o nečem piše, a nešto drugo prećutkuje; da
li piše pisanja radi...?

Za mlade ljude koji imaju ambiciju da se bave pisanjem, mišljenje i iskustvo velikana
pisane reči mogu da budu od velike koristi.

Sasvim namerno i veoma pristrasno u uvodnom postu ću početi od Sartra, kao okosnice,
uz osvrt na još neke pisce koje smatram vrhunskim.

Dakle, dobro je poznata Sartrova teza da “čovek ne postaje pisac zato što je odabrao da
kaže izvesne stvari, već što je odabrao da ih kaže na izvestan način.”

Šta je to što tera slikara da se lati kičice, svirača da svira, kompozitora da komponuje,
vajara da vaja...?

Po Sartru, za nekog je umetnost bekstvo, a za nekog sredstvo osvajanja. Tu se sad javlja
i pitanje zašto bežati i zašto osvajati pisanim putem?

Čovek je sredstvo putem kojeg se stvari manifestuju; detektor bića ali ne i njegov stvaralac.
Ljudi su otkrivajuća vrsta pa ako drvo, reku i nebo, zahvaljujući tome, “otkrijemo” u pejzažu,
a potom mu okrenemo leđa, on (pejzaž) neće prestati da postoji.

Mi ćemo izvesno nestati, naši zemni ostaci će trunuti kao crkotina koja se vraća supstanci tla,
kako to kaže Borhes, atomi naše materije izmešaće se sa atomima tla, a taj pejzaž će čekati
na neku drugu svest da ga otkrije.

Stvar je u tome da smo i pored moći otkrivanja mi potpuno nebitni u odnosu na otkriveno.

E, tu je i motiv; potreba svakog umetnika (pa i pisca) je da se oseti bitnim u odnosu na svet.

Kroz čin stvaranja umetničkog dela počinjemo da se osećamo bitnim u odnosu na svoju kreaciju;
delo je nebitno – bitan je čin stvaranja
.

Književno delo postoji samo kad je u stanju kretanja, za njegovo ostvarenje potrebno je čitanje,
a trajanje mu je ograničeno vremenom čitanja. Mimo toga, ostaje samo ocrnjen papir.

Postoji još jedna mogućnost, skoro metafizička; nešto što se zove nada ili želja za besmrtnošću.
Možda kroz pisanje pokušavamo da se obesmrtimo.

Kroz pisanje pokušavamo da materijalizujemo onaj suštinski deo našeg bića, našu misao.

Zapravo, pišemo nekrolog - sami sebi.

Ako se stavimo u poziciju čitaoca, nameće se pitanje: šta mi očekujemo od knjige?

Emotivni i intelektualni habitus pojedinca utiču na izbor štiva, pa će ono što je za nekog šund,
dosadno, besmisleno, drugom biti predivno i zanimljivo.

Svaka dobra knjiga ima neku filosofsku nit koja je prožima, stil je takođe važan, jer džaba
svih mudrih misli ako su napisane tako da nam ne drže pažnju.

Stil čini vrednost proze ali on (po Sartru) treba da je neprimetan. Tu su i emocije na koje niko
nije imun. Maštovitost je takođe veoma važna - još jedan mamac za čitaoca; Kiš kaže: “Istoriju
pišu pobednici. Predanja ispreda puk. Književnici fantaziraju.”
Veština baratanja rečima u svrhu
literarnog eksperimenta, poput Kenoa ili Vijana, veoma je zanimljiva, čak poučna.

Kad se svi ti kvaliteti spoje, eto dobrog štiva.

Pisanje radi pisanja je praznina – ništa.

Poslednja izmena:
Danilo Kiš, Gorki talog iskustva

Kad čovek pročita vaše knjige „Grobnica za Borisa Davidoviča“ i „Enciklopedija
mrtvih“, u iskušenju je da vas okarakteriše kao enciklopedistu revolucionarnih utopija
koje se javljaju počev od 1789. Kakvu ulogu u vašem delu igra dokumentarni materijal?

