Zasto Hrvati jos nijesu zaokruzili svoj jezik?

творница - где се нешто ствара
уметно - вештачко
гнојиво - ђубриво

све србословенске речи, чијим маштовитим и често смешним комбиновањем ви покушаватае да правите неки свој језик :lol:

Ti zboris hrvatski coce

E prijatelju od tebe sam ocekivao vise.pitanje je bilo za prosjecnog Hrvata. Naravno da je pravni vokabular bio razlicit i za vrijeme Juge ali bogami ne kao danas. Moj drugar koji se sudio oko nasljedstva je Hrvat da visi ne moze biti i dosao je u Ameriku 1986 g. isao je jadan okolo da pita druge Hrvate za tacno znacenje. Na kraju je covjek lijepo platio prevodioca da mu to na lijepi engleski prevede. Hajde reci mi da je tvoj jezik onaj koji se gura na HRT-u i hrv. serijama. Jos nijesam sreo Hrvata da kaze da mu se dopada taj jezik a tip iz Dubrovnika mi prica da je njegov govor sad nepravilan ( slobodno receno naravno)
Tipična srpska karikaturalna besmislica.

Ne znam ima li li među Srbima ikoga kapaciteta iznad pričalica i lokalnih dosjetki. Kao da ni nešto bolji među njima nemaju nikakve analitičke sposobnosti, nego samo za bapske burgije.

Ne znam ima li li među Srbima ikoga kapaciteta iznad pričalica i lokalnih dosjetki. Kao da ni nešto bolji među njima nemaju nikakve analitičke sposobnosti, nego samo za bapske burgije.

ja pricam istinit dogadjaj. Pitanje je bilo za prosjecnog Hrvata. I jos nijesam sreo Hrvata koji kaze nesto lijepo za govor sa HRT-a. Mozda se tebi svidja? Ali dobro, ja obozavam lokalne hrvatske govore pa mozda meni taj govorzvuci krajnje rogobatno. A vidji govora u “ covik i po” divno da divnije ne moze biti.

Ne, nije to napisao. Napisao je da Neretvani potječu od nekrštenih Bijelih Srba, a ne da su Srbi. Te dvije stvari nisu iste. :kafa:
Spit Take Lol GIF by Justin

И пошто садашња Србија и Паганија и земља Захумљана и Травунија и земља Конављана, беше под влашћу цара Ромеја, а пошто су те земље биле опустошене од Авара (јер су из тих земаља они истерали Романе који сада живе у Далмацији и Драчу), то цар у овим земљама насели исте Србе и они беху потчињени цару Ромеја, а цар их покрсти довевши свештенике из Рима и, научивши их да правилно врше дела побожности, изложи им хришћанско учење.

https://sr.m.wikisource.org/sr-ec/32._О_Србима_и_земљи_у_којој_сада_станују

Tu ćeš propagandu širiti tamo đe si naučio.

Hrvati su povratili svoj drevnu drzavnost, zastavu i identitet 90ih. Ali njihov jezik, osim par random rijeci i mjeseci, je identican srpskoj ijekavici.

Zasto nijesu Hrvati do kraja zaokruzili svoj jezik i zatim do kraja distancirali sebe od Srba?

Nijesu mjeseci i rijec ,,zrakoplov" dovoljno da zoves svoj jezik posebnim. Moze to bolje
A ka će to Crnogorci isto napraviti, nijesu to barem zasada🤔🤔

Запетљао си се у једном па онда престројио у друго, још глупље. У ери масовне комуникације, интернета и сл. није успио покушај ситне измјене у говору (ијекавица/екавица), али је прије два вијека за тили час успјело мијењање НАРОДНОГ говора неписмених сељака по свим могућим забитима. Истовремено, проф. др. сц. кроатистике тврди да су „хрватска нарјечја данас даље него раније”. Не знам има ли хрватски ријеч којом се описује оваолика глупост, српски нема. :mrgreen:
Imaš primjera za čitavu knjigu koliko je dobar dio Srba nesiguran u sebe i mentaliteta ovce.

Sada bi se većina Srba klela u oca i mater da su tri prsta srpski znak od Adama i Eve. Malo ih zna da ih je na taj stari simbol pri zakletvi katolika preveslao jedan srpski nacionalni radnik prije oko 30 godina.
Tako je i sa jezikom, ni jedan Srbin ne želi zvučati kao Hrvat među svojima, samo zato što neki među Srbima tako kažu.
Znamo kakvih je problema imao Vuk kada je došao Srbima sa svojim rječnikom.
Da Vuk nije uspio danas bi Srbi govorili sličnije bugarskom. Školstvo i književnost bi odradili svoje.

Spit Take Lol GIF by Justin

И пошто садашња Србија и Паганија и земља Захумљана и Травунија и земља Конављана, беше под влашћу цара Ромеја, а пошто су те земље биле опустошене од Авара (јер су из тих земаља они истерали Романе који сада живе у Далмацији и Драчу), то цар у овим земљама насели исте Србе и они беху потчињени цару Ромеја, а цар их покрсти довевши свештенике из Рима и, научивши их да правилно врше дела побожности, изложи им хришћанско учење.

https://sr.m.wikisource.org/sr-ec/32._О_Србима_и_земљи_у_којој_сада_станују

Tu ćeš propagandu širiti tamo đe si naučio.
:lol: :lol: :lol:

Pa ti u citatu nisi ništa naveo što bi bilo suprotno od onoga što sam ja napisao.

