Može recept za sladak kupus, kako ne
Evo ovako :
a) Bira se osrednja glavica zelenog kupusa koja će se iseći na veličinu od 2-3cm. Koren se mora očistiti od hranljivog dela kupusa. Takav kupus se potopi u led ledenu vodu, čak ne bi bilo loše staviti malo kockica leda, nakon toga se lakše i iseče, a i skuva. Kupus se dovede na nivo ključanja jednom,a onda se prva voda baci.
b) Crni luk je veoma bitno iseći na krupnije delove kako bi čorba imala sladak, a ponovo kiseo ukus. Koliko luka se stavlja zavisi od toga koliko je paradajz kiseo. Ako je paradajz manje kiseliji, doda se više luka. Ako je paradajz pire ili stvari tipa tomatino onda se luk i tomatino kuvaju odvojeno pa tek onda dodaju u kupus. U tom slučaju šargarepa se ne gnječi već seče na kolutove kako bi dodala slatkoću jelu.
Priprema :
U jednoj šerpi skuvati 1kg belog krompira zajedno sa par šargarepa. Nakon što prokuvaju nikako ne bacati vodu već ih u istoj zgnječiti i dodati seckan kupus. Kuvati između tri i četiri sata na najslabijoj vatri (zavisi od toga toliko je kupus tvrd kao i do toga ko kakav kupus voli).
U drugoj šerpi ispržiti zajedno jednu kocku za supu i krupnije isečen crni luk uz 10gr putera( ili par kašika domaće vegete). Nakon što dobije zlatnu boju,skloniti sa vatre, dodati kašiku sirćeta (ili malo limunovog soka) i dobro promešati da se svi sokovi sjedine. Dodati ili par fino očišćenih paradajza (ne sme da ima seme) ili 0.5l Tomatino. Samo,ja bih ipak birao paradajz u originalu jer tomatino ume da ubije ukus prave kupus čorbe, mada to ostavljam tome ko kako voli. Nakon 15 minuta laganog krčkanja, tu smesu dodati u prvu šerpu i pojačati vatru za jedan podeljak, tek da kupus počne da blago ključa.
U trećoj šerpi (ili tiganju) se stave začini. Recimo, aleva paprika je obavezna. Može veoma malo ljute tucane paprike staviti (po ukusu). Takav začin se stavi direktno u šerpu, bez ulja, bez ičega, tek da malčice dobije na intezitetu mirisa i ukusa. To je jedan mali trik. Uz kašiku sirćeta i malo ulja se pomešaju začini te se dospe u prvu šerpu.
Na kraju se dodaje sitno seckan čen belog luka pomešanog sa sitno seckanim peršunom kao i malo dimljene slaninice (isto sitno seckane). Obavezno proveravati kiselost i slatkoću jela na jednoj tacni. Po želji dodati morsku so, krupniju,kao i sveže mleven biber. Biber se uvek dodaje na kraju,kako bi dao fantastičan miris ovom lepom srpskom kuvanom jelu. Ako je jelo isuviše kiselo, doda se malčice šećera. Ako je previše slatko, doda se malo tucane paprike i tomatina. Bitno je da ukus čorbe bude bogat, zanimljiv, sa nekoliko tekstura.
Na samom kraju se može dodati kašika brašna po litru čorbe, čisto da malčice sjedini sastojke, mada uz mleveni krompir to apsolutno nije potrebno.
Kuvani kupus, tj. Sladak kupus ne valja da se servira veoma vruć, već osrednje. Može da stoji najviše dva dana, posle toga drastično gubi svoja svojstva i to više nije to, a može i da prokisne.
Idealno ga je jesti i kada je hladan, recimo uz faširane šnicle,pogotovo tokom toplijih letnjih dana.
Izbor oko mesa je sasvim individualna stvar. Ja volim da ispržim svinjski vrat u marinadi od piva i onda da serviram uz kuvani kupus. Neko recimo voli da kuva junetinu zajedno sa kupusom, ali ja mislim da se tu gubi puno ukusa mesa i nije to-to. Meso, ipak, treba prvo ispržiti pa tek onda servirati.
Mrzelo me je da brojim sastojke i izvinjavam se zbog toga. Kod ovakvog jela je sve stvar teksture, ukusa i veoma, veoma dugog kuvanja na tihoj vatri, slično gulašu. Prijatno