Zašto je "banana" državama cilj privatizacija državnih firmi?

Koja ne postoji od '71 kada je ukinut Breton-Vuds sistem, i tada pocinje ovo sto zovemo neoliberalizam, kao sto objasnih u ostatku svoje poruke.

Како то мислиш да не постоји? Контрола капитала никад није зависила од Бретон-Вудса (постојала је и пре и после њега), њу свака земља ради за себе. Многе земље је и данас имају. Кина и Индија је никад нису ни укидале, Малезија ју је поново увела 1998, Бразил и Тајван делимично после 2009, Кипар привремено пре годину дана.

У којим земљама је привреда претежно у државном власништву а да су исте високоразвијене?

У којим земљама је привреда претежно у туђем власништву а да су исте високоразвијене?

Како то мислиш да не постоји? Контрола капитала никад није зависила од Бретон-Вудса (постојала је и пре и после њега), њу свака земља ради за себе. Многе земље је и данас имају. Кина и Индија је никад нису ни укидале, Малезија ју је поново увела 1998, Бразил и Тајван делимично после 2009, Кипар привремено пре годину дана.
Kontrola kapitala je bila bitan deo Breton-Vuds sistema. Kina i Indija su obe deo neoliberalnog sistema, profit izlazi iz njih u ogromnim kolicinima, i njihove minimalne takse se tolerisu zbog toga sto su to najveca trzista rada koja su uz to i vrlo jeftina, a za ove ostale drzave ne znam, nisam citao o njima, pogledacu.
Ali, uglavnom, ako neka drzava gde multinacionalne kompanije zele profit proba da uvede neke netrivijalne mere kontrole kapitala i eventualno neke redistributivne mere, sta ce da se desi? Kao sto rekoh, desice se spekulacija protiv valute te zemlje koja ce da izazove inflaciju, dakle ekonomsko davljenje svake drzave na koju ekipa iz Fortune 500 baci oko a ova se ne povinuje odmah.

Je l' može neko da mi objasni zašto je Srbiji cilj da što pre privatizuje Telekom, EPS, Bor, Galeniku itd?

Kako je moguće da im se više isplati da 51% preduzeća ima stranac koji će ujedno i 51% profita da grabi sebi nego da 100% ide državi???

Razumem da su te firme u dugovima, ali zar ne može država da uzme neki kredit nalik ovom Arapskom i da poplaća sve dugove strateški bitnih preduzeća, pa majku mu, nisam video da je neka velika Nemačka, Američka, Ruska firma u vlasništvu stranca?

Šta se to dešava???

Odgovor je vrlo prost. Prelazimo iz komunistickog/socijalistickog nacina upravljanja u neo-liberani kapitalizam.
Ni jedna zemlja u Evropi ne postoji (cak i one koje nisu u EU) a da jos uvek nisu privatizovale Telekom. Samo Srbija. Na zalost u Srbiji je u pitanju veliki kriminal Draska Petrovica i Voislava Kostunice koji drze medjunarodni VOIP saobracaj od Telekoma. (Zato su i kupili Teol samo da bi prosirili svoj privatni biznis). Takodje kupovina Telekoma Republike Srpske (Teol) je oznacena kao drzavna tajna. Naime oni vrse terminaciju VOIP saobracaja iz inostranstva ka Srbiji i Bosni i za to dobijaju posebnu nadoknadu od koje se finansiraju stranke kao i neke aktivnosti vezane za Kosovo.

Srbija MORA sto pre da proda Telekom i EPS pa makar i za dzabe. Drzava ne treba da se bavi biznisom vec samo da naplacuje poreze i da omoguci fer utakmicu na trzistu.

Zakup kanalizacije (po gradu) kao i "last mile" (bakarna parica) mora da bude u vlasnistvu GRADA a ne TELEKOMA. A ostatak treba da se proda. Dakle razdelnike i kanalizaciju treba grad da uzme a ostatak na prodaju. Tu kanalizaciju i parice iznajmljivati svim telekomima koji su zainteresovani. U Hrvatskoj na primer ima vise od 15 Telekoma dok kod nas postoji samo jedan monopolista koji drzi kanalizaciju i bakarne parice. Katastrofa.

Poslednja izmena:
Novakoviću nekoliko netačnosti ima u tome sto si izneo

Prvo Telenor i Dojč Telekom su firme sa većinskim vlasnistvom Norveske i Nemačke.

Drugo liberalni kapitalizam ne postoji jer smo bili svedoci kako zapadne države finansijski intervenisu u spasavanju bankarskog sektora. Od liberalizma, nista.

Ovo za Draska i Kostunicu ne znam, al verujem da bi ih do sad ove vlasti već ćorkirale da je tako ko sto navodis.

Na kraju, koja je razlika izmedju toga da mrežom raspolaže grad ili da to radi država.

I jedno i drugo je neprivatno.

Jedino oko čega sam posredno saglasan je da infrastruktura , uključujući dalekovode i distribucionu mrežu mora da ostane 100% državno vlasnistvo jer bi inače vodjeni liberalnom logikom trebalo da prodamo i puteve i željezničku mrežu.

