Zašto ne koristimo ono što imamo?

dlugomir

stari roker
Moderator
Poruka
240.513
Pitao sam veštačku inteligenciju kolika je obradiva površina Vojvodine. Kaže ovako:

Obradiva površina Vojvodine iznosi približno **1,65 miliona hektara** (od ukupno oko **2,15 miliona hektara** teritorije pokrajine).

Evo detaljnije:

* **Ukupna površina Vojvodine:** oko **2,15 miliona ha**
* **Poljoprivredno zemljište:** oko **1,75 miliona ha** (više od 80% ukupne površine)
* **Obradivo zemljište (oranice, bašte, voćnjaci, vinogradi):** oko **1,65 miliona ha**, što je više od **75% ukupne površine** Vojvodine.

To Vojvodinu čini **najplodnijim i najintenzivnije obrađivanim regionom Srbije**, gde se proizvodi više od polovine ukupne poljoprivredne proizvodnje zemlje.

Onda sam pitao isto za Holandiju:

Obradiva površina **Holandije (Nizozemske)** iznosi oko **1,8 miliona hektara**.

Evo detaljnije:

* **Ukupna površina zemlje:** oko **4,1 miliona hektara** (41.000 km²)
* **Poljoprivredno zemljište:** oko **1,8–1,9 miliona hektara** (≈ 55% teritorije)
* Od toga:

* **Oranice i bašte:** oko **1,1 miliona ha**
* **Pašnjaci:** oko **0,8 miliona ha**
* **Voćnjaci, plastenici, vinogradi i drugo:** oko **50.000 ha**

Zanimljivo je da je, iako je **manja od Srbije** i po površini ima **manje obradivog zemljišta od Vojvodine**, Holandija **drugi najveći izvoznik poljoprivrednih proizvoda na svetu** (posle SAD), zahvaljujući visokoj tehnologiji, intenzivnoj proizvodnji i visokom prinosu po hektaru.

Znači Holanđani su drugi najveći izvoznik poljoprivrednih proizvoda u svetu i naravno mnogo bogatiji od nas, a mi dovodimo ovde prljave tehnologije tipa proizvodnja auto guma i slično i sve to na obradivim površinama koje se brzo prenamenuju u građevinsko zemljište.

Zašto se to radi?

Pitao sam veštačku inteligenciju kolika je obradiva površina Vojvodine. Kaže ovako:

Znači Holanđani su drugi najveći izvoznik poljoprivrednih proizvoda u svetu i naravno mnogo bogatiji od nas, a mi dovodimo ovde prljave tehnologije tipa proizvodnja auto guma i slično i sve to na obradivim površinama koje se brzo prenamenuju u građevinsko zemljište.

Zašto se to radi?

Pranje para i brzo bogacenje politicara na vlasti.
Cesi i Slovaci imaju zakone o podjednakom razvoju pa ne grupisanje fabrika u jednom delu zemlje nije moguce.

holandija ima vise zemlje i daleko jacu agrikulturnu proizvodnju (sa jacim ulaganjima). Srbija je imala PKB koji je bio izuzetno jak proizvodjac ali smo ga bacili kao kondom u kantu

inace vojvodina je itekako razvijena ali nije jug srbije, sad dok izumiru stari poljoprivrednici imace sanca da se ukrupne farme i poveca proizvodnja. Medjutim i gore i dole se proizvodi ratarstvo a ne povrtarstvo pa shodno time manja vrednost ali veci kvantitet

Poslednja izmena:

Zašto se to radi?

Agro nauka je na daleko visem stepenu razvoja nego u Srbiji. I tu je jedna od sustinskih razlika. Zatim primena agrotehnickih mera, obrazovanje i strucnost ljudi u toj oblasti.

Na zalost forumasa koji u svemu vide Vucica on sa tim nema blage veze. Prinosi i izvoz su i u vreme zemlje-dembelije znane kao SFRJ u Vojvodini bili daleko ispod holandskih.

Zasto se dovode i drugi vidovi industrije u Vojvodinu? (na sta neko u nastavku komentara ima primedbu) - Iz prostog razloga sto od necega moraju ziveti i ljudi koji ne rade u prehrambenoj industriji, povecanom upotrebom mehanizacije u poljoprivredi i automatizacijom proizvodnje smanjuje se potreba za arbajterima u toj grani. Pa ako ne mozes da radis na njivi u Orlovatu onda ti je izlaz da odes u fabriku guma u Zrenjaninu ili da se selis u Beograd te radis u Maxiju ili na gradilistu u BNV. Sledeca solucija je da kupis pinkle i ides na baustelu u MinKen.

Veliki % stanovnika Vojvodine nema ni ar poljoprivrednog zemljista, nema od cega drugoga da zivi nego od arbajta u nekoj fabrici/kancelariji. Pa zasto se onda otvara neka druga industrija po Vojvodini, sta mislite?

Poslednja izmena:
Eto dlugomire, sendvičarko rešio enigmu. Na radost forumaša koji nigde ne vide upletene lopovske prstiće (žv)alavoga psiha, on sa tim blage veze nema.
Dobro, ako ćemo pošteno, problem nekorišćenja potencijala koje imamo je zaista mnogo stariji od predsednikovanj aktuelnog šefa države. Doduše, mora se primetiti i to da on nije učinio ništa na tome da se problem reši, naprotiv.

Prvo i osnovno, poljoprivrednik ne moze da izveze zrno žita mimo SNS mafije, koja uzima ozbiljan reket.
A hrana nikad skuplja.
Izbaci mafiju iz jednacine, pa da vidis koliko bi poljoprivreda bila popularna i koliko bi to povecalo iskoriscenost.

Србију ћеод мафије ослободитити Принц крунски крунски савет крунско веће

@buudala @aleksije radicevic @vučji čopor ....

Zašto se to radi?

https://iask.ai/q/Za-to-Srbija-privla-i-prljave-tehnologije-umesto-poljoprivrede-00pia2g

Mislim da ta uzimanja u poljoprivredi nisu toliko zastupljena.

Probaj da dobijes dozvolu za izvoz hrane a da ne platis reket SNS-u.

Ne pricam napamet. Imam mnogo, ali mnogo zemlje, koju izdajem.
I pricaju mi ljudi kojima izdajem kako stoje stvari: jednostavno ne mogu da dobiju dozovlu za izvoz nego moraju da prodaju ekipi iz SNS-a po ceni koju im oni odrede.

Probaj da dobijes dozvolu za izvoz hrane a da ne platis reket SNS-u.

Ne pricam napamet. Imam mnogo, ali mnogo zemlje, koju izdajem.
I pricaju mi ljudi kojima izdajem kako stoje stvari: jednostavno ne mogu da dobiju dozovlu za izvoz nego moraju da prodaju ekipi iz SNS-a po ceni koju im oni odrede.
Vidiš, to nisam znao. Šta ću kad sam bezemljaš.
Koje to onda firme izvoze?

Back