Зашто Кинези не дају фискалне рачуне?

Добро дошли

Buduća legenda
Poruka
27.853
Не идем често у куповину по кинеским продавницама али за ово пар пута куповине у њиховим продавницама, никада нисам добио фискални рачун. Једном сам чак инсистирао на рачуну јер сам купио зидни сат а рачун је услов за гаранцију исправности сата. Кинез на каси је само нешто промрљао и одречно завртео главом. Рачун нисам добио.
Стичем утисак да држава прећутно не инсистира на фискализацији кинеских продавница. Зашто је то у интересу наше државе, стварно ми није јасно?

Не идем често у куповину по кинеским продавницама али за ово пар пута куповине у њиховим продавницама, никада нисам добио фискални рачун. Једном сам чак инсистирао на рачуну јер сам купио зидни сат а рачун је услов за гаранцију исправности сата. Кинез на каси је само нешто промрљао и одречно завртео главом. Рачун нисам добио.
Стичем утисак да држава прећутно не инсистира на фискализацији кинеских продавница. Зашто је то у интересу наше државе, стварно ми није јасно?

Pa jesi li prijavio to?

verovatno je taj sat jako puno kostao,pa ti je trebao racun u slucaju da ne radi...

To pitanje je udruženje preduzetnika već nekoliko puta postavljalo našim vlastima. Obrazloženje je bilo nešto u stilu:"Ne možemo mi od njih tražiti isto što i od vas jer oni su stranci pa ne razumeju šta hoćemo od njih!" :evil:
Po toj logici oni ne moraju poštovati ni druge naše zakone zato što su stranci. To se i događa. Recimo u Kini je dozvoljeno da lopova kojeg su uhvatili, građani tuku do smrti. Tako da su kinezi nekoliko puta to i učinili. Ne sećam se da je ni jedan osuđen. Kod nas koja god fukara (beskućnik) dođe iz sveta on postaje gazda. Uskoro ćemo videti kako nam kanibali iz amazonskih prašuma postavljaju svoj restoran u Knez Mihajlovoj. Osnova priče zašto je to tako je u tome što kineska ambasada redovno plaća mito i korupciju odgovornim licima u našim ministarstvima...i sve može. :roll:

To pitanje je udruženje preduzetnika već nekoliko puta postavljalo našim vlastima. Obrazloženje je bilo nešto u stilu:"Ne možemo mi od njih tražiti isto što i od vas jer oni su stranci pa ne razumeju šta hoćemo od njih!" :evil:

Ne radi se samo o tome...
Ni narod ih ne prijavljuje

Po toj logici oni ne moraju poštovati ni druge naše zakone zato što su stranci. To se i događa. Recimo u Kini je dozvoljeno da lopova kojeg su uhvatili, građani tuku do smrti. Tako da su kinezi nekoliko puta to i učinili.

Oni mali Kinezi?!?!

Uskoro ćemo videti kako nam kanibali iz amazonskih prašuma postavljaju svoj restoran u Knez Mihajlovoj.

LDP-ovcu :)

Чуо сам да је постојао договор на највишем нивоу између Србије и кинеског амбасадора да се кинези са својим радњама изместе из ужег Београда у његову околину и по другим градовима у Србији, а да их заузврат не дирају инспектори.

Pa jesi li prijavio to?
Пријавио мој познаник и ништа. Да сам и ја пријавио, опет ништа. Зашто 2 х ништа низашта када, чини ми се, држава такво понашање Кинеза дозвољава

verovatno je taj sat jako puno kostao,pa ti je trebao racun u slucaju da ne radi...
Сат и није тако скуп али и није роба која се купује сваки или сваки други дан.
Ово ми је други кинески зидни сат купљен код њих. Први ради али не откуцава колико је сати и зато сам код друге куповине тражио рачун за нови за случај квара (поправка или замена)
На моју жалост, Кинез је само завртео главом и било ми је јасно да од рачуна - ништа!

