U Španiji živi 9 miliona stranaca. Desnica preti

U Spaniji sam bio samo turisticki dvared (jednom Barcelona i Loret de Mar jos u vreme pokojne SFRJ i drugi put u Madridu/Salamanci pre 3 godine) i imam povrsna saznanja iz te drzave. Evidentno je da je njima za tih 30+ godina stvarno ekstremno skocio standard ali isto tako obojenih stanovnika na ulici je drasticno vise. Takodje je prisustvo engleskog jezika drasticno skocilo, prvi put sam pri boravku tamo u restoranu ili na ulici cesto se sporazumevao uz pomoc par reci engleskog koje su govorili a vise rukama i njihovim nasumicnim postupcima (u stilu narucis jedno a donesu ti nesto drugo, pitas za ulicu a oni se nasmese i masu rukama levo desno..), pre 3 godine apsolutno svi su govorili engleski, cak i konobari koji su bili iz Ekvadora ili Mauritanije.

Meni je ta drzava samo za neki turisticki odlazak, ima se sta videti, sta pojesti, naodmarati na suncu i plazi, imaju sjajne muzeje i galerije, arhitekturu.. ali nekako mi njihov mentalitet i ta gomila, bas gomila imigranata od kojih pomalo zazires ne deluju kao idealno mesto za zivot. Sto nam kolega @Leptir_NL rece ocekujes da te neko izdzepari ili orobi dok kazes keks. U bas nijednoj zapadnoj zemlji se nisam osecao tako nesigurno, mozda jedino u Rimu u kraju oko Termini stanice gde nocu nije preporucljivo provoditi vreme. Plus sto su vrucine u toj zemlji meni nepodnosljive, ja sam nekako covek vise severnijih krajeva, dovoljno mi 2 nedelje zarkog mediteranskog sunca pa da pobegnem odatle, 30C za mene je granica za normalan zivot.

Back