Zašto je lakše LOŠE nego DOBRO

bezibre!

Poznat
Banovan
Poruka
8.923
Ljudskom psihom pobnajviše dominiraju starhovi, sujeta i kompleksi
AKo ništa ono strah - je dominantna ljudska emocija i kočnica
ako je on u manjoj meri tu je ogromna sujeta i ego - uglavnom bez pokriće
kompleksi su proizvodi straha

zašto je lakše skliznuti u uplašenost, nemir, nesigurnost, loše emocije

nego pronači mir, stabilnost, smisao, ljubav
u meri taman i zauvek

u meri taman i zauvek
Ko kaze da je lakse?Pa,nisu valjda svi mazohisti:per:
To se dogadja bez volje i namere,svako ljudsko bice bi zelelo da bude zdravo,zadovoljno i srecno:) sem bolesnika koji nisu svesni ni sebe,a ni okoline:(

u meri taman i zauvek
Jer je za dobro potreban trud.. :)

u meri taman i zauvek

его се плаши.
лоше је неуспело, добро склад.
склад није сујета.

Sigurno nije lakse, nego su takve okolnosti da je lako skliznuti. Da su okolnosti drugacije i bolje od ovih onda bih lakse bilo "skliznuti" u sklad.

Ako ja imam normalan i zdrav zivot, psihicki, mentalno i socijalno ispravan, sa ljudima s razumevanjem i ljubavlju, tesko da cu moci dalje da odlutam. Ali je isto tako i sa druge strane.

U snazi i mudrosti individue je da odskoci od sredine. Bogonadahnutost je najlsigurniji put. Zelja za postizanjem moralnih vrednosti kakve nam je Gospod dao.

Kada propadas kroz rupu i sve sto vidis oko tebe je tama, lako se covek preda i postane i sam deo te rupe. Ali ako postoji tracak nade iznad nas, kruzic svetlosti koji neprestano gori, daje coveku snagu da se bori

u meri taman i zauvek

Jos jedna neosnovana generalizacija...cenim, bice ovo vrlo posecena tema, takve su ovde omiljene.

Čovek (Duša) je na putu duhovnog razvitka, iz nižih stanja svesti u kojima dominiraju one stvari o kojima je u uvodnom postu rečeno, ka višim stanjima svesti u kojima je sve manje tih negativnosti. Za taj proces duhovnog izrastanja potrebno je sticati iskustva ali i ulagati dodatni napor - baš ono što čovek želi izbeći. Viša stanja svesti iziskuju veću odgovornost, trud, rad, zalaganje.
Jedna od najvećih zabluda čoveka je da veruje da je sreća u životu bez rada i obaveza i tako zapada u sami glib života. Srećan život ne dolazi ni iz bogatstva ali dolazi iz procesa stalnog davanja od sebe i to najmanje onoliko koliko uzima od života.
Najviša stanja svesti kojima čovek teži ne obiluju ovim pošastima (pomenutim i nepomenutim).
Svest je duhovne prirode a primarni zadatak religije (mada su one to izgubile iz vida) jeste da pouče čoveka kako da uspešnije živi život i kako da ekspandira svoju svest a sa time nadraste negativne pasije uma, strahove, depresije i ostala teža unutarnja stanja.

Lose je lako napraviti kad je opsti moral vrlo nizak, kao sto je kod nas sada slucaj. Lakse je ukrasti nego zaraditi, nekoga opanjkavati nego se istaci nekom vrlinom. A sve to opet nije odlika drustva koje je zdravo, optimisticno i koje napreduje (ka onome sto ono smatra da je dobro).

Sasvim druga stvar je sto smo svaki dan po ceo dan bombardovani sa slikama losih dogadjaja - neki to zovu 'vesti'.
Pa kada ste culi da je neki Pera mirno spavao, poljubio zenu kad se probudio, mirno otisao na posao jer nije bilo guzve na putu, u radnoj atmosferi odradio radno vreme, zadovoljan se vratio kuci, veselo slusao sta su deca uradila taj dan u skoli, pogledao dobar film (ili otisao u pozoriste) i zadovoljan otisao na spavanje znajuci da je sa porodicom isplanirao lep izlet za vikend.

