Zasto (ni)ste bili dobar djak?

Naravno da sam bila odličan đak u osnosvnoj šrkoli (u ostalom, svi su odlični tada), kad sam sve do sedmog osnovne znala i bez škole...I, tako, nisam steka radne navike, jer sam sve zapamtila još na časovima...Onda je došla fruga faza: muzička škola, predpubertet, a glavni predmeti koji su me baš jako interesovali (hemija, biologija..) nisu imale dovoljno "jak" program, pa sam se razočarala malom količinom gradiva, i"digla ruke" od tih predmeta... Onda su roditelji, nenaviknuti da me teraju da učim, počeli da me smaraju - uči, uči...i počela sam da budem sve lošiji đak.
A onda sam se upisala u školu koju sam želela!
Roditelji su u međuvremenu digli ruke od teranja mene da učim, i ja sam ponovo postala odličan.. I nikada više nisam prestala da učim, i da nisam (ipak malo ;) prestarila, ko bi rek'o :o), ja bih do dana današnjeg nešto studirala...Baš volim da učim i saznajem nešto novo.

Poslednja izmena:
Ariela,ako zivis u Austriji,onda mi je sasvim jasno zasto si pala u takav bedak i zapitala se cemu godine skolovanja.Posto sam i ja zivela u Nemackoj neko vreme,mogu potpuno da te razumem i imam samo ovo da ti kazem:zapamti,ti ljudi koji tamo zive a sa nasih prostora, su ljudi kojima motika i kramp,da ne kazem macola, su bili sudbina u Srbiji,pa sad pevajuci idu tu na posao...kakvih sam se ja gluposti naslusala tamo,to je za ne poverovati! Pa oni ne znaju osnovne neke zivotne stvari,a da ne pricam bruku,ko je bio Ivo Andric ili D.Maksimovic.Sve djaci ponavljaci...

Код мене је била јасно издиференцирана љубав према друштвеним предметима и уметности, па и спорту, и
анимозитет према природним предметима, што се огледало и у оценама, мада код једне професорке која је
на занимљив начин предавала хемију и проверу знања вршила на сваком часу, сам имала петицу.
Желела сам да будем филмски редитељ, али сам на време схватила, да су жене филмски редитељи и у свету
реткост, а камоли код нас и да је то занимање у ком суверено владају мушкарци, па сам се окренула својој
другој уметничкој љубави.
Генерално, школа оваква каква је данас, код нас, застарела је и прилагођена просечнима. У њој се награђују
оне који мисле линеарно, а суптилно се покопавају они који мисле просторно и холистички.
Школа будућности, неће нам трпати гомилу непотребних чињеница и података, већ ће се бавити развојем и
ширењем душе, учењем да се буде срећан и испуњен.

Nije bitno da li ste musko ili zensko, svi smo jednako prosli djacko doba kad su dani tekli uceci ono sto nam danas koristi ili ne zavisi kako se ko snasao...Secam se osnovne skole pa posle i srednje gde sam htela ne htela morala da budem dobar djak jer se to jednostavno ocekivalo od mene...
bila sam dobar djak,i u osnovnoj i u gimnaziji
u kuci se jednostavno podrazumeva i neguje ucenje,u bilo kom obliku,i podsticalo se od malih nogu...e sad u takvom okruzenju sam imala prirodnu potrebu i odgovornost da ne budem propalitet pa sam grejala stolicu od kako sam krenula u skolu....nikad nisam bila vukovac i to zbog par prirodnih predmeta koji mi inace lose idu,al prosto sam shvatila gde sam tanja pa se ne potresam previse...sa druge strane volela sam jako jezike,svirala sam klavir,i dan danas volim predmete koji izucavaju drustvene fenomene i ucenje toga mi je uvek lagano islo...nazalost iako sam bila drustveni smer iz umetnosti nisam nista naucila jer su profesori cesto takvi da samo dodju da odrade predmet a ne i da te nesto nauce...srecom na tome sam kasnije krenula da radim i to mi je posebno drago...

inace generalni problem mi je sto za stvari koje me ne zanimaju (tipa matemanika) nemam cesto dovoljno volje ni da ih odradim jer mi pri samoj pomisli na to pada mrak na oci...

Bila odličan djak u srednjoj. Osnovnu i ne računam.
Fakultet me nije zanimao. Počela pa odustala.
Eto, ja jedina na Krsti nemam visoko obrazovanje. I šta - ništa.
Da li sam manje vredna od onih koji imaju visoko ili više obrazovanje?
Da li sam gori čovek od njih?
Da li znam više o nekim opštim stvarima od nekog dipl. inženjera gradjevinarstva - garantovano, bar od jednog.
A kako se fundira - mislim da mi nije od životne važnosti, mada neko mora i to da zna, da se razumemo.

Poslednja izmena:
Mille, opšta kultura, npr.
Mrzi me da objašnjavam sada do detalja, ali taj gradjevinac nije pročitao ni jednu jedinu knjigu koja nije bila "graditeljska", a da ne pričam o muzici, filmovima... nema blagog pojma.
To ne razumem... da na uštrb neke uže specijalizacije neko nema interesovanja za neke šire, opšte i prihvatljivije stvari, da tako to nazovem.
A odličan inženjer, što jes - jes...
Ali ja odoh u neke druge vode... zato ---- restitutio - na temu.

@ Слатка Сестро, управу си, под интелектуалцима се подразумевају они који поред формалног образовања имају и широк дијапазон знања из неких других области , а да је знање стицано неформалним путем.

Sjajna tema.
Bila sam odlican djak bez pritiska roditelja. Ucila sam zato sto sam mislila da ce mi to doneti dosta dobrog u zivotu. Isla na sekcije, hor ... Ucila pod svecama kad su bile restrikcije struje devedesetih, nisam pobegla ni sa jednog jednig casa, nisam popušila ni jedan jedini dzoint kad su svi uveliko duvali. Uvazavana i cenjena od strane profesora i drustva. Neki su me i zvali streberkom, kidala svoje zivce kada dobijem ocenu manju od odlicne i sad sebi jedino mogu da kazem IDIOTE zbog cega sav taj trud?!!

Back