Zašto hrana poskupljuje toliko?

pored velikih marzi promenio se nacin zivota. nekada i u gradu su se cuvale kokoske po dvoristima i bile baste iza kuce.Danas ni u selima nema prasica kokosaka pa ni basti. gleda se tv prima se neka crkavica i a cene padaju kad je velika ponuda ,posto ponude nema cene su velike.. Vasari su nekad bili krcati stokom a danas polovnom garderobom...

pored velikih marzi promenio se nacin zivota. nekada i u gradu su se cuvale kokoske po dvoristima i bile baste iza kuce.Danas ni u selima nema prasica kokosaka pa ni basti. gleda se tv prima se neka crkavica i a cene padaju kad je velika ponuda ,posto ponude nema cene su velike.. Vasari su nekad bili krcati stokom a danas polovnom garderobom...
Upravo to , ne baš po centru ali periferija Pančeva je imala kuće i gotovo svako dvorište je imalo kao što kažeš basticu i kokošinjac.
Imućniji su držali krave i konje..
Ovo je samo u zadnjih 20 godina drastično nestalo.

Upravo to , ne baš po centru ali periferija Pančeva je imala kuće i gotovo svako dvorište je imalo kao što kažeš basticu i kokošinjac.
Imućniji su držali krave i konje..
Ovo je samo u zadnjih 20 godina drastično nestalo.
do bombardovanja i nesto malo posle ,ispred zgrade su pasle ovce (meni bilo zanimljivo da ih slusam strp strp strp..;) ) ..Koja zena ume danas da uredi kokosku?...na delu je i zaglupoljivanje da ne bi sam proizveo nesto nego da odes u hipermarket i potrosis pare koje treba da odu velikima a ti da im prodas dedovinu i budes sluga pod kreditima...zato je hrana skupa.

Tako se diže duplo i troduplo cena hrane!
Gle, nije baš sve tako crno bijelo. Uzmimo za primjer da živimo u nekim normalnim državama. Kako će proizvođač radniku podići plaću, ako ne digne cijenu proizvoda? Ako je podigao plaću, plaća radnika je trošak poslodavca, znači proizvod je skuplji. Ako je struja poskupila, proizvod je skuplji... Treba neke stvari gledati realnije. Isto i plaća trgovca, mora povećati maržu da bi povećao plaću. Naravno, to sve nije povećanje od 100%, nego dosta manje.
Po meni, poskupljenja bi trebalo biti, ali ne ovoliko poskupljenje.

kazem, promenio sei nacin zivota. Ko vise kolje svinju ( ziva mera je jeftinija)pa tranzira za zamrzivac? tu su bile i iznutrice i kavurme i kobasice i sta li sve ne...Sada ni rostilj ne raspaljuju nego se naruci iz stiropora i to mora da bude skupo.Ali ima jedna stvar koja meni nije jasna .kako nesto kosta u Nemackoj isto kao i kod nas a tamo taj radnik koji to proizvede ima 4 puta vecu platu?npr.cokolada. kakao uvoze i tamo i ovamo ,cokolada kosta 1E a onaj primi 2000e a kod nas jedva 500E?mislim da je tu problem

kazem, promenio sei nacin zivota. Ko vise kolje svinju ( ziva mera je jeftinija)pa tranzira za zamrzivac? tu su bile i iznutrice i kavurme i kobasice i sta li sve ne...Sada ni rostilj ne raspaljuju nego se naruci iz stiropora i to mora da bude skupo.Ali ima jedna stvar koja meni nije jasna .kako nesto kosta u Nemackoj isto kao i kod nas a tamo taj radnik koji to proizvede ima 4 puta vecu platu?npr.cokolada. kakao uvoze i tamo i ovamo ,cokolada kosta 1E a onaj primi 2000e a kod nas jedva 500E?mislim da je tu problem
Evo gde ide "višak" u nemačkoj vešaju lopove u srbiji su predsednici i ministri.

IMG_20230319_144919.jpg

Back