Posle dovoljne kolicine bombardovanja zdrave pameti glupostima - ona popusti... Sto opet dovodi do vrlo niskog morala. Dovodi do toga da nam je uvek neko drugi kriv, bilo sta da je u pitanju - sto je samo po sebi glupost, pa i kontradikcija. Pa ako smo mi sami tako pametni - pa kako smo dopustili da neko drugi odlucuje umesto nas?!?
Pogledajte samo Amerikance. Njih su vec i pre 'sredjivali', ali u ovih 10 godina tu ih tako isprogramirali da na slovo 't' a kamoli na rec 'terorizam' totalno popanice i usled toga opravdavaju razaranje zemalja koje ne mogu ni na karti da pokazu, za koje ne znaju da li tamo zive belci, crnci ili neki treci...

Lose je lako napraviti kad je opsti moral vrlo nizak,

Sasvim druga stvar je sto smo svaki dan po ceo dan bombardovani sa slikama losih dogadjaja -

Platane,
tvoje reči su zgodne za nadovezivanje diskusije i produbljivanje iste.
Društvo u celini će uvek oscilovati izmedju izgradjenog i srušenog morala i dobro bi bilo da društvo u celini bude svesno toga te da svojim svesnim delovanjem spreči takve oscilacije. Medjutim, to podrazumeva duhovno dobro izgradjeno i u priličnoj meri stabilno društvo.
Suština je da mi nikada ne možemo uslovljavati svoja dela i svoj odnos, stavom i moralom društva u celini. Nezavisno od tendencije društva mi smo kao jedinka uvek u obavezi da istrajavamo u onim i onakvim delima koja će biti slika naše visoke unutarnje etičnosti. Hoću reći da, svi ljudi mogu juriti i iz razbijenog trezora odnositi novac ali ja na to nemam pravo, Nemam jer se od mene očekuje, zato smo se i rodili, da shvatim da je činjenje dela iz najviše pozicije etičnosti primarna stvar.
Onda, ako to shvatimo i ugradjujemo u društvo vrlo je verovatno da će broj ljudi sa takvim odnosom rasti sve dok jednoga dana to ne zaživi kao opšte pravilo. Tu ne treba biti fanatik već treba oslušnuti svoja najdublja osećanja šta će nam reći.

Tačno je da čovek svakog podneblja pa i ovog mora postati svestan da se što više distancira od dnevno-populističkih vesti ako želi živeti ispunjenije, smirenije i srećnije. Takodje, neophodno je da tu svest ugradi u politiku javnih medija kada je u pitanju način sastavljanja vesti i programa.
Njihova jagma za golim novcem čini da zanemaruju činjenicu da time ruiniraju samo društvo. Kao u prvom slučaju i ovde ne možemo očekivati da drugi to shvate ali smo mi lično u obavezi da to sagledamo i da nadjemo lični način zaštite i relaksiranijeg življenja.
Sreća je ipak da život uvek ima leka za sve samo ako smo voljni potražiti ga i prihvatiti.

Poslednja izmena:
Ko kaze da je lakse?Pa,nisu valjda svi mazohisti:per:
To se dogadja bez volje i namere,svako ljudsko bice bi zelelo da bude zdravo,zadovoljno i srecno:) sem bolesnika koji nisu svesni ni sebe,a ni okoline:(

Cika krle je u pravu, zlo je prijemcivo, a ljudi navikli na lose prosto se utrkuju kome ce biti gore, mazohisticki, ali duhovno pomaze da se doceka sledece zlo. Stvar je u tome sto ljudi ne ocekuju dobro, pa se spremaju samo za zlo. Nije opravdano , ali je zivotno provereno.