Po toj logici oni ne moraju poštovati ni druge naše zakone zato što su stranci. To se i događa. Recimo u Kini je dozvoljeno da lopova kojeg su uhvatili, građani tuku do smrti. Tako da su kinezi nekoliko puta to i učinili. Ne sećam se da je ni jedan osuđen. Kod nas koja god fukara (beskućnik) dođe iz sveta on postaje gazda. Uskoro ćemo videti kako nam kanibali iz amazonskih prašuma postavljaju svoj restoran u Knez Mihajlovoj. Osnova priče zašto je to tako je u tome što kineska ambasada redovno plaća mito i korupciju odgovornim licima u našim ministarstvima...i sve može. :roll:
Užas...Al hebiga oćemo sa crveno žutima u priču oko mosta i druge ''pogodnosti'' koje će nas na kraju koštati kao svetog petra kajgana pa ne treba mnogo da se bunimo...Siguran sam da je i ovo deo dogovora na državnom nivou.

zato sto je inspekcija korumpitana, skupljaju pare za reket, onaj ko ne da pare, razbije ga ispekcija, primetili ste da obocno od milon kineza jednog razbiju iako niko ne postuje drzavna pravila.
To je apsolutno tacno.Jednog trzisna inspekcija zapise i posalje mu prijavu kod sudije za prekrsaje gde ga kazne sa 300 eura i Ciao-mrnjao,nastavlja se sve po starom.Ostali Kinezi caste vrlo redovno sve ostale inspektore svojom bafl robom,za kojom nasi vajni inspektori umiru od srece kad je vide.Pate za njom nocima,sanjaju je i jedva cekaju da se otvore kineske radnje ujutro pa da ostvare svoje sne.

Užas...Al hebiga oćemo sa crveno žutima u priču oko mosta i druge ''pogodnosti'' koje će nas na kraju koštati kao svetog petra kajgana pa ne treba mnogo da se bunimo...Siguran sam da je i ovo deo dogovora na državnom nivou.
Ovo nema veze sa istinom,zato sto su Kinezi odavno ranije dosli od bilo kakve price o mostovima i ostalim kombinacijama .Od pocetka ne izdaju racune i samo jedan razlog je za to,a to je sledece:da bi imali kod nas registrovanu radnju(jedino tako mogu da rade,naprave legalan zakup lokala,imaju placanje od poreza na nekretnine i svega ostalog sto ide uz jedan legalno prijavljen mini-biznis)moraju robu legalno da nabavljaju,a zatim legalno da je razduze kao prodatu kroz fiskalnu kasu ili gotovinske racune.Kako nije ista cena robe kada je kupuju na vecu ili manju kolicinu i kako nije isto da li placaju odmah u keshu ili preko naloga za prenos svoje radnje,tada oni istu tu robu ne mogu na isti nacin i da krcme.Najvaznija stvar je od svega,da moraju da paze da ne udju u sistem PDV-a.U slucaju da udju u pomenuti sistem,morace da se dobro isprse.Na njihovom primeru,tj. na zadnje spomenutom,uci se jedna jako,jako vazna lekcija,koja se zove,,Suvarak je najjaca lova!".Ko nije upoznat sa ovim zlatnim,ali jos uvek nigde napisanim pravilom,bolje mu je da ne kroci u preduzetnicke vode,pojesce ga ribe jos u plicaku.Ako to nije jasno,znaci,,daleko si od istine i moraces jos mnogo toga nauciti.Ne pokusavati solirati kao kakav privatnik. Kinezi su pokazali da su ovom zakonu i te kako dobro nauceni.

Poslednja izmena:
Пријавио мој познаник и ништа. Да сам и ја пријавио, опет ништа. Зашто 2 х ништа низашта када, чини ми се, држава такво понашање Кинеза дозвољава

Сат и није тако скуп али и није роба која се купује сваки или сваки други дан.
Ово ми је други кинески зидни сат купљен код њих. Први ради али не откуцава колико је сати и зато сам код друге куповине тражио рачун за нови за случај квара (поправка или замена)
На моју жалост, Кинез је само завртео главом и било ми је јасно да од рачуна - ништа!

A zasto kupujes kod Kineza? PA nije to roba koja je proizvedena da traje 5-10-15god.... Upadni u neki stan, mazni zidni sat star 60god nekome i miran ces bit barem dok ti 80% kose ne bude sedo....