Po mom uverenju, pisac nema prava da se prepusti fantaziji. Ja, u svakom slučaju, u
piščevu fantaziju ne verujem. U književnosti XX veka odigrala se jedna suštinska
promena, koja se sastoji u tome što književnost više nije ili ne sme da bude romantična u
istorijskom smislu reči romantizam. U romantizmu je fantazija bila pokretačka snaga
književnosti. Posle svega što nam je donela istorija ovog veka, sasvim je jasno da
fantazija, a s njom i romantizam, više ne mogu imati nikakav značaj. Moderna istorija
stvorila je tako autentične vidove realnosti da današnjem piscu ne ostaje ništa drugo nego
da ih umetnički uobliči, da ih, ako treba, „izmisli“, to jest: da autentične datosti upotrebi
kao sirov materijal i podari im, posredstvom imaginacije, novu formu.
Razume se da može biti korisno da se, polazeći od realnosti, istorijski dokumenti
uvedu u radnju knjige, takoreći kao dokaz autentičnosti sadržaja. Na drugoj strani,
istorijski dokument može služiti i mistifikaciji: pomoću njega se čitaocu sugeriše
autentičnost, on čitaoca navodi da veruje da je sve što čita autentično, dok autor u stvari
sledi sasvim druge ciljeve. Zato je za dobrog pisca važno da „izmeša“ svoje ideje,
odnosno da jedan „istorijski dokument“ – ali ne istoriju – izmisli, da ga, ako hoćete,
„falsifikuje“ kako bi na taj način, posredstvom imaginacije, ponovo identifikovao
istorijsku stvarnost.
Baš kad je u pitanju period koji ste pomenuli, a koji počinje godinom 1789, ja
autentičnim dokumentima ne pridajem nikakvu vrednost, izuzev ako je reč o
osvedočenim dokumentima, kakvi su, recimo, Solženjicinovi, ili dokumenti Karla
Štajnera, pisca potresne knjige 7000 dana u Sibiru. Autentičnost je tu prosto opipljiva i
ona određuje stvarnu istorijsku vrednost tih knjiga. Pošto me je baš taj period istorije
uvek naročito zanimao kao presudan za veliku izdaju čoveka, poduhvatio sam se da na
svoj način dokumentujem određene događaje iz istorije XX veka, drugim rečima da u
svoje knjige uvedem lažne dokumente i da ih u procesu pisanja imaginacijom preobrazim
u „prave“. Verovatno mi nikada ne bi uspelo da koristeći se istorijski autentičnim
dokumentima ostvarim u svojim knjigama onaj stepen literarne uverljivosti koja im je –
sudeći po kritikama koje su dobile – u ovom obliku svojstvena.

Mario Vargas Ljosa, iz govora prilikom preuzimanja Nobelove nagrade

Nije bilo lako pisati priče. Pretvorene u riječi, ideje i slike bi izblijedjele. Kako ih oživjeti? Srećom, imao sam učitelje od kojih sam mogao učiti i čiji primjer sam mogao slijediti. Flober me je učio da je talenat nepopustljiva disciplina i veliko strpljene. Fokner, da forma – pisanje i struktura – izdiže ili uništava temu. Martorel, Servantes, Dikens, Balzak, Tolstoj, Konrad, Tomas Man, da su opseg i ambicija jednako važni za jedan roman koliko i stilska vještina i narativna strategija. Sartr, da su riječi djela, da roman, drama, ili esej koji se bave sadašnjim trenutkom i boljim opcijama mogu izmijeniti tok istorije. Kami i Orvel, da je književnost bez morala nehumana, a Malro da su herojstvo i epovi mogući danas kao i u vrijeme Argonauta, Ilijade i Odiseje.

Kompletan govor

Žoze Samarago, citati

Ljudski vokabular još uvijek nije u stanju, a vjerovatno nikada neće ni biti,
da sazna, prepozna i komunicira sa svime što čovjek može da doživi i osjeti.

Postoji mnogo razloga da ne trpimo svijet ovakav kakav jeste.