Platane,
tvoje reči su zgodne za nadovezivanje diskusije i produbljivanje iste.
Društvo u celini će uvek oscilovati izmedju izgradjenog i srušenog morala i dobro bi bilo da društvo u celini bude svesno toga te da svojim svesnim delovanjem spreči takve oscilacije. Medjutim, to podrazumeva duhovno dobro izgradjeno i u priličnoj meri stabilno društvo.
Suština je da mi nikada ne možemo uslovljavati svoja dela i svoj odnos, stavom i moralom društva u celini. Nezavisno od tendencije društva mi smo kao jedinka uvek u obavezi da istrajavamo u onim i onakvim delima koja će biti slika naše visoke unutarnje etičnosti. Hoću reći da, svi ljudi mogu juriti i iz razbijenog trezora odnositi novac ali ja na to nemam pravo, Nemam jer se od mene očekuje, zato smo se i rodili, da shvatim da je činjenje dela iz najviše pozicije etičnosti primarna stvar.
Onda, ako to shvatimo i ugradjujemo u društvo vrlo je verovatno da će broj ljudi sa takvim odnosom rasti sve dok jednoga dana to ne zaživi kao opšte pravilo. Tu ne treba biti fanatik već treba oslušnuti svoja najdublja osećanja šta će nam reći.

Tačno je da čovek svakog podneblja pa i ovog mora postati svestan da se što više distancira od dnevno-populističkih vesti ako želi živeti ispunjenije, smirenije i srećnije. Takodje, neophodno je da tu svest ugradi u politiku javnih medija kada je u pitanju način sastavljanja vesti i programa.
Njihova jagma za golim novcem čini da zanemaruju činjenicu da time ruiniraju samo društvo. Kao u prvom slučaju i ovde ne možemo očekivati da drugi to shvate ali smo mi lično u obavezi da to sagledamo i da nadjemo lični način zaštite i relaksiranijeg življenja.
Sreća je ipak da život uvek ima leka za sve samo ako smo voljni potražiti ga i prihvatiti.

Nekako sam ipak stekao utisak da opsti moral (i kultura, vera) moze mnogo da utice na pojedinca. Nemci su posle Drugog svetskog bili bukvalno sruseni. Velika vecina nas je videla samo jedno bombardovanje, pre 12 godina - ali to nije bilo nista u poredjenju sa onim sto su Nemci pretrpeli. Ali oni nisu pali u ocajanje, oni su znali tada kao i dan danas da sama vrednoca moze da ih spasi. I ne da ih je spasila nego su opet sila na maksimumu.

Kod nas se taj deo nekako izgubio. Mi nismo bili poznati bas kao najvredniji, ali daleko od toga da smo bili poznati kao lencuge.

Ne shvatam zasto neki od nas imaju stalnu potrebu da nesto muvaju, muljaju... Ako pitas nekoga da ti pomogne, pa taj kaze, pa sutra, pa iduce nedelje pa ovako pa onako... Pa reci kao covek da ne mozes, ne znas (pa cak i da neces) - i daj sansu da se pomoc potrazi na nekom drugom mestu. Sto bih se ja naljutio ako neko ne moze da mi pomogne? Pa mogu da budem u zabludi da neko moze, sta ima veze? Pitam dalje i resena stvar.
Drugi aspekt je da se stalno izbegava placanje poreza - a onda ti isti grakcu da hoce besplatan prevoz, pa lecenje, pa skolovanje, pa 'oce debele penzije... E pa ne moze - prvo "sejes" pa posle "zanjes".
Sve sto sada imas i mislis je rezultat necega od pre.

Logicna pretpostavka tolike zelje za muvanjem je licna nesigurnost. Misljenje da ako se cela okolina "spusti" da ce taj neko da se izdigne - ali nece. Istina je da se nece pomaci ni milimetar a da ce da bude okruzen vrlo ljutom okolinom i da ce vrlo brzo da bude doveden tacno na prosek.
U igri gadjanja blatom nema onih koji ce da zavrse igru neukaljani.

