Зашто људи купују половна кола?

ja sam do sada uvek kupovao polovna vozila i do sada nisam zazalio tj pogresio.

Imam novca da vozim bilo sta novo, al jednostavno , kapiram da je svaki auto posle mesec dana voznje polovan i gledam da nadjem neki odnos izmedju starosti i kilometraze vozila na jednoj i vrednosti vozila na drugoj. Najmladji auto koji sam vozio je 2 godine star, a najstariji 15 godina star Grand Cherokee i nisam neku razliku primetio u kvalitetu voznje , jedino sto star auto nema jeste miris novoga i to je sve.

Dosta puta sam razmisljao na temu kupovine novog vozila, jednom je falila dlaka da se na tako nesto odlucim, al opet razum prevlada emocije i shvatis da je daleko racionalnije kupiti polovan auto za kes , cime dobijes dodatni popust uvek na vozilo, a razliku u novcu staviti u stednju, kupiti neku nekretninu ili uloziti u nesto drugo sto ce donositi profit.
Voznja ko voznja manje vise ista .

To je isto kao kad ljudi kupe Fiat Multiplu pa pricaju kako je lep, praktican, ide na metan... Najracionalnija kupovina... Mogu da kupe bilo sta drugo, ali Multiplaaaa...Metaaaaan...

Aj polovnjaci su po meni pravi izbor ko neće da robuje sistemu i bankama, tačnije treba mu nešto da se prebaci od tačke a do tačke b.

Nego jeste primetili ogromnu količinu neregistrovanih automobila koji se svakodnevno voze po beogradu i srbiji?!? Na oglasu je skoro svaki drugi neregistrovan a izvan beograda je skoro svaki automobil neregistrovan ali se uredno vozi svaki dan. Ako nemaju pare za registraciju, nameće se jednostavno pitanje - kakvo je onda održavanje takvog automobila? Ulje? Filteri? Kaiševi?!? Izgleda da smo postali kao italijani, jedva izađu iz garancije i onda samo dosipaju ulje u motor dok ne zakuca a onda stiže šlepom u Srbiju kao očuvan auto :mrgreen:

To je isto kao kad ljudi kupe Fiat Multiplu pa pricaju kako je lep, praktican, ide na metan... Najracionalnija kupovina... Mogu da kupe bilo sta drugo, ali Multiplaaaa...Metaaaaan...

pa sve su to subjektivne stvari sta je racionalno

95% Srba nema ustedjevinu vecu od 10.000 evra tako da je sa tacke gledista 95% Srba potpuno iracionalno kupovati bilo koji nov auto.

Mora da prihvatis i shvatis da spadas u 1% srpske populacije i da razumes da drugi nisu u tvojoj poziciji.

Moj kum je na jedvite jade skupio 2000 evra da kupi auto, i presrecan je i sto za toliko ima, jer nikada u zivotu do sada nije imao nijedan auto, i sad sta ja treba da mu kazem da je glupo sto je kupio polovan nego da je trebao nov ?

Jedino racionalno u zivotu je da se covek pruzi onoliko koliko mu je jorgan dug i to je to.

Pa ja lepo kažem, kupuju polovan jer hoće da se muče.

Kod nas svako hoće da vozi veliku moćnu limuzinu.

Evo, prijatelj kuka crklo mu je nešto na motoru, vozi VW Passat 2006 i sad je frka oko popravke.

A lepo sam mu govorio da kupi auto sa garancijom, a on zapeo za ovaj, kao nem para za noviji. E kad nisi dao para kad si kupovao onda ćeš sada dati na popravke!

I naravno, danas će da bude neka elektronika, sutra dizna, prekosutra i tako u nedogled. Pare će samo da pljušte a auto da sedi u servisu. Ne kaže se džabe novo je novo.

Meni auto nikad nije sedeo u servisu, da imam takav odmah bi ga prodao i kupio drugi.

Crko mu plivajući zamajac, svi kukaju i plaču kad ne znaju da osete na kvačilu kad kreću, svi polovnjaci koji dođu kod nas imaju taj problem tj pred riknjavanje ga stranac valja :D Naš misli kako je dobro prošo :D Ko moj drugar sa ravom pre x godina - 2500 evra u ovlašćenom, privatno 1500 i još sav hepi kako je jeftino prošo hahaha

sta je platio 1500-2500 evra ? Set kvacila sa plivajucim zamajcem ?

