Zašto negativne emocije doživljavamo intenzivnije nego pozitivne?

Očeš da kažeš, od sreće se umorimo, od tuge ne?
Ako nije neka velika tragedija sa tugom možeš da živiš ceo život, Dostojevski mi prvi pade na pamet kao oličenje hodajuće tuge.
Nije "konačan odgovor" samo mi pade na pamet da je tuga mnogima bila inspiracija za umetničko izražavanje. Meni lično nije, ja sam produktivniji kad sam srećan i zadovoljan. Tako da se ovaj post ne uzima "zdravo za gotovo".

Sreća nas više ne dotiče a tuga je raznovrsna i nije dosadna. Tuge nas manje dotiču jer smo vakcinisani na više njenjih manifestacija, proživeli dosta toga pa manje boli nego prvi put. Kada se naviknemo na sreću i na tugu, nekako postane bljutavo. Onda tu izvlači jedino zaljubljenost, koja opet ne može trajati više od 5 godina, razblaže se hemikalije pre ili kasnije ;)

Nema zime za tebe 😂
Bio sam jako mlad i celo društvo je slušalo Balaševića. Sada ni mene ne dotiče ali se jednostavno sećam emocije.
Ja sam od rodjenja prelezala boginje iluzije... :)

No tema nije o ljubavi nuzno...

Jednostavno kao sto sam rekla...Cini mi se da sreca nekako krace traje, ljudi imaju generalno manju empatiju prema njoj, manje se pise, prica, snimaju filmovi o njoj...

Jednostavno kao sto sam rekla...Cini mi se da sreca nekako krace traje, ljudi imaju generalno manju empatiju prema njoj, manje se pise, prica, snimaju filmovi o njoj...
Osim u fudbalu, više se pamti kad se pobedi. Ali ta sreća u životu, na nekom uzvišenom nivou, gde se samo redjaju srećni događaji, koji ti nikad ne dosade je nemoguća. Mada mogli bi neki naučno fantastični film o tome, pa da nas ponese inspiracija, pardon iluzija.

Osim u fudbalu, više se pamti kad se pobedi. Ali ta sreća u životu, na nekom uzvišenom nivou, gde se samo redjaju srećni događaji, koji ti nikad ne dosade je nemoguća. Mada mogli bi neki naučno fantastični film o tome, pa da nas ponese inspiracija, pardon iluzija.
A tuga je realna i desava se u svakom momentu? Zanimljiva je, ne dosadi?
I cemu onda velicanje iste i taj neki opojni magnet prema istoj...

No dobro nemam veceras neku koncentraciju da razmisljam sada o tome...Mozda se negde i slazem sa tobom ali ostavicu za sutra to... :mrgreen:

Setimo se svadbi. Od tolike sreće popiju "Bromazepam".
Nisam uopšte sarkastičan, bukvalan sam, jer uz veliku sreću ide i veliki stres.

A tuga je realna i desava se u svakom momentu? Zanimljiva je, ne dosadi?
I cemu onda velicanje iste i taj neki opojni magnet prema istoj...

No dobro nemam veceras neku koncentraciju da razmisljam sada o tome...Mozda se negde i slazem sa tobom ali ostavicu za sutra to... :mrgreen:
Pa dobro kada malo razmislim shvatam da to moje nije univerzalno. Antihejter se recimo brzo umori od intenzivne sreće, meni nije problem umor nego nešto drugo. Eto imam puno sitnih srečnih događaja tokom dana koji se ponavljaju i o kojima nikome ne pričam možda zato što želim ljubomorno da ih sačuvam za sebe. Jutarnje kafe uz kroasane, odlazak na posao kolima (volim svoj auto) razmena sa kolegama (odlično se slažemo) , posao (koga isto volim) pa serije na amazonu, netfliksu, pa aktivnosti tokom vikenda, pa aktivnosti sa mojim sinom.
Ne pričam nikom o tim mojim manje intenzivnim srećnim događajima. Ali ako mi se upali neka lampica na kolima, dobijem neku kaznu ili bilo koji nemili događaj imam svima da brujim o tome. Kao da se bunim protiv Boga ukazujući mu kako je ipak bezveze stvorio ovaj svet. Isto tako kao da tužne događaje želim da razblažim time što ću ih podeliti sa drugima, pa ih onda lakše svarim.

Kada govorimo o intenzivnim srečnim i tužnim događajima tipa, rođenje voljenog deteta, zaljubljenost, intenzivno druženje sa zanimljivim prijateljima na godišnjem odmoru a sa druge strane rastanak sa voljenom ženom, lošim odnosima sa primarnom porodicom, nedostatak ljubavi i prepoznavanja, ovo drugo nekako ostavlja upečatljiviji trag, vidljiv ožiljak koji ostaje do kraja a tuga i seta blago tinjaju pa ostaju u "bekrandu". Zato tokom dešavanja budučih srećnih događaji, teško se intenzivno radujemo jer smo puni tih ožiljaka. Da ožiljci ne postoje i da me život bombarduje intenzivnim srećnim događajima, bio bi non stop srećan, mislim da se ne bi puno umorio.

Negativne emocije nije dobra oznaka...
Uzmimo neku drugu podelu....
Emocije straha, da li izazivaju jace utiske....?
Normalno da da, zasto normalno , pa zato sto je tu strah koji je element evolutivnog da odbrani hitno i brzo......dakle postoji opasnost...dakle imamo dodatni element novih emocija koje su u paketu...

