Quantcast

Zašto je izmišljena istorija o doseljavanju Srba na Balkan?

Mrkalj

Elita
Moderator
Poruka
21.072
Još jedan razlog zašto je istorija Slovenskog Juga morala biti istorija novodoseljenih u 7. veku

Razlog je u kompleksu koji sobom nose svi romanski narodi, posebno Francuzi, koji su svoju predromansku kulturu gotovo potpuno izgubili pred dominantnom romanskom. Isto se desilo u Španiji u u Portugalu. Takav razvoj događaja doveo je do odbijanja da se poveruje kako je kultura Srba, koji su živeli u neposrednom dodiru sa Rimljanima bila dovoljno razvijena i otporna na romanske asimilatorsko-"civilizatorske" uticaje.
 

Mrkalj

Elita
Moderator
Poruka
21.072
Još jedan razlog zašto je istorija Slovenskog Juga morala biti "istorija novodoseljenih u 7. veku"

1. Nemci i drugi Germani. Potreba nametanja Južnim i Zapadnim Slovenima podstanarskog mentaliteta - "ćuti tu gde si jer nemaš istorijsko pravo tu da budeš". Nametanje ovakve ideologije Južnim Slovenima u sklopu je trajne nemačke politike Drang nach Osten.

2. Rusi i drugi Istočni Sloveni. Osim dominacije nemačkih lingvista i istoriografa u ruskoj istoriografiji, Rusi postojećom istoriografskom paradigmom dobijaju autohtonost na svom državnom prostoru, tj. neograničeno istorijsko pravo na svoju državnu teritoriju.

3. Francuzi i drugi poromanjeni narodi. Razlog je u kompleksu koji sobom nose svi romanski narodi, posebno Francuzi, koji su svoju predromansku kulturu gotovo potpuno izgubili pred dominantnom romanskom. Isto se desilo u Španiji i u Portugalu. Takav razvoj događaja doveo je do odbijanja da se poveruje kako je kultura Srba, koji su živeli u neposrednom dodiru sa Rimljanima, na Balaknu, bila dovoljno razvijena i otporna na romanske asimilatorsko-"civilizatorske" uticaje.

4. Bugari i Hrvati. Naše prve komšije zdušno se trude da što bolje istoriografski potkrepe tzv. predslovenske narode Balkana; Bugari - "Tračane", a Hrvati - "Ilire" kako bi fasifikovanjem prikrili prisustvo balkanskih Srba pre njihovog doseljavanja čijim su delovima zagospodarili. Svest o prethrvatskim i predbugarskim Srbima koji su kasnije pobugareni, a pohrvaćeni tek na pragu 20. veka, politički bi destabilizovala ove nacije na duže vreme.

Budući da su Hrvati u zajedničkoj državi vodili glavnu reč u istoriji od kada je Jugoslavija nastala, njihov pritisak samo je nastavio nizbrdo da gura kamen koji je počeo da se kotrlja kada je kralj Milan potpisao tajne sporazume sa Bečom u sklopu Berlinskog kongresa o tome da Srbija neće voditi anti-austrijsku propagandu u šta se ubrajala i srpska istorija.

Današnji srpski istoričari slede ove negativne jugoslovenske istoriografske tekovine po inerciji i glasno viču na svakog ko im skrene pažnju da prave grešku. Proglasiti nekoliko generacija srpskih istoričara onim što i jesu, budalama, biće jako teško.
 
Poslednja izmena:

Slaven777

Buduća legenda
Poruka
41.612


Top