Zašto je nekim osobama važno mišljenje okoline?

Džudi S

Brišem spam
Moderator
Poruka
7.905
FORUM1.jpg
Nedavno sam pročitala jednu priču iz zbirke priča moje blog poznanice.

" U priči „Nije siva nego smeđa“ devojka sluša svoju patrijarhalnu porodicu. Ponaša se smerno, obučena u smeđu garderobu. Nevidljiva za društvo, jer tako treba da se ponaša prava devojka. I udala se, roditeljima i rodbini dopadao se zet. Živeli su mirnim, običnim životom dok ona slučajno nije upoznala nekoga. Nisu bili kolege ali su se susretali u liftu. Vremenom se zaljubila. Upoznala je šta znače strast i ljubav. Zaboravila je kako se do tada ponašala. Skinula je svoju smeđu i otkrila da je život obojen i drugim bojama. "

-Iz prikaza zbirke priča sa mog bloga

Da li je samo osobama koje su odrasle u patrijarhalnim sredinama važno šta će okolina misliti o njima? Da li se zato neke osobe oblače u sivu ili smeđu odeću koja je neprimetna?

Zašto se neke osobe plaše mišljenja okoline? Da li je to deo našeg mentaliteta?

Foto: Pixabay.com

Da li je samo osobama koje su odrasle u patrijarhalnim sredinama važno šta će okolina misliti o njima? Da li se zato neke osobe oblače u sivu ili smeđu odeću koja je neprimetna?

Zašto se neke osobe plaše mišljenja okoline? Da li je to deo našeg mentaliteta?

Mislim da se ta bojazan od mišljenja okoline dešava i danas, i sama sredina u kojoj neko živi, nije presudna. Nije stvar ni u garederobi.

Nikada nisam volela da budem u trendu, da budem IN. Ali, nije mi mnogo stalo do mišljenja okoline, mišljenja ljudi koje ne poznajem.

Naravno, kada se odlazi na prvi razgovor za posao, garderoba mora biti prikladna. To je neki dress kod oblačenja u firmama.

Osobe kojima je važno šta će okolina misliti o njima su tako vaspitane. Ulogu u tom vaspitanju igra i naš mentalitet.

Sa jedne strane, dobro je poštovati tradicionalne vrednosti koje su se izgubile poslednje decenije.

Sa druge strane, bolje je da osoba ima svoje izgrađeno mišljenje sa kojim, ne mora nužno, da se slaže okolina.

- Pisaću kasnije još, sada želim da čujem i vas 🙂

Zanimljiva pitanja...

Straho od mišljenja okoline često dolazi iz potrebe za pripadanjem i prihvatanjem u društvu. U tradicionalnijim, posebno patrijahalnijim sredinama, društvene norme mogu biti strože, a odstupanje od tih normi mogu biti izazvati osudu ili isključivanje iz istog. U takvim sredinama, ljudi su često pod pritiskom da se prilagode i brinu o tome šta će drugi misliti ili reći.

Međutim strah od misljenja okoline, barem po meni, nije ograničen samo na one ljude koji su odrasli u patrijahalnom okruženju odnosno društvu. Taj strah može postojati svuda (svojevremeno sam imala takav problem), jer je u ljudskoj prirodi težiti prihvatanju i odobravanju. Na globalnom nivou, društvene mreže su dodatno pojačale osećaj da smo stalno pod lupom i često izazivaju strah od osude, što može uticati na nas, naše ponašanje, osećanja, itd...

Po meni, iako je važno brinuti o osećanjima i potrebama drugih, preterani strah od tuđeh misljenja može ograničiti ličnu slobodu, kreativnost i autentičnost. Ključno je pronaći ravnotežu između društvenih normi i individualnih vrednosti, kako bi se osoba osećala ispunjeno bez stalne brige o tome šta drugi misle ili imaju da kažu.

Možda je mladim ljudima važno mišljenje okoline, možda je važan broj pratioca ili lajkova... Mislim da svi dođu u neke zrele godine kada shvate da je najvažnije da živiš svoj život onako kako ti želiš i da si sretan, ispunjen, ostvaren kao osoba a to što drugi misle o nama je njihova stvar i nije nas previše briga... Oni koji imaju mudrosti žive svoj život, oni koji su dokoni žive tuđe živote...

Poslednja izmena:
Ja sam uvek ziveo svoj zivot kako mislim da treba.
Nisam se petljao nikome u njegov niti dozvoljavam da se meni petljaju.
Tokom godina mnogi su imali savete a poneki i pametovali.
Roditelji su see znali i naljutiti ali nije me bilo briga.
Uvek sam terao stvari na moju vodenicu tako da se izrazim i ne zalim uopste.
Slepa poslusnost je OK donekle dok si dete.
Posle dodje vreme da se suocimo sa svetom...a on je daleko od bajki i pricca.
Zato je dobro icci svojim putem i ne obazirati se mnogo natrag.
Proslost ne mozemo da promenimo, ali buducnost mozzemo itekako.

Back