Zasto Isus Hrist nije nikada spomenuo ime JAHVE?

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Radostan

Primećen član
Banovan
Poruka
580
Citajuci Novi Zavet nijednom nisam naisao na ime JAHVE.

Mnogi koji zastupaju teoriju da je BOZIJE ime JAHVE, verovatno nisu nikada culi za JAHVISTICKU PREDAJU.

To je upravo i razlog zasto se u Starom Zavetu i nalazi ime JAHVE.

Ti pisci su tako zvali Boga, kao sto su pisci ELOHISTICKE PREDAJE upotrebljavali ime ELOHIM.

Posto verovatno toliko znamo, pisci Novog Zaveta nisu bili oni iz JAHVISTICKE PREDAJE i to je upravo i razlog zasto se ime JAHVE ne nalazi u Novom Zavetu.

Po tome zakljucujemo da se Bog ne zove JAHVE, vec mu je to ime "dodeljeno" od strane pisaca koji su zastupali JAHVISTICKU PREDAJU.

Kao sto se u nasem jeziku govori: Bog, Otac nebeski, Gospod...

Jer da nije ovako kako sam ja izneo, pa logicno bi bilo da je SIN BOZIJI koji je jedini poznavao OCA bar jednom svog OCA nazvao JAHVE.

To se nije desilo i nepostoji nijedan stih u kojem Isus HRIST upotrebljava ime JAHVE.

Opet ponavljam, ime JAHVE je u Starom Zavetu prisutno zbog JAHVISTICKE PREDAJE a ne zato sto je to ime BOGA.

Ovo pitanje se JEDINO moze utvrditi , ako se pogleda u izvorne spise...dakle grchki i jevrejski jezik

Gde se prvi put spominje ime JHVH - da li je to bilo pri davanju zapovesti,ili vec ranije ?

Sta znaciime "Adonai" , ono se takodje upotrebljava za Boga ??!!

Adonaj, Elohim i JAHVE.

Sve su to imena koja su pisci pridavali Bogu. Kao sto bi kod nas neko rekao, SVEVISNJI, GOSPOD, OTAC NEBESKI ili BOG.

Pogresno je ucenje da je ime BOGU JAHVE jer opet ponavljam to je posledica JAHVISTICKE PREDAJE.

Vi zovete mene učiteljem i Gospodom; i pravo velite: jer jesam(jov,13 glava).....ja sam gospod ili ja sam onaj koji jesam..zivi.istiniti.susti bog..licno ime,svojstvo ,identitet mesije hrista..grcka rec kirios,slovenski gospod prevod je ono sto su jevreji govorili za boga..yhwh..ja sam onaj koji jesam..
otkriva se on koji je uvek isti i juce i danas i sutra..onaj koji jeste ..put,istina i zivot..z:lol:

Vi zovete mene učiteljem i Gospodom; i pravo velite: jer jesam(jov,13 glava).....ja sam gospod ili ja sam onaj koji jesam..zivi.istiniti.susti bog..licno ime,svojstvo ,identitet mesije hrista..grcka rec kirios,slovenski gospod prevod je ono sto su jevreji govorili za boga..yhwh..ja sam onaj koji jesam..
otkriva se on koji je uvek isti i juce i danas i sutra..onaj koji jeste ..put,istina i zivot..z:lol:

Jel pise JAHVE kao u Starom Zavetu, ta rec identicna?

To mene zanima.

Isus je u Novom Zavetu isto rekao da on JESTE. Da je pre AVRAMA ali nigde ne pise ime JAHVE.

To je poenta, iznesi ime JAHVE koje se nalazi u Novom Zavetu.

Pa valjda bi ISUS svog OCA zvao po imenu?

z:p bravo vilaret :lol:

Citajuci Novi Zavet nijednom nisam naisao na ime JAHVE.

Mnogi koji zastupaju teoriju da je BOZIJE ime JAHVE, verovatno nisu nikada culi za JAHVISTICKU PREDAJU.

Ti pisci su tako zvali Boga, kao sto su pisci ELOHISTICKE PREDAJE upotrebljavali ime ELOHIM.

Posto verovatno toliko znamo, pisci Novog Zaveta nisu bili oni iz JAHVISTICKE PREDAJE i to je upravo i razlog zasto se ime JAHVE ne nalazi u Novom Zavetu.

Po tome zakljucujemo da se Bog ne zove JAHVE, vec mu je to ime "dodeljeno" od strane pisaca koji su zastupali JAHVISTICKU PREDAJU.

Jer da nije ovako kako sam ja izneo, pa logicno bi bilo da je SIN BOZIJI koji je jedini poznavao OCA bar jednom svog OCA nazvao JAHVE.

To se nije desilo i nepostoji nijedan stih u kojem Isus HRIST upotrebljava ime JAHVE.