S kog neba si ti pao? Aj , s Marsa je ok to mu dodje kao prezivljavanje za pola potrosacke korpe, ali kad padnes s neba onda ti nije jasno ko koga vara i laze. Ako nisi znao ovde drzava vara, a narod placa dok moze, kad ne moze prestane da placa. To sto lopov napravi zakon po kome moze legalno da uzima iz te kase ne znaci i da je legitimno. 'El ti jasno, malo?

Nekako sam ipak stekao utisak da opsti moral (i kultura, vera) moze mnogo da utice na pojedinca. Nemci su posle Drugog svetskog bili bukvalno sruseni...... oni nisu pali u ocajanje, ...

... Mi nismo bili poznati bas kao najvredniji, ali daleko od toga da smo bili poznati kao lencuge.

Ne shvatam zasto neki od nas imaju stalnu potrebu da nesto muvaju, muljaju... Ako pitas nekoga da ti pomogne, ...
Drugi aspekt je da se stalno izbegava placanje poreza - a onda ti isti grakcu da hoce besplatan prevoz, pa lecenje, pa skolovanje, pa 'oce debele penzije... E pa ne moze - prvo "sejes" pa posle "zanjes".
.

Dopala mi se primedba u vezi Nemaca. Sličn se može reći i za neke druge.
No, suština toga leži u jednoj drugoj pozadini.
Grupe, države ili nacije formiraju svoju vlastitu grupnu svest koja funkcioniše kao zasebni entitet ili biće. Taj grupni entite egzistira na duhovnom nivou i može biti vidjen unutarnjom vizijom. Jednom oformljen nastoji da održi svoje vlastito preživljavanje na instinktivnoj osnovi poput humanog bića. Ono nastoji da se odupre promenama, pošto promena preti njegovom preživljavanju kao fiksiranoj misaonoj-formi.
Takav entitet ili grupna svest na čoveka kao jedinku deluje iz oblasti podsvesnog i tako jedinka nastoji da se uklapa u celinu.
Nemci su izgradili jedan takav entitet koji ih uvek vodi i nosi dalje.

Druga podneblja ili države to nemaju, odnosno nemaju svoju kolektivnu svest (entitet) sa takvim karakteristikama. Entite ovog podneblja kaže pojedincu "Polako, nemoj raditi više od drugih, država će ti dati sve što ti treba..."
Kada se čovek ovog podneblja otisne u neku drugu zemlju, recimo Nemačku, onda onaj kolektivni entitet počinje delovati i na njega i on iskazuje iste radne kvalitet kao i sami Nemci.
Zato i jeste poznato da ti isti ljudi onog trenutka kada predju granicu ove zemlje u dolasku na odmor, odmah počnu ispoljavati iste kvalitete kao i ovaj ovdašnji. Tamo su bili disciplinovani i čuvali su okolinu ali ovde odmah na sve to zaborave i budu kao što su i bili.
Ovo govori o nećem podsvesnom a ne o stvarno promenjenoj svesti čoveka sa prelaskom granice. Jer, svest osobe se daleko sporije menja i ona gradi unutarnju etičnost koja se ispoljava u našim načinima spoljašnog ophodjenja, ponašanja...

U ovoj zemlji je muljanje polako ulazilo u grupnu svest (zejednički entitet) i najbolje se ukorenilo kod duhovno nedovoljno zrtelih pa oni to vide sasvim normalnim i moralnim. Drugi, koji su odmakli ili nadrasli taj nivo svesti, prestali su uklapati se u takvu prosečnost.
Duhovni razvitak traži od pojedinca punu odgovornost za njegovu ličnu egzistenciju. Medjutim, grupna svest mu kaže nešto drugo, "Država treba da te hrani...zar ne?"
Grupna svest se menja jako sporo i jako teško naročito ako je ta promena ka višim nivoima ka višim stanjima svesti i etičnosti.
Postoji zapis o eksperimentu pod nazivom, "Stotinu majmuna" koji dobro ilustruje ovo o čemu govorimo. Ali o tome drugom prilikom.

