Zasto ljudi brane crkvu?

• Začetnik teme Začetnik teme Orvel
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
krauterbox:
Ovo je tačno, ali zarad još veće tačnosti potrebno je pošteno dodati da Crkva to nije radila iz nekog ogromnog altruizma, nego zato što je opstanak Srba kao etničke grupe predstavljao i egzistencijalni imperativ opravdanosti opstanka Crkve koja je sebe vezivala za tu etničku grupu.
Tu je i Srbima i njihovoj Crkvi pomoglo to što je osmanski sistem društvene organizacije počivao na tzv. milet principu, koji je garantovao "autonomiju" religijskim grupama i zbog kojeg je vremenom onda došlo do čvrstog spoja Crkve, kao religijske organizacije, i Srba, kao etničke grupe.
Treba imati na umu da je najveći uspon Srbije bio prije Turaka i kada su njeni vladari bili ujedno i nosioci Hrišćanstva. Nije se Crkva spasavala preko nacije nego je nacija našla spas u Crkvi i ispravnim odnosom prema Bogu. U tom pogledu samo su Rusi iznad Srba, mada su Srbi otišli malo u krajnost, poistovećivanjem nacije i vere (uglavnom danas prisutno).
Sve što sam postigao u životu, a postigao sam mnogo, nisam postigao ja nego Bog. (Stefan Nemanja, Zaveštanja).
Turci, pa onda komunizam, uz to i nauka, učinili su da je danas obični srpski vernik prilično daleko od onakvog poimanja Hrišćanstva kako je to bilo prisutno kod srpskih vernika iz Srednjeg veka. Ipak, ohrabruje vraćanje istinskim duhovnim vrijednostima, posebno najmlađe populaciju, što je u neku ruku, pradoks, jer nemaju direktni oslonac na tradiciju.

Turci, pa onda komunizam, uz to i nauka, učinili su da je danas obični srpski vernik prilično daleko od onakvog poimanja Hrišćanstva kako je to bilo prisutno kod srpskih vernika iz Srednjeg veka. Ipak, ohrabruje vraćanje istinskim duhovnim vrijednostima, posebno najmlađe populaciju, što je u neku ruku, pradoks, jer nemaju direktni oslonac na tradiciju.

Јес, та наука свашта злог донела.... Много је духовније било без аутомобила, антибиотика, вакцина, сијалице, фрижидера, авиона, филма, штампарије, компјутера, школа, факултета, трактора, комбајна, фабрика, машина...

Hellen:
Јес, та наука свашта злог донела.... Много је духовније било без аутомобила, антибиотика, вакцина, сијалице, фрижидера, авиона, филма, штампарије, компјутера, школа, факултета, трактора, комбајна, фабрика, машина...

Izvini Hellen što sam te citirala.Pitam se kako bi ristob kuckao sve ovo da nije ove čudne spravice...

Goddess of the far east:
Crkva im je ekvivalent za boga i ne spada u ovozemaljski domen ili drugačije rečeno zamišljena spona sa bogom.I tako oni u "srećnoj" simbiozi funkcionišu.Ta simbioza je potkrepljena novčano naravno.Ma sve se vrti oko novca nema u tome ničega duhovnog.Žena kao kao matrijarh.E ,to ne ide.Trpimo "grehove" naše pra-pra-pra bake koja je ubrala neki paradajz.Ko joj je kriv kada je naučila nemušti jezik i razgovarala je sa zmijom.Naravoučenije:Žene nikada,ali nikada nemojte da jedete paradajz i pazite gde stajete i sa kim kontaktirate.
Pra-pra baka nije ubrala nista. Ubrao je tvoj pra-pra deka, a navodno po nalogu Eve. Meni se dopadalo tumacenje i kritika(Hegelova - mislim, uz moja sminkanja) koja govori: Chika Adam i Eva su bili u raju, ali nisu imali pravo na izbor. "Dobri" Bog im je rekao: Mozete da radite sta hocete, ali onu tamo jabuku nemojte da dirate. I naravno do tada nesazrela deca, prvo sto su uradili - ubrali jabuku sa drveta(saznanja). Posle toga su proterani iz raja itd... E sada to uporedi sa patrijahalnom porodicom. Bog - uloga patrijahalnog oca, Adam - sin, Eva- ona mala iz komsiluka :lol:, Raj - porodicni dom. Znaci, prica ide otprilike ovako: Bio je patrijahalni otac koji je sinu rekao da ne sme da dira fetish objekat, ovaj je to uradio na nagovor devojke i oboje odlaze(proteruju ih), da zasnuju novu porodicu - pokrenu ciklus.

Hellen:
Nauka nije donela zlo, nego je chovek upotrebio znanje-tehnologiju za zlo. Kako kaze Sartr: Choveku mozes iseci hleb za vecereu nozem, ali mozes ga i ubiti nozem. To ti se odnosi na sva tehnicko-tehnoloska otkrica. Strujom mozes ugrejati coveka, osvetliti, a mozes ga i sprziti na elektricnoj stolici.

Hellen:

da znas...a tek kako se umiralo na porodjaju, od upale pluca, od zutice, od tuberkuloze, malih/velikih boginja, zauski, vaski.....

ko sto rece orvel, nije nauka zlo, vec ljudi...

А што се мени обраћате? Кажите то Ристи.

Turci, pa onda komunizam, uz to i nauka, učinili su da je danas obični srpski vernik prilično daleko od onakvog poimanja Hrišćanstva kako je to bilo prisutno kod srpskih vernika iz Srednjeg veka. Ipak, ohrabruje vraćanje istinskim duhovnim vrijednostima, posebno najmlađe populaciju, što je u neku ruku, pradoks, jer nemaju direktni oslonac na tradiciju

ristob:
И ја сам ту. Је ли ко порекао да је Србија била на врхунцу кад су јој владари били уједно и носиоци Хришћанства?
to je zato shto vi i rachunate istoriju srba od SPC.

a nosioci hrishcanstva su bili svi srpski vladari 8)
a srbija dodje nekako na zadnje mesto u evropi...

pozdravi li ti kog treba?
kao shto rekoh
mozda u tvom jeziku se kaze poslednje,
kod mene je savrsheno tachno - zadnje.

chu slepca, na "POSLEDNJEM mesto" sa M
e slepcho majmunsci sa IQ 140 :D :D :D

ne reche li da ce da kopirash onaj post posle svaki moj post? :D
shta ti bi???

Back