Зашто не поштујем туђа верска осећања?

*Neca Šmeca*

Iskusan
Banovan
Poruka
5.217
Мама и тата су ме саветовали да ако већ не морам да верујем у оно у шта већина верује онда бар да поштујем туђа верска осећања. И тога сам се до скоро државо. Трудио сам се да поштујем та туђа верска осећања. Временом, сам схватио да се од мене превише тражи. Туђа верска осећања већ увелико имају превелико поштовање јер је 95% народа православно хришћанско. Чак сам и ја одлучио да будем верник. Четири године сам био верник. Четири године живота у страху од списка казни које ће да ме снађу уколико се не будем државо овога или онога из црквених књига. Шта све смем, а шта све не смем.

Када сам напустио православље пошто више нисам хтео да живим у тим репресијама и окренуо се себи, поставио сам питање шта је било са мојим правом на избор? Где је поштовање мене као појединца? Имам ли ја право на то или је све онако како ти ми кажемо?

Због тог терора већина над свима који мало другачије мисле решио сам да више не поштујем туђа верска осећања, већ да се аргументима из мог властитог искуства борим против ужасне религијске манипулације. Ето започео сам ову тему надам се да ће дискусија аргументима бити добра.

Не већ се ради о мом праву на слободан избор, а не да будем нешто зато што ти већина тако каже.

- - - - - - - - - -

Још да је ово на пдф психологија, где му је и место.

Није јер је ипак тема религија.

Не већ се ради о мом праву на слободан избор, а не да будем нешто зато што ти већина тако каже.

- - - - - - - - - -

Није јер је ипак тема религија.
Не, ради се о твом личном проблему који имаш у сфери свог психичког живота.
Мени је јасно да ти то не видиш тако, многи који се баве собом, мисле да је то општи проблем и онда га тако и представљају.
Иако ти тврдиш, ова тема није религијска.
Сад, можда ће то неко увидети, а можда и неће, али би за тебе било најбоље да увиде и да преместе ову тему тамо где ћеш добити какву-такву помоћ.

ako hoces da zivis u uredjenoj zajednici, moras da postujes pravila
tako da imas pravo, ali i odgovornost
ne pridrzavas se pravila, sledi kazna
i za predjenu ulicu na crveno i za ukradenu stvar iz prodavnice
tako isto je uredila pravila ponasanja i crkva

ako se ponasas po pravilima, nema cega da se plasis

Помешао си верска осећања са заједницом. То није исто. Верска уверења су једно, а ово о чему ти причаш друго.

- - - - - - - - - -

Одакле ти то?
Добро ја рекох да си се ти увалио у неку секту

Ево ти први ми већ качиш да сам у некој секти.

Poštujem svačija !
Sve dok ne pređu granicu normalnosti.

А други баш поштују тебе као јединку да сам одлучиш?

- - - - - - - - - -

zato sto su lazna i nisu uopste osecanja
osecanja nastaju kad sam promislis sta te ceka al to je vec kad ti se priblizi kraj ili ga predosetis kako god
onda verujes u nesto van toga sto ti receno ranije svejedno ces to sam iskusiti sva ta bulaznjenja od ranije padaju u vodu

Не него ће бити онако како ви кажете јер сте ви једина истина на овом свету. Ето овим се и бави ова моја тема. Ми смо једини прави, а сви ви остали сте лажни. Ко је то одредио?

Мама и тата су ме саветовали да ако већ не морам да верујем у оно у шта већина верује онда бар да поштујем туђа верска осећања. И тога сам се до скоро државо. Трудио сам се да поштујем та туђа верска осећања. Временом, сам схватио да се од мене превише тражи. Туђа верска осећања већ увелико имају превелико поштовање јер је 95% народа православно хришћанско. Чак сам и ја одлучио да будем верник. Четири године сам био верник. Четири године живота у страху од списка казни које ће да ме снађу уколико се не будем државо овога или онога из црквених књига. Шта све смем, а шта све не смем.

Када сам напустио православље пошто више нисам хтео да живим у тим репресијама и окренуо се себи, поставио сам питање шта је било са мојим правом на избор? Где је поштовање мене као појединца? Имам ли ја право на то или је све онако како ти ми кажемо?

Због тог терора већина над свима који мало другачије мисле решио сам да више не поштујем туђа верска осећања, већ да се аргументима из мог властитог искуства борим против ужасне религијске манипулације. Ето започео сам ову тему надам се да ће дискусија аргументима бити добра.

Nije trebalo tako da uradis. Trebalo je da das sebi pravo na izbor, da zaradis pare i ozidas sebi ikonu.

Не него ће бити онако како ви кажете јер сте ви једина истина на овом свету. Ето овим се и бави ова моја тема. Ми смо једини прави, а сви ви остали сте лажни. Ко је то одредио?
pa vlast i drzava kroz vekove sa manjim pauzama izmedju 1945-1990
drzava crkva kohezija
e sad neki kazu da je drzava progonila crkvu u tih 45 godina al ja im ne verujem

pa vlast i drzava kroz vekove sa manjim pauzama izmedju 1945-1990
drzava crkva kohezija
e sad neki kazu da je drzava progonila crkvu u tih 45 godina al ja im ne verujem

И није. Само је члановима партије било забрањено да иду у цркву и да славе славу. Што је и у реду ако си рецимо био комуниста, не можеш једно и друго.