Mnogi ljudi prožive cijele svoje živote čitajući, ali nikada ne tragajući za smislom
iza napisanih riječi, oni ne shvataju da su riječi ustvari samo kamenje postavljeno
da bismo prešli preko brze rijeke, a razlog zbog čega je to kamenje tamo, je taj
da možemo da se dočepamo druge obale…druga obala je ono što je bitno.

Riječi nisu date čovjeku da bi prikrile misli.

Ja nisam loš čovjek. Ja samo vrijeđam jezikom.

Gabrijel Garsija Markes, Saveti za pisce

Nema ničeg goreg nego produžavati priču. Ako ne možeš da ispričaš priču na
jednoj strani, ili ima nečeg suvišnog ili joj nešto nedostaje.

Ne bi trebao da pišeš o nečemu o čemu nemaš pojma ili da ga lično ne osećaš.

Moraš da veruješ originalnoj ideji koja te je pobudila; ako ti se obraća lično,
najverovatnije da nešto sadrži.

Čak i kada svi veruju da je nešto dobro, morao bi da izraziš sumnju. To nije lako.
Ali ako primetiš da nešto ne funkcioniše u priči, nezgrapna struktura, kontradiktorni
karakter junaka, ulazi u digresiju… dobro, moraš da je pocepaš, čak i ako ti to slomi
srce.

Kad započneš priču ne možeš sebi da dozvoliš da te suprotne ideje skreću s kursa:
mi ili branimo našu priču ili se prepustimo iskušenjima da je pretvorimo u neku drugu.

Moraš da znaš gde leži granica uverljivog, a ona je šira nego što možeš da zamisliš.
Kao igra šaha. Ustanoviš s gledaocima – ili čitaocima – pravila igre. Dokle god su ta
pravila prihvaćena, ona ne mogu da se menjaju. Ako pokušaš da ih promeniš u sred
igre, protivnik to neće prihvatiti.

Unutar priče moraš da ustanoviš kategorije, kao u boksu. Moraš uvek da radiš na
tvojim projektima kao da su teška kategorija, kao da moraju da imaju udarac boksera
teške kategorije.

Nema stvarnog kreiranja bez reskiranja, doze neizvesnosti. Ja nikad ne čitam svoje
knjige nakon što su objavljene, jer se plašim da pronađem nedostatke koji su promakli.
Kad vidim broj prodatih primeraka i hvale kritičara, plašim se da otkrijem da oni nisu u
pravu, kritičari i čitaoci, i da je knjiga u stvari sranje… Ova doza nesigurnosti je užasna,
ali istovremeno potrebna da bi se stvorilo nešto vredno. Arogantni koji sve znaju, koji
nikada ne sumnjaju, strmoglavljuju su u smrt.

Izmišljanje stvarnosti nema granica, ali ostaješ vrlo brzo bez dramatičnih situacija. Postoje
samo tri velike dramatične situacije: Život, Ljubav i Smrt.
Sve ostale su deo ove tri.

Poslednja izmena:
Emancipacija misli , ideja,lepih ili ružnih predela i doživljaja (stvarnih i imaginarnih)...
Takođe i lična emancipacija kao hrana sujete i ustupak kompleksu inferiori...
Materijalni razlozi...
(Ništa od ovog ne treba zanemariti!)

Prvo i osnovno: da bi živeo i posle smrti :)

A dokolica - prauzrok i majka filosofije i umetnosti?

Da bi bio mali Bog makar tim likovima koje stvori. To je odgovor jedne osobe koju sam pitala. I da, to- da bi makar dve osobe posle pričale o njemu kad ga ne bude. Reče da mu je to drugo jako važno.
I još jedan razlog: pražnjenje, osećaj olakšanja.

Koliko pisaca - toliko i razloga (čak i uz izvesnost ponavljanja).
Ako u opseg od herostratizma do terapije staviš sve moguće motive koji ti padnu na pamet,
dobićeš na hiljade razloga.
Nekom bekstvo, nekom osvajanje, nekom...

