Zašto djeca bježe od zanata?

• Začetnik teme Začetnik teme Riada
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Kad smo se već uhvatili skrivenog rajsferšlusa, on uvek mora da bude na kraju ušiven na isti način i da izgleda isto. Ali to nije važno. Svi zanati su napredovali poslednjih godina sa razvojem nauke i tehnike, pre 15-20 godina nije se koristio skriveni rajsferšlus. No da se maknemo od njega.
Koja je oblast ili koji zanat o kome ti govoriš?
gradjevinarstvo,dekorativni i zavrsni radovi spolja i iznutra.Saniranje starih objekata.Ne postoji konkretan zanat ,MMA (Mixed Martial Arts) :malav: .Bukvalno sira lepeza znanja koja se stice iskljucivo kroz praksu

• Podržavam
Reactions: Red
Iako je potražnja za zanatom sve veća, učenika koji su spremni da upišu neki od ovih smjerova je, nažalost, sve manje.Da li je to posljedica razmisljanja da su djeca koja upisu zanat manje vrijedna, sto nikako nije tacno, jer itekako treba dosta truda i učenja kako bi se uspjesno završio zanat ili razlozi za smanjen interes za upis zanata leze negdje drugo ?
Mi smo od zanata imali samo neke masinske smjerove, bravare. Sve ostalo su ucili tako sto zavrse neku laksu srednju, trgovacku ili bravarsku a onda uce uz majstore vec od srednje skole.
Ne djeluje mi da mladi bjeze od zanata. Cak i dobri djaci vrlo cesto nece na teze studije nego zavrsavaju kurseve pa se i programiranjem bave kao zanatom. Masa zena se sve vise okrece kozmetickim uslugama, frizeraju i lijepo zive od toga.
Evo Red je pomenula snajdere. Oni i dalje opstaju, mada sve teze. Pored vrlo jeftine robe po trznim centrima, ljudi ne zele da plate rad.
Krznari, kozari, njih vise skoro nigdje ne mozes da vidis. Ni obucara nema vise na svakom cosku. Prosto se promijenila potraznja. Sad je zanat crtanje obrva.
Stolari dosta dobro rade, imaju trziste.
Skole ne prate trziste. Ostalo se u vremenu jake industrije kada smo imali fabrike.

• Podržavam
Reactions: Red
Mi smo od zanata imali samo neke masinske smjerove, bravare. Sve ostalo su ucili tako sto zavrse neku laksu srednju, trgovacku ili bravarsku a onda uce uz majstore vec od srednje skole.
Ne djeluje mi da mladi bjeze od zanata. Cak i dobri djaci vrlo cesto nece na teze studije nego zavrsavaju kurseve pa se i programiranjem bave kao zanatom. Masa zena se sve vise okrece kozmetickim uslugama, frizeraju i lijepo zive od toga.
Evo Red je pomenula snajdere. Oni i dalje opstaju, mada sve teze. Pored vrlo jeftine robe po trznim centrima, ljudi ne zele da plate rad.
Krznari, kozari, njih vise skoro nigdje ne mozes da vidis. Ni obucara nema vise na svakom cosku. Prosto se promijenila potraznja. Sad je zanat crtanje obrva.
Stolari dosta dobro rade, imaju trziste.
Skole ne prate trziste. Ostalo se u vremenu jake industrije kada smo imali fabrike.
vodoinstalateri, keramicari, parketari, moleri, elektricari, serviseri klima...svi se ubise od posla
cik nadji keramicara u bg da ti postavi npr desetak kvadrata

vodoinstalateri, keramicari, parketari, moleri, elektricari, serviseri klima...svi se ubise od posla
cik nadji keramicara u bg da ti postavi npr desetak kvadrata
Ekspanzija stanogradnje. Visokogradnja vuce ogromne resurse koji se odnose na zavrsne radove. Imamo manjak svih njih. Zato mnogo cigana radi na zgradama bg na vodi.
Kod manjih privatnih investitora rade ljudi kojima je to drugi posao. Mi smo jedva elektricara i vodoinstalatera nahvatali, rade u firmama koje im pruzaju sigurnost, placaju doprinose a onda posle podne rade kod manjih privatnih investitora ili samostalno se oglasavajuci.

Ekspanzija stanogradnje. Visokogradnja vuce ogromne resurse koji se odnose na zavrsne radove. Imamo manjak svih njih. Zato mnogo cigana radi na zgradama bg na vodi.
Kod manjih privatnih investitora rade ljudi kojima je to drugi posao. Mi smo jedva elektricara i vodoinstalatera nahvatali, rade u firmama koje im pruzaju sigurnost, placaju doprinose a onda posle podne rade kod manjih privatnih investitora ili samostalno se oglasavajuci.
isto, jedva smo nasli

Imam gomilu nekakvih papučica, providnih, plastičnih, nekakva čuda, ali tu majstoriju sa rajsferšlusom moram da ostavim za neka bolja vremena.
Nemam previše vremena sada za to.
Ipak, hvala što si se ponudila da pružiš savet.
Nema na čemu.
Kad rešiš da probaš, "ćopavu" papučicu poznaćeš po tome što je kao polovina, igla ne ide kroz nju nego pored nje.

Iako je potražnja za zanatom sve veća, učenika koji su spremni da upišu neki od ovih smjerova je, nažalost, sve manje.Da li je to posljedica razmisljanja da su djeca koja upisu zanat manje vrijedna, sto nikako nije tacno, jer itekako treba dosta truda i učenja kako bi se uspjesno završio zanat ili razlozi za smanjen interes za upis zanata leze negdje drugo ?
Зато што родитељи не раде занат.

Vjerovatno i jeste razlog što djeca (a i njihovi roditelji misle) da je posao sa fakultetom lakši,plaćeniji,nekako gospodskiji. Ja imam fakultet pa opet ne mislim tako.Recimo moja starija kćerka je uspješan student ali dvije mlađe kćerke koje su još srednjoškolke nisu baš kapacitet. Prosto nije svako ni za fakultet i ja sa kćerkama razgovaram da se preorjentišu na neki zanat. No problem je trenutno što one to ne žele a i ne znaju šta bi dalje.
Kako god i ma šta god one odlučile,ja znam da ću ih podržati. Jer smatram da svaki rad je častan,da svakako od nečega se mora živjeti a i koju god profesiju odabrale meni je najbitnije da su one zadovoljne i srećne. 🙂

Back