Zašto neke žene zadržavaju svoje devojačko prezime

Zavisi ko kako dozivljava brak. Meni ta ceremonija nista nikada nije znacila u zivotu niti ce znaciti, sem mozda kao romanticni cin dve osobe i papir. Dvoje ljudi ili funkcionisu ili ne, sa ili bez papira.
Ukoliko zena zeli da zadrzi prezime zato sto misli da je gazda da li to automatski povlaci da je muz gazda ukoliko prihvati njegovo? :think:
No kao sto rekoh tu su i drugi eventualni razlozi, koji nemaju veze sa gazda i suzanj ulogama.

Prezime kod zene oznacava ko je njen zastitnik i branilac casti, tako dok je devojka neudata to je njen otac, posle toga njen muz, zbog toga se i uzima prezime. Naravno danasnjim insta lepoticama i mlitavim muskarcima to je totalno nebitno
Prezime ne cini muza, niti cini da imas zastitnika. Valjda kvalitet braka, odnos, postovanje i ljubav cine to.
Kao sto rekoh nisam ni za ni protiv, no naziv gazda mi se nikako ne svidja u tom kontekstu.

Nekada su samo poznate ličnosti svom prezimenu dodavale muževljevo, a sada je to opšteprihvaćena pojava iliti pomodarstvo.

Ne bih na pretpostavkama da donosim zaključke u vezi odabira prezimena.
Ni tren nisam razmišljala koje ću prezime nositi. To se valjda podrazumevalo. Naša deca nose isto prezime kao nas dvoje.

Isto jedan moj bivši kolega sa posla.
Posle se razveo a ostalo mu tastovo prezime .

Ko Čiko Kajetano Lopez Martinez

I ja znam takav slučaj.
I bio je poznat kao 'onaj sa ženinim prezimenom', doduše i po svojim 'bubicama'

Moje prezime je prilicno retko, mislim da ima jos samo jedan cika koji mi je dalji rodjak u Srbiji, no ni on, kao ni moja familija, nema musko koji bi dalje preneo prezime.
Nisam nikada razmisljala ni o udaji pa tako ni o prezimenu, ali iz perspektive da prezime dalje zivi, ne izumre, mozda bih i zadrzala svoje.
Nije sigurno, ne znam, evo ni sada mi to trenutno nista ne znaci :)
Da pitamm koje ,neces reci.
Pazzi pomislih udata.

Ja smatram,da svaka devojka - zena,kada se uda,treba da zadrzi svoje pravo,svoje devojacko prezime.Svi smo mi,rodjeni i dobili prezime svog
bioloskog oca.Ime i prezime svakog od nas,cini identitet te osobe.Zasto bi devojka,cinom udaje,postala neka druga osoba,osoba koja je promenila
svoj dotadasnji identitet.Ta promena prezimena,prilikom sklapanja braka,datira od onih vremena,kada je devojka udajom,postala na neki uslovan nacin,
"vlasnistvo" muza.Danas,u trecem milenijumu,u dvadeset prvom veku,promena prezimena devojke koja se udala,pretstavlja pravi nonsens !

Žena ustvari nema svoje prezime (ako ćemo po tradiciji).
Sećam se objasnila nam razredna u Osnovnoj školi kada je prozivala devojčice, ako se ta preziva Petrović, ona je zvala Petrovićeva.
I tako dalje.
Jednom se dogovorimo da pitamo i ona objasni:
Njen otac se preziva Petrović, ona mu je ćerka, dakle Petrovićeva, a Petrovićka je žena koja se udala za Petrovića.
Znači nije nikad Petrović.
Dok je kćerka Petrovićeva, ako je udata za Petrovića onda je Petrovićka.

Nego zašto ti smeta? Ja samo kažem kako je, baš me briga šta će ko da radi a ponajmanje mi smeta ili ne smeta.
Ako se uda za majstora, onda je MAJSTORICA... nema ni ime ni prezime...

Back