Opet ponavljam, ime JAHVE je u Starom Zavetu prisutno zbog JAHVISTICKE PREDAJE a ne zato sto je to ime BOGA.

Kako bi objasnio sledećе stavке:

1. Јован 5:43 "Ја сам дошао у име свог Оца, али ви ме не примате. Кад би неко други дошао у своје име, њега бисте примили."

2. Јован 12:12,13: "Сутрадан је силан народ који је дошао на празник чуо да Исус долази у Јерусалим, 13 узео палмине гране и изашао му у сусрет. И узвикивао је: „Спаси, молимо те! Благословљен онај који долази у (Божје, ако ти се не чита Јеховино)Јеховино име, краљ Израела!"

3. Јован 12:28 :"Оче, прослави своје име.“ Тада је дошао глас с неба: „Прославио сам га и опет ћу га прославити.“

Ова три примера су довољна за сад! Да ли можеш да нам кажеш о чијем имену Исус говори?

:kpozdrav:

1. Јован 5:43 "Ја сам дошао у име свог Оца, али ви ме не примате. Кад би неко други дошао у своје име, њега бисте примили."

2. Јован 12:12,13: "Сутрадан је силан народ који је дошао на празник чуо да Исус долази у Јерусалим, 13 узео палмине гране и изашао му у сусрет. И узвикивао је: „Спаси, молимо те! Благословљен онај који долази у (Божје, ако ти се не чита Јеховино)Јеховино име, краљ Израела!"

3. Јован 12:28 :"Оче, прослави своје име.“ Тада је дошао глас с неба: „Прославио сам га и опет ћу га прославити.“

Ова три примера су довољна за сад! Да ли можеш да нам кажеш о чијем имену Исус говори?

Jel se u svim ovim stihovima koje si naveo, upotrebljava izraz JHVH, a ne elohim ili Adonai u originalnim spisima ?

Molim te, potvrdi svoje citate sa textom na izvornom jeziku ^^

Promasili ste temu. Pitanje je: ZASTO ISUS HRIST nije nikada spomenuo ime JAHVE?

Da li je ISUS rekao ime JAHVE?

Zasto nije svoga OCA nazvao po "IMENU"?

Poslednja izmena:
Da bi se razumela istina iz Biblije potrebno je da osoba ispunjava tri uslova:

1. Duhovna glad!

2. Poniznost!

3. Iskrenost!

Ako i jedan od ova 3 uslova nije ispunjen onda osoba nije u stanju da razume istinu!

Ime Isus se na hebrejskom jeziku izgovara Jehošua ili Ješua, što u prevodu znači "Jehova je spasenje" To je toliko očigledno i jasno svima koji su iskreni i ponizni! Reč "halelujah"-aleluja, koju izgovaraju sveštenici u svojim molitvama jasno ukazuje na skraćenu verziju Božjeg imena Jehova-Jah, hal-el-lu-JAH!

Poznato je javnosti da je ime Jehova namerno izostavljeno iz hebrejskih spisa i veoma je retko upotrebljavano a o grčkim spisima da i ne govorimo! Jehovini svedoci su vratili ime našeg kreatora Jehove u njegovu reč-Bibliju, gde i s pravom pripada! Mnogo stavaka u grčkim spisima jasno iznosi Božje ime Jehova, evo jednog od njih:

1. Лука 4:16-21 "16 Дошао је у Назарет, где је одрастао. На сабатни дан, по свом обичају, ушао је у синагогу и устао да чита. 17 Дали су му свитак пророка Исаије, а он је отворио свитак и нашао место где је било написано: 18 „Јеховин дух је на мени, јер ме је Бог помазао да објавим добру вест сиромашнима, послао ме је да проповедам ослобођење заробљенима и враћање вида слепима, да пустим потлачене на слободу, 19 да проповедам Јеховину годину милости.“ 20 Тада је смотао свитак, вратио га послужитељу и сео. Очи свих у синагоги биле су упрте у њега. 21 И рекао им је: „Данас су се испуниле ове речи из Писма које сте управо чули!

Kome odgovara da se Jehovino ime ne izdvaja i ističe? Onome koji ne želi da se objavljuje istina o jedinom, pravom, istinitom i živom Bogu, Svemogućem Stvoritelju svega-Jehovi! Ko je ta osoba? Zna se-Jehovin protivnik i krvnik ljudskog roda-Sotona Đavo i svi oni koji podupiru njegovu organizaciju!

Evo jednog članka o tome: "У предговору једног превода Библије који је одобрило америчко Национално веће Христових цркава стоји: „Употреба било ког властитог имена за једног јединог Бога, као да постоје и други богови од којих га треба разликовати, прекинута је у јудаизму још пре хришћанске ере и стога је неприкладна и за универзалну веру коју заступа хришћанска црква“ (Revised Standard Version). Зато је у том преводу Божје име замењено титулом „ГОСПОД“. Недавно је Ватикан наложио католичким бискупима: „У хвалоспевима и молитвама Божје име у облику тетраграма ЈХВХ не треба ни користити ни изговарати.“

Onaj ko je duhovno gladan, ponizan i iskren vidi i čini promene u svom životu!

