Zašto je ponestala empatija?

Jer je sistem podesen tako da svako samo misli na sebe. Glavna mislena preokupacija danasnjem coveku je njegovo licno dupe. I to samo sto se tice novca, nego i generalno, zdravlje, karijera, sreca, uspeh, svi su fokusirani uglavnom sami na sebe. Retko ko zastane i zamisli se malo o drugom coveku, o njegovim osecanjima, stanju itd. Samo povrsno, sa malo mislenih uplitanja.

Ma ajd što ne pokažu empatiju, ali vidjeh juče onu rugobu od žene iz Srbije koja psuje, proklinje i obasipa mržnjom stradale u Jablanici. Ismijava na ružan način, puna mržnje.
Pogledah pa se zamislih..
Ono će nešto roditi, odgojiti, nečemu se nadati?
Smirih se brzo, vjerovatno neće jer ko bi onakvu rugobu ebo..

Jer je sistem podesen tako da svako samo misli na sebe. Glavna mislena preokupacija danasnjem coveku je njegovo licno dupe. I to samo sto se tice novca, nego i generalno, zdravlje, karijera, sreca, uspeh, svi su fokusirani uglavnom sami na sebe. Retko ko zastane i zamisli se malo o drugom coveku, o njegovim osecanjima, stanju itd. Samo povrsno, sa malo mislenih uplitanja.
Upravo ste odlicno opisali jednu od glavnih karakteristika ekonomskog sistema zvani kapitalizam.On jede coveka sa svom njegovom empatijom i radja masovne zlobne zelje tipa nek komsiji crkne krava.

Upravo ste odlicno opisali jednu od glavnih karakteristika ekonomskog sistema zvani kapitalizam.On jede coveka sa svom njegovom empatijom i radja masovne zlobne zelje tipa nek komsiji crkne krava.
Molim da mi se ne persira, nisam ja gospodin druze :) Slazem se, naravno. Sistem u kome je na prvom mestu profit i ekonomski rast, a ne covek kao humanisticko bice i njegov duhovni rast, ne moze da iznedri nista dobro.

Čitam kako su bosanske influencerke danima kukali na kišu i reklamirali gumene čizme a da nijednom nisu pokazali saosećanje sa kataklizmom u Jablanici i pogibijom ljudi

Zar je teško uputiti rijeci podrske, saosećanje ili poziv na apel za pomoc i podršku ?

A otkud znas da nisu?
Mislim, čitala si negde, a gde si čitala? Ko je pisao, sa kojim motivima? Jesi li proverila profile bas svih influenserki, i proverila da li je taj ko je napisao to sto si ti citala, zaista iskreno napisao?

Malo mi je glupa ta generalizacija i to osudjivanje cele jedne grupe ljudi, jer si negde procitala nesto.

U životu modernog čoveka-potrošača nema mesta za druge, naročito ne za unesrećene. Njegova životna filozofija se svodi na tri reči ''Ja. Meni. Moje''.

Nažalost surova istina, ono definitivno smo primili samo sve najgore od tog Zapada i nažalost što više upadamo u živo blato tog kapitalizma i potrošačkog društva sve više se otudjujemo, a nažalost teško da ima nade da će se to promeniti u neko dogledno vreme, za bliskost sa nekim, medjusobnu empatiju solidarnost, itd potrebni su pre svega medjusobno razumevanje (sposobnost da se nekad stvar pogleda i iz nečijeg tudjeg ugla), tolerancija, strpljenje a toga ovde nema ni na vidiku, jer za tako nešto potrebna je promena kompletne percepcije, sistema vrednosti, promena pogleda na svet i okolinu i dosta rada na sebi a nažalost za tako nešto nema ni volje (koja je preduslov za sve i bilo šta) jer ljudi su previše primitivni,samoživi, lenji i apatični i sve sujetniji i nadrkaniji i uglavnom neguju u sebi samo ono najgore (jer im je tako lakše).

Kada su ove strašne poplave u pitanju malo je...neukusno spominjati režim, potrošačko društvo, kapitalizam.

Mogu režimi da se promene 100 puta, može da se promeni društveno i državno uređenje i... Neki ljudi bi se isto ponašali.

Empatija se danas retko sreće jer su se i ljudi promenili. Sve one vrednosti kao što su dobrota, lepo ponašanje, poštenje, solidarnost i empatija, nestale su.

Ljudi su postali sebični. Obično se u ovakvim situacijama, kada se dešavaju nesreće, vidi ko je kakav čovek ili nečovek.

Obrenovcu, permutovao sam. Preko noći sazidao kuću sa bazenom, audi a8.

Znam otprilike na koga misliš. U toj poplavi obogatili su se pojedinci, što je grozno. Ne znam kako mogu mirno da spavaju.

Kada su ove strašne poplave u pitanju malo je...neukusno spominjati režim, potrošačko društvo, kapitalizam.

Mogu režimi da se promene 100 puta, može da se promeni društveno i državno uređenje i... Neki ljudi bi se isto ponašali.

Empatija se danas retko sreće jer su se i ljudi promenili. Sve one vrednosti kao što su dobrota, lepo ponašanje, poštenje, solidarnost i empatija, nestale su.

Ljudi su postali sebični. Obično se u ovakvim situacijama, kada se dešavaju nesreće, vidi ko je kakav čovek ili nečovek.

Znam otprilike na koga misliš. U toj poplavi obogatili su se pojedinci, što je grozno. Ne znam kako mogu mirno da spavaju.
I još mi u kafani khenja kako vlast krade i pljačka. Težak nemoral naplate mu pdv na to što pljačka.

Isto ko sto spavaji Ovi ratnohuskaci iz 90ih I Jos su na vlasti

Mene to više ni ne iznenađuje. Sve je odavno otišlo u krasni...

Primer 1, Indija: Gomila debila se okupila da snime kako voz prolazi, jednu ženu koja je bila preblizu zakači voz uvuče joj donji deo tela na šine, preseče joj abdomen i odvuče noge, ostane joj samo gornji deo tela. Niko od ovih što snimaju se nije ni cimnuo, čak ni zgrozio, samo su nastavili da snimaju voz... jer je to valjda bitnije...

Primer 2, Kanada: Bašta kafića, 2 stola zauzeta (po 1 muškarac na svakom). Prilazi treći muškarac i puca u jednog, ovaj pada još uvek živ moli za pomoć, muškarac pored njega ni da trepne samo nastavi da pije kafu kao da se ništa nije desilo.

Primer 3, Kina: Ženu na pešačkom prelazu udari auto, ona ostane da leži u bolovima, ovaj što je udario samo je zaobiđe i nastavi dalje, međutim sledeći vozač se ponaša kad se ništa nije desilo i trubi ženi da se pomeri (ova očigledno ne može), njemu dosadi što se ne pomera i samo pređe preko nje. Svi ostali vozači su je ili zaobišli ili poput ovog drugog takođe prešli preko nje.

Back