Zasto je covek drustveno bice?

Lollol

Poznat
Poruka
9.450
Svi smo to culi, "covek je drustveno bice" a moje pitanje je zasto je covek drustveno bice? :think:

Razmisljam tako o nekim malo ekstremnijim primerima, tipa zatvorsko okruzenje, najveca kazna tamo nekom je da ga stave u samicu.
Po toj logici, ljudskom bicu je teze da bude samo i izolovano, nego da bude okruzeno ubicama i ljudima koji ga mogu ubiti a da ne trepnu bez nekog prevelikog povoda.

Koliko zapravo ljudima trebaju drugi ljudi i zasto, i zasto ljudsko bice teze podnosi izolaciju i manjak kontakta nego da bude okruzeno kao u mom primeru sa ubicama i potencijalno opasnim ljudima?

Svi smo to culi, "covek je drustveno bice" a moje pitanje je zasto je covek drustveno bice? :think:

Razmisljam tako o nekim malo ekstremnijim primerima, tipa zatvorsko okruzenje, najveca kazna tamo nekom je da ga stave u samicu.
Po toj logici, ljudskom bicu je teze da bude samo i izolovano, nego da bude okruzeno ubicama i ljudima koji ga mogu ubiti a da ne trepnu bez nekog prevelikog povoda.

Koliko zapravo ljudima trebaju drugi ljudi i zasto, i zasto ljudsko bice teze podnosi izolaciju i manjak kontakta nego da bude okruzeno kao u mom primeru sa ubicama i potencijalno opasnim ljudima?

ja da nemam drustvo propricala bi sa izmisljenim drugarima...:lol:
inace usamljenost,al opet ima ljudi koji su srecniji sami,al opet i njima su potrebni bar neki minimalni kontakti....

Због тога што му је урођено да буде друштвено биће. Као мравима и пчелама, нећеш наћи усамљеног мрава који егзистира сам од себе. Само човек није као мрав, јер се води разумом углавном, па може да изабере да буде и сам самцат.
Ради се о опстанку. Сам не можеш опстати, док у заједници можеш. То заправо и није карактеристика човека, већ великог броја животињских врста а највише сисара.

- - - - - - - - - -

Мада, питам те колико је данас човек друштвено биће? Сви знамо да је данашња западна култура индивидуалистичка, па самим тим се човек често затвара у своја четири зида са породицом и 2-3 пријетаља и познаника.

Ne važi to samo za ljude. Većina životinja traži društvo, ako nema svoju vrstu onda se neretko prkiloni drugoj. Čopori, jata i krda imaju veću šansu da prežive tj preživljavali su a oni koji su bili po prirodi samotnjaci su nestali u evoliciji jer nisu imali potomstvo. Bili su pojedeni ili ubijeni.

Ne važi to samo za ljude. Većina životinja traži društvo, ako nema svoju vrstu onda se neretko prkiloni drugoj. Čopori, jata i krda imaju veću šansu da prežive tj preživljavali su a oni koji su bili po prirodi samotnjaci su nestali u evoliciji jer nisu imali potomstvo. Bili su pojedeni ili ubijeni.

Или су еволуирали у друштвенију врсту.

Еволуција.
Ми смо јадно слаби, звери из породице мачака и паса нас као усамљенике убијају с лакоћом.
Можемо да се одбранимо само као мноштво, а и само у већем броју способни смо да реализујемо наше главно преимућство, интелигенцију.

Dali ste odlicne primere iz biologije, copor ima vecu sansu da uspe nego pojedinac, i to je potpuno tacno, ali ne zivimo vise u coporima (iako tehnicki oni postoje, bar neke, "prefinjenje" varijante). Vise sam mislio zasto coveku psihicki trebaju drugi ljudi, ako izuzmemo da je opstanak u grupi laksi, jer ipak nasa svakodnevnica nije surova kao u vreme pecinskog coveka.

Da se vratimo na primer zatvora iz mog uvodnog posta. Zasto je veca kazna za nekog ko je u zatvoru (tipa ubio coveka u samoodbrani, opalio pistolj slucajno ili sta vec) da bude zatvoren u samici, nego da bude okruzen drugim ubicama? Zasto psiha coveka teze podnosi samocu i izolaciju nego drustvo kriminalaca, ubica i ostalih sociopata?

Logicki gledano, sansa za sukob je daleko manja u izolaciji nego kada je neko okruzen kriminalcima, ali opet, veca kazna je ta izolacija nego drustvo opasnih ljudi? Zasto?

Kazu da se radi o instinktu, nagonu, najvjerovatnije radi opstanka vrste..Nije kod svakoga taj nagon iste jačine..ponekad i osobe kojima ostali nisu potrebni mogu da u kriznim vremenima, zapravo odrade svoju ulogu upravo u ocuvanju vrste..recimo logorasi koji su cutke u kolonama isli u smrt u konc logorima, mirno..njih hiljade i hiljade i milioni naspram mnogo manjeg broja onih koji su ih sprovodili u smrt ... čoporski nagon je mač sa dvije ostrice kao i sve ostalo... istovremeno odlucuje o drustvenim odnosima i zakonima, ali upravo je zbog svog coporskog karaktera vrlo ogranicen...

