- Poruka
- 240.513
Pitao sam veštačku inteligenciju kolika je obradiva površina Vojvodine. Kaže ovako:
Onda sam pitao isto za Holandiju:
Znači Holanđani su drugi najveći izvoznik poljoprivrednih proizvoda u svetu i naravno mnogo bogatiji od nas, a mi dovodimo ovde prljave tehnologije tipa proizvodnja auto guma i slično i sve to na obradivim površinama koje se brzo prenamenuju u građevinsko zemljište.
Zašto se to radi?
Obradiva površina Vojvodine iznosi približno **1,65 miliona hektara** (od ukupno oko **2,15 miliona hektara** teritorije pokrajine).
Evo detaljnije:
* **Ukupna površina Vojvodine:** oko **2,15 miliona ha**
* **Poljoprivredno zemljište:** oko **1,75 miliona ha** (više od 80% ukupne površine)
* **Obradivo zemljište (oranice, bašte, voćnjaci, vinogradi):** oko **1,65 miliona ha**, što je više od **75% ukupne površine** Vojvodine.
To Vojvodinu čini **najplodnijim i najintenzivnije obrađivanim regionom Srbije**, gde se proizvodi više od polovine ukupne poljoprivredne proizvodnje zemlje.
Onda sam pitao isto za Holandiju:
Obradiva površina **Holandije (Nizozemske)** iznosi oko **1,8 miliona hektara**.
Evo detaljnije:
* **Ukupna površina zemlje:** oko **4,1 miliona hektara** (41.000 km²)
* **Poljoprivredno zemljište:** oko **1,8–1,9 miliona hektara** (≈ 55% teritorije)
* Od toga:
* **Oranice i bašte:** oko **1,1 miliona ha**
* **Pašnjaci:** oko **0,8 miliona ha**
* **Voćnjaci, plastenici, vinogradi i drugo:** oko **50.000 ha**
Zanimljivo je da je, iako je **manja od Srbije** i po površini ima **manje obradivog zemljišta od Vojvodine**, Holandija **drugi najveći izvoznik poljoprivrednih proizvoda na svetu** (posle SAD), zahvaljujući visokoj tehnologiji, intenzivnoj proizvodnji i visokom prinosu po hektaru.
Znači Holanđani su drugi najveći izvoznik poljoprivrednih proizvoda u svetu i naravno mnogo bogatiji od nas, a mi dovodimo ovde prljave tehnologije tipa proizvodnja auto guma i slično i sve to na obradivim površinama koje se brzo prenamenuju u građevinsko zemljište.
Zašto se to radi?