Zašto djeca bježe od zanata?

• Začetnik teme Začetnik teme Riada
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Ево ја.....по цео дан седим у удобној фотељи и ништа не радим и толико се сморим, да сиђем доле у двориште и узмем секиру и кренем из досаде да цепам дрва једно сат-два. Не можете да поверујете да и разонода и излежавање и спавање на послу и испијање кафа може да вас ментално убија ! Ту где радим сам пре неколико година ложио котао. Дођем ујутро у пет, очистим котао од пепела, исцепам дрва, натоварим угља. Убијао сам тако неки динар поред минималца који примам.

Ceniš da ti je cepanje drva bilo ili donelo veće zadovoljstvo od sedenja u fotelji?

Ceniš da ti je cepanje drva bilo ili donelo veće zadovoljstvo od sedenja u fotelji?
Па та два сата ми је лепо. Али кад се исцрпим онда ми фотеља буде много дража. :) Наравно да не бих волео неки тежачки посао тог типа али за ово што седим у фотељи добијем 45 000 док неки који раде лакше послове за машинама имају и по 80-90 000 дин.

Па та два сата ми је лепо. Али кад се исцрпим онда ми фотеља буде много дража. :) Наравно да не бих волео неки тежачки посао тог типа али за ово што седим у фотељи добијем 45 000 док неки који раде лакше послове за машинама имају и по 80-90 000 дин.
Pa, koja je tvoja poruka mladim ljudima koji se kane da zavole i uče zanat?

Pa, koja je tvoja poruka mladim ljudima koji se kane da zavole i uče zanat?
Да се посвете пре неком занату који им иде од руке него студијама које трају годинама. Нека стичу радни стаж док су још млади и нека се усавршавају у свом послу да буду најбољи и најтраженији. Седео сам са човеком који је имао 85 година и кога је цела бивша СФРЈ звала кад се негде покваре старе штампарске машине које су још у употреби. Замисли кад те из Ужица неко дигне да идеш до Загреба или Суботице за сат времена посла и притом зарадиш нпр. 200 евра.

Iako je potražnja za zanatom sve veća, učenika koji su spremni da upišu neki od ovih smjerova je, nažalost, sve manje.Da li je to posljedica razmisljanja da su djeca koja upisu zanat manje vrijedna, sto nikako nije tacno, jer itekako treba dosta truda i učenja kako bi se uspjesno završio zanat ili razlozi za smanjen interes za upis zanata leze negdje drugo ?
deca su lenja u pm.
nula radne navike
pa je normalno da beze od rada. svi bi oni "nesto sa kompjuterom"

Моја кева има агенцију за вођење књига већ 25 година а иначе их води већ 50. Сто пута је рекла да би пре волела да зна да шије него што зарађује "на оловку и папир" !! Тај посао је много цењен негде на западу јер је много одговоран али код нас се не цени. Макар овде у Ужицу.

Моја кева има агенцију за вођење књига већ 25 година а иначе их води већ 50. Сто пута је рекла да би пре волела да зна да шије него што зарађује "на оловку и папир" !! Тај посао је много цењен негде на западу јер је много одговоран али код нас се не цени. Макар овде у Ужицу.

Knjigovodstvo je više zanat nego nauka.

Nisam čula da se negde posebno ceni jer se radi sa kursem ili sa srednjom školom.

Kod nas od zanata, sve se isplati sto moze da se radi po kucama… recimo vodoinstalater naplacuje zamenu gumice na slavini 5000 din,
a to je bilo pre 5 godina...

Zanati su super stvar.
Ne znam, valjda zato što su neki fizički zahtevni.
Zanat je super stvar jer...
Ne znam, da sam muško, tačno bih bila elektrotehničar ili stolar;
Lako je danas ako si dobro obezbeđen, ali na pitanjima čime da se bavimo se uglavnom bavimo neki ne tako dobro obezbeđeni materijalno.
Umesto što smo trošili pare i VREME na školovanje, možda je bolje bilo da smo danas već ljudi sa nekim biznisom, malo po malo, od igle lokomotiva;
Ne isplati se žaliti, ali isplati se pokušavati.
Sa ove distance mi moj fakultet ništa ne znači, ali mi znači moje interesovanje za zanat.

Knjigovodstvo je više zanat nego nauka.