Pa nije svaba lud sto prodaje auto sa 4 godine. Ne prodaje ga sto mu dosadio nego sto zna da ga na 150.000+ cekaju vrlo skupe opravke i auto mu je izasao iz garancije . Zato po narodnoj veli, da je bolje da njegova muka predje na drugoga.

- - - - - - - - - -

Pa ja lepo kažem, kupuju polovan jer hoće da se muče.

Kod nas svako hoće da vozi veliku moćnu limuzinu.

Evo, prijatelj kuka crklo mu je nešto na motoru, vozi VW Passat 2006 i sad je frka oko popravke.

A lepo sam mu govorio da kupi auto sa garancijom, a on zapeo za ovaj, kao nem para za noviji. E kad nisi dao para kad si kupovao onda ćeš sada dati na popravke!

I naravno, danas će da bude neka elektronika, sutra dizna, prekosutra i tako u nedogled. Pare će samo da pljušte a auto da sedi u servisu. Ne kaže se džabe novo je novo.

Meni auto nikad nije sedeo u servisu, da imam takav odmah bi ga prodao i kupio drugi.

Pa nov auto iz tog D segmenta limuzine/karavana kosta od 20.000+ evra pa na vise u zavisnosti od opreme.

Ti ko Marija Antoaneta kad su joj rekli da je narod gladan i da nema hleba - ona rekla nek jedu kolace.

Tebi auto nije sedeo u servisu jer imas pare da kupis nov auto za 15-30.000 evra

Nikako da razumete da 95% gradjana Srbije nema te pare . Niti ce ih na zalost ikada imati.

Izbor tih ljudi nije dal ce da voze ganc nov sa garancijom ili polovan.

Njihov izbor je dal ce da voze auto star 10 godina za par hiljada evra koji se kvari - ili da idu peske.

Poslednja izmena:
Uvek nov sa garancijom!

Kakva Marija Antoaneta, pa ne pričamo mi o hlebu nego o kolima.

Što je kupio auto D segmenta kad nema para?

Ne, najbolje da kupiš polovni Mercedes S65 AMG sa 280 hiljada kilometara, pa posle da kukaš kako nema para.

Najlakše je da se kuka i svi kukaju kad treba da se daju pare za popravku. Onda auto sedi u servisu nekoliko dana ili nedelja i znaš šta se desi na kraju?

Daju pare i poprave ga. Toliko o tome kako narod nema para.

Ne bi bilo milion automobila u crntru BGa u špicu da nema ko da daje pare da ih vozi.

Nasjkuplje nam je gorivo u regionu i svi se žale. A realno očigledno nije dovoljno skupo. Litar treba da bude 200 dinara sa ovom cenom nafte. Ko može da vozi neka vozi, ko stvarno nema, ima autobus, bicikl itd.

Da ne pominjem koliko danas ima načina da se dođe do auta sa malo para, raznih lizinga, kredita, zamena staro za novo. Eto mogao je tog krša da zameni za neki nov auto i reši se bede.

Ovaj grudobolja radi u nekoj banci na kreditima ili prodajnom salonu, ignorišite morona. Kupovina novog auta je najveća glupost u Srbiji a njemu gori pod nogama jer može na prste da nabroji kome je prodao neki novi krš.

Ja sam pre par godina kupio nov auto i imao puno problema, ispostavilo se da je auto i farban jer se pojavila rđa. Neprekidni problemi sa elektronikom, ceo enterijer nije bio sklopljen kako treba posle farbanja, valjda im je auto bio oštećen u transportu. U pitanju je bio novi Hyundai. Nikada mi nisu uvažili niti jednu reklamaciju tako da ispada kao da sam kupio polovno vozilo po ceni novog. Valjda i dan danas čekaju odgovor iz Koreje.

Zato sam uvek pre za kupovinu polovnjaka, normalno ne alfi, forda i sličnih sranja to mora novo i ima rok trajanja kolika je garancija. Dobar polovan auto ti pruža sav luksuz uz razumnu cenu, imaš i prostora u ceni da ga popraviš i servisiraš.

Uvek nov sa garancijom!

Kakva Marija Antoaneta, pa ne pričamo mi o hlebu nego o kolima.