:hahaha: :hahaha: :hahaha:

Zemlju u kojoj sada stanuju Pagani ranije su takođe posjedovali Romani koje je car Dioklecijan preselio iz Rima i naselio u Dalmaciji. Isti Pagani vode porijeklo od nekrštenih Srba iz onog vremena u kojem je njihov poglavar zatražio zaštitu cara Iraklija.

https://hr.wikisource.org/wiki/O_up...ovu_Neretvljani_i_zemlji_u_kojoj_sada_stanuju

Ma znas sta mene interesuje? Da li prosjecan Hrvat cita lako hrvatska pravna dokumenta ? Imao sam prilike da citam presudu mom drugaru oko neke nepokretnosti; e bogami bih je prije razumio na slovenackom.
Svatko prosječno obrazovan može uglavnom razumjeti pravne dokumente.

Ne možemo znati koje riječi nisi razumio, možda ako se sjećaš koje, napiši ovdje.

:lol: :lol: :lol:

Pa ti u citatu nisi ništa naveo što bi bilo suprotno od onoga što sam ja napisao.

:hahaha: :hahaha: :hahaha:

Zemlju u kojoj sada stanuju Pagani ranije su takođe posjedovali Romani koje je car Dioklecijan preselio iz Rima i naselio u Dalmaciji. Isti Pagani vode porijeklo od nekrštenih Srba iz onog vremena u kojem je njihov poglavar zatražio zaštitu cara Iraklija.

https://hr.wikisource.org/wiki/O_up...ovu_Neretvljani_i_zemlji_u_kojoj_sada_stanuju
Car Iraklije naseli Srbe u pomenutim zemljama, uključujući Paganiju. The end!

Svatko prosječno obrazovan može uglavnom razumjeti pravne dokumente.

Ne možemo znati koje riječi nisi razumio, možda ako se sjećaš koje, napiši ovdje.
Pusti mene . Nijesu ih razumjeli moji Hrvati. Stil je bio vise u pitanju nego rijeci. Ja sam bar znao sta je pristojba hahah. Dobro ovo nije bio rodni list vec neki sudski dokument oko nepokretnosti. To se godinama nije dijelilo pa su se zamalo pobili

Pusti mene . Nijesu ih razumjeli moji Hrvati. Stil je bio vise u pitanju nego rijeci. Ja sam bar znao sta je pristojba hahah. Dobro ovo nije bio rodni list vec neki sudski dokument oko nepokretnosti. To se godinama nije dijelilo pa su se zamalo pobili
Stil i rječnik pravnih spisa je tema u svakom jeziku, zato postoje pravnici, odvjetnici, javni bilježnici i naposljetku čitave knjige koje prevode i objašnjavaju te pojmove. Moglo bi se reći da su sami sebi svrha.
Zemljišni dokumenti nisu toliko komplicirano pisani da iz se ne bi razumjelo, ali kako si napisao, taj živi izvan Hrvatske.
Ja imam pravne dokumente u vezi zemljišta od druge polovice 19.st. i siguran sam da bi ti ih razumio bez prevoditelja.

Svaki posao ili područje rada ima svoj rječnik kojeg oni koji se njime ne bave ili nisu njime okruženi ne mogu znati.
Kad meni autoservis nakon pregleda da popis i ponudu što bi trebalo napraviti, većinu toga trebam guglati da bi znao i razumio o čemu se radi.

Stil i rječnik pravnih spisa je tema u svakom jeziku, zato postoje pravnici, odvjetnici, javni bilježnici i naposljetku čitave knjige koje prevode i objašnjavaju te pojmove. Moglo bi se reći da su sami sebi svrha.
Zemljišni dokumenti nisu toliko komplicirano pisani da iz se ne bi razumjelo, ali kako si napisao, taj živi izvan Hrvatske.
Ja imam pravne dokumente u vezi zemljišta od druge polovice 19.st. i siguran sam da bi ti ih razumio bez prevoditelja.

Svaki posao ili područje rada ima svoj rječnik kojeg oni koji se njime ne bave ili nisu njime okruženi ne mogu znati.
Kad meni autoservis nakon pregleda da popis i ponudu što bi trebalo napraviti, većinu toga trebam guglati da bi znao i razumio o čemu se radi.
. Rijec je o obrazlozenju sudske presude u vezi nepokretnosti a ne o tipskom zemljisnom dokumentu Koji naravno da mi je citljiv. Oprosti sto nijesam bio jasan Jer nijesam mislio da je bitno. I nije problem u vokabularu ( dao Bog rjecnik) vec u stilu pisanja . Definitivno se duh pravnog jezika promijenio da sam ja stekao utisak da je prosjecnom Hrvatu bez iskustva tesko precizno ga tumaciti . A ovamo mi most8 kaze naravno da je razumljiv kad je to jezik kojim govorimo.

Ej ja nijesam Srbin a u Hrvatskoj sam kao kod kuce.

. Rijec je o obrazlozenju sudske presude u vezi nepokretnosti a ne o tipskom zemljisnom dokumentu Koji naravno da mi je citljiv. Oprosti sto nijesam bio jasan Jer nijesam mislio da je bitno. I nije problem u vokabularu ( dao Bog rjecnik) vec u stilu pisanja . Definitivno se duh pravnog jezika promijenio da sam ja stekao utisak da je prosjecnom Hrvatu bez iskustva sa njim tesko ispravno ga protumaciti. A ovamo mi most8 kaze naravno da je razumljiv kad je to jezik kojim govorimo.
Da, vjerojatno ono čestica sa 16 i više dionika pa nek se dogovore koji dio gdje je čiji. :lol:

Back