Dali ste odlicne primere iz biologije, copor ima vecu sansu da uspe nego pojedinac, i to je potpuno tacno, ali ne zivimo vise u coporima (iako tehnicki oni postoje, bar neke, "prefinjenje" varijante). Vise sam mislio zasto coveku psihicki trebaju drugi ljudi, ako izuzmemo da je opstanak u grupi laksi, jer ipak nasa svakodnevnica nije surova kao u vreme pecinskog coveka.

Остаје у несвесном без обзира шта човек рационално мислио. Питање би могло и гласити типа: зашто људи и даље праве децу када нас има ко мишева у сваком делу планете? Или зашто дебели људи и даље ждеру као луди а опстанак им није угрожен глађу?
Ради се о чистим нагонима у оквиру несвесног који управљају са 90% нашег живота, исхрана, пиће, секс, спавање, потреба за чопором, одгајање младунаца итд.

Da se vratimo na primer zatvora iz mog uvodnog posta. Zasto je veca kazna za nekog ko je u zatvoru (tipa ubio coveka u samoodbrani, opalio pistolj slucajno ili sta vec) da bude zatvoren u samici, nego da bude okruzen drugim ubicama? Zasto psiha coveka teze podnosi samocu i izolaciju nego drustvo kriminalaca, ubica i ostalih sociopata?

Logicki gledano, sansa za sukob je daleko manja u izolaciji nego kada je neko okruzen kriminalcima, ali opet, veca kazna je ta izolacija nego drustvo opasnih ljudi? Zasto?

Самица представља као собу где можеш да расправиш сам са собом ако си нешто згрешио у творзи и како би те као опасног затвореника одвукли од других да не би правио још штете и некога повредио. Мислим да то нема везе са казном, већ ради стварања безбедности и тог неког мира у самој установи. А и ако си виђао по филмовима, те самице су углавном мрачне, смрде, нема кревета, нема ВЦ, сереш и пишаш по поду и слично. Мада то зависи од затвора и то шта си учинио. Ако си опљачкао продавницу у Кенији, сместиће те у творза са 20 000 црнчуга који је предвиђен за 2 000 црнчуга. Ако си учинио какав геноцид и неки политичар, можеш добити самицу са компом, тв-ом, одвојеним вц-ом и кабловском.

Уосталом, затвори су и васпитне установе, па тако могу да те васпитавају батинама, мучењем, малтретирањем као у Абу Граибу, негде те стрпају у самицу, негде чистиш ВЦ шоље, негде се смараш и тако.

pa kišavanje slobode je nepodnošljivo
zato zatvor i jeste kazna
a bukvalno lišavanje da si sam u ograničenom mračnom prostoru je uvod u ludilo
pakm slobodan lovek koji može da se kreće i radi šta mu se radi
može da bude i sam i sa nekim
mislim da je ostala ta neka navika da se bude u čoporu
al ako je prevaziđena nužnost čopora
i možeš da opstaneš sam
fizički i mentalno, što da ne
mislim i oni koji kukaju da su sami
ovek ostavruju enki kontak samo se ne povezuju
neko prolaze pored drugih kao pored turskog groblja

ne mora to samovanje da bude uvod u ludilo, mislim moze, ali je zaebano kad se iz samice vratis medju normalne to je isto triki

ko moze da se izbori za to da ne bude drustveno bice on nije ali to je bash dar neki a ostali se krpe
mislim i takvi se krecu na neki nacin medju svetom ali ostanu za sebe
verovali ili ne ta osobina moze da se izgubi i ne preporucujem vam da je izgubite ako imate
nekad je kao manje zlo da iz samovanja predjes u drustvene ali to kad je samotnjak puko nesto
u stvari neka doslednost to je vazno

Poslednja izmena:

da ga stavis da bude sam u palati sa full opremom radije bi bio tu nego sa robijasima,iako je samXD:lol:
al poenta je da ljudi zude za razgovorom radi izbegavanja usamljenosti,i potvrde nekog svog postojanja...

vjerovatno zato što je čovjek inicijalno mogao preživjeti samo u grupi, krdu ili čoporu;

problem sa samicama nije samo nedostatak ljudskog kontakta, već nedostatak bilo kakvih drugih stimulansa
nema zvuka, slike, pokreta, nikakvog dešavanja

Da su stvarno društveni neki ljudi bi sjedili kući i pili kafu, umjesto da zovu nekoga na kafu pa da mu tamo najdosadnije moguće priče i teme prosipaju. A ti inače što god čuješ da se priča misliš da je tako, jer tako se priča, i onda uzmeš i da razmišljaš zašto je to tako, ili je to samo u vezi ove teme a inače nisi takav?
Jesi ti nekad bio zatvaran pa pričaš iz iskustva da tamo u zatvore ljudi jedni druge samo gledaju da ubiju ili pokradu bar, izvikaju se jedni na druge, ili tako nešto? Ja sam bio zatvaran, i tu nema toga o čemu ti govoriš, jer to što je neko prebio jednog lošeg čovjeka pa završio tamo, ili ubio, to ne znači da će on željet ili maštat da pobije sve dobre ljude. Taj možda dobrog ili nepoznatog čovjeka mnogo više voli i uvažava nego što prosječan pojedinac, znači onaj koji nije ubica, može da voli dobrog čovjeka, možda i ne, ali možda i da. Shvataš?

Back