1. Duhovna glad!

2. Poniznost!

3. Iskrenost!

Ako i jedan od ova 3 uslova nije ispunjen onda osoba nije u stanju da razume istinu!

Ime Isus se na hebrejskom jeziku izgovara Jehošua ili Ješua, što u prevodu znači "Jehova je spasenje" To je toliko očigledno i jasno svima koji su iskreni i ponizni! Reč "halelujah"-aleluja, koju izgovaraju sveštenici u svojim molitvama jasno ukazuje na skraćenu verziju Božjeg imena Jehova-Jah, hal-el-lu-JAH!

Poznato je javnosti da je ime Jehova namerno izostavljeno iz hebrejskih spisa i veoma je retko upotrebljavano a o grčkim spisima da i ne govorimo! Jehovini svedoci su vratili ime našeg kreatora Jehove u njegovu reč-Bibliju, gde i s pravom pripada! Mnogo stavaka u grčkim spisima jasno iznosi Božje ime Jehova, evo jednog od njih:

1. Лука 4:16-21 "16 Дошао је у Назарет, где је одрастао. На сабатни дан, по свом обичају, ушао је у синагогу и устао да чита. 17 Дали су му свитак пророка Исаије, а он је отворио свитак и нашао место где је било написано: 18 „Јеховин дух је на мени, јер ме је Бог помазао да објавим добру вест сиромашнима, послао ме је да проповедам ослобођење заробљенима и враћање вида слепима, да пустим потлачене на слободу, 19 да проповедам Јеховину годину милости.“ 20 Тада је смотао свитак, вратио га послужитељу и сео. Очи свих у синагоги биле су упрте у њега. 21 И рекао им је: „Данас су се испуниле ове речи из Писма које сте управо чули!

Kome odgovara da se Jehovino ime ne izdvaja i ističe? Onome koji ne želi da se objavljuje istina o jedinom, pravom, istinitom i živom Bogu, Svemogućem Stvoritelju svega-Jehovi! Ko je ta osoba? Zna se-Jehovin protivnik i krvnik ljudskog roda-Sotona Đavo i svi oni koji podupiru njegovu organizaciju!

Evo jednog članka o tome: "У предговору једног превода Библије који је одобрило америчко Национално веће Христових цркава стоји: „Употреба било ког властитог имена за једног јединог Бога, као да постоје и други богови од којих га треба разликовати, прекинута је у јудаизму још пре хришћанске ере и стога је неприкладна и за универзалну веру коју заступа хришћанска црква“ (Revised Standard Version). Зато је у том преводу Божје име замењено титулом „ГОСПОД“. Недавно је Ватикан наложио католичким бискупима: „У хвалоспевима и молитвама Божје име у облику тетраграма ЈХВХ не треба ни користити ни изговарати.“

Ne pije vodu bato.... jedino zivorni text ^^

Pa da vidimo iz kojih je to rechi nastalo ovo nashe jednostavno - Bog :)

Nemoj pogreshno da se shvatis - za mene ne igra nikakvu ulogu jer ja mislim da je i -JHVH, i Elohim i Adonai- uvek Bog sa sva tri lica :)

Ali zelela bi da saznam kako to JS manipulishu- pa svuda ubacuju JHVH-da bi mogli dakazu da je to jedno-lichni Bog sve vreme :aha:

:pozdravkapa:

1. Duhovna glad!

2. Poniznost!

3. Iskrenost!

da tako je :)

Svetionik, tema je " Zasto Isus Hrist nije nikada spomenuo ime JAHVE?"

Da li imate nesto o tome da kazete?

Da li imate da iznesete stih u kojem Isus Hrist spominje ime JAHVE?

Iznesite koji prevod koristite i uporedite sa izvornim.

Ne pije vodu bato.... jedino zivorni text ^^

Pa da vidimo iz kojih je to rechi nastalo ovo nashe jednostavno - Bog :)

Nemoj pogreshno da se shvatis - za mene ne igra nikakvu ulogu jer ja mislim da je i -JHVH, i Elohim i Adonai- uvek Bog sa sva tri lica :)

Ali zelela bi da saznam kako to JS manipulishu- pa svuda ubacuju JHVH-da bi mogli dakazu da je to jedno-lichni Bog sve vreme :aha:

:pozdravkapa:

Upravo je to izvorni tekst! Ne temelju izvornog teksta su Jehovini svedoci i vratili Jehovino ime u Bibliju! Da li je Karadžić-Daničić prevod izvorni tekst?

