Zašto je Ajnštajn išao na dremku sa ključem u ruci?

MladenS.

Primećen član
Poruka
946
Ajnštajn je prepoznao da je trenutak između buđenja i sna, takozvana hipnogogijska faza, pravo čudo kreativnosti, a da bi je dostigao na popodnevnu dremku je nosio ključ, evo zašto je on bio bitan

Albert Ajnštajnje imao čudnu naviku: Voleo je kratko da drema sa ključem u ruci.

Naime naučnik bi sedeo u fotelji, spustio ruku i držao ključ iznad metalne ploče. Čim bi zaspao i ruka mu se opustila, ključ bi pao na zemlju - i glasan zvuk ga je odmah probudio.

Zašto je to radio?

Ajnštajn je prepoznao - a danas neuronauka to i potvrđuje - da je trenutak između buđenja i sna, takozvana hipnogogijska faza, pravo čudo kreativnosti.

U tih nekoliko sekundi, mozak generiše briljantne ideje, živopisne slike i neočekivane veze...koje često zaboravljamo čim duboko zaspimo. Ajnštajn je želeo da uhvati taj trenutak, pa je namerno prekidao san kako ne bi izgubio tu kreativnu iskru.

Nekoliko sekundi inspiracije često mu je bilo dovoljno da stvori novu revolucionarnu ideju.

I umetnici poput Salvadora Dalija i pronalazači poput Tomasa Edisona takođe su koristili ovu metodu.

Šta kaže naučno istraživanje?

Danas su istraživači replicirali ovaj trik – sa fascinantnim rezultatima: više kreativnosti, bolje rešavanje problema, živopisniji snovi, oštrije pamćenje.

Dakle, kada vidite nekoga kako klima glavom sa francuskim ključem u ruci...možda nije lud. Možda je samo nekoliko trenutaka udaljen od briljantnog otkrića.

https://stil.kurir.rs/lepi-zdravi/241986/zasto-ajnstajn-nije-dremao-bez-kljuca

Ja se malo teže budim pa ću da koristim čekić. A sada bez zezanja, hoćete li nekada probati ovu metodu?

Ne znam , moje iskustvo je kad spavas da nemas mogucnost pokreta tela...
Prvi put sam to otkrio kad je u stud domu neka devojka u pola noci pocela da vristi silovanje, probudis se otvoris oci , ali ne mozes nijedan deo tela ni prst ni ruku da pomeris, i tako vise od petminuta, ne mozes a nije slog...

To se desava vrlo cesto kad te probude u prvom snu , provereno kad me gazda koji je lopov cimao da bi znao kad moze da podje u lopovluk,

Druga stvar je ono sto kad se naglo probudis, srce ti ubrzano lupa, pritisak ja mislim da je povecan, jer celo telo ti se muci ,narocito kardio , a mozes da se kreces, ali nije ti bassve potaman...obicno si puno umoran i samo se vratis iz WCi samo nastavis da spavas..

a kreativnost mozes da kontrolises snovima, i kako se ponasas sa snovima, tako da ne vidim potrebu da se zaeavas sa mirnim spavanjem kad mozes da usmeris da ako hoces celu noc resaas kreativne probleme...celu noc, sto ne savetujem, jer ces biti umoran sutra, ali pola noci mozes, i nece ti nista biti sutra...trecina sigurno mozes bez problema...
I da se secas svega, to je caka, nije caka da mozes da imas rezultate, moze i to , ali caka je da se secas svih puteva koje si prelazio da bi resavao problem.

Tako da je ovo vise mit nego sto je prakticno , ja bih pre preporucio ljudima kontrolu snova, od astralne projekcije do jednostavnih vezbi da mogu da kontrolisu svest dok spavaju , i onda ce moci da rade poprilicno introspektivne stvari ali i kreativne, a da ne zaebavaju kao ajnstajn, koji kao vazi za inteligentnog, ali puno puta samvideo dokaze da je nepolirana gluperda...
Nevaspitan zanesenjak, koga nije interesovalo da se unapredi jer je sebicnjak, a sebicnjak utice na ponasanje i razvoj osobe pa bila ona inteligentna ili glupa , eto to je caka...caka kod njega..

Back