zasto nas neka mjesta privlace ?

ravana

Domaćin
Poruka
4.537
vecina je na tv vidjela mjesta na kojima su snimani filmovi i ona ih privlace zbog toga jer zele vidjeti ta mjesta uzivo . u99 % slucajeva to su neke svjetski poznate znamenitosti , gradevine , parkovi ili gradovi . tzv turisticke meke .

ali da li vas je ikada privuklo neko mjesto koje nema takvu turisticku reputaciju niti se nudi u brosurama turistickih agencija . nesto sto vam je zapelo za oko slucajno i onda vas privuklo ?

Mene nikad posebno nisu zanimale te turisticke meke, nesto drugo je postalo izrazeno u zadnje dve godine, nesto tesko al opet nekako ne znam opisati. Privlace me delovi grada, ulice, gradjevine, sve sto me poteca na moje propale i ne ostvarene ljubavi, odem tamo i uhvati me seta. Sem toga me privlaci reka moram povremeno otici do nje i privlaci me deo Hercegovine odakle su moje pretci davno dosli.

Nikada nisam negdje išao preko turističke organizacije niti ću ići .
Sjećam se kada sam davno sa kolegama motorom išao na Plitvice . .
Došli njemački penzioneri a turistički vodiči ih vodaju kao mečke . Ovi stoje
poslušni kao pioniri maleni a vodič im priča " lovačke priče " .
Mi došli motorima do samih slapova što je inače zabranjeno ali nas
bolio curac za propise .
Poslije par dana smo bili na slapovima Krke .E tu je bilo uživanje .
Kolege me nisu mogli dva dana odvući odande .
Kažu , idemo na more da se kupamo - ma ebalo vas more !

ako svaki covjek imacrtu osobnosti imaju ga i mjesta ( zemlje , gradovi , planine ... otoci ) . obicno 99 % vremena provedemo u rodnioj zemlji i opet ju svu ne vidimo ma koliko da je ona mala . neki niti svoj rodni grad ne istraze kako se spada pa ponekada dobro informirani turist zna vise o njuemu nego mi sami . evo upravo citam top 10 restorana u zagrebu po revizijama turista i uocio sam da niti ne samo da nisam bio niti u jednom nego nisam niti cuo za njih .

moj odabrir mjesta koje me privlaci za zivot mora biti neki veliki grad jer sam na to navikao . brazilija osim sto ima 2,5 mil stanovnika ima i tuj futuristicku crtu koja me privlaci jer volim sf . sada dolazimo do onog djela kada smo vec tamo tj koliko se asimilirati u domace stanovnistvo i pokipiti njihove obicaje tj zadrzati one iz staroga kraja ? to sto smo napola asimilirani daje nam neku crtu egzoticnosti iako ima ljudi koji vec nakon par mjeseci pocnu govoriti i ponasati se kao da su se rodili u nekim gradovima ( mislim prije svega na studente koji dodu u grad ) .

mozda su te asimilacije u prvoj generaciji umjete ali vec druga je prica za sebe . njih nista ne veze za vasu domovinu osim dosadnih prica na obiteljskim ruckovima tako da birajuci svoje idealno mjesto za zivot zapravo i stvaramo polaznu tocku za formiranje licnosti nasih potomaka . pa ako je dovoljno dobro za nas trebalo bi biti i za njih .

Back