Zašto BDP nekada skoči više, nekada manje za isti procenat rasta?

Wrong Turn

Domaćin
Banovan
Poruka
4.812
Zamislimo XX ekonomiju:

Recimo 2002 rast bio 3%, BDP je sa lupam
80 milijardi dolara skočio na 86 milijardi dolara,

2003 rast takoše 3%, BDP je sa
86 milijardi dolara skočio na 87 milijardi dolara, zašto?

Zašto nekada čak i pad BDP-a poveća nominlni BDP?

Je l to ima veze sa kursom, cenama, inflacijom ili?

Kako se uopšte računa nominalni BDP?

Ovako kao laik pitam, nisam nešto stručan sa tim, samo mi čudno kada pogledam Srbiju za neki srednji rast(oko 5%) 2006te godine je BDP skočio skoro 7,8 milijardi, dok je za 11% rast skočio za 2,3 milijarde..

Zamislimo XX ekonomiju:

Recimo 2002 rast bio 3%, BDP je sa lupam
80 milijardi dolara skočio na 86 milijardi dolara,

2003 rast takoše 3%, BDP je sa
86 milijardi dolara skočio na 87 milijardi dolara, zašto?

Zašto nekada čak i pad BDP-a poveća nominlni BDP?

Je l to ima veze sa kursom, cenama, inflacijom ili?

Kako se uopšte računa nominalni BDP?

Ovako kao laik pitam, nisam nešto stručan sa tim, samo mi čudno kada pogledam Srbiju za neki srednji rast(oko 5%) 2006te godine je BDP skočio skoro 7,8 milijardi, dok je za 11% rast skočio za 2,3 milijarde..

Kod realnog se koristi cena koja je prosek na nivou cele godine,a kod nominalnog se valjda koristi cena u trenutku racunanja. Ako je du juce krastavac kostao 100 dingera,a danas je 10 dinara i mi racunamo danas nominalni bdp mi nominalnu vrednost racunamo tako sto koristimo 10 dinara i mnozimo sa krastavcima.:D

Poslednja izmena:
Povuces samo analogiju i na kamatne stope. Odes ti u banku i oni ti kazu 5% bajo moj da ti stavis te tvoje parice kod nas i da orocis.
Ti se naprzis i stavis pare, ali inflacija 3% bude te godine. Nominalna kamatna stopa je 5%, ali ti je inflacija od 3% pojela deo kamate. Ti si realno dobio kamatu od 2%.
Prosta logika. To sto je nominalno, to nije bitno. Bitno je ono sto je realno. Da bi ti bilo bolje i koliko godina ti treba da zivis duplo bolje nego sada racuna se tako sto 70 godina podelis sa tim realnim BDP-om i onda dobijes koliko treba godina da nam se standard udvostruci. Sa ovim padovima i rastom od 1% trebace nam jedno 100 godina. Da bi se mi oporavili treba nam rast svake godine po 5% bdp-a i onda mozemo da kazemo da napredujemo. A to ce da se desi o svetom nikad.
Kinezi i Japanci su gradili puteve, stanove koji zjape prazni samo da bi povecali svoj bdp, ali to je osudjeno da prsne pre ili kasnije.

Back