LUKA 4 : 15 Дух је Господњи на мени; зато ме помаза да јавим јеванђеље сиромасима; посла ме да исцелим скрушене у срцу; да проповедим заробљенима да ће се отпустити, и слепима да ће прогледати; да отпустим сужње;

Koji vi to prevod koristite?

- - - - - - - - - -

Upravo je to izvorni tekst! Ne temelju izvornog teksta su Jehovini svedoci i vratili Jehovino ime u Bibliju! Da li je Karadžić-Daničić prevod izvorni tekst?

Znaci koristite prevod JS. Pa tako recite.

Pametnom dosta.

Svetionik, tema je " Zasto Isus Hrist nije nikada spomenuo ime JAHVE?"

Da li imate nesto o tome da kazete?

Da li imate da iznesete stih u kojem Isus Hrist spominje ime JAHVE?

Iznesite koji prevod koristite i uporedite sa izvornim.

Naveo sam ti jedan od dokaza: Luka 4:18,19! Isus jasno izgovara ime svog Oca Jehove!

- - - - - - - - - -

LUKA 4 : 15 Дух је Господњи на мени; зато ме помаза да јавим јеванђеље сиромасима; посла ме да исцелим скрушене у срцу; да проповедим заробљенима да ће се отпустити, и слепима да ће прогледати; да отпустим сужње;

Koji vi to prevod koristite?

- - - - - - - - - -

Znaci koristite prevod JS. Pa tako recite.

Pametnom dosta.

Koji ti prevod koristiš? Sinod pravoslavne crkve?

Naveo sam ti jedan od dokaza: Luka 4:18,19! Isus jasno izgovara ime svog Oca Jehove!

- - - - - - - - - -

Koji ti prevod koristiš? Sinod pravoslavne crkve?
tako je Isus je izjavio

: 18 „Јеховин дух је на мени, јер ме је Бог помазао да објавим добру вест сиромашнима,

послао ме је да проповедам ослобођење заробљенима и враћање вида слепима, да пустим потлачене на слободу,

19 да проповедам Јеховину годину милости.“

“The Spirit of the Lord is on me,
because he has anointed me
to proclaim good news to the poor.
He has sent me to proclaim freedom for the prisoners
and recovery of sight for the blind,
to set the oppressed free,
19 to proclaim the year of the Lord’s favor.”

Evo GRCKI prevod:

18 πνεῦμα κυρίου ἐπ’ ἐμὲ
οὗ εἵνεκεν ἔχρισεν με
εὐαγγελίσασθαι πτωχοῖς,
ἀπέσταλκεν με,
κηρύξαι αἰχμαλώτοις ἄφεσιν
καὶ τυφλοῖς ἀνάβλεψιν,
ἀποστεῖλαι τεθραυσμένους ἐν ἀφέσει,

Istrazite malo JS i onda mi recite gde se to spominje JAHVE?

Opet dokaz da imate lazno ucenje.

πνεῦμα κυρίου , prevod je DUH GOSPODNJI ILI BOZIJI. Nigde se ne spominje JAHVE.

“The Spirit of the Lord is on me,
because he has anointed me
to proclaim good news to the poor.
He has sent me to proclaim freedom for the prisoners
and recovery of sight for the blind,
to set the oppressed free,
19 to proclaim the year of the Lord’s favor.”

Evo GRCKI prevod:

18 πνεῦμα κυρίου ἐπ’ ἐμὲ
οὗ εἵνεκεν ἔχρισεν με
εὐαγγελίσασθαι πτωχοῖς,
ἀπέσταλκεν με,
κηρύξαι αἰχμαλώτοις ἄφεσιν
καὶ τυφλοῖς ἀνάβλεψιν,
ἀποστεῖλαι τεθραυσμένους ἐν ἀφέσει,

Istrazite malo JS i onda mi recite gde se to spominje JAHVE?

Opet dokaz da imate lazno ucenje.

πνεῦμα κυρίου , prevod je DUH GOSPODNJI ILI BOZIJI. Nigde se ne spominje JAHVE.

Zašto tebi toliko smeta Božje ime Jehova?

To nije Bozije ime.

Nemojte sada spamovati, nego se drzite teme.

Da li imate stih u kojem ISUS govori ime JAHVE (ali da nije prevod koji je dokazan kao lazan)?

JAOE
= „Onaj koji jeste“,
= „Onaj koji je uvek nepromenljivo bio, koji nepromenljivo jeste i koji će uvek nepromenljivo biti“,
= „Tvorac svega vidljivog i nevidljivog“
= „Otac Nebeski“
= „Otac Nebeski, Sin JAOŠUA ha MAŠIJAH, i Sveti Duh“,
= „Sveta Nerazdeljiva Jednosuštna Trojica“
...
...

= YHWH (latinična transkripcija jevrejskih slova) = JAOE (pravilan izgovor)

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back