Nisam čula da se negde posebno ceni jer se radi sa kursem ili sa srednjom školom.
Не можеш са курсем. Обично траже књиговођу са линценцом и да је минимално радио 10 година на састављању завршних рачуна. Нпр. у струци производње или грађевинарства. Ово што се тиче СТР и мењачница и СУР је мање плаћено. Мораш да пратиш пропис и да си увек у току. Радио сам код кеве као црнац и знам како изгледа тај рад.

moj prosvetar je diplomirani filozof i sociolog. plata joj oko 75000 sa sve staresinstvom koji se ubija kod kuce sa administracijom.
niti ima privatan broj, privatan kompjuter ili privatni fb. sve je postalo poslovno.
srecom je dresirala frustrirane mame pa nema poziva posle 6 popodne

njeni potrosili ogromne pare za skolovanje. dodatni trosak je bio i to sto je iz unutrasnjosti

ja jedva zavsrio osnovnu i pijem na poslu, mogu sebi da dozvolim da mi se nekim danima nece na posao.
ili da se spakujem ranije i odem na pecanje
ali radim sve od poslova za kljuc u ruke. ako treba i po kisi i po vetru
odlicnog sam zdravlja pa mi nista ne smeta

a nemam mesec da imam ispod 1000 evra

gde je tu pravda, ko ce znati

Stav roditelja : ako sam se ja mučio, oni neće je doveo do ekspanzije, tzv 'poželjnih zanimanja' u koje ne spadaju zanati . Niko ne obraća pažnju na potražnju , tako da dolazimo u situaciju da su nam ta zanimanja deficitarna. I potpuno se slažem da budu veoma dobro plaćena , shodno znanju i zalaganju koji ulažu .

Не можеш са курсем. Обично траже књиговођу са линценцом и да је минимално радио 10 година на састављању завршних рачуна. Нпр. у струци производње или грађевинарства. Ово што се тиче СТР и мењачница и СУР је мање плаћено. Мораш да пратиш пропис и да си увек у току. Радио сам код кеве као црнац и знам како изгледа тај рад.

Zavisi valjda za koji posao traže knjigovođu.

Na Zapadu se taj posao radi sa kursem (konkretno u CH kurs traje 3-4 meseca). Za svoju firmu u oblasti knjigovodtva je još godinu dana plus godinu dana praktikum.

U Srbiji su od knjigovodstva napravili naučni sistem, a ovamo je to obična administracija.

Ne želim nikog da provociram ali na Zapadu to nije cenjeno zanimanje mada je nivo poštovanja prema svakom i međusobno generalno viši. Naši ljudi u Srbiji uvek misle da bi bili više cenjeni negde drugde i zarađivali neke bolje pare.

Recimo prosvetare ovde niko ne ceni ni malo i postoji nenormalan deficit prosvetnih radnika, a u Srbiji misle da je na Zapadu bolje. Bukvalno niko neće da se uhvati za to jer, prema istraživanjima, nema mogućnosti za napredovanje. To je horizontalno uvek ista pozicija, a napredovanje na poslu je motiv br.1 za odabir neke firme. I zato prosvetari nisu cenjeni- jer ih vide kao neambiciozne.

Poslednja izmena:
Stav roditelja : ako sam se ja mučio, oni neće je doveo do ekspanzije, tzv 'poželjnih zanimanja' u koje ne spadaju zanati . Niko ne obraća pažnju na potražnju , tako da dolazimo u situaciju da su nam ta zanimanja deficitarna. I potpuno se slažem da budu veoma dobro plaćena , shodno znanju i zalaganju koji ulažu .
Pa najbolje godine prodju.Zavrsi i konobar.To seljacka posla.Konta pametan ako ima fakultet.

Mozak i knjiga su svakako na mnogo visoj socijalnoj lestvici nego snaga i cekic i titule koje se dobijaju sa fakultetom su prosto u samoj ljudskoj osnovi, iako ti mozes da budes zvanicno i javno ( taj isti socijalni prikaz) kao neko kome navodno nije bitno, to je tako, mozda i iz evolutivnog razloga, neko ko koristi mozak nesto ce pronaci, lek, pomoci nekome da ostane ziv ili pronaci nesto sto ce poboljsati zivot zajednici .

Back