Što je kupio auto D segmenta kad nema para?

Ne, najbolje da kupiš polovni Mercedes S65 AMG sa 280 hiljada kilometara, pa posle da kukaš kako nema para.

Najlakše je da se kuka i svi kukaju kad treba da se daju pare za popravku. Onda auto sedi u servisu nekoliko dana ili nedelja i znaš šta se desi na kraju?

Daju pare i poprave ga. Toliko o tome kako narod nema para.

Ne bi bilo milion automobila u crntru BGa u špicu da nema ko da daje pare da ih vozi.

Nasjkuplje nam je gorivo u regionu i svi se žale. A realno očigledno nije dovoljno skupo. Litar treba da bude 200 dinara sa ovom cenom nafte. Ko može da vozi neka vozi, ko stvarno nema, ima autobus, bicikl itd.

Da ne pominjem koliko danas ima načina da se dođe do auta sa malo para, raznih lizinga, kredita, zamena staro za novo. Eto mogao je tog krša da zameni za neki nov auto i reši se bede.

Sta bi ti radio da imas 3000 evra ustedjevine a mesecni prihodi su ti 300 evra. Takvih ti je u Srbiji 95%

Sta bi vozio ?

A mora da skapiras da ne moze covek celu platu da potrosi na auto jer mora da jede , spava negde, oblaci se, kupa se, placa racune...

Ovaj grudobolja radi u nekoj banci na kreditima ili prodajnom salonu, ignorišite morona. Kupovina novog auta je najveća glupost u Srbiji a njemu gori pod nogama jer može na prste da nabroji kome je prodao neki novi krš.

Ja sam pre par godina kupio nov auto i imao puno problema, ispostavilo se da je auto i farban jer se pojavila rđa. Neprekidni problemi sa elektronikom, ceo enterijer nije bio sklopljen kako treba posle farbanja, valjda im je auto bio oštećen u transportu. U pitanju je bio novi Hyundai. Nikada mi nisu uvažili niti jednu reklamaciju tako da ispada kao da sam kupio polovno vozilo po ceni novog. Valjda i dan danas čekaju odgovor iz Koreje.

Zato sam uvek pre za kupovinu polovnjaka, normalno ne alfi, forda i sličnih sranja to mora novo i ima rok trajanja kolika je garancija. Dobar polovan auto ti pruža sav luksuz uz razumnu cenu, imaš i prostora u ceni da ga popraviš i servisiraš.

A sta si ti nama pricao pre par godina? Vozis nov auto, garancija, kakvi polovni, itd. :)

Pozdrav od Alfe stare 17 god :)

Drugu crko motor na Alfi, tesko sranje, nije puno presao, samo 700.000 :D Kupio drugi, sad ga ugradjuje, auto ce doci do milion :)

Sto se tice Forda, to je dosta ozbiljan auto, tu i tamo se stedelo, ali je dobar.

Da si kupio Alfu 159 mjet, navozao bi se kao covek, a ne u toj plasticnoj kutiji za sibice. Nit korozija, nit problemi sa elektronikom, vozis se kao covek i uzivas.

pa sustina je upravo u tome da je ugovor izmedju tebe kao kupca i prodavca sklopljen tako da garanciju ni za sta nikad ne moraju da ti uvaze ako oni tako hoce.

Npr citao sam ugovor iz Porsche Ada za VW vozila prakticno tamo ti je zabranjeno da teras auto u visoke obrtaje, preko rupa, neravnina i sto sta jos , cime oni automatski imaju opravdanje da odbiju da zamene sve sto im je skupo .

Ne kazem da je nov auto los, nov auto je najbolji auto, al generalno mi zivimo u zemlji gde narod nije u finansijskoj mogucnosti da kupuje novo pa smo prinudjeni da pravimo kompromise.

A sta si ti nama pricao pre par godina? Vozis nov auto, garancija, kakvi polovni, itd. :)

Pozdrav od Alfe stare 17 god :)

Drugu crko motor na Alfi, tesko sranje, nije puno presao, samo 700.000 :D Kupio drugi, sad ga ugradjuje, auto ce doci do milion :)

Sto se tice Forda, to je dosta ozbiljan auto, tu i tamo se stedelo, ali je dobar.