Значи увалио си се у неку секту, док долазиш у конфликт с људима око вере за коју те вероватно нико и не пита.
Da li si ti u konfliktu sa njim kada si ga pitao da se, pazi molim te, "uvalio u neku sektu". Zar ti nije nepostovanje tudje verske opredeljenosti.

- - - - - - - - - -

Ко ти и како брани?
Како неко може да те натера да верујеш у нешто ако нећеш?
Tako sto ces da ga diskriminises i omalovazavas.

- - - - - - - - - -

ako hoces da zivis u uredjenoj zajednici, moras da postujes pravila
tako da imas pravo, ali i odgovornost
ne pridrzavas se pravila, sledi kazna
i za predjenu ulicu na crveno i za ukradenu stvar iz prodavnice
tako isto je uredila pravila ponasanja i crkva

ako se ponasas po pravilima, nema cega da se plasis
Sta si ovim hteo da kazes. Da mora da bude pravoslavac jer zivi u uredjenoj pravoslavnoj zajednci? Nije ti palo na pamet da bi ti trebalo da uvazavas i postujes njegovo zivotno opredeljenje u odnosu na religiju.

Poštujem svačija !
Sve dok ne pređu granicu normalnosti.
Gde si ti postavio granicu normalnosti? I ima li takve granice u religiji?

Poslednja izmena od moderatora:
И није. Само је члановима партије било забрањено да иду у цркву и да славе славу. Што је и у реду ако си рецимо био комуниста, не можеш једно и друго.
Ja bih to malo drugacije formulisao. Nije u pitanju bila zabrana clanovima partije da idu u crkvu, vec, ako si vernik, nisi mogao da budes clan partije. Zasto? Zato sto se program SKJ bitno, u fundamentu razlikovao od Svetog pisma i drugih svetih spisa koja su bazirana iskljcivo na metafizikui, nasuprot marksistickom ucenju baziranom na dijalktickom materijalizmu. Ako si hteo da da bude clan te partije trebalo je da se odrices bilo koje religijske dogme kooj si do tada pripadao. Naravno, ako si nastavio da ides u crkkvu i da slalvis slavu, bio bi iskljucen iz partije zbog laznog iskaza.

To sto ti mislis da si bio u pogresnoj veri ne daje ti za pravo da imas nepostovanje prema drugim ljudima, kao zbog religije...

to ti je samo opravdanje

znas da je nepostovanje greh i da samo govori o tvojoj licnosti

To sto ti mislis da si bio u pogresnoj veri ne daje ti za pravo da imas nepostovanje prema drugim ljudima, kao zbog religije...

to ti je samo opravdanje

znas da je nepostovanje greh i da samo govori o tvojoj licnosti
Da, u pravu si, nuzno je postovati ljude i istovremeno ocekivati reciprocitet sto, kada je u pitanju religija nije slucaj. Ljude su zbog pripadanja drugim konfesijama masovno ubijali i stavljali na nauzasnijim mukama. Pa i sama Biblija je puna ubistava zbog verovanja u druge bogove a ne u Jahvea. Definitivno da postoji teror vecine nad manjinom i uz brojna uvredjanja i sikaniranja. Da te podsetim na verske sukobe u BiH izmedju pravoslavaca, muslimana i katolika pred kraj proslog veka. Da ne idemo dublje u istoriju.

Da, u pravu si, nuzno je postovati ljude i istovremeno ocekivati reciprocitet sto, kada je u pitanju religija nije slucaj. Ljude su zbog pripadanja drugim konfesijama masovno ubijali i stavljali na nauzasnijim mukama. Pa i sama Biblija je puna ubistava zbog verovanja u druge bogove a ne u Jahvea. Definitivno da postoji teror vecine nad manjinom i uz brojna uvredjanja i sikaniranja. Da te podsetim na verske sukobe u BiH izmedju pravoslavaca, muslimana i katolika pred kraj proslog veka. Da ne idemo dublje u istoriju.

Pa da uz ljubav ide postovanje a to bi trebala biti sustina vere - LJUBAV.
U Bibliji se kaze da ceo zakon se zasniva na dve zapovesti: ljubavi prema ljudima i ljubavi prema Bogu.

Dakle na LJUBAVI je temeljen Bozji zakon i VERA.

Tako da se ljudi drve te dve zaposvesti bilo bi postovanja i ljubavi a ne netrpeljivosti sukoba ratova i zla.

JS su shvatili sustinu Bozjeg zakona i zato se uci ljubavi i miru i u savremeno doba nisu ucestvovali u ratovima.
i onda ce neko to da osudjuje???...

Dakle ako se ide od postovanja kao odlike ljubavi prema coveku. nebitno je koje je rase i religije
onda nema vredjanja ni na kojoj osnovi....

Poslednja izmena:

Back