Зашто је десница глупа?

Kao sto sam i mislio da si nepismeni idiot, ja rec u svom eseju nisam napisao protiv levice, vec protiv gradjanske opcije, odnosno onoga sto ti je istopilo to malo mozga sto imas. I jos sam govorio o modernoj politickoj istoriji, dakle ne o 45toj godini (...)
Kада се каже "модерна историја" мисли се на све после Француске буржоаске револуције, а термин "савремена историја" означава све до 80 година уназад.
Нема одвратније појаве на политичким форумима од политички неписмених, а уображених скрибомана попут тебе.

Poslednja izmena od moderatora:
Kao sto sam i mislio da si nepismeni idiot, ja rec u svom eseju nisam napisao protiv levice, vec protiv gradjanske opcije, odnosno onoga sto ti je istopilo to malo mozga sto imas. I jos sam govorio o modernoj politickoj istoriji, dakle ne o 45toj godini kada je jedina prava levicarska revolucija u Evropi bila u SSSR a sve ostalo je samo podela zone uticaja nakon Drugog svetskog rata koju su dogovorili na Jalti i onim susretima Cercil, Ruzvelt i Staljin. Pa je tako tadasnja Jugoslavija stavljena pod sferu uticaja SSSR sto je podrazumevalo komunizam, Grcka je stavljena pod sferu zapada sto je podrazumevalo eliminaciju komunistickih elemenata. Dakle ne revolucija, vec podela zona uticaja nakon Drugog svetskog rata, probaj da to utisnes u lobanju, kada mozga vec nemas.

A cak i ta klasicna komunisticka/socijalisticka levica je popularnija kod obicnog coveka od te tvoje gradjanske/liberalne opcije, koja bi trebalo u teoriji da je naklonjena levici. Ziv primer je SPS, stranka koja je nacionalna, levicarska (naravno u teoriji) i koja je kao takva sa podrskom podjednakom koju uziva ostatak ostataka on DS opizicije podeljene u desetine fragmenata, a koju ti podrzavas.
Danas te tvoje opcije lažu kao niko do sada... I termin popularnije više važi za botove hunte...vas desni sektor.

Kakva su tvoja razmišljanja o levičarskoj vladi Lukašenka i Čaveza?

Ne misliš da je malo čudno što vi radikali obožavate sve komuniste sveta, a lažno se prodaješ kao vorior protiv leve opcije.

O Jami, pa tebe razmislja sta ja mislim o tome. Zanimljivo. I Lukasenkova i Cavezova vlada su populisticke. Postoji i levi i desni populizam. I nasa vlada je delimicno populisticka i u mnogim drugim zemljama je slicno gde ne postoje neke duze demokratske tekovine i izgradjene institucije.

Populizma ima i na levici i na desnici, mi smo kroz istoriju iskusili obe strane. Populizam je inace jedno od orudja u rukama politicara. Problem je taj sto se ta laka populisticka resenja i olako data obecanja tesko ostvaruju kada populisti dodju na vlast.

U krajnjem slucaju, to mozda i nije problem samo po sebi, jer zamislite sta bi bilo u nasem slucaju da je drzava poslusala Vuka Draskovica i pocela da isplacuje 1.000 maraka penziju u ono vreme ili da daje po 1.000 evra gradjanima za Dinkiceve obveznice, ili da pod Tomom NIkolicem zvanicno proglasimo okupaciju Kosmeta i budemo prava Severna Koreja na Balkanu.

Problem nastaje kada neko populisticka obecanja pokusa da sprovede u praksi. E u tom slucaju imamo Juznu Ameriku. Iz budzeta se stipendira sve, podize se kvalitet zivota naroda,pravilnija raspodela novca, to je tacno, ali ako ekonomija nije dovoljno jaka da to podrzi, kao sto najcesce nije, onda je pitanje samo kada se desava kolaps sistema i bankrot. I to je i kod Caveza odnosno Madura, gde je obaranjem cene nafte drzava drasticno osiromasila, isto je u Argentini koja bankrotira vec ko zna koji put u istoriji isto je i u nekim drugim drzavama..

Dakle taj levicarski i desnicarski populizam, je opasan ako ta obecanja pocnu da se sprovode u praksi. A razlog je jednostavan, lepa obecanja i laka resenja u realnom zivotu su neostvariva.

Naravno to ne znaci ni da desnicarski populizam prolazi. Pokusali brazilci da snagu ekonomije dokazu organizacijom olimpijskih igara i svetskim prvenstvom u fudbala. Obecali pobedu u ratu sa kriminalom, ciscenje i pacifikovanje favela. Upozoravali ih ljudi da je sve to preskupo i da je nemoguce odrzati. Nisu slusali. Danas imaju sunovrat ekonomije,duga, ekonomske krize, kriminala itd itd itd itd….

Сељачино када се каже "модерна историја" мисли се на све после Француске буржоаске револуције, а термин "савремена историја" означава све до 80 година уназад.
Нема одвратније појаве на политичким форумима од политички неписмених, а уображених скрибомана попут тебе.

Mogu da smislim makar jednu odvratniju pojavu, upravo sam je citirao. Ljubi te brat, popi na vreme lekic i sve ce biti lepo.

Сељачино када се каже "модерна историја" мисли се на све после Француске буржоаске револуције, а термин "савремена историја" означава све до 80 година уназад.
Ne zna on da si ti bot neke rusofilske komunisticke stranke...

Kада се каже "модерна историја" мисли се на све после Француске буржоаске револуције, а термин "савремена историја" означава све до 80 година уназад.
Vidiš kako lijepo sebe opisuješ.

Back