Da si kupio Alfu 159 mjet, navozao bi se kao covek, a ne u toj plasticnoj kutiji za sibice. Nit korozija, nit problemi sa elektronikom, vozis se kao covek i uzivas.

Da si ovo, da si ono, kupio sam nov auto, kasnije je to sve leglo, promenili akumulator Exide akumulator koji je pravio problem sa strujom, bio loš od samog početka i problemi sa elektronikom su nestali. Lakom za nokte metalik boje premazali ta mesta koja su počela da rđaju još prve godine, prišrafili i natakli sve plastike koje su počele da otpadaju, zalepili kedere koji nisu bili zalepljeni i auto ko nov! :hahaha:
Elem sad je superpouzdan auto, jeftini redovni servisi, minimalna potrošnja benzina.

Ja još nisam sreo alfistu koji malo laže :mrgreen:

Ps: Ta alfa je tada bila 40.000 evra, ni u ludilu, pre bi uzeo neki terenac za tu lovu ;)

Trebali su da ti daju drugi auto, ili bar da ceo ofarbaju, ja se ne bih zadovoljio sa takvom vrstom popravke.

Nisam rekao da si mogao da kupis novu 159, nego polovno, provereno vozilo. Ne mora to da bude Alfa, mogao si bilo koji drugi auto za 10k da nadjes i da uzivas. Za te pare moze da se nadje relativno mlad auto, sa pristojnom km. Skoro je prodat Civic iz 2010/11 tako nesto, sa 40ak hiljada predjenih km, za 10-ak hiljada. Takva Honda je 10 puta bolja od Hyundaia i20. 159 nikad nije bila 40.000 evra, to je cena E klase sa solidnom opremom.

Mozes ti da verujes ili ne, 2.4 jtd je crko na 700.000 i to u Alfi.

Alfe su i dalej zrtve stereotipa ;) Ja sam kupio da proverim tu pricu, pa ako ne valja da preprodam, izgubim koju stotinu, ali mislim da nisam pogresio. Ima stvari koje bi trebale da budu bolje, ali je auto skroz ok.

Неки мој закључак је да је у односу на цену и квалитет идеално да купиш 2 године стара кола али само ако намераваш да их продаш за 3-4 године или раније. Иначе ако планираш да их возиш бар 5-10 година или дуже, онда је наравно бољи нов ауто јер те се у том случају не тиче брзи пад цена нових кола. Ал опет, кад купиш неки (нов) ауто откуд ћеш ти унапред да знаш колико дуго ћеш да га возиш и да ли ће и када да те изда?

Sta bi ti radio da imas 3000 evra ustedjevine a mesecni prihodi su ti 300 evra. Takvih ti je u Srbiji 95%

Sta bi vozio ?

A mora da skapiras da ne moze covek celu platu da potrosi na auto jer mora da jede , spava negde, oblaci se, kupa se, placa racune...
LJUDI, o čemu mi pričamo, JA da su mi prihodi 300 evra ne bih mogao ni da prehranim porodicu, tako da o autu ne bih ni razmišljao, ne znam za VAS ostale. Ti ko da si se rodio u kolima jbt. Zarađuješ MALO, ideš peške. Ja neću da se ZAJEBAVAM oko kola.

Naš čovek voli da kupi krša pa da se svakog vikenda drnda po majstorima. Ne znaju ljudi da žive, lepo kažem.

Jao, provalio si me, radim u salonu automobila pa ovako pokušavam da napravim prodaju, stvarno si Šerlok. Jer ako sad ne prodam, gotov sam.

Ne znam samo kako nisi provalio da su ti prodali go*no od auta kad imaš takvu moć dedukcije.

Jbt. ja kad sam kupio polovan auto bio je bukvalno kao nov a kod dilera sam iscenkao produženu garanciju pod uslovom da auto održavam kod njih. Dobio sam auto po ceni polovnog sa svim kvalitetima novog.

To je veština, jer svako može da uđe u salon i iskešira cifru koja je na kolima - ništa lakše.

Ti si platio nov auto sa svim kvalitetima polovnog i još te zezaju za garanciju. Za to stvarno treba biti talenat. Pa kod tog Hjundajija jedino što valja je garancija, ostalo je go ku*ac. Sigurno i dalje održavaš auto u ovlašćenom servisu dok te jebu sa garancijom, pardon, čekaju odgovor iz Koreje. Verovatno su ga poslali golubom pismonošom.