Poslednja izmena:
Zato što "dobro" zahteva mnogo više truda; često se ne čini naročito dobro spočetka; i, uostalom, "loše" je slađe.

Svi smo samo ljudi - čak i lude ubice, kanibali i pedofili - a ostale stvari ne valja uopštavati.

Postoji dobro i loše za svakoga, a samo da vidim koji je toliki majčin frajer da se usudi trvrditi kako je upravo njegov sud u kamen uklesan, i jedini merodavan.

Jer, takav je samo budala, i ništa drugo; bez obzira kakvu krunu profesionalnog znanja poseo na kretensku glavu. Ima znanja i znanja; a većina profesionalaca, moj do moga.

"Loše" je ponekad lakše samo zato jer samo ti uviđaš da je "dobro". I obrnuto.

Ponekad, znaš.

u meri taman i zauvek

otkud ti sad pa to da je tako lakse?

Odlično pitanje, odlična tema.
Tačno je da je lakše. Ne bih znao pouzdano da kažem da li to proizilazi iz ljudske racionalizacije ili možda kontra tome iz ljudskog siromašnog duha.
S jedne strane, čovjek, još naročito ako je sklon pesimizmu, racionalno razmotri neke stvari i pada u očaj, tugu, itd dešavalo mi se X puta.
S druge strane, čovjek koji ima bogat duhovni svijet nikada neće dozvoliti da ga obuzme negativna emocija, već će živjeti u tom svom bogatom duhovnom svijetu. Umjeće da i protiv razuma ubjedi sebe u neke stvari da ne bi došlo do unutrašnjeg kidanja.
Ja više vjerujem u ovo drugo, jer nema mnogo mentalno jakih osoba koje će uspjeti da se suoče sa životnim turbulencijama. Međutim, vremenom se formiraju odbrambeni mehanizmi, čovjek do 50-e godine emocionalno oslabi i ostane samo gola misao.
Kao mladi ljudi (pogotovu tinejdžeri) skloni smo da se vrlo lako prepuštamo negativnim emocijama, naročito tuzi. Nakon kidanja, duboke unutrašnje povrijeđenosti čovjek će ponovo da ustane i nauči kako da se bori sa tim. Kad čovjek dođe do dna, tek tada donosi bitne odluke i mijenja svoj život.
Najgora stvar ubjedljivo je što čovjek nauči sve to kad mu najmanje znači: uči sve do starosti, i kad bi takvo znanje trebalo da primjeni on ne može, jer jelte, život se privodi kraju.

u meri taman i zauvek

... strah je korisna ljudska emocija koja upozorava ličnost da nešto ne funkcioniše kako treba te aktivira na pronalaženje adekvatnog riješenja ...
Osnova ljudskog psihičkog života je stanje dinamike, tako da su taman i zauvijek samo ljudska vlastita psihička idealizacija ..
..Sujeta i kompleksi su neadekvatno riješeni konflikti
... zašto je lakše potisnuti konflikt? .. jer ljudi strah poistovjećuju sa gubitkom, a ko voli da gubi ...
..pogrešan odnos ljudi prema vlastitom strahu i strahu uopšte dovodi ljude do stanja da ne biraju sredstva da ga se riješe (što se vrlo dobro iskorištava..) ..postoji tradicionalni i kulturološki odnos prema strahu, stigmatizacija straha uopšte, generalizacija uplašenog čovjeka, a zatim i projekcija straha koja težnjom da se uništi tuđi strah ustvari želi umiriti svoj ...
..dokle god vlada nerazumjevanje vlastitih emocija kao i tuđih i pokušaj rješavanja istih na silu emocije kao i ljudi se mogu djeliti na loše i dobre ... vrijedne života ili ne ...

Back