Paket emocija je nesto sto se cesto desava danas kad vecina ljudi ne zna gde im je dupe a gde glava..

Uzmimo na primer unosenje emocije provokacije, nestabilnosti u mentalnom sistemu..
Tu imamo provokaciju, nesto sto budi nervni sistem da pazi ili da reaguje, kao dodatnu emociju.
Sta se onda desava , osoba oseca osim neugodnosti i nervozu , oseca nestabilnost, oseca nesmirenost i uzbudjenost...
Ok, sad podvucimo crtu i pogledajmo zadnje cetiri emocije....i videcemo slicnost sa stanjem zaljubljenosti...
Ako u takvo stanje osobi usadimo crvica erotike i mogucnost ideje zaljubljenosti , osoba moze vrlo lako da pocne da smatra da je mozda zaljubljena jer oseca iste simptome kao da je zaljubljena...

Tu se neugodnost malo razdvaja , ali i da ostane, bice objasnjena kroz ova cetiri poslednja osecaja..
Nazovimo to kratko izbacenost iz ravnoteze...neko to zove seks u glavu , videcete kasnije zasto..
Moguce su dve okolnosti, ili imamo nekog u blizini ko stvarno izaziva zaljubljenost, ali slabije aktivnosti , onda imamo klicu , seed, a imamo osobu koja izaziva ovaj komplet od cetiri upakovane emocije, i najverovatnije ili skoro sigurno ce se desiti transfer emocija, tj osoba zrtva ce pomisliti da je zaljubljena u ovu osobu koja svakodnevno izaziva tenziju i izbacenost iz ravnoteze koja jako lici na zaljubljenost, a pri tome detektuje tragove zaljubljenosti kod sebe, a da uopste ne zna izvor te zaljubljenosti kao emocije.
Sto gluplja osoba to lakse dolazi do ovog transfera...
Ali vazno je reci SVAKA osoba je pod efektom ove pojave, SVAKA.

Čini mi se, ne mora da je tako, da većina ljudi intenzivnije doživljava stanje tuge od stanja sreće.
Ne mislim nužno na neka traumatična iskustva niti na jedinstveno srećna poput rođenja deteta.

Više saosećamo sa ljudima koji tuguju nego sa ljudima koji se raduju.

Takođe postoji taj "trend" veličanja emocije tuge, čežnje, nesrećnih odnosa čineći ih kao vrhuncom nekih emocija...Recimo u skoro svim pesmama o ljubavi. To je samo primer.
Neopevane dubine istih...Dok suprotno...mnogo su ređe srećne pesme.

Ljude koji su srećni (ili se čini da su) uglavnom doživljavamo plitkim, površnim bez sposobnosti da osete tragedije ljudskoga roda i prave ljubavi.
Ukoliko si ostao "normalan" posle xz trauma i još se nađeš razloga da se raduješ životu ipak te tragedije i nisu bile tolike tragedije ili nisi "dovoljno" emotivan.

Normalno sada generalizujem.

Ali..šta je to u nekolici ljudi, većini, manjini nebitno da veličaju jad, bed, čemer, čežnju, patnju i poistovećuju ih sa nekim dubinama emocija i ostalim realno glupostima. Zašto se ne piše u romanima o sreći? Zato što je jednostavna, dosadna, nema šta da se piše o nečemu, priča o nečemu ako ne uključuje neku dramu i tragediju?

Zašto je nekim ljudima tuga privlačnija od sreće?

Da dodam još jednom. Ne mislim na zaista realne velike tragedije više kao stanje pojedinca.

9547277d7e5f6540b42ae8ff6fd0cc12.jpg
Hemos (i bohemija)

dobro ali sto je u svetu akcenat vise na tuzi nego na sreci? barem se meni cini da jeste
Зато што младост прате лакомислена очаравања и велики планови, а реалност и зрелост разочарења и састављање краја са крајем у различитим сферама живота.. У степену очаравања иде и разочарење... А заборавља се да овај свет обмањује, јер су људи створени за небо(рај) а не за земљу... Овај свет много обећава, али даје тек делић пошто му се предаш тотално... Ту лажљиву дарежљивост паметни осећају, а глупи му се чуде и радују због добијених мрвица

Туга иначе добија на својој снази онда када ропћемо на послато искушење или муку...ропће се углавном на Бога, родитеље или пријатеље...
Због мањка хладнокрвног подношења штете и понижења, роптање навлачи на нас после туге - очајање и безнадежност за ново и боље...

Стога, да би туга изгубила тег роптања који је вуче и дубину душе, потребно је дохватити се благодарења Богу и људима за све, и добро и лоше... Од тог благодарења, роптање отпада од туге и поново узноси на већу висину осећаја, коју је теретом роптања изгубила, постајући сношљивија и мање оптерећујућа...

Radost je prolazna ,tuga ima dublje korene.Često zavučene duboko ,zamrznute u prošlosti ,nepopravljive.
Jer najviše žalimo za nečim šta smo izgubili i ne možemo ga vratiti.I za propuštenim,nenadoknadivim.
da to su neke dublje i vece tragedije...kada sam otvarala temu namerno sam naglasila da ne mislim na te velike zivotne tragedije kao ni na velike srece poput rodjenja, vencanja, itd...
cak i u svakodnevnom zivotu...kada ti je sa nekim lepo...uglavnom to dozivljamo "samo" kao lepo...prijatno...nema o tome sta da se prica mnogo...zato ako nas neko iznervira o tome moze da se prica danima, pamti godinama...

Back