Очигледно је да су инвеститори са ,,Истока'' дошли по профит на краткорочне стазе уз кршење српских Закона. Уз Кинезе који неконтролисано (без фискалних рачуна) послују, придружују им се и Јужнокорејци, који узму паре за запошљавање а потом раднике отпуштају. Радну дисциплину своде на робовласнички третман радника који свакако није исти када су у питању јужнокорејски радници тамо у њиховој земљи.
Зашто држава Србија не примењује Закон на послодавце са Истока, исто као и за српске послодавце, изгледа да је Хамлетовско питање.

Крагујевац – Светски стандарди пословања или кршење договора са државом и малтретирање радника, тек у рачанској „Јури”, јужнокорејској фабрици која је почела са радом маја прошле године, ових дана је отпуштена повећа група запослених. У менаџменту „Јуре” тврде да је уговор о раду на одређено време од годину дана раскинут са 30 радника, који су били непродуктивни и нису поштовали кодекс понашања, а у синдикату наводе да је у питању стотинак запослених, међу којима су чак труднице и породиље.
Држава је, подсетимо, у виду субвенција за запошљавање издвојила 4.500 евра по новоотвореном радном месту у овој фабрици.
Радна дисциплина се граничи са дрилом. Кад радник нема обезбеђен посао, он мора да стоји, не сме да седне, а свако вербално неслагање са пословођама кажњава се раскидањем уговора о раду. На тај начин радници се доводе у крајње понижавајући положај, а према нашим информацијама из фабрике је већ стотинак људи отпуштено. На наше запрепашћење, без посла је остало осам породиља и десетак трудница – изјавио је за наш лист Томислав Вељковић, повереник Самосталног синдиката за Рачу.
http://www.politika.rs/rubrike/Ekonomija/Drzava-placa-i-zaposljava-Jura-otpusta.sr.html

Suvarak je najjaca lova.Sta ova recenica sustinski znaci?Ne radimo svi u privatnom sektoru,pa da to moramo znati.
Ovo moram da odgovorim,mada sam mislio da mi je post bio i vise nego jasan napisan pre neki dan.Suvarak je najjaca lova i to ne moraju znati samo privat.preduzetnici,nego bi bilo dobro da to nepisano pravilo znaju skoro svi koji imaju kontakt sa parama,zaradjivanjem,radom,placanjem racuna ili ulaganjem u nesto.Zasto je to najjaca opcija?Zato sto kesh ne ostavlja trag za sobom,nikakav.Ne moze se znati odakle je dosao i ko je sa niime vrsio placanje.Nema tragova,nema osnove za placanje bilo kakvog poreza drzavi.Kinezi znaju,kao i mi ,da ako ne izda racun,taj novac od kupca ide u dzep direktno,nema kucanja racuna i ne filuje se cifra kojom se odlazi u sistem PDV-a.To znaju i dileri drogom,to znaju svi kojilegalno drze svuda na svetu svoje radnje legalno,to izbegavaju svi da prikazuju svoju stvarnu zaradu tog dana ili od nekog posla.Ne mora se znaci biti privatnik pa da se to mora znati.Stvar je veoma jednostavna,da jednostavnija ne moze biti.Ziralnim putem trosenja novca,tacno se ima uvid sta pojedinac radi,a to nije bas zgodno-manje ti ostaje u dzepu.Kesh je kesh,kesh je zakon,bilo i bice dokle je sveta i veka.
Mislim inace,da mnogi trgovci ne izdaju kupcima fiskalne racune i da se iz toga vidi da je ovaj rezim los.
Inace,rezim je los i bez kontrole kucanja racuna.Los je prvenstveno jer je uradio ovde,svojoj zemlji i svome narodu sve ono suprotno od onog sto je obecavao da ce uraditi,uradio je ono sto nam ni najgori okupator ne bi uradio.Kada bi nam okupator to uradio sto su ovi uradili,ne bi imao ama bas nikakve koristi da bude ovde okupator,isao bi samo u trosak,a dobit bi mu bila nikakva.