" Your aunt is a very lucky woman Angelica. She has two lives. The life she is living, and the book she is writing" (The Hours)

Pitam se (u slučaju nekog hopotetičkog pisca), koji je od tih života bolji ili teži?
Što se Virdžinije tiče, mislimo da znamo.

Hulio Kortasar o rečima (prevod Silvije Monros)

„Začudo, moja prva sećanja odnose se na razlikovanje. Nekako kao da sam još onda slutio
da ako ne budem istraživao stvarnost u njenom jezičkom ispoljavanju, ona za mene neće biti potpuna,
neće me zadovoljiti. Dete nauči da se stolica zove „stolica“ pa onda traži stolicu da bi, recimo, selo na
nju i za njega više nema razlike između stolice i reči. Ali, mimo sedenja ili ustajanja, mene je zanimala i
reč po sebi. Štaviše, nešto kasnije – kad mi je bilo osam ili devet godina - ušao sam u fazu koja je mogla
da bude veoma opasna pa čak i u ludilo da me odvede: reči su tada počele da mi znače više i od samih
stvari. Bio sam prosto opčinjen rečima. Neke su mi se dopadale, neke ne; neke su za mene imale kao
neki crtež, neku boju. Voleo sam da ih prstom ispisujem u vazduhu; voleo sam da vidim kako se uobličavaju
i oživljavaju. Neke reči su mi još onda postale fetiši. Magične reči.“

Odlomak iz knjige Opčinjenost rečima, Omar Prego Gadea (razgovori sa Kortasarom)

Slika Dorijana Greja - Predgovor

Umetnik je tvorac lepih stvari.
Cilj umetnosti je da otkrije umetnost a sakrije umetnika.
Kritičar je onaj ko može da na drugi način ili u novom ruhu prenese utiske o lepim stvarima.
Najviši,kao i najniži,oblik kritike jeste autobiografija.
Oni koji u lepim stvarima nalaze ružna značenja pokvareni su a nisu šarmantni.To je greška.
Oni koji u lepim stvarima nalaze lepa značenja prosvećeni su.Za njih ima nade.
Odabrani su oni kojima lepe stvari znače samo lepotu.
Ne postoji moralna ili nemoralna knjiga.Knjige su dobro ili loše napisane.To je sve.
Odbojnost 19.veka prema realizmu gnev je ljudoždera koji vidi sopstveno lice u ogledalu.
Odbojnost 19.veka prema romantizmu gnev je ljudoždera koji ne vidi sopstveno lice u ogledalu.
Moralni život čoveka čini deo teme umetnika,ali moralnost umetnosti sastoji se od savršenog korišćenja nesavršenog sredstva.
Nijedan umetnik ne želi ništa da dokaže.Čak i istinite stvari moguće je dokazati.
Umetnik nema etičkih saosećanja.Etičko saosećanje kod umetnika predstavlja neoprostiv manirizam stila.
Umetnik nikad nije morbidan.Umetnik može sve da izrazi.
Misao i jezik za umetnika su instrument umetnosti.
Mana i vrlina za umetnika predstavljaju umetničku građu.
Sa tačke gledišta forme,uzor svih umetnosti jeste umetnost muzičara.Sa tačke gledišta osećanja,uzor je veština glumca.
Umetnost je istovremeno i površina i simbol.
Oni koji zarone pod površinu čine to na sopstveni rizik.
Oni koji pročitaju simbol čine to na sopstveni rizik.
Umetnost,u stvari,odražava gledaoca,ne život.
Različitost mišljenja o nekom umetničkom delu pokazuje da je to delo novo,složeno i vitalno.
Kada se kritičari ne slažu,umetnik se nalazi u saglasju sa sobom.
Čoveku možemo da oprostimo što stvara nešto korisno dotle dok ne počne da mu se divi.Jedini izgovor za stvaranje nečeg beskorisnog
jeste što mu se čovek veoma divi.
Umetnost je sasvim beskorisna.

