Zašto mislimo da sve znamo?

razumem te, ali mislim da covek koji postuje boga na taj nacin nije covek koji moze da se bori, nego stoji sa strane, trpi i ne reaguje. to nisu vrednosti nase civilizacije koja je aktivna i dinamicna jos od olimpskih bogova.
ako je coveku tako dobro, onda je to pravi izbor. ako nije, uvek moze da kaze sebi da nista na ovom svetu ne zavisi od njega ali ta pasivnost ima svoje posledice.
nisu svi monteizmi isti,i sama znash... sad sto pre neki dan papin izalanik rece da je Isus bio brvi tvviterash i sad ja dodajem da je milanski edikt prvi bezicni internet to sapada u domen sprdje to je znak da je hriscanstvo negde omanulo sto priznaje i dostojevski pri kraju zivota
ovvo je ozbiljna tema alfa i omega svega
tako da bi bespredmetno usli u raspravu oko folozofije vere
ako nekad bude prilike moze se poricati o tome.. nije to za transparetnost... veliki brat nikad ne spava

Živ nisam da čujem to razumno objašnjenje.

Besmisleno je da citiram Jerotica...posebno kada sticem utisak da se bolje od mene razumes ali...imas coveka koji je samo delimicno sposoban da spreci neku nevolju koja ga moze zadesiti, bolest, pad aviona, smrt...neka to budu primeri...ukoliko deo svoje brige prenese na vise telo, u nasem slucaju na boga, on opusta sebe jer smanjuje pritisak da je za sve odgovoran, obavezan, sposoban...jer nije, covek je limitirano bice, moze da utice na svoj zivot plus minus ali najvece tragedije i najveca sreca ne zavise od njega. Kada od sebe ocekuje previse smatram da on svoju psihu slabi, kako bese simpatikus parasimpatikus uzrokuju psihosomatiku...kada deo strahova prenese na drugog sa punom verom u njega, boze pazi mi decu recimo, on svom duhovnom bicu cini uslugu, stiti ga nadom i zato ti je sustina hriscanstva trojstvo ali ne svetog duha vec trojstvo cine ljubav, vera i nada.

Besmisleno je da citiram Jerotica...posebno kada sticem utisak da se bolje od mene razumes ali...imas coveka koji je samo delimicno sposoban da spreci neku nevolju koja ga moze zadesiti, bolest, pad aviona, smrt...neka to budu primeri...ukoliko deo svoje brige prenese na vise telo, u nasem slucaju na boga, on opusta sebe jer smanjuje pritisak da je za sve odgovoran, obavezan, sposoban...jer nije, covek je limitirano bice, moze da utice na svoj zivot plus minus ali najvece tragedije i najveca sreca ne zavise od njega. Kada od sebe ocekuje previse smatram da on svoju psihu slabi, kako bese simpatikus parasimpatikus uzrokuju psihosomatiku...kada deo strahova prenese na drugog sa punom verom u njega, boze pazi mi decu recimo, on svom duhovnom bicu cini uslugu, stiti ga nadom i zato ti je sustina hriscanstva trojstvo ali ne svetog duha vec trojstvo cine ljubav, vera i nada.
Ok, to je stara priča o veri kao tableti za smirenje, i to svaki ateista zna. Zapravo, to i jeste ateističko objašnjenje zašto ljudi generalno veruju, a ne objašnjenje vernika, zato mi je i čudno. Samoproklamovani vernik koji je svestan tog objašnjenja tako upada u paradoks koji je posledica kružnog zaključivanja, jer očekuje pomoć od nečega u čije postojanje veruje samo da bi imao od čega da očekuje pomoć...
Ukratko, ako se pozove na razum - cela konstrukcija vere mu se ruši. Razum i vera su kao podvarak i šlag u istom tanjiru.

Razum dokazuje i na osnovu dokaza zakljucuje a vera nista ne dokazuje u tome je njena slabost, kada nam je dobro nama vera ne treba ali kada je lose i kada izda razum jer je isti ogranicen, u tome je njegova slabost, onda nastupa vera...mislim da je to odnos slican svesti i podsvesti, mistike i nauke, eksperimenta i intuicije, svih mogucih suprotnosti koje su zapravo jako povezane. Osecam da su najsnaznije licnosti one koje mogu uspesno da kliznu u racionalno prihvatanje sveta i iracionalno zavisno od prilike. Nekako mislim da je manje vazno sta se na Golgoti tacno desilo od onoga sta mi iz vere mozemo da izvucemo i svesno iskoristimo kako bi nam bilo lakse.

Nego... forumaši se bave medicinom, fizikom, astronomijom i biohemijom. Razumeju se u sport, šivenje, pletenje, iskuvavanje veša, popravku frižidera, a u slobodno vreme voze biciklo....
Objasnite mi kako?

Muka naterala :mrgreen:
Ma nisu takvi samo forumasi.Mnogo je takvih ljudi koji misle da sve znaju i da su uvek u pravu i mogu ti reci da mi takvi likovi poprilicno idu na zivce.

Back