Zašto? Zašto je hrišćanstvo jedina potpuna religija?
Jedno je reći: "Ja verujem da je hrišćanstvo jedina prava religija", a sasvim drugo TVRDITI: "U globalu jedino je Hriscanstvo potpuno kao religija. "
У Христовом учењу ми смо позвани да наследимо Царство Божје, царство својих мисли. Да би смо наследили Царство, ми треба да научимо да владамо својим мислима, својим телом и својим духом. Да би то постигли ми морамо да изменимо лоше навике и лоше мисли а да њихово место поставимо нове добре. То је процес у коме ми изграђујемо своју личност и карактер кроз уздизање у врлинама. Господ је рекао да ко буде чинио оно што је он говорио да треба чинити, разумеће је ли ова наука од Бога.
Дакле разумевање долази са чињењем добрих дела, са љубављу према ближњима. Ту имамо и одговор зашто интелектуалци не разумеју хришћанство, они не чине већ покушавају интелектуално да схвате, да прочитају из књига из Библије, а то тако не може. Од људи се та информација није могла добити, то је само онај ко је створио човека и његов ум могао да изнесе. Творац зна да кроз чињење долази до промене ума и у њему почињу да се рађају другачије идеје. Зашто је то тако? Наш ум увек брани оно шта радимо, ако чинимо зло, наша савест ће нас опомињати да грешимо и ми ћемо у свом уму банити и оправдавати своја зла дела, А ако чинимо добро прогањаће нас наш интелект говорећи нам да ћемо пропасти чинећи добро. Причаће нам како нас други искориштавају због наше доброте и сличне ствари. И ако смо доследни да чинимо добро ми ћемо у својим мислима морати да бранимо своја дела пред нападима нашег интелекта нашег ђавола. Бранећи се од напада интелекта у нашем уму ће се рађати нове идеје и мисли и полако заузимати место старих лоших мисли којима нас је интелект нападао. Са новим мислима пуним љубави ми ћемо имати лепа осећања која ће заменити лоша осећања кој су долазила са мислима које су долазиле од нашег интелекта. У Исламу и Јудаизму постоје десет заповести у облику закона који се мора чинити, док у хришћанству ми не морамо то чинити него смо позвани да од своје воље ради љубави чинимо то. А човек постаје оно шта од своје воље чини јер само у том случају долази до промене ума. У случају као што је у Јудаизму и Исламу где се закон мора вршити, људи то чине по заповести а не од своје воље и не долази до промене ума. Будизам чак и не познаје морални закон тако да до промене ума покушава се доћи кроз медитације,али због недостатка дела љубави која би дошла од слободне воље онога ко чини нема правог разумевања духовног света.