Ovo sam pisala na drugoj temi.

"Ne volim kad se ljudi dive nekom delu zato što je tako životno. Umetničko delo ne treba da bude ogledalo života, već ogledalo životu; umetnost treba da stvara paralelan život; ne treba da bude potvrđivanje iskustva ljudi, već da govori o pojavama koje su izvan iskustva – treba da stvori nadživot, da život u njemu ne vidi sebe, nego nešto što mu nije poznato, nešto tajanstveno što ga obogaćuje, začuđuje... u šta ne može da poveruje, a da ipak bude impresioniran. Umetnost treba da se, na izvestan način, pravi nemoćna pred lepotom života i da ga natera – varajući ga – da poveruje da postoji nešto lepše od njega samog”-Stevo Zigon

Pol Oster: Kako sam postao pisac

Odlomak iz Crvene sveske, kod nas neobjavljene Osterove zbirke autobiografskih zapisa)

"Imao sam osam godina. Meni tada ništa u životu nije bilo toliko važno kao bejzbol. Navijao sam za Njujork Džajantse
i s posvećenošću pravog vernika pratio sve što su ti ljudi u crno-narandžastom radili. Čak i danas, prisećajući se tima
koji više ne postoji, koji je igrao na terenu koji više ne postoji, mogu da izdeklamujem imena svih igrača sa spiska.
Alvin Dark, Vajti Lokmen, Don Mjuler, Džoni Antoneli, Monti Irvajn, Hojt Vilhelm. Ali nijedan nije bio ni veći, ni savršeniji,
niti dostojniji obožavanja kao što je to bio Vili Mejs, blistavi momak kome su svi klicali.

Tog proleća, poveli su me prvi put na utakmicu velike lige. Prijatelji mojih roditelja imali su mesta u loži na stadionu
Polo graunds, i jedne aprilske večeri, nas nekoliko došlo je da gleda meč između Džajantsa i Milvoki Brejvsa. Ne
znam ko je pobedio, ne sećam se ni jednog jedinog detalja igre, ali se sećam da su, pošto se utakmica završila,
moji roditelji ostali da sede na svojim mestima i razgovaraju s prijateljima sve dok i poslednji gledalac nije otišao.
Bilo je toliko kasno da smo morali da pređemo preko terena i izađemo na centralni izlaz koji je jedini ostao otvoren.
Desilo se da je taj izlaz bio tačno ispod svlačionica.

Upravo u trenutku kada smo se približili zidu, spazio sam Vilija Mejsa. U to nije bilo sumnje. Bio je to Vili Mejs koji
je već bio presvukao dres i stajao u svojoj redovnoj odeći ni tri metra od mene. Nekako sam poterao noge da krenu
u njegovom pravcu, i tada sam, cedeći i poslednju kap svoje hrabrosti, iščupao nekoliko reči iz sopstvenih usta.
‘Gospodine Mejs’, rekao sam, ‘možete li mi, molim vas, dati autogram?’

Imao je čak dvadeset četiri godine, ali ja nisam smogao snage da mu se obratim po imenu.
Njegov odgovor na moje pitanje bio je oštar ali prijateljski. ‘Svakako, mali, svakako’, kazao je. ‘Imaš olovku?’
Bio je toliko pun života, toliko pun mladalačke energije da je, sećam se, skakutao i dok je govorio.
Nisam imao olovku, pa sam zamolio oca da mi pozajmi svoju. Ni on je nije imao. Olovku nije imala ni moja
majka. A ispostavilo se da je nije imao niko od odraslih koji su bili prisutni.

Veliki Vili Mejs je stajao i posmatrao bez reči. Kada je postalo jasno da niko nije imao ništa za pisanje, okrenuo
se prema meni i rekao: ‘Žao mi je, mali. Nema olovke, nema ni autograma.’ I zatim je napustio stadion i otišao
u noć.