To je apsolutno tacno.Jednog trzisna inspekcija zapise i posalje mu prijavu kod sudije za prekrsaje gde ga kazne sa 300 eura i Ciao-mrnjao,nastavlja se sve po starom.Ostali Kinezi caste vrlo redovno sve ostale inspektore svojom bafl robom,za kojom nasi vajni inspektori umiru od srece kad je vide.Pate za njom nocima,sanjaju je i jedva cekaju da se otvore kineske radnje ujutro pa da ostvare svoje sne.

Ovo nema veze sa istinom,zato sto su Kinezi odavno ranije dosli od bilo kakve price o mostovima i ostalim kombinacijama .Od pocetka ne izdaju racune i samo jedan razlog je za to,a to je sledece:da bi imali kod nas registrovanu radnju(jedino tako mogu da rade,naprave legalan zakup lokala,imaju placanje od poreza na nekretnine i svega ostalog sto ide uz jedan legalno prijavljen mini-biznis)moraju robu legalno da nabavljaju,a zatim legalno da je razduze kao prodatu kroz fiskalnu kasu ili gotovinske racune.Kako nije ista cena robe kada je kupuju na vecu ili manju kolicinu i kako nije isto da li placaju odmah u keshu ili preko naloga za prenos svoje radnje,tada oni istu tu robu ne mogu na isti nacin i da krcme.Najvaznija stvar je od svega,da moraju da paze da ne udju u sistem PDV-a.U slucaju da udju u pomenuti sistem,morace da se dobro isprse.Na njihovom primeru,tj. na zadnje spomenutom,uci se jedna jako,jako vazna lekcija,koja se zove,,Suvarak je najjaca lova!".Ko nije upoznat sa ovim zlatnim,ali jos uvek nigde napisanim pravilom,bolje mu je da ne kroci u preduzetnicke vode,pojesce ga ribe jos u plicaku.Ako to nije jasno,znaci,,daleko si od istine i moraces jos mnogo toga nauciti.Ne pokusavati solirati kao kakav privatnik. Kinezi su pokazali da su ovom zakonu i te kako dobro nauceni.

Ovo moram da odgovorim,mada sam mislio da mi je post bio i vise nego jasan napisan pre neki dan.Suvarak je najjaca lova i to ne moraju znati samo privat.preduzetnici,nego bi bilo dobro da to nepisano pravilo znaju skoro svi koji imaju kontakt sa parama,zaradjivanjem,radom,placanjem racuna ili ulaganjem u nesto.Zasto je to najjaca opcija?Zato sto kesh ne ostavlja trag za sobom,nikakav.Ne moze se znati odakle je dosao i ko je sa niime vrsio placanje.Nema tragova,nema osnove za placanje bilo kakvog poreza drzavi.Kinezi znaju,kao i mi ,da ako ne izda racun,taj novac od kupca ide u dzep direktno,nema kucanja racuna i ne filuje se cifra kojom se odlazi u sistem PDV-a.To znaju i dileri drogom,to znaju svi kojilegalno drze svuda na svetu svoje radnje legalno,to izbegavaju svi da prikazuju svoju stvarnu zaradu tog dana ili od nekog posla.Ne mora se znaci biti privatnik pa da se to mora znati.Stvar je veoma jednostavna,da jednostavnija ne moze biti.Ziralnim putem trosenja novca,tacno se ima uvid sta pojedinac radi,a to nije bas zgodno-manje ti ostaje u dzepu.Kesh je kesh,kesh je zakon,bilo i bice dokle je sveta i veka.
Inace,rezim je los i bez kontrole kucanja racuna.Los je prvenstveno jer je uradio ovde,svojoj zemlji i svome narodu sve ono suprotno od onog sto je obecavao da ce uraditi,uradio je ono sto nam ni najgori okupator ne bi uradio.Kada bi nam okupator to uradio sto su ovi uradili,ne bi imao ama bas nikakve koristi da bude ovde okupator,isao bi samo u trosak,a dobit bi mu bila nikakva.

