Zašto je prestalo da kuca srce foruma "Intelektualna oaza"?

Soradze

Elita
Moderator
Poruka
21.082
U virtualnom svetu, forum "Intelektualna Oaza" je izgledao kao svetlucava mreža prepletenih puteva i prolaza,
svaki put obasjan svetlošću znanja i mudrosti. Forum je bio poput ogromnog digitalnog hrama, sa hodnicima
ispunjenim neiscrpnim izvorima informacija. Svaka tema je bila poput sobe u tom hramu, gde su članovi mogli
da uđu, sednu za veliki okrugli sto i diskutuju o najrazličitijim temama, od najsitnijih tehničkih detalja do najdubljih
filozofskih pitanja.

Na ekranima forumaša, "Intelektualna Oaza" je izgledao kao savršeno organizovan digitalni prostor. Naslovi tema
su bili jasno označeni, sa privlačnim ikonama koje su predstavljale različite oblasti znanja. Glavna stranica foruma
bila je jednostavna za navigaciju, sa jasno istaknutim sekcijama za različite kategorije diskusija.

Svaka tema je bila ispunjena bojama i simbolima koji su odražavali njen sadržaj. Naučne teme su bile obeležene
zvezdama i teleskopima, umetničke teme su bile ukrašene paletama i četkama, slovima i notama, dok su filozofske
rasprave imale ikone starogrčkih mudraca. Svaki post je bio pažljivo formatiran, sa citatima istaknutim kursivom i
važnim informacijama podebljanim za lakše čitanje.

Avatari korisnika su se pojavljivali pored njihovih postova, dajući forumu osećaj zajedništva i bliskosti.
Iako su se članovi možda nalazili na različitim delovima sveta, na forumu su se svi osećali kao deo jedne velike
porodice.

Bilo je to vreme kada je forum "Intelektualna Oaza" bio svetionik znanja, mesto gde su se okupljali najbolji umovi
da diskutuju o najrazličitijim temama – od nauke i tehnologije, preko filozofije, do umetnosti.

Forum "Intelektualna oaza" je bio živo biće, entitet koji je disao kroz reči svojih članova, rastao sa njihovim znanjem
smehom i strastvenom prisutnošću, osvetljavajući njihove najdublje misli i osećanja.

Ali, kao i svako živo biće, "Intelektualna Oaza" nije bio imun na bolesti. S vremenom su se stvari počele menjati.

S vremenom su se boje počele gasiti. Svetlo koje je nekada sijalo u hodnicima "Intelektualne Oaze" postalo je tamno
i prigušeno. Neprijateljski komentari su ostavljali tragove mržnje, poput tamnih mrlja na svetlim zidovima hrama.
Vulgarni i neprimereni postovi su se pojavljivali poput ružnih grafita, narušavajući čistoću i lepotu prostora.

Novi članovi su dolazili, donoseći sa sobom reči pune neprijateljstva i mržnje. Diskusije koje su nekad bile civilizovane
i obrazovane, sada su bile preplavljene vulgarnim komentarima i svađama.

Političke teme su postale bojna polja, gde su članovi napadali jedni druge bez milosti. Svaka rasprava o ljubavi bila je
obezvređena neprimerenim i uvredljivim komentarima. Atmosfera je postala toksična, a forum je počeo da slabi pod
teretom negativnosti.

Na ekranima forumaša, forum je postajao sve manje privlačan. Naslovi su bili ispunjeni sukobima i negativnošću,
a ikone koje su nekada sijale, sada su bile zamenjene simbolima mržnje i neprijateljstva. Avatari korisnika su postajali
sve ređi, jer su najbolji članovi napuštali forum, ostavljajući za sobom prazninu.

Forum je postajao sve prazniji, a njegove reči su postale tihe i bez života. Mržnja i neprijatnost su ga ugušile, kao bolest
koja se širi bez leka. "Intelektualna Oaza", nekada svetionik znanja i civilizovane diskusije, sada je bila samo senka svoje
nekadašnje slave. Nekada prelepi digitalni hram, sada je postao taman i pust.

Njegovo srce je prestalo da kuca, hodnici su postali prazni, a svetlost znanja i mudrosti se ugasila, ostavljajući za sobom
samo sećanje na vreme kada je forum bio živ. Njegova smrt nije bila iznenadna... ona je dolazila polako, čak neprimetno,
jer su neprijatne reči, mržnja i neprijateljstva malo po malo uzimale svoj danak.

I tako je forum "Intelektualna Oaza" umro.

R.I.P.

...tako se ugasio i ,-Tvorac Grada...Nenad Zivkovic kasnije upokojeni znacajni pjesnik i tadasnji vlasnik a,
ima nas jos forumasa jer bio sam Tamo prije Krsarenja...
P.S.
...nijesam ljut , Prijateljice moja ali,
mogla si mi rec" dok je jos OAZA
bila ziva...
Brate moj dobri... dosta je nama i naša Krstarica... pa da se potrudimo da nam ona ostane živa i zdrava...
a i mi na okupu u njoj...

Slažem se. Dodala bih da je ogromna šteta što te deliće slike ne znamo da čuvamo. I treba da je bojimo lepim bojama jer je život kojim živimo siv.
Mislim da je život divan, pun lepota i snage... Ljudi su sivi, neobojeni, neušarenjeni... čekaju da ih neko drugi ukrasi, ne znajući
da jedino oni mogu sebe da oboje...

Back