Nisam hteo da plačem, ali suze su same krenule da mi klize niz obraze, i nikako nisam mogao da ih zaustavim.
Što je još gore, plakao sam čitavim putem dok smo se vozili kući. Da, bio sam skrhan od razočaranja, ali i ljut
na sebe što nisam bio u stanju da kontrolišem suze. Nisam bio beba. Imao sam osam godina, a velika deca ne
bi smela da plaču zbog takvih stvari. Ne samo što nisam dobio autogram Vilija Mejsa, već ništa drugo nisam imao.
Život me je stavio na probu a ja sam se u svakom smislu pokazao kao nedosrastao.

Nakon te večeri, nosio sam sa sobom olovku kud god da pođem. Ušlo mi je u naviku da nikada ne izađem iz kuće
a da prethodno ne proverim da li imam olovku u džepu. Nisam imao ništa posebno na umu šta bih s olovkom,
jednostavno nisam želeo da budem nespreman. Jednom sam bio uhvaćen praznih šaka, i neću dopustiti da mi
se to ponovo desi.

Ako ništa drugo, vreme me je naučilo sledećem: ukoliko imaš olovku u džepu, postoje lepe šanse da ćeš jednoga
dana osetiti iskušenje da je upotrebiš.

Kao što volim da kažem svojoj deci, i tako sam ja postao pisac."

(1995)
Prevela: Ivana Đurić Paunović

Pisac pise jer nema izbora, jer ga neka unutrasnja muka i pritisak na to tera-bilo da mu je to posao pa je pritisak zaraditi kintu ili je motivacija za delo nesto sa vise umetnickog kredibiliteta ili splet oba.
Jer najteze u pisanju je imati tu volju i nagon za stalnim radom, bez toga nema nicega mada samo po sebi nista ne znaci za kvalitet dela.

Iako je pitanje vezano za pisanje ipak je univerzalno i može se postaviti i muzičaru, režiseru, slikaru itd. Zbog toga je i odgovor na ovo pitanje univerzalan i važi za sve kreativne ljudske aktivnosti.

Kao što reče sam otvarač teme tu je dokolica kao prauzrok umetničke kreativnosti, ali rekao bih samo kao inicijalna kapisla, posle se to pretvorilo u nešto mnogo ozbiljnije i veće. Suština je u prenošenju poruka iz raznih svetova, unutrašnjih, spoljašnjih, imaginarnih i realnih, kao i njihovih intersekcijskih delova... Da, umetnik se zaista tada približi Bogu što mu deluje kao nagrada, pa se to površno gledano i može proglasiti za motiv stvaranja čak i od strane samog umetnika.

Istina je zapravo da svakom jedinkom rukovode unutrašnji demoni (Heraklit), ali ne demoni u onom mističnom i ružnom smislu, već demon kao karakter i unutrašnji nemir. Kod umetnika su demoni razigrani i neobično aktivni, ima ih više, pa često zaplešu u nekoj međusobnoj interakciji i nedaju mira njihovom vlasiku pa se on okuraži da i drugim ljudima prenese demonski teatar kome svakodnevno prisustvuje.

Još jednom da ne bude zabune demon=karakter.

Danilo Kiš, Saveti mladom piscu
11.07.1984.