Ovoliko neznanje na samo dva posta. :sad2:
Najgore je kad čovek piše o nečem u šta se APSOLUTNO ne razume.:thumbdown:
Šta misliš ZAŠTO su izmišljena fiskalne kase?
Upravo zato da nema nekontrolisanog prometa. Kazne za ne izdavanje računa su rigorozne, ali se primenjuju samo na Srbe.:rtfm:

Postoje "dobri" i "loši" Kinezi :per: ,ovi dobri su povezani (ne svojom voljom) sa svojim hmmm "uvoznicima"koji do pre neku godinu ni na carinu nisu svraćali i takvi vam ne daju fiskalne (najveći broj (ali ne i svi)stacioniran na N.Bg.,kod glavnog "tate") jer "porez" daju na neki drugi način (prepoznaju se po izuzetnoj neljubaznosti :eek:) !

"Loši" kinezi su po prigradskim naseljima Bg. (ne svi) i oni vam daju fiskalne račune,nisu pod patronatom "glavnog" kineza pa strahuju i od njega(njih) i od inspekcije,puno su ljubazniji,trude se da nauče jezik i sve ostalo da bi se uklopili,

Taj dogovor traje još od Slobe,verovatno kao i sve ostalo "Dobro tebi,dobro meni!!!"

Ovoliko neznanje na samo dva posta. :sad2:
Najgore je kad čovek piše o nečem u šta se APSOLUTNO ne razume.:thumbdown:
Šta misliš ZAŠTO su izmišljena fiskalne kase?
Upravo zato da nema nekontrolisanog prometa. Kazne za ne izdavanje računa su rigorozne, ali se primenjuju samo na Srbe.:rtfm:
Najgore sam prolazio u zivotu kada sam mislio da sam strasno pametan i kako sve znam,a istina je bila nesto sasvim suprotno.Jos kad se neznanju doda arogancija i primitivizam,kako bi se nesigurnost i neznanje bolje sakrilo....katastrofa je neizbezna....naravno po onog ko misli da sve zna.To je sto se tice tvog primitivizma.Kad procitas moj post u kojem tvrdim da sve znam,onda bi bio red da me svi iskritikuju,a ti prvi,pa ako ja prepoznam sviju tastinu i budem Jack,prvo cu se tebi izvinuti pa redom ostalima.Medjutim,kako sam kroz zivot naucio da je ljudsko neznaje ogromno kao Kosmos,tako se necu lako dati prevariti tvrdeci da sam neki genije ili ekspert.

Fiskalne kase jesu uvedene da bi se punio budzet,ali ima dosta korisnika fiskalnih kasa koji ne ukucavaju sve prodato kako se ne bi nasli u sistemu PDV-a i kako bi lazno prikazali poreznicima realno stanje.To se radi unatoc visokim kaznama i radice se sve do onog momenta kad bude ekonomska situacija bila toliko stabilna da se nece razmisljati iskljucivo o opstanku,nego o progresu i sirenju posla iz dana u dan,iz trena u tren.Taj novac prikazan kroz fiskalne racune,puni Budzet RS,a taj budzet je prvenstveno namenjen opstanku i funkcionisanju Republike.U tu kategoriju sigurno ne spadaju nezasluzeno visoke plate drzavnih cinovnika primljenih preko stranackih i ostalih veza za potpuno nepotrebna radna mesta.Dok se produzavaju redovi ispred narodnih kuhinja,njih je sve vise briga kako narod zivi i kakva je realna situacija uopste.Prema tome,dok oni uopste ne razmisljaju na koji nacin im pristize novac za te nezaradjene plate,ja i slicni meni,svakodnevno se borimo za taj dinar.Kako bi radnja radila i dalje,a porodica mi funkcionisala,bez imalo griznje savesti ne kucam sve niti cu kucati....ponavljam,bez ikakve griznje savesti.Kako ja tako razmisljam,tako razmisljaju Kinezi i sirom sveta ljudi koji su robovi nesposobnosti svojih Vlada.Takvih danas ima na planeti barem dobrih 80%.O necem daljem i sirem o ovoj temi i teoriji sprovedenoj i isprobanoj u praksi,mogu koliko hoces,ali ti to ne bi razumeo.Jednostavno,u moja prethodna dva posta sam sve rekao.U tvom priglupom postu podebljao sam nesitinu.Nije istina da Kinezi ne placaju ogromne kazne za neizdavanje racuna kod sudija za prekrsaje...placaju po nekoliko puta vece nego mi.

Back