Naš čovek jednostavno voli da se muči pa to ti je.

Poslednja izmena:
LJUDI, o čemu mi pričamo, JA da su mi prihodi 300 evra ne bih mogao ni da prehranim porodicu, tako da o autu ne bih ni razmišljao, ne znam za VAS ostale. Ti ko da si se rodio u kolima jbt. Zarađuješ MALO, ideš peške. Ja neću da se ZAJEBAVAM oko kola.

Prosečan srbin proda njivu i kupi auto za sve pare a onda jao filter, jao ulje, jao gorivo :D

Do sada nisam imao priliku u zivotu da kupim novi automobil, vozio sam Audi A3 1.8T 2001 godiste, sasvim solidan auto, nije bio puno placen, stanje je bilo korektno za tu cenu, postepeno vremenom sam ga sredjivao po svojoj zelji, potom nakon izvesnog vremena mi je dobar prijatelj ponudio da napravimo neku kompenzaciju za Audi A8 D2 2.8, uz moju doplatu, i mogu vam reci da otprilike godinu dana vozim automobil bez ikakvih problema, uz naravno obavezne troskove, kao sto su potrosni delovi, benzin itd..
Da mi neko ponudi da zamenim moj Audi A8 koji je star 14 godina, za neki noviji automobil tipa Opel Corsa nove generacije, ili recimo Peugeot neki nikada to ne bih uradio, jer sve ima svoju cenu pa tako i automobili, jeste da kada pogledamo danasnje oglase mozemo da pazarimo automobil koji ja posedujem u solidnom stanju za nekih 4000e, a za mozda 2000e vise mozemo da kupimo neki novi manji gradski autic, koji nema pola stvari sto Audi A8 D2 ima, taj osecaj dok vozim auto, ta sigurnost koju mi uliva ne verujem da moze da mi ulije auto novije proizvodnje koji je bukvalno izradjen od krute plastike, od nekih jeftinih materijala.

A poznajem dosta ljudi koji razmisljaju drugacije, i koji kazu, ma sta ce ti auto od koji trosi 14 litara u gradu (okvirno), kada mozes da kupis neki manji autic koji manje trosi, ali ne prihvataju cinjenicu da taj autic sto manje trosi, sigurno i manje pruza, sve zavisi od potrebe coveka, pa do njegovih mogucnosti, eto to je neki moj odgovor autoru ove teme, barem sa mog gledista, a ima i ljudi naravno koji kupe tako starije limuzine koje su razdrndane i plate auto kao neki skuplji laptop, onda potom ode jedan deo, pa ode nesto drugo, neki drugi deo, onda se pojedu zivi, ali to se zove KOMPLEKS, tako da savetujem ljude bas po onom mom principu koji sam gore naveo je to da automobil kupuju za svoje potrebe, a i svoje mogucnosti, znaci koliko das toliko i dobijes.

Гледам око себе и схватам да већина људи у Србији купује половна кола и да генерално много више људи купује половна него нова кола и није ми јасно шта људи виде у тим половњацима? Распитују се о куповини половних кола, гледају сајтове о половним колима и купују половњаке уместо да купују нова кола. Образложићу зашто мислим да су нова кола боља од половних а има доста разлога:

1) Нова кола су стабилнија, много ређе се кваре од половних, не морају да се пале на гурку...
2) Углавним мање троше.
3) Безбеднија су у саобраћају и сигурнија у смислу да неће да вам стану насред пута, да вас издају...
4) Лепша су, брате.

Недавно је 1 мој познаник купио половни Југо за 600 евра а ја му кажем да би му много боље било да је купио неки нови џип врхунске класе са пуном опремом за 100 000 евра него половног Југића за 600 евра. Мислим, реално, да се не лажемо. А кад тад ће да схвати да сам у праву.

Шта мислите зашто људи масовно купују половна кола и воле их више од нових?

:rotf: Тема је саркастична наравно.

Izracunaj koliko ces izgubiti za recimo 5god. kod novog a koliko kod polovnog auta.Inace novi su sranje puni elektronike i kojekavih senzora.kad nesto crkne dobar dan 200e kod majstora.

Back