Jos jedna pogresna informacija je da je Telekom monopolista.
U Srbiji postoji vise operatera fiksne telefonije koji su čak od RRA izdejstvovali nametanje podizanja cene usluge za Telekom Srbija jer im je bilo neisplativo da rade po cenama koje je Telekom nudio.

Jedino sto Srbija može da dobije od privatizovanja EPS i Telekoma je da novi vlasnik prihode koji sad ostaju u Srbiji, odnese u Nemačku ili Rusiju, da ne ispadne da sam pristrasan.

Srbija neće rasprodati sve državne gubitaške firme jel ne zna šta bi sa 800000 ljudi u javnom sektoru. Kada bi privatnici došli u te firme otpustili bi sigurno više od pola jel je u pitanju rentabilnost i profit. A da 400000 pređe u privatni sektor je dosta teško izvodljivo zbog same nerazvijenosti istog. Drugo i najvažnije to je političko pitanje jel bi time automatski vladajuća partija izgubila 400000 glasača. Ja se zalažem za takve ideje koje su libertijanskog tipa o apsolutnom isključenju države sa tržišta i njene uloge samo kao regulatora odnosno donošenja zakona i briga da se isti poštuju. Evo verovatno ste čitali o mogućih četiri načina privatizacija javnih firmi:

http://www.blic.rs/Vesti/Ekonomija/...ije-po-novom-zakonu-Ko-ide-u-raj-a-ko-u-pakao

Verovatno će zbog strateške uloge EPS-a on tražiti partnera, i da neće biti u celosti privatizovan, ali u svakom slučaju velikih otpuštanja mora biti.

Sve razvijene države žive od poreza tako da bi i privatni telekom i EPS plaćali porez Srbiji i bili bi jedni od najvećih poreskih obaveznika. A konkretno EPS trenutno ne donosi ništa Srbiji samo gubitak...Telekom je nešto drugo ali samo je pitanje kada će se i on pretvoriti u takvu firmu jel umesto da ulaže u konstantan razvoj on od svog prihoda plaća političke kampanje, sportske klubove i ko zna šta još.
Ne ne prodaju se putevi i želežnička mreža nego se ona daje na korišćenje, za novac...a za to vreme firme kojoj je to dato brine se o kvalitetu, dok ona ubira prihod od tranzita i opet plaća porez u ovoj zemlji, plus ti za džaba održava puteve. Ali do tog stadijuma kod nas nikada neće doći. Iskreno ja mislim da je jedini period kada je svetska ekonomija išla ka tome bilo vreme reganizma i tačerizma, već su njihovi naslednici napustili te ideje.

EPS i Telekom svakako vise donesu Srbiji sad nego sto bi to bilo kad bi profit odlazio van zamlje.

Država ne treba da bude puki sakupljač poreza jer da je to dobro ne bi Nemačka i Norveska imali svoje telekomunikacione kompanije.

Kad sam bio mali, deda me je učio da uvek gledam kako i sta rade gazdačke familije , a izbegavam ono sto rade nadničarske.

Otprilike na to se svodi i globalna ekonomija.

Neko gazduje pa kupuje od propalica, a neko rasproda, propadne, pa posle ide kod gazde da radi za dnevnicu isto ono sto je do tad radio za sebe i svoju porodicu.

Za domaćinsko gazdovanje se podrazumeva i otpustanje viska zaposlenih .

EPS i Telekom svakako vise donesu Srbiji sad nego sto bi to bilo kad bi profit odlazio van zamlje.

Država ne treba da bude puki sakupljač poreza jer da je to dobro ne bi Nemačka i Norveska imali svoje telekomunikacione kompanije.

Kad sam bio mali, deda me je učio da uvek gledam kako i sta rade gazdačke familije , a izbegavam ono sto rade nadničarske.

Neko gazduje pa kupuje od propalica, a neko rasproda, propadne, pa posle ide kod gazde da radi za dnevnicu isto ono sto je do tad radio za sebe i svoju porodicu.

неш ти никад биднеш зеленкада...
нарциси су само лудаци.
нек ти свака дала...

Slazem se da ne bi trebalo prodati eps jer bi dobili momentalno duplo skuplju struju ali ne i telekom iz razloga jer nema para da se ulaze u nove tehnologije u tolikoj meri kao npr vip ili telenor iako ima tu velikog plusa svake godine broj korisnika je sve manji i manji a za 10 god ce biti kao jat kad ste tvdili da ga ne treba prodati za 120 mil e a posle se svelo daj boze samo nekom bar da se pokloni tako ce zavrsiti bojim se i telekom ako se ne proda.Samo sto kod nas ljudi nisu svesni da smo mi odavno propali a ako necemo da radimo za nadnicu necemo imati sta da jedemo.Dok se zivelo na kredit nikog nije zanimalo odakle pare bitno je da je dobro a kad stiglo na naplatu svi u cudu kako nema para.Tipican primer raspikuce kako se drzava ponasala.

22% привреде Сингапура је у државним рукама.

Можда би наши економисти требали да им објасне да је то погрешно и да их науче како се води економија? :think:

Back