Gaji sumnju u vladajuće ideologije i prinčeve.
Drži se podalje od prinčeva.
Čuvaj se da svoj govor ne zagadiš jezikom ideologija.
Veruj da si moćniji od generala, ali se ne meri s njima.
Ne veruj da si slabiji od generala, ali se ne meri s njima.
Ne veruj u utopijske projekte, osim u one koje sam stvaraš.
Budi jednako gord prema prinčevima i prema gomili.
Imaj čistu savest u odnosu na privilegije koje ti tvoj zanat pisca donosi.
Prokletstvo tvog izbora nemoj brkati sa klasnom opresijom.
Ne budi opsednut istorijskom hitnjom i ne veruj u metaforu o vozovima istorije.
Ne uskači, dakle, u "vozove istorije", jer je to samo glupava metafora.
Imaj uvek na umu misao: "Ko pogodi cilj, sve promaši."
Ne piši reportaže iz zemalja u kojima si boravio kao turista; ne piši uopšte reportaže, ti nisi novinar.
Ne veruj u statistike, u cifre, u javne izjave: stvarnost je ono što se ne vidi golim okom.
Ne posećuj fabrike, kolhoze, radilišta: napredak je ono što se ne vidi golim okom.
Ne bavi se ekonomijom, sociologijom, psihoanalizom.
Ne sledi istočnjačke filozofije, zen-budizam itd; ti imaš pametnija posla.
Budi svestan činjenice da je fantazija sestra laži, i stoga opasna.
Ne udružuj se ni sa kim: pisac je sam.
Ne veruj onima koji kažu da je ovo najgori od svih svetova.
Ne veruj prorocima, jer ti si prorok.
Ne budi prorok, jer tvoje je oružje sumnja.
Imaj mirnu savest: prinčevi te se ne tiču, jer ti si princ.
Imaj mirnu savest: rudari te se ne tiču, jer ti si rudar.
Znaj da ono što nisi rekao u novinama nije propalo zauvek: to je treset.
Ne piši po narudžbini dana.
Ne kladi se na trenutak, jer ćeš se kajati.
Ne kladi se ni na večnost, jer ćeš se kajati.
Budi nezadovoljan svojom sudbinom, jer samo su budale zadovoljne.
Ne budi nezadovoljan svojom sudbinom, jer ti si izabranik.
Ne traži moralno opravdanje za one koji su izdali.
Čuvaj se "užasavajuće doslednosti".
Čuvaj se lažnih analogija.
Poveruj onima koji skupo plaćaju svoju nedoslednost.
Ne veruj onima koji svoju nedoslednost skupo naplaćuju.
Ne zastupaj relativizam svih vrednosti: hijerarhija vrednosti postoji.
Nagrade koje ti dodeljuju prinčevi primaj s ravnodušnošću, ali ništa ne čini da ih zaslužiš.
Veruj da je jezik na kojem pišeš najbolji od svih jezika, jer ti drugog nemaš.
Veruj da je jezik na kojem pišeš najgori od svih, mada ga ne bi zamenio ni za jedan drugi.
"Tako, budući mlak, i nijesi ni studen ni vruć, izbljuvau te iz usta svojih". (Otkrivenje Jov., 3,16)
Ne budi servilan, jer će te prinčevi uzeti za vratara.
Ne budi naduven, jer ćeš ličiti na vratare prinčeva.
Nemoj dozvoliti da te uvere da je tvoje pisanje društveno nekorisno.
Nemoj misliti da je tvoje pisanje "društveno koristan posao".
Nemoj misliti da si i ti sam koristan član društva.
Nemoj dozvoliti da te uvere da si stoga društveni parazit.
Veruj da tvoj sonet vredi više od govora političara i prinčeva.
Znaj da tvoj sonet ne znači ništa spram retorike političara i prinčeva.
Imaj o svemu svoje mišljenje.
Nemoj o svemu reći svoje mišljenje.
Tebe reči najmanje koštaju.
Tvoje su reči najdragocenije.
Ne nastupaj u ime svoje nacije, jer ko si ti da bi bio i čiji predstavnik do svoj!
Ne budi u opoziciji, jer ti nisi naspram, ti si dole.
Ne budi uz vlast i prinčeve, jer ti si iznad njih.
Bori se protiv društvenih nepravdi, ne praveći od toga program.
Nemoj da te borba protiv društvenih nepravdi skrene sa tvoga puta.
Upoznaj misao drugih, zatim je odbaci.
Ne stvaraj politički program, ne stvaraj nikakav program: ti stvaraš iz magme i haosa sveta.
Čuvaj se onih koji ti nude konačna rešenja.
Ne budi pisac manjina.
Čim te neka zajednica počne svojatati, preispitaj se.
Ne piši za "prosečnog čitaoca": svi su čitaoci prosečni.
Ne piši za elitu, elita ne postoji; elita si ti.
Ne misli o smrti, i ne zaboravljaj da si smrtan.
Ne veruj u besmrtnost pisca, to su profesorske gluposti.
Ne budi tragično ozbiljan, jer to je komično.
Ne budi komedijant, jer su boljari navikli da ih zabavljaju.
Ne budi dvorska luda.
Ne misli da su pisci "savest čovečanstva": video si već toliko gadova.
Ne daj da te uvere da si niko i ništa: video si već da se boljari boje pesnika.
Ne idi ni za jednu ideju u smrt, i ne nagovaraj nikog da gine.
Ne budi kukavica, i preziri kukavice.
Ne zaboravi da herojstvo zahteva veliku cenu.
Ne piši za praznike i jubileje.
Ne piši pohvalnice, jer ćeš se kajati.
Ne piši posmrtno slovo narodnim velikanima, jer ćeš se kajati.
Ako ne možeš reći istinu – ćuti.
Čuvaj se poluistina.
Kad je opšte slavlje, nema razloga da i ti uzimaš učešća.
Ne čini usluge prinčevima i boljarima.
Ne traži usluge od prinčeva i boljara.
Ne budi tolerantan iz učtivosti.
Ne isteruj pravdu na konac: "s budalom se ne prepiri".
Nemoj dozvoliti da te uvere da smo svi jednako u pravu, i da se o ukusima ne vredi raspravljati.
"Kad oba sagovornika imaju krivo, to još ne znači da su obojica u pravu." (Poper)
"Dozvoliti da drugi ima pravo ne štiti nas od jedne druge opasnosti: da poverujemo da možda svi imaju pravo." (Idem)
Nemoj raspravljati sa ignorantima o stvarima koje prvi put od tebe čuju.
Nemoj da imaš misiju.
Čuvaj se onih koji imaju misiju.
Ne veruj u "naučno mišljenje".
Ne veruj u intuiciju.
Čuvaj se cinizma, pa i sopstvenog.
Izbegavaj ideološka opšta mesta i citate.
Imaj hrabrosti da Aragonovu pesmu u slavu Gepeua nazoveš beščašćem.
Ne traži za to olakšavajuće okolnosti.
Ne dozvoli da te uvere da su u polemici Sartr-Kami obojica bili u pravu.
Ne veruj u automatsko pisanje i "svesnu nejasnost" - ti težiš za jasnošću.
Odbacuj književne škole koje ti nameću.
Na pomen "socijalističkog realizma" napuštaš svaki dalji razgovor.
Na temu "angažovana književnost" ćutiš kao riba: stvar prepuštaš profesorima.
Onoga ko upoređuje koncentracione logore sa Santeom, pošalješ da se prošeta.
Ko tvrdi da je Kolima bila različita od Aušvica, pošalješ do sto đavola.
Ko tvrdi da su u Aušvicu trebili samo vaške a ne ljude - isti postupak kao gore.
Segui il carro e lascia dir le genti. (Dante)
(1984)
Život, literatura, 1990. (intervjui i eseji)

Hajde da ponovim šta sam na Krsti više puta u ozbiljnim raspravama na filozofiji pa i ovde:
Svaka umetnost ,takođe i književnost,je vežba za božije kreacije!
Taj osečaj i ta svest ne stiže odmah,već nakon prvog boljeg pisanja,slikanja,režiranja,
komponovanja...Čak i uređenja enterijera sopstvenog stana!
Naime...Ni jednu religiju ljudi nisu bez veze smislili!
Svaka je smišljena kao cilj koji valja dostići ili bar mu se primaći...
Umetničko stvaranje je obožavanje i nije začudo što mnogi umetnici govore kako
sama božija sila upravlja njime dok stvara!
Sada smo polubogovi (domoroci Amazonije nas bar takvima smatraju),a sutra ili za koji
milenijum će generacije posle nas biti bogovi:svemoćni ,večni i svemudri u svojim kreacijama...
Stvarati nove svemire!
Pa zar novi roman nije novi kutak novog svemira?:manikir:

Back